Azab Pedih Dijangkiti Herpes Zoster

Herpes Zoster (HZ) atau lebih dikenali sebagai kayap adalah sejenis penyakit disebabkan oleh pengaktifan semula virus Varicella Zoster (VZ) yang menyebabkan cacar air.

Penyakit ruam melepuh yang biasanya diiringi derita kesakitan itu boleh menyerang sesiapa saja tidak mengira umur atau bangsa.

Namun, kira-kira 95 peratus golongan dewasa yang berusia lebih 50 tahun memiliki risiko tinggi untuk menghidap kayap jika mereka pernah dijangkiti virus cacar air semasa muda.

Bagi kebanyakan pesakit, rasa sakit akibat ruam kayap semakin reda apabila ruam mula pulih tetapi bagi sesetengah pesakit pula, ia boleh menyebabkan kesakitan saraf jangka panjang. Begitupun, kesedaran mengenai penyakit kayap berkenaan masih rendah di negara ini.

Pengarah Urusan MSD Malaysia Annie Chin berkata, menurut Pusat Kawalan Dan Pencegahan Penyakit (CDC), seorang daripada setiap tiga orang akan menghidap kayap dalam tempoh hayatnya.

Ia disebabkan virus VZ kekal dalam sistem saraf bertahun-tahun lamanya sebelum tercetus semula sebagai kayap.

“Berdasarkan kajian, kayap boleh muncul semula beberapa kali dalam tempoh hayat seseorang.

“Ia menjejaskan kualiti kehidupan jutaan warga emas serta keluarga mereka, justeru, kami terpanggil untuk membantu rakyat negara ini dengan memberi lebih pemahaman menerusi kempen yang diadakan,” katanya ketika merasmikan kempen kesedaran mengenai kayap khusus untuk golongan warga emas bertajuk ‘Elakkan Penderitaan Yang Tak Tertanggung’ di ibu negara, baru-baru ini.

Kempen perdana itu turut mendapat sokongan Persatuan Perubatan Geriatrik Malaysia (MSGM), Persatuan Dermatologi Malaysia, Persatuan Kajian Kesakitan Malaysia (MASP) dan Persatuan Penuaan Sihat Malaysia (MHAS).

Menurut Pengerusi MSGM Profesor Philip Poi, masyarakat di negara ini masih kekurangan kesedaran dan pengetahuan mengenai risiko dan komplikasi kayap.

Ia menyebabkan ramai berpendapat mereka hanya boleh dijangkiti virus cacar air atau virus kayap ini sekali seumur hidup dan menjadi imun selepas terkena jangkitan.

Tanggapan itu salah sama sekali kerana ia mungkin boleh berulang terutama selepas usia 50 tahun berikutan sistem imun badan yang lemah.

“Sehingga kini penyakit ini masih belum ada penawar dan ia sukar diramalkan bila virus VZ akan kembali aktif dalam badan. Namun, salah satu cara untuk mengurangkan risiko adalah dengan mengambil vaksin,” katanya.

Menurut Presiden MASP Dr Mary Cardosa, kayap boleh menyebabkan azab kesakitan pedih, menusuk dan seakan-akan renjatan pada badan.

Bagi hampir 50 peratus pesakit, ia boleh mengakibatkan komplikasi lain seperti Neuralgia Pasca Herpes (PHN) iaitu sakit urat saraf jangka panjang yang boleh berlarutan sehingga berbulan-bulan atau bertahun lamanya.

“PHN adalah penyakit kronik yang menyeksa penghidapnya. Ia terbukti apabila 42 peratus pesakit yang ditemui menggambarkan tahap kesakitan yang paling teruk akibat kayap sebagai ‘dahsyat’ atau ‘menyeksa’.

“Disebabkan rasa sakit yang berterusan, pesakit mungkin kurang melakukan kegiatan fizikal dan sosial selain turut mengalami tekanan emosi,” katanya.

Bagi Presiden MHAS Dr Lim Poh Hin, pihaknya sentiasa menggalakkan orang ramai supaya mengambil langkah pencegahan seperti vaksin untuk keselesaan menikmati usia emas kelak.

Hidup secara sihat adalah keutamaan semua terutama sebagai orang dewasa.

“Mengambil vaksin satu langkah mudah tetapi penting dalam usaha membantu mencegah penyakit yang boleh mengakibatkan masalah kesihatan serius dan bil perubatan tinggi.

“Saya melihat kempen ini sebagai penting kerana ia dapat membantu orang ramai memahami penyakit ini dengan sepenuhnya dan pada masa yang sama dapat menjauhkan beban psikologi serta kewangan yang sepatutnya boleh dielakkan,” katanya.

Sementara itu, kempen yang bermula sejak April lalu itu menyediakan pelbagai aktiviti seperti ceramah kesihatan yang disampaikan oleh pakar perubatan tempatan, perkongsian pengalaman pesakit, pameran kecil, jelajah rak bergerak, pemeriksaan perubatan percuma dan kegiatan masyarakat.

Ia diadakan untuk memberi lebih pemahaman mengenai penyakit itu dan cara pencegahannya.

