Amal Diet Seimbang

Ibu bapa masa kini sangat mengambil berat mengenai prestasi anak mereka dalam semua aspek kehidupan. Ramai daripadanya sanggup berhabis duit untuk membantu anak lebih bijak dan pintar.

Namun pada masa sama, terdapat juga pelbagai faktor yang mempengaruhi kecergasan otak anak yang dapat dilihat dari segi pengambilan makanan seimbang. Malah bukan hanya anak saja, golongan dewasa dan warga emas turut mencari alternatif berkesan bagi mengembalikan kecergasan minda mereka.

Apakah faktor utama yang menyebabkan minda menjadi cergas atau lemah? Bagaimanakah cara terbaik untuk mendapatkan otak yang berfungsi dengan baik? Pakar Pemakanan Pusat Perubatan Prince Court, Mushidah Zakiah Mohad Akran berkata, kecergasan otak boleh dipengaruhi gaya hidup seperti faktor pemakanan seimbang, senaman dan tidur yang mencukupi.

“Namun seharusnya amalan gaya hidup yang sihat harus dididik sejak awal bagi mengelakkan kesan yang lebih buruk terhadap kesihatan bukan saja otak, tetapi keseluruhan tubuh badan.

“Faktor pemakanan sememangnya penting dalam membina otak cergas selain mengelakkan makanan yang mengandungi sumber tidak baik kepada minda seseorang jika diambil dalam kuantiti berlebihan,” katanya.

Dari segi pemakanan, ia harus dimulakan sejak dalam rahim dan disebabkan itu, ibu hamil diberikan asid folik untuk membina sistem neurologi lebih baik. Apabila bayi lahir, berikan susu ibu untuk mendapat nutrisi yang lengkap dan usia menginjak perlu diajar dengan pemakanan yang sihat.

“Ibu bapa perlu menjadi model kepada anak jika ingin mengajar mereka mengenai pemakanan seimbang dan sihat.

“Bagi mengelakkan anak kurang mengambil makanan segera, ibu perlu mempunyai idea menarik untuk menghasilkan jenis makanan yang disukai anak.

“Sebaiknya, makanan harus disediakan di rumah. Misalnya, jika anak suka makan piza, ibu harus belajar membuat piza dan cuba tambah hidangan dengan sayur-sayuran berkhasiat bagi mendidik mereka untuk mengamalkan diet seimbang,” jelasnya.

Biasanya, makanan segera mudah didapati di bandar besar kerana masing-masing tidak mempunyai banyak masa untuk menyediakan hidangan seimbang.

Bagi membantu otak berfungsi dengan baik, faktor pemakanan juga penting untuk memastikan seseorang itu dapat mencergaskan minda mereka.

Sumber nutrisi baik untuk otak

Penting untuk mengambil semua nutrisi seperti karbohidrat, protein dan lemak yang tidak berlebihan, sayur-sayuran, buah-buahan atau air dalam kadar yang mencukupi.

Amalan pengambilan makanan daripada sumber yang mengandungi lemak omega-3, antioksidan dan vitamin B membantu untuk menggalakkan fungsi otak berkembang dengan baik.

Kanak-kanak dan orang dewasa perlu mengambil kira setiap hidangan bagi mengelakkan otak menjadi lambat atau pelupa.

Antara nutrisi yang baik untuk mencergaskan otak adalah lemak omega-3. Otak kita mempunyai 60 peratus lemak dan lemak sangat diperlukan bagi fungsi ingatan, pembelajaran dan pembesaran otak bayi sepanjang kehamilan.

Justeru, pengambilan lemak yang betul boleh mempengaruhi kesihatan otak, perasaan dan kecemerlangan akademik. Disebabkan itu, lemak omega-3 diperlukan untuk perkembangan otak supaya ia dapat berfungsi dengan baik.

Antara contoh lemak yang baik adalah daripada sumber ikan salmon, jenis kekacang seperti walnut, badam, pistachio (yang biasa dicampur ke dalam susu untuk kanak-kanak) dan kebaikannya ada dalam susu ibu secara semula jadi.

Makanan tambahan berasaskan minyak ikan yang mengandungi lemak omega-3 hanya diperlukan jika kita tidak mengambil nutrisi penting daripada sumber semula jadi seperti ikan.

Perlu diketahui, pengambilan lemak omega-3 dalam kadar seimbang dapat membantu mengurangkan risiko terdedah kepada penyakit mental kepada kanak-kanak dan sesiapa saja.

Selain lemak omega-3, pengambilan sumber antioksidan yang mencukupi juga penting untuk kecergasan otak. Kandungan antioksidan yang tinggi boleh didapati di dalam buah-buahan jenis beri.

Namun, ia juga boleh diperoleh daripada teh hijau dan sayur-sayuran lain. Sumber antioksidan berfungsi membantu melindungi sel otak daripada berlaku kerosakan akibat aktiviti radikal bebas.

Radikal bebas bukan saja menyerang otak, malah ia juga boleh merosakkan sel dalam badan. Justeru, antioksidan berfungsi untuk melawan dan meneutralkan kembali sel bagi mengelak kerosakan pada otak.

Ini kerana kerosakan pada otak tidak boleh digantikan dengan pertumbuhan sel baru sama seperti individu yang mengalami masalah nyanyuk.

Pengambilan vitamin B daripada sumber semula jadi juga makanan yang baik untuk otak. Ia membantu aktiviti dalam otak diproses dengan lebih pantas.

Vitamin B boleh diperoleh daripada sumber makanan seperti daging, beras perang dan produk berasaskan soya termasuk asid folik.

Disebabkan itu, wanita hamil diberikan asid folik untuk mengelakkan masalah neurologi yang berkaitan dengan sistem saraf selain dapat membantu mengelakkan kemurungan dan meningkatkan fungsi kognitif otak.

