3 Minit Di Dasar Kolam

KAMI setia menunggu sementara perenang cilik Sophea Isabella atau nama timangannya Bella yang kini sudah mencecah usia 10 bulan disiapkan ayah dan ibunya, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha, 40, dan Datin Dr Harlina Mohd Yunos, 32.

“Maaf ya lama menunggu kerana Bella ditidurkan dulu untuk memastikan yang dia tidak meragam,” kata Sheikh Muszaphar sambil mendukung Bella yang sudah sedia berpakaian mandi sambil menuju ke kolam renang di kediaman mereka di Bangsar.

Sesiapa juga yang memandang wajah comel ini pasti tidak jemu melihat keletah si manja bermata bundar yang dilahirkan pada 21 Julai 2011. Dengan berat 10 kilogram, bertubuh gebu, cerah dan mulus, Bella memiliki keistimewaan tersendiri berbanding bayi seusia apabila pandai menyelam, menahan nafas dan mengapungkan badan di dalam air yang mungkin juga tidak mampu dilakukan orang dewasa. Ketika dibawa ke gigi air, langsung tidak nampak riak takut atau terkejut pada wajahnya.

Malah dia sentiasa ketawa dan sekali-sekala menjerit keriangan tatkala bapanya menjatuhkan badannya di dalam air. Reaksinya sangat mengujakan penulis.

Walaupun ketika itu jam 6 petang manakala angin bertiup perlahan dan cuaca gelap menandakan akan hujan, Bella masih relaks tanpa riak kesejukan.

Apabila dia dapat menyesuaikan diri dengan suhu dan suasana dalam kolam, bersama-sama bapanya dia mengawal pergerakan dan hanya sesekali menunjukkan reaksi terkejut mungkin kerana suhu air yang agak sejuk.

Sambil dipegang bapanya, Bella menunjukkan aksi berani dengan mengapungkan badan di permukaan air. Malah dia turut menyelam bersama bapanya ke dasar kolam dalam masa tiga hingga lima saat sambil mengawal pernafasan. Aksinya begitu bersahaja, malah dia masih mampu tersenyum di hadapan lensa kamera dengan sedikit rengekan manja apabila muncul di dada air.

Menurut Sheikh Muszaphar, sejak Halina mengandungkan Bella mereka sudah berbincang mengenai bentuk kemahiran yang akan diberikan kepada anaknya sebaik saja dilahirkan. Menyedari sejak berusia empat tahun Sheikh Muszaphar didedahkan dengan sukan renang oleh bapanya sehingga menjadi perenang negara, jadi dia berazam mahu Bella mengikut jejak langkahnya dengan mempelajari renang seawal usia yang mungkin.

“Jadi kami mula mencari buku serta mendapatkan maklumat di Internet mengenai teknik permulaan berenang untuk bayi berusia sebulan. Memandangkan sejak dalam kandungan bayi membesar di dalam air, jadi tidak menjadi masalah kerana sememangnya mereka mampu berinteraksi dengan baik sekiranya diberi pendedahan awal,” katanya.

Oleh itu sejak berusia sebulan, Bella diajar teknik menahan nafas, caranya dengan menjirus kepalanya dengan air suam ketika di dalam tab mandi. Pada mulanya memang dia terkejut namun lama-kelamaan Bella dapat menyesuaikan diri dan mula menyukai air.

“Ketika Bella berusia sebulan kami menjirus kepalanya menggunakan air suam dan ini berterusan sehingga usianya mencecah dua bulan. Pada peringkat permulaan, reaksi Bella seakan takut dan tidak dapat mengawal diri kerana belum biasa dengan situasi itu. Lama-kelamaan Bella semakin serasi dan selesa sehingga berjaya mengawal sendiri nafasnya,” ujarnya.

Setelah dapat mengawal pernafasan, Sheikh Muszaphar mula membawa Bella bermain air di kolam renang ketika berusia empat bulan. Pada mulanya Bella agak terkejut kerana keadaan air kolam lebih sejuk berbanding tab mandi. Namun apabila sering dilakukan, dia semakin berani serta pandai menyesuaikan diri kerana menganggap aktiviti ini sangat menyeronokkan. Ini jelas kelihatan setiap kali dibawa ke kolam renang dia menjerit kesukaan sambil kaki dan tangan menggapai-gapai seakan-akan tidak sabar mencecah air.

“Hasilnya Bella berupaya menahan nafas daripada kiraan tiga sehingga 10 saat.Namun Bella masih belum boleh berenang sepenuhnya sebaliknya hanya terapung dan menyelam saja kerana otot badannya masih belum kuat,” jelasnya yang ingin Bella menguasai teknik menahan nafas dan mengawal pergerakan kaki dan tangan di dalam air terlebih dulu sebelum ke peringkat seterusnya.

