Amal Sikap Profesional

Hubungan suami isteri sungguh istimewa tetapi ia akan menjadi lebih menarik lagi apabila pasangan suami isteri mampu bergabung tenaga dan bekerjasama dengan baik serta senada dalam banyak hal, termasuk usaha mencari rezeki bagi meningkatkan taraf hidup keluarga.

Bagi sesetengah pasangan, membina perniagaan dan menjadikan pasangan mereka sebagai rakan kongsi mungkin tidak mungkin dapat dibayangkan kerana bimbang tugas akan dibawa pulang hingga ke rumah dan kehidupan antara kerja dan peribadi sukar dipisahkan.

Selain itu, mereka turut bimbang dengan kemungkinan sebarang perbezaan pendapat mampu menjadi pencetus pertengkaran serta perbalahan yang seterusnya boleh merenggangkan hubungan kekeluargaan.

Apalagi sekiranya dua orang yang mempunyai perbezaan pendapat yang ketara tetapi masing-masing mempunyai sikap keras kepala dan enggan mengalah, pasti menyukarkan kerjasama dalam membangunkan perniagaan.

Namun keadaan ini amat berbeza buat Tengku Azaroo Tengku Chik, 36 dan isterinya, Feona Othman, 37, yang mengasaskan firma seni bina, rekaan dalaman, perundingan serta pengiklanan, FA Concept, yang kini bertapak di Wangsa Maju.

Lebih menarik, pasangan itu memulakan perniagaan berkenaan semasa bercinta 14 tahun lalu ketika sama-sama menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam, Selangor.

Mengamalkan sikap saling menghormati dalam perhubungan sebagai suami isteri dan rakan kongsi, pasangan yang mempunyai tiga anak perempuan ini, mampu saling bekerjasama dan menjadikan hubungan mereka lebih rapat kerana menghabiskan setiap waktu bersama-sama dalam menguruskan perniagaan dan membuat keputusan.

Menurut Feona, kelebihan membina perniagaan secara bersama adalah mereka tidak perlu menetapkan sebarang peraturan antara tugas di pejabat serta kehidupan peribadi dan boleh berbincang di mana-mana saja mengenai keputusan perniagaan yang perlu diambil, tanpa perlu membuat temu janji atau mesyuarat.

Katanya, hampir setiap masa dia dan suami berada bersama, sama ada keluar untuk ke tempat kerja, menyusun tugas pemasaran, bertemu pelanggan ataupun keluar melihat tugas luar yang sedang dijalankan.

“Yang menariknya, apabila kami perlu ke luar kawasan atau luar negara untuk mendapat bahan bagi menyempurnakan tugas binaan, hiasan dalaman atau pengiklanan, kami boleh bawa anak-anak sekali dan ia seperti satu percutian.

“Walaupun kami suami isteri, tetapi dalam kerja kita tetap bersikap profesional. Pada masa sama, apa saja yang dilakukan ketika di rumah atau di pejabat, kita perlu mencari keseimbangan dan masih tetap perlu menjaga hati satu sama lain,” katanya.

Sambil mengakui setiap perkara yang dilakukan pasti ada kelebihan dan kekurangan, Feona berkata sikap saling bertolak-ansur dan menghormati bidang tugas masing-masing amat penting dalam membangunkan syarikat.

Lebih membanggakan, kejayaan membina perniagaan secara bersama-sama kini membolehkan pasangan itu memiliki kilang sendiri di Sungai Buloh bagi menyediakan bahan binaan yang digunakan bagi kerja pengubahsuaian dan hiasan dalaman pejabat, rumah atau restoran.

Menurutnya lagi, sebagai suami isteri, mereka boleh berbincang dan menyelesaikan dengan serta-merta sesuatu masalah berkaitan permintaan pelanggan dan membuat keputusan pantas mengenai perniagaan, apalagi mereka sudah sangat memahami antara satu sama lain, membuatkan keputusan mudah dicapai.

“Sebagai suami isteri, ada masanya kami tetap sekali-sekala bertelagah mengenai sesuatu perkara selalunya mengenai pemilihan bahan untuk kerja hiasan dalaman tetapi ia perlu bijak dikawal supaya tidak melarat hingga ke rumah.

“Lagipun sebagai rakan kongsi perniagaan, bila bergaduh saya tidak dapat merajuk lama, malah tidak sampai 10 minit pun. Mahu tidak mahu kita perlu bercakap dan berbincang mengenai keputusan yang hendak dibuat apabila pelanggan menghubungi kita.

“Ketika di awal perkahwinan banyak juga perselisihan faham berkaitan tugas namun saya berfikir sampai bila harus berterusan begini. Jadi kami mula menyusun kerjasama yang lebih berkesan,” katanya.

Lebih istimewa, mereka sentiasa menghabiskan masa bersama dan hampir tidak berenggang disebabkan keperluan perniagaan, menjadikan hubungan mereka lebih rapat, sehinggakan sekiranya ada sedikit perbalahan pun, anak-anak akan dapat menghidu dengan pantas dan memujuk ibu bapa mereka.

Feona berkata, setiap keputusan yang hendak diambil akan dibincangkan bersama terlebih dulu biar sekecil manapun, dia akan memaklumkan kepada suami dan begitu juga suaminya.

Sementara itu, Tengku Azaroo berkata apabila bekerja sekali, suami atau isteri tidak boleh mempunyai sikap ego kerana bukan saja tidak baik untuk perhubungan, malah juga perniagaan.