Makanan perlu dielakkan

Alkohol. Jika diambil secara berlebihan ia akan memberi kesan kepada fungsi otak terlebih dulu yang menyebabkan seseorang itu menjadi khayal dan boleh menyebabkan masalah neurologi.

Makanan diproses yang diambil secara berlebihan seperti makanan yang diawet serta terlampau banyak mengambil hidangan berasaskan makanan dalam tin atau sejuk beku.Sekiranya ada alternatif lebih baik, elakkan makanan sedemikian. Lebih baik jika mengambil makanan daripada sumber semula jadi.

Makanan yang mengandungi lemak trans tinggi. Ia bukan saja tidak baik untuk jantung tetapi ada kajian menunjukkan lemak trans juga mengganggu kesihatan otak. Misalnya, makanan yang dimasak menggunakan mentega atau lemak tepu. Ada yang gemar mencairkan mentega untuk dimasak dengan udang atau makanan lain yang sebenarnya menukar khasiat yang dimiliki kepada lemak trans.

Kafein. Pengambilan kafein ada baik dan buruknya. Ia boleh menyebabkan otak menjadi peka dan lebih fokus, namun kafein boleh mendatangkan keburukan terutama kopi dan teh apabila kita mula ketagih.

Apabila sudah ketagih, seseorang yang tidak mengambil kafein akan menyebabkan minda menjadi tidak fokus dan fungsi otak bertukar kepada lemah atau mengantuk. Kafein misalnya yang terkandung di dalam kopi boleh diambil tiga hingga empat cawan sehari dengan kepekatan sederhana.

Gula. Pengambilan gula yang mencukupi akan memberi tenaga kepada minda, tetapi jika ia berlebihan akan menyebabkan kesan negatif kepada pembelajaran dan memori seseorang.

Ini merujuk kepada gula ringkas seperti gula pasir dan minuman manis. Malah, air berkarbonat atau makanan manis yang diambil dalam kuantiti banyak akan menyebabkan proses pembelajaran menjadi lambat.

Mengikut panduan piramid pemakanan, gula sebaiknya diambil sedikit dan perlu mengikut keperluan individu yang berlainan.

Permainan otak

Bukan hanya pemakanan saja yang mempengaruhi kecergasan otak seseorang, malah permainan minda juga dapat menjadikan otak lebih bijak dan berfungsi dengan baik.

Pelbagai bentuk permainan minda yang boleh didapati sama ada daripada buku atau sumber Internet seperti memori, teka silang kata, mengira dan menyusun perkataan.

Ia membuatkan otak berfikir serta membantu menjadikan minda lebih aktif dan cergas ketika menyelesaikan masalah.

Secara peribadi, Mushidah Zakiah turut mengakui terdapat beberapa jenis permainan yang baik untuk kecergasan otak.

Misalnya, sudoku dan teka gambar yang boleh mengajak otak berfikir bagi menyelesaikan nombor atau gambar. Selain itu, menyelesaikan soalan matematik juga boleh membantu mencergaskan otak seseorang.

Perbaiki memori menerusi cabaran permainan

Menerusi teknologi yang semakin canggih, beribu-ribu permainan dihasilkan untuk komputer, permainan video mahupun di telefon bimbit.

Bukan hanya permainan tradisi seperti menembak atau perlumbaan saja, tetapi banyak lagi genre dihasilkan untuk otak berfungsi dengan lebih baik.

Permainan minda bertujuan untuk menguji tahap kecerdasan intelektual (IQ) seseorang bagi membantu memperbaiki memori menerusi cabaran permainan berbeza. Antara permainan minda yang biasa dilakukan untuk mencergaskan otak adalah:

Sudoku. Di Jepun, ‘su’ bermaksud nombor manakala ‘doku’ pula merujuk kepada ruang kosong yang perlu diisi dengan nombor sesuai.

Permainan bermula dengan pembahagian sembilan ruang kosong yang membentuk segi empat dan ia diisi dengan nombor satu hingga sembilan yang tidak boleh diulang pada barisan sama.

Proses permainan itu membantu melatih otak untuk bermain nombor dengan mudah. Untuk melatih otak dengan lebih berkesan, selesaikan teka-teki sudoku dengan menetapkan masa dalam seminit untuk setiap satu cabaran.

Cuba lihat, sebanyak mana anda mampu menghabiskan setiap cabaran atau memenuhi kotak kosong dengan nombor kurang daripada 60 saat.

Brain Age. Ryuta Kawashima terkenal di sebalik permainan ini. Permainan yang dihasilkan itu adalah satu program yang melatih otak pemain untuk memproses mata pelajaran seperti matematik, memori dan tatabahasa.

Permainan itu sendiri menawarkan mentor yang boleh bercakap dan membimbing anda melalui setiap cabaran selain menyesuaikan diri dengan menyelesaikan masalah lebih cepat serta mudah.

Ia membantu memahami pertumbuhan IQ setiap hari, menjadikannya antara alat yang berkesan untuk memahami sisi peribadi seseorang.

Cabaran yang ditingkatkan dalam setiap kesukaran menyelesaikan masalah ternyata baik untuk mengembangkan pemikiran otak.

Big Brain Academy juga membantu menguji dan melihat perkembangan IQ seseorang. Ia menguji memori menerusi cabaran berupa penyelesaian matematik dan kesukarannya akan ditingkatkan setiap kali ia disambung ke peringkat seterusnya.

Satu tambahan yang menyeronokkan mengenai permainan ini adalah ia boleh dimain bersama pasangan bagi melihat sejauh mana kebijaksanaan anda dalam menyelesaikan setiap cabaran.

Leave a Reply

851 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It