Azam 2011: Sihat Mental, Fizikal

APA azam 2011 anda? Kewangan yang stabil, kerjaya lebih kukuh atau tukar kereta baru? Apa sahaja yang anda idamkan, tolong pastikan yang satu ini tidak disisihkan – kesihatan.

Semua pasti setuju jika dikatakan tidak ada guna kemewahan dan harta benda jika tubuh badan menderita sakit. Kesihatan tidak boleh dibeli dengan wang ringgit.

Walaupun tubuh badan yang sihat belum tentu menjamin kebahagiaan tetapi tanpa penyakit sekurang-kurangnya kita mampu berusaha mencapai hidup yang lebih selesa.

Merujuk tafsiran Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kesihatan bermaksud bebas daripada sebarang penyakit dari segi fizikal, mental dan sosial.

Perlu diingat, sejajar dengan kemajuan sesebuah negara, penyakit berkaitan mental dan sosial juga mula menular di samping dalam masa yang sama penyakit melibatkan fizikal belum mampu dibendung sepenuhnya.

Menurut perangkaan WHO, pada 2009, sebanyak 450 juta orang di seluruh dunia mengalami gangguan mental tertentu seperti kemurungan, skizofrenia dan gangguan bipolar tetapi kurang separuh daripada mereka menerima rawatan yang diperlukan.

Pertubuhan itu turut menganggarkan menjelang 2020, penyakit mental kemungkinan mewakili 15 peratus daripada penyakit global.

Menyingkap diari kesihatan sepanjang tahun lalu, penyakit berpunca daripada gaya hidup masih menjadi antara beban yang menghantui kebanyakan rakyat Malaysia.

Diabetes, tekanan darah tinggi, strok, paras kolestrol tinggi, obesiti, kegagalan buah pinggang, jantung, kanser dan sebagainya adalah penyakit yang sangat berkait rapat dengan gaya hidup.

Mungkin tahun baru ini waktu yang sesuai untuk mengubah segalanya. Jalani gaya hidup yang lebih sihat, jaga pemakanan, jangan lupa bersenam, lakukan pemeriksaan saringan berskala, jauhi rokok dan arak – itu antara kunci kesihatan secara am.

Kesedaran awal dalam menangani setiap penyakit harus ada dalam setiap diri individu. Sikap menangguhkan rawatan dan menunggu sehingga penyakit menunjukkan tanda-tanda serius harus dibuang.

“Kurang manis ya!”

Jadikan 2011 sebagai permulaan untuk peristiwa yang manis dan bukan dihinggapi penyakit yang berpunca daripada makanan manis.

Berdasarkan Kajian Pengambilan Makanan di Kalangan Orang Dewasa Malaysia 2002/2003, pengambilan gula yang ditambah dalam minuman ialah sebanyak tujuh sudu teh sehari (51g) iaitu empat sudu teh (21g) gula pasir dan tiga sudu teh (30g) susu pekat manis.

Berdasarkan jumlah penduduk seramai 28.31 juta pada tahun 2009 dan pengedaran gula domestik sebanyak 806,381.88 metrik tan, pengambilan gula per kapita sehari pada tahun 2009 adalah 78 gram atau 16 sudu teh sehari atau 16 peratus daripada keperluan tenaga sehari bagi orang dewasa.

Jika dicampurkan gula domestik dan gula industri iaitu 1,281,183.04 metrik tan pada tahun 2009, pengambilan gula per kapita sehari adalah 124 gram atau 25 sudu teh sehari atau 25 peratus daripada keperluan tenaga sehari bagi orang dewasa.

Pengambilan gula yang berlebihan boleh mengakibatkan pengambilan tenaga yang berlebihan. Ini boleh mengundang peningkatan berat badan dan menyebabkan obesiti.

Keadaan ini akan menjadi lebih serius sekiranya diet harian adalah tinggi lemak dan kurangnya aktiviti fizikal yang dilakukan.

Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (National Health and Morbidity Survey, NHMS) III, 2006 mendapati 29.1 peratus orang dewasa di Malaysia berlebihan berat badan 14 peratus pula obes. Ini telah menunjukkan peningkatan berbanding NHMS II, 1996 iaitu masing-masing 16 peratus (berlebihan berat badan) dan 4 peratus (obes).

Prevalens pesakit diabetes dalam kalangan penduduk yang berumur lebih daripada 30 tahun juga telah meningkat daripada 6.3 peratus pada tahun 1996 (NHMS II) kepada 14.9 peratus pada tahun 2006 (NHMS III).

Penyakit kebal

Tahun 2010 tetap menyaksikan penyakit-penyakit kebal seperti demam denggi terus meragut nyawa dan seakan tiada kesudahannya.