Selain acara awam, MSD juga melancarkan kempen pengiklanan seluruh negara menerusi semua saluran media yang merangkumi iklan cetak, elektronik termasuk pengumuman melalui radio, media sosial dan pemasaran digital.

Sukar ramal golongan paling berisiko

Fakta mengenai kayap

Tiada cara yang boleh digunakan untuk meramalkan bila virus VZ akan menjadi aktif semula dan menyebabkan kayap.

Malah, pengamal perubatan juga mengakui sukar untuk meramalkan golongan sebenar yang paling berisiko untuk menghidap penyakit berkenaan.

Selain itu, bilangan warga emas di seluruh dunia juga dikatakan sudah meningkat dua kali ganda dalam tempoh 50 tahun lalu. Bilangan warga emas yang semakin ramai juga secara tidak langsung akan meningkatkan bilangan kes kayap.

Presiden Persatuan Dermatologi Malaysia (PDM) Dr Najeeb Safdar berkata, orang ramai dinasihatkan mendapatkan nasihat perubatan segera sebaik saja mengalami simptom kayap seperti rasa gatal atau pedih di sesuatu kawasan badan.

Kayap tidak sepatutnya dianggap sebagai ruam semata-mata atau penyakit kulit yang dihidapi orang tua.

“Kayap perlu didiagnosis dalam tempoh 72 jam selepas dijangkiti barulah ubat antivirus boleh berkesan untuk mengurangkan rasa sakit dan menyingkatkan tempoh jangkitan,” katanya.

Simptom kayap

Tanda awal kayap lazimnya dirasai tetapi mungkin tidak dapat dilihat iaitu rasa gatal atau pedih.

Beberapa hari kemudian, ruam lepuh berisi cecair akan muncul dan ruam ia boleh mengambil masa sehingga 30 hari untuk pulih sepenuhnya.

Ruam itu biasanya diiringi rasa sakit yang ringan atau teruk dan selalunya berlaku pada sebelah badan atau muka saja.

Kesakitan akut adalah simptom yang paling lazim mengiringi kayap. Rasa sakit akibat kayap akut boleh menjadi serius, sama ada ringan atau teruk dan sesetengah pesakit melaporkannya sebagai suatu penyeksaan.

Namun, ada pesakit yang mengalami simptom kayap memberitahu mereka mengalami kesakitan hampir setiap hari.

Ia juga boleh menyebabkan kesakitan saraf jangka panjang, PHN.

PHN adalah komplikasi kayap yang paling lazim berlaku dan didefinisikan sebagai rasa sakit yang berlarutan melebihi 90 hari selepas timbulnya ruam.

Komplikasi ini berpunca daripada kerosakan pada gentian saraf yang disebabkan oleh virus berkenaan.

Kadar kejadian PHN boleh mencapai 50 peratus dalam kalangan pesakit yang melebihi usia 60 tahun.

Bagaimanapun, kesakitan akibat PHN berbeza dan pernah digambarkan sebagai sakit apabila disentuh, pedih, berdenyut-denyut, menusuk, mencucuk atau secara tiba-tiba.

Warga emas biasanya mengalami kesakitan yang lebih teruk dan lama berbanding golongan muda.

Bagi pesakit yang mengalami kesakitan saraf jangka panjang, sentuhan pada pakaian yang lembut atau bayu yang bertiup pada kulit juga boleh menyebabkan kesakitan.

Ia digelar alodinia iaitu rasa sakit akibat rangsangan yang tidak menyakitkan.

Kesan negatif pada kualiti hidup

Kayap dan PHN yang berkait dengannya boleh menjejaskan pesakit secara fizikal, psikologi dan sosial.

Ia juga boleh mengganggu kegiatan seharian pesakit tanpa orang ramai sedari. Komplikasi lain yang dialami kebanyakan pesakit seperti parut, pneumonia, gangguan penglihatan, hilang pendengaran, jangkitan kulit dan lemah otot.

Selain itu, deria penglihatan atau pendengaran pesakit juga boleh merosot atau hilang kerana sistem penglihatan dan pendengaran terjejas.

Dianggarkan antara 10 hingga 25 peratus pesakit kayap juga akan mengalami oftalmikus kayap (kayap mata) dan 50 hingga 72 peratus berisiko mengalami penyakit okular (mata) kronik yang berulang dan boleh menyebabkan buta.

Rawatan dan pencegahan:

Umum mengetahui kayap tidak boleh disembuhkan kerana virus cacar air sudah berada di dalam sistem saraf badan.

Namun dengan adanya teknologi perubatan moden, pemvaksinan kayap boleh mengurangkan risiko virus VZ menjadi aktif semula sekali gus mengurangkan risiko berlakunya kayap.

Untuk rawatan, peringkat awal kayap boleh dirawat dengan terapi antivirus yang akan memulihkan tanda atau simptom pada sebilangan besar pesakit jika diberikan pada peringkat permulaan.

Antivirus itu dipercayai dapat membantu mengurangkan tahap keterukan penyakit itu serta mengurangkan risiko berlakunya komplikasi.

Incoming search terms:

  • kayap in medical term

Leave a Reply

5,432 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It