Bahana Jangkitan H Pylori

Biarpun berita kehamilan seharusnya disambut penuh keceriaan, keadaan mabuk hamil yang sukar ditangani menyebabkan segelintir wanita berasa terganggu dalam tempoh kandungan mereka.

Hampir 90 peratus wanita hamil mengalami rasa loya dan muntah. Mengikut pandangan ahli biologi evolusi, mabuk hamil adalah suatu bentuk mekanisme perlindungan semula jadi tubuh.

Profesor Neurologi dan Tingkah Laku Universiti Cornell Dr Paul Sherman berkata, loya dan muntah ketika hamil penting untuk menyingkirkan makanan tercemar yang berkemungkinan boleh menjejaskan kesihatan wanita hamil dan bayi yang dikandungnya. Ini terutama pada fasa di mana organ janin sedang berkembang dan sensitif terhadap kesan negatif bahan kimia.

Fakta berkenaan disokong oleh beberapa kajian yang menunjukkan wanita yang mengalami loya dan muntah berisiko lebih rendah untuk keguguran dan kematian bayi sebelum atau semasa lahir.

Biarpun kebanyakan rasa loya akan berlalu dengan spontan apabila berakhirnya trimester pertama, sejenis mabuk hamil yang serius iaitu hyperemesis gravidarum (HG), boleh berlaku sehingga berpotensi me-ngancam nyawa. Dalam perkembangan terbaru, HG didapati berpunca akibat serangan bakteria usus yang dikenali sebagai Helicobacter pylori (H pylori).

Apabila loya dan muntah berlaku secara berterusan atau teruk dan membabitkan penurunan berat badan melebihi lima peratus berbanding berat wanita sebelum hamil, situasi itu dikenali sebagai HG.

Dalam sesetengah kes, HG berpotensi me-ngancam nyawa ibu namun punca HG masih diselubungi tanda tanya sehingga kini. Walaupun ia sering dikaitkan dengan interaksi kompleks pelbagai faktor biologi, psikologi dan sosio-budaya, jangkitan kronik H pylori juga dianggap sebagai salah satu kemungkinan punca HG.

H pylori ialah spesies bakteria berpilin yang dikenal pasti pada 1982 sebagai penyebab gastritis dan ulser perut. Dengan jumlah pesakit yang dijangkiti melebihi 50 peratus penduduk dunia iaitu lebih tiga bilion orang, ancaman serius bakteria itu terhadap kesihatan manusia tidak boleh dipandang ringan.

Kaedah penyebaran

Negara di mana seseorang itu bermastautin menentukan kebarangkalian dirinya dijangkiti H pylori. Secara amnya, negara yang lebih mundur dengan tahap kebersihan tidak sempurna dan pemakanan kurang berkhasiat menunjukkan kadar tertinggi jangkitan H pylori.

Walaupun terdapat lebih 40,000 laporan saintifik mengenai H pylori, tiada satu pun yang benar-benar mengetahui cara penyebaran utama penyakit itu. Ia dipercayai berlaku melalui pengambilan makanan atau air yang tercemar dan melalui pe-nyebaran titisan air liur.

Namun, jangkitan H pylori lebih cenderung berlaku pada wanita yang bergelar ibu iaitu individu yang paling banyak berhubung dengan ahli sesebuah keluarga.

Suami isteri boleh menjangkiti antara satu sama lain dan jika salah seorang didapati positif, pasangannya juga perlu diperiksa kerana dalam 70 peratus kes, jangkitan itu didapati membabitkan pasangan yang sudah dijangkiti. Kanak-kanak juga tidak terkecuali di mana kajian menunjukkan bahawa jangkitan H pylori kerap bermula apabila kanak-kanak mencecah usia 10 tahun akibat pe-nyebaran daripada ahli keluarga.

Di negara yang sedang membangun, seramai 90 peratus penduduknya disahkan masih dijangkiti bakteria itu walaupun pada usia 40 tahun. Hakikatnya, seseorang individu akan terus dijangkiti sepanjang hayat sehinggalah mereka menerima rawatan yang berkesan untuk menghapuskan bakteria terbabit.

Dalam kes mabuk hamil yang teruk, penyelidik mengesyorkan dalam fasa awal kehamilan, perubahan kepekatan bendalir tubuh wanita bertindak mempengaruhi keasidan (pH) perut, seterusnya mengaktifkan bakteria H pylori yang terpendam dalam lapisan perut.

Jangkitan H pylori juga membebaskan enzim dan toksin yang menyebabkan mabuk hamil berlaku secara berterusan, atau HG, apabila tubuh mencuba sedaya-upaya untuk me-nyingkirkan bakteria itu tetapi tidak berjaya.

Dalam kajian yang dijalankan di Universiti Ain Shams di Kaherah, 71 daripada 80 kes HG dalam kalangan wanita hamil didapati berlaku seiri-ngan dengan jangkitan H pylori. Apabila lapan daripada wanita yang dijangkiti itu diberikan rawatan tanpa bahan yang boleh menjejaskan janin untuk menghapuskan H pylori, kekerapan muntah yang teruk mula berkurangan dan kehamilan berjaya diteruskan sehingga kelahiran bayi yang sihat.

Malangnya, jangkitan H pylori tidak boleh didefinisikan dengan jelas sebagai penyebab HG melainkan seseorang wanita hamil menjalani pemeriksaan. Ujian H pylori boleh dilakukan dalam beberapa cara dan paling lazim melalui ujian nafas di mana anda perlu meniup beg seperti belon atau ujian antibodi darah untuk menentukan sama ada tubuh sudah menghasilkan antibodi terhadap bakteria terbabit.

