‘Baca’ Riak Wajah, Bahasa Badan

Siapa yang tidak dibelenggu masalah apabila berhadapan dengan orang yang suka menipu atau memutarbelitkan setiap kenyataan.

Sikap sebegini juga membuatkan kita turut berhadapan masalah membabitkan kepercayaan dan kejujuran.

Memperkatakan soal kejujuran dan kepercayaan, ia sememangnya berkait dengan pelbagai hal dalam rutin kehidupan biarpun sewaktu bertemu orang tidak dikenali apatah lagi tatkala mahu mencari pekerjaan.

Justeru, analisis perlakuan sangat berguna dalam mengharungi kehidupan seharian, malah boleh dipelajari dengan mudah.

Menurut Pakar Terapi Warna dan Pembentukan Personaliti Master Yourself Revamp Your Life (MYRYL), Shuhada Alauddin, analisis perlakuan adalah satu kemahiran yang sangat penting untuk mengenali sikap orang di sekeliling dengan hanya melihat riak wajah, pertuturan dan gerak bahasa badan.

“Ada manusia yang suka menipu kerana ia sudah menjadi tabiat hingga terbawa-bawa apabila meningkat dewasa. Justeru, ilmu mengenai analisis perlakuan sangat berguna bagi melindungi diri kita daripada manusia yang suka menipu.

“Selain melindungi diri daripada penipu, ia juga berguna bagi meningkatkan keyakinan diri dan mengubah perlakuan ke arah positif untuk mengelak daripada kesilapan menghantar isyarat hingga menimbulkan persepsi negatif pada orang lain yang melihat,” katanya.

Tambahnya, terdapat beberapa kategori dalam analisis perlakuan iaitu riak wajah, pertuturan dan gerak badan manakala perlakuan profil (menonjolkan diri) dapat dilihat menerusi kata-kata serta gerak mata.

Pentingnya setengah saat

Perlakuan seseorang boleh dilihat menerusi riak pada bahagian mata, hidung, mulut, dahi dan hujung mata. Namun, sebelum menilai perlakuan individu itu, kita perlu tahu kebiasaan sikap dan perangai mereka.

“Riak wajah boleh dilihat dengan jelas untuk mengetahui emosi seseorang yang berada di depan kita sama ada mereka bersikap yakin, menipu atau bimbang.

“Misalnya apabila bertugas di bahagian jualan, kita boleh tahu sama ada pelanggan sedang mendengar atau bosan apabila mereka kerap memegang telinga dan hidung atau memberi tumpuan sepenuhnya.

“Jika riak wajah pelanggan atau rakan di depan kita menunjukkan tanda kebosanan, berhenti bercakap mengenai topik sama dan tukar kepada perkara lebih menarik atau disukai,” katanya.

Tambahnya, kita perlu bijak dan pantas melihat reaksi wajah seseorang yang ditemui kerana ia hanya berlaku dalam tempoh 0.5 saat. Tempoh singkat itu penting bagi kita untuk memastikan sama ada berjaya menguasai perhatian dan kepercayaan mereka atau sebaliknya.

Selain itu, kita harus lebih berhati-hati jika orang yang sedang mendengar bicara menggosok belakang badan atau menunjukkan muka marah kerana mungkin ada fakta dan perkataan yang silap dituturkan pada mereka.

Bukan itu saja, mengenali riak wajah juga boleh digunakan untuk melihat reaksi majikan terutama ketika mesyuarat misalnya mengenal pasti sama ada majikan berminat dengan idea dicadangkan atau sebaliknya.

Jika kebiasaan seseorang itu gemar bercakap dengan melihat terus pada mata pendengar, itu tidak menjadi masalah. Namun, kita boleh lihat perbezaan sama ada dia bercakap benar atau tidak jika perangainya tampak berbeza seperti tidak tentu arah dan mata melilau ke arah lain.

Kita boleh mengetahui pendengar bosan atau suka mendengar percakapan apabila mereka membuat reaksi yang menjengkelkan seperti menyengetkan hidung sebagai tanda menyampah atau meluat.Selain itu, perlakuan yang jarang dilakukan seperti menggosok hidung turut memberi makna si pendengar atau yang bercakap berasa bimbang atau sedang menipu.

Apabila bercakap dengan orang yang lebih berpengalaman daripada kita, cuba gunakan perkataan yang baik bagi mengelakkan mereka berasa seperti tidak dihormati.

Jika kita lihat ada antara rakan yang menyengetkan sedikit mulut mereka, pasti ada sesuatu yang tidak menyenangkan hati sama ada menerusi perkataan diucapkan atau menganggap kita sedang merendah-rendahkan diri mereka.

Untuk mengambil hati mereka kembali, cuba babitkan individu berkenaan dalam perbincangan seperti meminta pandangan jika dia memiliki idea bernas.

Keikhlasan seseorang mungkin dapat dilihat menerusi dahinya. Caranya dengan melihat bahagian dahi seperti ketika senyum. Keikhlasan mereka dapat dilihat ketika melontarkan senyuman tanpa menimbulkan garis halus di dahi. Berbanding mereka yang senyum sekadar mahu mengambil hati, kerutan di dahi tampak sangat jelas.

Hujung mata

Apabila kita terkejut, kedua-dua mata akan memberi reaksi seiring dengan dahi seperti mata membulat dan dahi ternaik. Berbanding mereka yang takut, hanya mata saja yang menunjukkan reaksi seolah-olah terkejut.

