Ambil Langkah Pencegahan Awal

Cerita mengenai aktres Angelina Jolie yang menjalani pembedahan pembuangan payudara atau mastektomi tentunya memberikan sesuatu yang berbeza serta membuka mata banyak pihak mengenai keterbukaan serta kesediaan menjalani kehidupan lebih baik, sesuai dengan pepatah mencegah lebih baik daripada mengubati.

Berbanding wanita Malaysia yang tidak sanggup menjalani pemeriksaan awal payudara dan menunggu sehingga kanser merebak ke tahap empat, sememangnya apa yang dilakukan aktres jelita ini patut dijadikan contoh. Dia rela melakukan pembedahan pembuangan kedua-dua payudara menggantikannya dengan implan demi mengelak serta mengurangkan risiko terkena kanser payudara.

Tindakan ini diakui oleh kebanyakan doktor sebagai sesuatu yang tepat bagi mencegah sel kanser merebak, apatah lagi pelakon filem Sherlock Holmes ini berisiko hampir 87 peratus mendapat kanser yang diwarisi daripada ibunya.

Malah, selepas melakukan mastektomi, peluang untuk mendapat kanser menjadi lebih rendah.

Keputusan wanita ini menjalani mastektomi bukan saja membuka mata ramai mengenai pilihan terkini dalam melakukan tindakan pencegahan, tetapi juga kemajuan dalam bidang rekonstruksi payudara bagi membolehkan wanita memperoleh kembali payudara mereka.

Dalam kes Angelina, dia menjalani mastektomi untuk kedua-dua payudara kerana berisiko pembawa gen mutasi BRCA1 yang meningkatkan risiko kanser payudara dan rahim. Selain mastektomi, dia juga menjalani pembedahan rekonstruksi payudara implan agar kelihatan semula jadi.

Mengulas hal ini, menurut Pakar Bedah Payudara Hospital Pantai Kuala Lumpur Dr Azlina Firzah Abdul Aziz, apa yang dilakukan aktres terbabit adalah satu bentuk pencegahan yang bukan saja memerlukan keberanian, tetapi persediaan dari segi fizikal, mental dan juga emosi.

Sebelum melakukan prosedur ini, dia pasti sudah memikirkan pelbagai kemungkinan selain menjalani pemeriksaan genetik bagi menentukan sama ada dirinya adalah pembawa gen BRCA1.

Setiap sel dalam tubuh manusia mempunyai dua gen iaitu BRCA1 atau BRCA2 yang diwarisi daripada ibu bapa. Seorang wanita yang menerima satu gen BRCA1 atau BRCA2 yang rosak daripada ibu bapa berkemungkinan mendapat kanser.

Walaupun peluang wanita yang mempunyai sejarah keluarga mempunyai kanser payudara sangat besar, majoriti pesakit yang datang bertemu dengannya tidak mempunyai sejarah keluarga penghidap kanser.

“Bagi Angelina, dia berisiko 87 peratus mendapat kanser payudara dan 50 peratus mendapat kanser rahim. Risiko ini berbeza untuk setiap wanita, namun hanya sedikit pesakit kanser payudara yang berpunca daripada keturunan mutasi gen. Mereka yang memiliki gen BRCA1 mengalami kerosakan mempunyai 65 peratus risiko mendapat kanser dan ibu Angelina meninggal pada usia 56 tahun kerana kanser rahim,” ulasnya.

Menurut Dr Azlina, pembedahan mastektomi yang dilakukan aktres berkenaan bermula dengan prosedur membuang keseluruhan jaringan payudara tidak termasuk puting dan areola. Kemudian rekonstruksi payudara menggunakan implan dilakukan bagi mewujudkan payudara seakan-akan semula jadi. Namun, pembedahan ini berbeza-beza bergantung kepada tahap penyakit.

Misalnya, mastektomi nipple-sparing hanya mengangkat jaringan payudara, tidak termasuk puting atau areola. Sementara itu, mastektomi skin-sparing membuang keseluruhan payudara manakala mastektomi modified radical membuang keseluruhan payudara termasuk jaringan payudara pada tulang dada, tulang selangka serta benjolan di sekitar ketiak. Oleh kerana Angelina turut berisiko mendapat kanser rahim, dia juga mempertimbangkan untuk membuang keseluruhan rahim atas alasan yang sama sebelum berusia 40 tahun.

Apa yang berlaku kepada Angelina ini sebenarnya wajar dijadikan inspirasi terutama kepada semua wanita di Malaysia mengenai pentingnya menyayangi diri sendiri sebelum sesuatu penyakit itu merebak sehingga menyebabkan kematian.

Oleh kerana kanser payudara adalah barah yang sering menyerang wanita, sememangnya wajar golongan Hawa mengambil langkah pencegahan awal dengan menyedari setiap perubahan yang berlaku kepada payudara mereka.