Pakar gastroenterologi dan pengamal perubatan semula jadi, Dr Vagif Soultanov berkata, jika mabuk hamil yang teruk berterusan selepas bulan keempat atau kelima dan pelbagai kaedah yang dicuba menemui kegagalan, ujian saringan untuk H pylori perlu dilakukan.

Sebaiknya, wanita perlu mengetahui sama ada mereka positif H pylori sebelum mereka mula hamil kerana tidak banyak pilihan ubat tersedia semasa kehamilan dan sesetengahnya pula boleh memudaratkan bayi.”Wanita yang mengalami simptom gastritis, pedih hulu hati, refluks asid, gas atau kembung perut yang berlarutan melebihi dua bulan digalakkan untuk menjalani ujian H pylori.

“Namun begitu, simptom berkaitan perut bagi mereka yang dijangkiti H pylori hanya muncul dalam 20 peratus pesakit. Sebahagian besarnya tidak menunjukkan sebarang simptom sama sekali.

“Apa pun, simptom lain seperti migrain, keguguran rambut, masalah gusi ataupun nafas berbau mungkin berlaku disebab-kan jangkitan H pylori,” katanya yang menerajui penyelidikan berkenaan, pada sesi soal jawab baru-baru ini mengenai NuvaPine A yang dirumus daripada Bioeffective A berpaten, produk pemakanan dengan keberkesanan biologi yang tinggi.

Pengamal perubatan bersetuju rawatan H pylori perlu bagi mengelakkan timbulnya masalah lain yang lebih teruk. H pylori sebenarnya bukanlah bakteria yang mudah dihapuskan. Disebabkan jangkitan H pylori mudah merebak ke bahagian tubuh yang lain, persoalannya, bagaimana merawat jangkitan yang begitu lazim berlaku tanpa menghasilkan rantaian bakteria yang berupaya melumpuhkan keberkesanan rawatan dan seterusnya lebih sukar untuk dibunuh?

Regim penjagaan standard dengan penggunaan antibiotik berdepan masalah kerintangan yang serius serta menghasilkan kesan sampingan seperti sakit perut yang lebih teruk, loya, sakit kepala dan rasa payau dalam mulut. Bagi wanita hamil, rawatan antibiotik semasa kehamilan tidak di-syorkan kerana ia boleh membahayakan janin.

Atasi jangkitan

Pendidikan sememangnya kunci bagi mengatasi jangkitan bakteria H pylori. Amalan kebersihan yang baik seperti membasuh tangan sebelum dan selepas makan, memberus gigi, tidak berkongsi pinggan, gelas dan sudu atau garpu sesuatu yang wajib dilakukan.

Bagi menghalang jangkitan daripada terus merebak, pemeriksaan kesihatan perlu dilakukan terhadap kaum ibu. Ahli perubatan tradisional sudah lama menerokai kaedah rawatan alternatif seperti penggunaan teh hitam atau hijau dan bawang putih, walaupun tidak banyak kajian yang dapat mengesahkan dakwaan keberkesanannya.

Probiotik juga sering dimanfaatkan untuk menguatkan sistem imun terhadap serangan H pylori. Namun begitu, probiotik hanya bertindak di dalam usus dan bukan di dalam perut dan kebanyakannya tidak dapat menandingi kelicikan bakteria H pylori ini.

Di peringkat global, penemuan yang memberangsangkan diperoleh hasil penyelidikan Pasteur Institute di St Petersburg, Russia, terhadap ekstrak jejarum konifer pain yang dikenali sebagai Bioeffective(R) A. Bahan itu bukan saja didapati aktif terhadap H pylori, malah ia juga dilengkapi ciri penyembuhan yang tinggi bagi membantu perut dan usus kembali berfungsi dengan normal.

Dalam kajian yang dijalankan, Bioeffective(R) A diberikan kepada pesakit yang mengidap luka perut dan keputusannya dibandingkan dengan kumpulan kawalan. Hampir separuh daripada pesakit dalam setiap kumpulan juga dijangkiti H pylori. Selepas tempoh rawatan, 92 peratus pesakit yang mengambil Bioeffective(R) A menunjukkan kelegaan simptom yang ketara termasuk gastritis, refluks asid, gas dan gangguan usus.

Ia dipercayai berlaku kerana Bioeffective(R) A bertindak dengan me-nyekat kerengsaan kronik dalam lapisan perut dan seterusnya mengurangkan masalah gastritis yang teruk. Bagi pesakit yang sebelumnya dijangkiti H pylori, 57 peratus didapati bebas sepenuhnya daripada jangkitan terbabit.

Menurut Dr Soultanov, H pylori ialah sejenis karsinogen yang paling berbahaya dan akibatnya terhadap kesihatan manusia tidak boleh dipandang ringan. Mabuk hamil hanyalah satu daripada beberapa kesan buruk yang boleh melemahkan tubuh. “Selain berpotensi tinggi sebagai ejen penyembuhan untuk seluruh tubuh, Bioeffective(R) A menunjukkan profil sebagai bahan terapeutik tambahan bagi meningkatkan keberkesanan kaedah standard yang digunakan dalam penghapusan H pylori,” katanya.

Incoming search terms:

  • khasiat nuvapine
  • nuvapine a
  • nuvapine benefits
  • penawar gastrik dengan nuvapine
  • kegunaan nuvapine a

Leave a Reply

7,505 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It