Cara pertuturan bukan saja dapat mengungkap sikap seseorang, malah ia juga dapat memberi tahu kita mungkin ada sesuatu perkara yang cuba disembunyikan.

Misalnya, mereka yang berbohong akan mengulangi perkataan sama atau persoalan yang diajukan kepada mereka ketika memberi jawapan berbanding kebiasaannya yang lancar menjawab setiap pertanyaan tanpa berselindung.

“Selain itu, ada juga yang cuba mahu menutup kesalahan dengan tidak membabitkan diri dalam penceritaan misalnya menjadi orang ketiga yang terbabit dalam kemalangan.

“Biasanya, mereka akan menceritakan mengenai keseluruhan situasi kemalangan tanpa membabitkan diri dalam kisah yang dikongsi bersama orang lain bagi menutup kesalahan,” katanya.

Tambahnya, ada juga yang mahu menutup kesalahan dengan hanya menceritakan kisah positif yang berlaku berbanding kesan negatif hasil daripada kesalahan.

Bukan itu saja, malah menerusi pertuturan kita boleh melihat perbezaan perlakuan seseorang sama ada mereka menjawab soalan diajukan dengan betul atau sebaliknya.

Gerak badan

Selain penampilan kemas, imej keyakinan diri seseorang itu juga dapat dilihat ketika mereka berdiri atau duduk. Berdiri tegak dengan kaki terbuka sedikit dan tangan tidak dimasukkan ke dalam poket menunjukkan ciri-ciri keyakinan seseorang.

Duduk dengan betul seperti badan tegak dan tangan di atas meja sambil digenggam juga boleh menonjolkan keyakinan diri. Jika suka melakukan gerak badan yang menonjolkan keadaan diri yang tidak yakin, ia boleh diubah dengan mengamalkan cara betul bagi mengelakkan persepsi negatif daripada majikan terutama ketika menghadiri sesi temu duga.

“Ketika menghadiri temu duga, cuba duduk tegak, menyengetkan sedikit kerusi dan duduk dengan posisi badan menegak sambil muka memandang tepat ke depan atau ke arah penemu duga.

“Posisi badan tegak dan memandang ke arah penemu duga menunjukkan tanda hormat dan seolah-olah memberitahu majikan kita boleh menerima sebarang arahan diberikan dengan baik.

“Sebaiknya, tangan di atas meja dan bukan di bawah kerana ia menunjukkan kita seolah-olah mahu menyembunyikan sesuatu perkara benar mengenai diri sendiri,” katanya.

Elak daripada bersandar sepenuhnya di kerusi dengan kaki bersilang ke belakang ketika duduk. Ia menunjukkan kita dalam keadaan gemuruh atau tidak mempunyai keyakinan tinggi.

Selain mempersiapkan diri dengan posisi yakin, kita juga dapat melihat sama ada majikan berminat dengan kita atau tidak menerusi reaksi penemu duga yang meletakkan tangan di muka bagi menunjukkan mereka memberi sepenuh perhatian ketika kita memperkenalkan diri.

Selain itu, sesi temu duga juga akan berlangsung dalam tempoh lebih panjang berbanding orang lain kerana majikan berminat dengan potensi yang ada dalam diri kita.

Bukan hanya untuk sesi temu duga, bahasa gerak badan boleh menentukan betapa seriusnya hubungan dengan pasangan yang baru dikenali.

Perlakuan profil

Analisa perlakuan profil yang bertujuan menonjolkan kehebatan diri boleh diperbaiki menerusi ayat dan gerak mata untuk menarik minat orang lain ketika menyampaikan sesuatu penceritaan atau produk dengan cara yang lebih difahami serta berkesan.

Terdapat beberapa cara memahami pendengar menerusi cara mereka melihat tatkala mendengar. Antaranya:

- Visual

Mereka yang lebih gemar melihat ke atas adalah orang yang sukakan teknik visual. Mereka lebih suka jika kita menggunakan cara visual seperti menunjukkan carta bagi menarik perhatian dan minat mereka mendengar.

- Audio

Mata mendatar ke kiri atau ke kanan. Mereka lebih suka jika kita menggunakan audio dalam bentuk bunyian seperti video dan lagu ketika menyampaikan sebarang maklumat.

- Kaedah kinestatik

Individu ini suka menggerakkan mata ke kanan bawah yang bermaksud mereka lebih selesa jika diterangkan menggunakan contoh barang atau perlu merasa terlebih dulu produk diterangkan sebelum bersetuju untuk mendengar dan membeli.

- Audio digital

Ketika mendengar atau bercerita, individu ini suka menggerakkan mata mereka ke kiri bawah yang menunjukkan mereka menyukai fakta. Justeru, kita perlu bijak mencari maklumat dan fakta bagi menguatkan kepercayaannya terhadap perkara yang dibincangkan.

Tambahnya, sesiapa saja yang bekerja atau perlu berkomunikasi dengan orang lain harus mempunyai ilmu mengenai perlakuan manusia bagi memudahkan diri melakukan sebarang bentuk urusan.

Tidak kira apa sekalipun kerjaya, ilmu mengenai analisis perlakuan sangat penting bagi mengelakkan diri berisiko ditipu atau tiada sefahaman dengan orang lain.

Leave a Reply

1,556 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It