Biar pun pelbagai langkah telah dilakukan, tidak kurang juga dengan program kesedaran namun penyelesaiannya masih samar. Kematian demi kematian terus dicatatkan. Malah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui Menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai pernah mengaku ‘kalah’ berperang dengan penyakit yang berpunca daripada haiwan kerdil itu.

Menurut kenyataan akhbar terbaru yang dikeluarkan pihak itu, secara keseluruhannya, jumlah kes terkumpul demam denggi dari bulan Januari hingga 4 Disember lalu adalah sebanyak 44,143, iaitu peningkatan sebanyak 16 peratus atau 6,081 kes berbanding dengan 38,062 kes yang dilaporkan bagi tempoh yang sama tahun 2009.

Bagaimanapun, angkanya menunjukkan sedikit penurunan sejak beberapa minggu kebelakangan ini iaitu bagi tempoh 28 November hingga 4 Disember lalu, sejumlah 600 kes demam denggi dengan dua kematian telah dilaporkan. Ini menunjukkan penurunan sebanyak 29 kes atau lima peratus berbanding 629 kes pada minggu sebelumnya.

Jumlah kes mingguan pada tahun lalu juga menurun sebanyak 184 kes berbanding jumlah kes yang dilaporkan pada minggu sama tahun 2009 iaitu 784 kes. Walaubagaimanapun terdapat enam buah negeri menunjukkan peningkatan kes pada minggu lepas berbanding minggu sebelumnya iaitu Kelantan (meningkat 16 kes), Sarawak (sembilan kes), Kedah dan Selangor masing-masing (lapan kes), Perak (tiga kes) manakala Terengganu meningkat sebanyak satu kes.

Kes kematian akibat denggi juga meningkat sebanyak 65 peratus atau 51 kematian, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 130 kematian berbanding 79 dalam tempoh yang sama pada tahun 2009.

Satu lagi penyakit bawaan nyamuk iaitu Chikungunya juga masih mencatatkan kes namun terdapat sedikit penurunan berbanding tahun sebelumnya.

Secara keseluruhan, sebanyak 803 kes dicatatkan, menurun sebanyak 84 peratus atau 4,241 kes berbanding dengan 5,044 kes bagi tempoh yang sama pada tahun 2009.

Bagi tempoh 28 November hingga 4 Disember lalu sahaja, terdapat enam kes dilaporkan, iaitu peningkatan sebanyak empat kes berbanding dua kes yang dilaporkan bagi tempoh yang sama minggu sebelumnya.

Dalam berbicara mengenai penyakit yang ‘berkembang’ dalam persekitaran moden, penyakit kuno seperti tibi pula jangan dilupakan. Penyakit yang mula dikesan sejak zaman Firaun itu seakan kebal merentasi zaman.

Merujuk perangkaan, angka jangkitan terus meningkat tahun 2009 dengan 17,496 kes baru direkodkan. Bagi tahun 2008 pula, sebanyak 17,506 kes baru didaftarkan. Daripada angka ini, 10,441 disahkan dijangkiti kuman tibi dengan 2207 kes melibatkan pendatang asing.

Pada 2007, kes tibi yang dicatatkan sebanyak 16,917 iaitu pecahan sebanyak 62.3 kes bagi 100,000 penduduk.

Secara keseluruhan kes tibi di Malaysia menunjukkan sedikit kemajuan daripada 25 tahun lepas iaitu 68 kes bagi setiap 100,000 penduduk bagi tahun 1985.

Pengamal perubatan tidak menolak dakwaan bahawa penyebaran kuman tibi di negara ini turut disumbang oleh kebanjiran pendatang asing ke negara ini.

Saringan yang tidak ketat, apatah lagi melibatkan pendatang asing tanpa izin (Pati) menyebabkan kuman tibi merebak secara senyap tanpa disedar.

menasihatkan semua pihak agar mengambil langkah untuk mengelak penyakit ini dengan melakukan pemeriksaan kesihatan dengan kerap.

Selain itu, penyakit bawaan bakteria seperti leptospirosis terus menjadi antara penyebab kematian.

Beberapa kes melibatkan virus leptospira yang dibawa oleh kencing tikus itu dikesan di beberapa negeri, antaranya Kedah, Perlis, Perak dan Pahang.

Walaupun angkanya tidak tinggi, namun kesedaran tentang bahaya penyakit itu harus ada dalam setiap diri individu.

Penyakit pandemik

Pernah mencetuskan kerisauan seluruh negara, Influenza A (H1N1) sehingga kini masih memburu mangsanya walaupun tidak serius seperti dulu.

Kempen kesedaran yang dijalankan nampaknya menunjukkan hasilnya, biar pun masih belum berjaya sepenuhnya.

Setiap individu harus mengetahui perbezaan antara selesema biasa atau H1N1.

Langkah-langkah awal menangani penularan wabak dilihat faktor paling utama menghalang ia daripada terus berkembang.

Leave a Reply

1,351 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It