Menurut angkasawan negara ini, selalunya dia dan isteri membiarkan Bella menyelam sambil badannya dipegang kemudian ditolak ke hadapan dan akan disambut isteri. Bella juga diajar teknik berenang seperti berkayuh dan membuat tendangan di dalam air.

Sheikh Muszaphar yang memiliki asma sejak kecil mengakui aktiviti renang membawa banyak kebaikan kepada tubuh. Antaranya mampu mengembangkan paru-paru dan menjadikan pernafasan lebih lancar. Bagi penghidap asma, lama-kelamaan ia akan hilang sendiri.

Selain itu menerusi pergerakan tangan, kaki dan kepala, berenang mampu menguatkan otot badan dan jika dijadikan rutin harian, ketinggian bertambah dengan cepat serta meningkatkan ketajaman fikiran seseorang.

“Paling penting selain membina stamina, mereka yang tahu berenang dapat menyelamatkan diri sendiri dan orang lain apabila berada dalam situasi kecemasan terutama membabitkan kanak-kanak. Malah ibu bapa tidak perlu takut mengajar anak mereka berenang kerana aktiviti ini selamat dan menyihatkan badan. Sebaiknya, ia didedahkan kepada anak-anak ketika usia bayi lagi,” katanya.

Bagi Sheikh Muszaphar, ibu bapa harus mempunyai kemahiran renang terlebih dulu sebelum mengajar anak berenang untuk mengelak sesuatu yang buruk berlaku. Katanya, pernah berlaku beberapa bulan lalu ketika dia meninggalkan Bella untuk mengambil barang secara tiba-tiba Bella terjatuh di dalam kolam.

“Alhamdulillah Bella pandai menahan nafas dan boleh terapung dengan sendiri sebelum saya pantas mencapainya,” jelasnya yang memperuntukkan tiga atau empat kali seminggu bersama Bella di kolam renang.

Selain berenang, kedua-dua ibu bapa moden ini juga sudah menghantar Bella ke sekolah sejak berusia enam bulan. Ini bagi memberi pendedahan sosial, pergaulan dan komunikasi dengan bayi lain serta perkembangan minda yang lebih baik menerusi permainan dan penggunaan alat muzik.

“Saya mahu Bella mahir dalam pelbagai bidang seperti muzik dan gimnastik, juga mengikut sunnah Rasulullah yang mahir dalam tiga perkara iaitu berenang, memanah dan menunggang kuda,” katanya yang akan memberikan kemahiran ini kepada Bella apabila usianya meningkat.

Bella yang masih menyusu badan secara eksklusif membesar seperti mana bayi lain. Sejak berusia empat bulan dia sudah pandai meniarap, merangkak ketika berusia lapan bulan dan kini mempunyai lapan batang gigi.

Malah Sheikh Muszaphar dan Halina sentiasa menantikan detik manis Bella berjalan dan pandai bercakap dengan lancar.

Kata Halina, setiap detik ditunggu dengan penuh keseronokan kerana ia ibarat pengalaman baru menantikan perkembangan Bella.

“Sebagai ibu memang saya tidak sabar melihat Bella membesar di depan mata. Setiap hari melihat keletah manjanya, perbualan dalam bahasa sendiri menyebabkan saya dan suami tidak boleh berjauhan dengannya,” katanya.

Ini diakui Sheikh Muszaphar yang memberitahu lebih merindui Bella dan akan mencari anak kesayangannya itu berbanding isteri apabila pulang ke rumah.

Walaupun adakala berbeza pendapat kerana Sheikh Muszaphar inginkan Bella berdikari manakala Halina sering memanjakan anaknya, kedua-duanya nyata memiliki pendapat yang sama iaitu ingin melengkapi Bella bukan saja dengan kemahiran dunia malah ilmu akhirat.

Ditanya bilakah ingin menambah cahaya mata kedua, sambil tersenyum Sheikh Muszaphar dan Halina menyerahkan kepada Allah dan tidak menolak rezeki namun pada masa kini mahu memberi tumpuan kepada anak kesayangan mereka.

Panduan mengajar berenang:

Ajar anak berenang seawal usia yang mungkin. Mungkin boleh dilakukan dengan menghantar ke kelas renang.

Memastikan anak minum susu dan tidur secukupnya supaya dia tidak meragam.

Memakai pakaian renang yang sesuai dan memastikan cuaca cukup baik sebelum membawanya ke kolam renang.

Bagi memberi ruang kepada anak mencari keselesaan, biarkan dulu dia bermain-main air sebelum meneruskan aktiviti seterusnya.

Pastikan sentiasa di samping anak ketika di kolam renang bagi mengelak berlaku perkara yang tidak diingini.

Leave a Reply

886 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It