Ini boleh dilakukan dengan melakukan Pemeriksaan Sendiri Payudara (PSP) pada setiap bulan sepanjang hayat mereka iaitu di antara hari ketujuh hingga ke-10 selepas bermulanya haid.

Sekiranya jangka masa haid tidak teratur atau sudah putus haid, PSP mesti dilakukan pada satu hari yang ditetapkan setiap bulan. Bagi wanita yang melebihi 30 tahun, mereka perlu juga mendapatkan pemeriksaan payudara di hospital menerusi doktor atau pakar perubatan pada setiap tahun.

Pemeriksaan payudara secara tetap akan membolehkan seseorang wanita mengesan kanser payudara pada peringkat awal bagi membolehkan rawatan dilakukan dengan lebih berkesan.

Sekiranya terdapat perubahan seperti benjolan pada payudara atau ketiak, perubahan bentuk dan saiz payudara yang luar biasa, kerutan atau lekuk pada payudara, puting payudara tertarik ke dalam serta pendarahan atau lelahan luar biasa dari puting payudara, keadaan itu tidak harus dibiarkan dan perlu merujuk kepada doktor.

“Malangnya tahap kesedaran yang rendah dalam kalangan wanita Malaysia menyebabkan mereka mengambil mudah dengan setiap perubahan yang berlaku pada payudara mereka. Mungkin malu atau tidak sanggup menerima kenyataan menyebabkan golongan ini membiarkan saja sehingga kanser merebak ke tahap empat.

“Ada pula wanita yang sudah berumah tangga bersetuju untuk menjalani pembedahan membuang payudara atau mastektomi, malangnya mendapat tentangan suami. Ini kerana ada antara golongan suami berasa malu dengan teman seangkatan yang mungkin memberikan persepsi isteri mereka sudah tiada ciri kewanitaan lagi.

“Faktor ini walaupun adakala dianggap remeh dan tidak masuk akal, namun inilah realiti yang berlaku di sini,” katanya yang berharap golongan suami berfikir secara rasional dan tidak hanya mementingkan diri sendiri.

Rawatan mamogram

Selain pemeriksaan sendiri payudara, wanita berusia 40 tahun ke atas dan mempunyai ahli keluarga penghidap kanser harus menjalani rawatan mamografi bagi menyokong pemeriksaan fizikal mereka. Ini kerana proses ini mampu mengesan perubahan pada sel dan tisu payudara yang mungkin terlalu kecil untuk dikesan melalui pemeriksaan fizikal menggunakan tangan.

“Mamografi adalah sinaran-X yang menghasilkan imej payudara pada filem. Imej yang terhasil ini dipanggil mamogram. Jika ada kawasan pada mamogram yang mencurigakan atau tidak jelas, pemeriksaan tambahan dilakukan,” katanya. Biopsi pula adalah ujian lanjutan bagi memeriksa tisu kanser dengan mengambil sedikit sampel tisu payudara dan diperiksa menggunakan mikroskop. Terdapat dua jenis biopsi yang biasa dilakukan iaitu biopsi aspirasi iaitu menggunakan jarum untuk mengambil sebahagian kecil tisu daripada ketumbuhan pada payudara manakala biopsi pembedahan iaitu ketumbuhan atau kawasan yang disyaki mengandungi sel kanser dipotong dan dikeluarkan untuk diperiksa melalui mikroskop.

Sel kanser payudara merebak dengan cepat melalui beberapa cara antaranya ia menyerang bahagian kulit dan dinding otot dada, merebak ke bahagian limfa melalui saluran darah dan tersebar ke seluruh badan terutama ke bahagian tulang belakang, pinggang, tengkorak dan dada, hati, paru-paru, kelenjar adrenal serta ovari.

Malah, dianggarkan sekiranya kanser payudara berukuran 1.6 sentimeter, ia mungkin sudah berada di dalam payudara selama sekurang-kurangnya dua tahun. Pada waktu ini, sel kanser mungkin sudah memasuki ke dalam saluran darah ataupun sistem limfatik dan seterusnya merebak ke seluruh badan.

“Oleh itu, walaupun ketumbuhan kanser payudara dirasakan tertumpu pada payudara saja, dianggarkan lebih 35 peratus darinya mungkin merebak atau mengalami metastasis. Sekiranya sudah sampai sehingga ke bahagian organ, pembedahan mastektomi perlu dilakukan bagi mengelak menjadi lebih teruk,” katanya.

Wanita yang mempunyai ahli keluarga terutama ibu atau kakak menghidap kanser payudara seharusnya menjalani rawatan awal supaya pencegahan dapat dilakukan. Usah takut untuk membuat pemeriksaan kerana pengesanan pada tahap satu boleh menyelamatkan nyawa sekali gus memastikan kesejahteraan keluarga dapat diteruskan.

Leave a Reply

1,134 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It