Katanya, suami isteri yang bekerjasama perlu bersikap profesional dan sedia meletakkan diri mereka di tempat sepatutnya, kadang-kala sebagai pembuat keputusan atau yang mengikut keputusan, mengikut bidang tugas yang sudah ditetapkan buat diri masing-masing.

“Dalam perniagaan yang diusahakan bersama, kadang-kala isteri boleh bertindak sebagai pembantu suami dan ada masanya pula suami bertindak sebagai pembantu isteri, bagi mencapai hasil terbaik untuk pelanggan.

“Kami mempunyai kepakaran masing-masing, misalnya saya lebih kepada pembinaan dan isteri pula lebih kepada pemasaran. Jadi kita perlu saling menghormati bidang tugas dan bersedia menerima pendapat,” katanya.

Menurut Azaroo, dia menyerahkan urusan kewangan kepada isterinya kerana percaya golongan wanita mempunyai kemahiran dalam perkara itu, seterusnya membolehkan dirinya memberi tumpuan penuh kepada urusan pentadbiran syarikat.

Katanya, hasil kerjasama yang mantap antaranya dan isteri berjaya mengembangkan syarikat berkenaan dan hingga kini mereka mempunyai lima pekerja tetap yang sudah dianggap seperti ahli keluarga sendiri.

Malah, pekerja turut diingatkan untuk memberi keutamaan kepada keluarga dan sekiranya berlaku pertembungan hal penting di antara keduanya, keluarga perlu didahulukan.

“Pada permulaan perniagaan iaitu ketika kami masih bercinta dan sedang belajar, saya dan Feona menjalankan perniagaan dari rumah ke rumah dan lebih memfokus kepada perkhidmatan mereka hiasan dalaman.

“Mula-mulanya kami berkawan baik dan menjalankan projek perniagaan secara sambilan tetapi akhirnya kami menjadi lebih rapat, jatuh cinta dan mengambil keputusan untuk berkahwin.

“Selepas berkahwin, saya rasa lebih bersemangat untuk menjalankan dan mengembangkan perniagaan apalagi lebih mudah untuk kami bergerak berdua ke mana-mana untuk bertemu pelanggan,” katanya.

Tengku Azaroo berkata, biarpun ada masa mereka berselisih pendapat tetapi ia sebenarnya adalah untuk perkara yang membina dan kaum lelaki perlu tanam dalam diri mereka bahawa golongan wanita juga berkaliber.

Katanya, dia tidak pernah menetapkan kepada isterinya untuk memasak atau melakukan sebarang kerja di rumah kerana baginya mereka sama-sama sibuk dan faham kepenatan isteri selepas pulang dari pejabat.

Selain bertugas bersama, pasangan suami isteri itu juga mengambil pendekatan menguruskan urusan rumah dan anak secara bersama-sama, termasuk dalam hal memasak.

Hasil kecemerlangan syarikat itu, mereka juga pernah dilantik sebagai perunding bagi bilik pameran dan pusat servis syarikat kenderaan, Chevrolet, di 43 pusat pengedarannya di seluruh negara, antara 2004 hingga 2007.

Mereka juga pernah memberi khidmat rundingan hiasan dalaman serta promosi pengiklanan antaranya kepada agensi kerajaan, jabatan kerajaan, DRB Hicom, syarikat minyak dan gas serta Universiti Kuala Lumpur (UniKL).

Disebabkan rekod cemerlang dalam bidang berkenaan, pasangan itu mendapat kepercayaan daripada pelanggan yang sedang berada di luar negara dan hanya berurusan mengenai rekaan dalaman menerusi emel. Sebaik tiba di tanah air, rumah mereka sudah siap diubahsuai dalam tempoh yang ditetapkan, lengkap dengan hiasan dalaman.

Syarikat berkenaan juga mempunyai dua perkhidmatan dalam satu iaitu rekaan dalaman dan rekaan grafik. Biarpun kedua-duanya berbeza tetapi ia saling berkaitan dan memudahkan tugas pelanggan yang memerlukan kedua-dua perkhidmatan itu.

Hubungan yang rapat dengan pekerja juga membuatkan suami isteri berkenaan memberi kepercayaan kepada pekerja dan kelonggaran, tanpa peraturan yang terlalu ketat seperti syarikat lain.

Kerjasama berpasukan dan idea dari setiap pekerja amat dihargai malah setiap hari mereka akan duduk bersama dan berkongsi sebarang buah fikiran yang boleh dikembangkan bagi menjayakan sesuatu projek.

Menurut Feona, kelebihan bekerja bersama pasangan adalah ia mengurangkan beban kerja kerana ia dikongsi bersama dan masa menyiapkan sesuatu tugas juga dapat dipendekkan melalui gabungan tenaga.

“Dalam satu hari, kami boleh menyiapkan banyak perkara kerana biarpun ada dua kereta, kami akan bergerak bersama-sama. Bukan saja lebih menjimatkan tetapi tidak perlu meletakkan kenderaan sekiranya salam seorang perlu keluar sekejap untuk menyiapkan urusan.

“Disebabkan kami selalu bersama, biarpun sesibuk manapun, masa untuk keluarga tetap ada. Apabila cuti sekolah, kami akan bawa sekali anak-anak terutama urusan kerja ke luar negara merangkap cuti. Saya akui saya seronok bekerja bersama suami dan ia merapatkan lagi hubungan kami,” katanya.

Leave a Reply

817 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It