Bangunan Usang Tinggal Kenangan

Terletak sejauh 72 kilometer dari bandar Keningau, Kampung Bonor, Sook di Sabah ini hanya dihubungkan oleh jalan tanah merah yang tidak berturap.

Tidak cukup dengan itu, orang luar yang mahu memasuki kampung ini juga terpaksa melalui perjalanan selama dua jam merentasi kawasan berbukit-bukau, jalan curam dan lecak apabila hujan lebat untuk tiba di kampung itu menggunakan kenderaan pacuan empat roda.

Kesukaran perhubungan dengan dunia luar turut menyebabkan banyak kemudahan di sini begitu ketinggalan berbanding di kawasan lain.

Selain tidak mempunyai prasarana bekalan elektrik dan sumber air bersih, kemudahan pendidikan di kampung ini juga amat memerlukan pembelaan.

Ini kerana, sejak 2010, kanak-kanak berumur empat hingga enam tahun di sini terpaksa belajar mengenal huruf, mengeja dan membaca di bahagian atas rumah pastor kampung berkenaan.

Tidak seperti kanak-kanak lain yang tinggal di bandar dan mempunyai kemudahan pembelajaran lebih sempurna, mereka belajar di dalam keadaan kurang menyenangkan apatah lagi rumah yang diperbuat daripada papan itu semakin usang.

Mungkin disebabkan sudah terbiasa dengan keadaan kehidupan sebegitu, mereka tetap meneruskan kehidupan seharian dengan penuh warna-warni, walaupun hati menjerit mahukan pembaharuan sama seperti masyarakat lain di bandar.

Bagaimanapun, selepas sekian lama menunggu, kira-kira 500 penduduk kampung itu kini dapat menarik nafas lega apabila syarikat korporat, Nestle Malaysia Berhad (Nestle) dan sebuah pertubuhan sukarela dari United Kingdom, Raleigh International Malaysia (Raleigh) menyumbang dana dan tenaga membina sebuah tadika sebagai pusat kemudahan pendidikan awal kanak-kanak.

Menerusi tadika yang diberi nama Cahaya Hati itu, ia membolehkan 17 kanak-kanak berumur tiga hingga enam tahun mengikuti pembelajaran awal dengan lebih selesa dan sempurna berbanding sebelum ini.

Mempunyai ruang bilik darjah yang luas, dua bilik dan dihiasi dengan warna ceria biru dan kuning, tadika itu mula dibina Februari lalu membabitkan 45 sukarelawan Raleigh yang turut menerima bantuan daripada penduduk kampung.

Selepas 10 minggu proses pembinaannya, kini tadika ke-10 Nestle dan Raleigh itu disiapkan sepenuhnya walaupun pelbagai kesulitan terpaksa dilalui sepanjang tempoh itu.

Cabaran siapkan bangunan

Wakil sukarelawan, Robert Donat berkata, mereka mengambil kayu dari hutan dan menggunakan laluan sungai untuk menghantar kayu berkenaan ke kawasan daratan semula.

Kesukaran mendapat kenderaan sesuai bagi tujuan pengangkutan membawa masuk dan keluar kelengkapan diperlukan diakui cabaran terbesar buat kumpulan sukarelawan.

“Kawasan kampung ini juga selalu mengalami hujan lebat dan sedikit sebanyak ia turut mengganggu gerak kerja kami kerana tempoh yang diberi untuk menyiapkan bangunan tadika ini hanya sekitar sembilan hingga 10 minggu.

“Kebanyakan sukarelawan juga tidak mempunyai pengalaman bertukang kerana mereka semua masih muda, namun berkat kesabaran, tunjuk ajar dan semangat bekerjasama, kami berjaya melakukannya dengan bantuan orang kampung.

“Hari ini (Sabtu minggu lalu) selepas melihat semua kanak-kanak itu duduk di tempat masing-masing dan tersenyum gembira, perasaan puas, gembira, sebak dan terharu menyelubungi diri saya. Saya percaya sukarelawan lain juga berperasaan sama.

“Satu lagi pengalaman berharga yang tidak dapat dilupakan sepanjang berada di sini apabila kami perlu bergaul dengan penduduk tempatan yang tidak memahami bahasa Inggeris selain perlu tidur di dalam dewan beramai-ramai, mandi air sungai yang keruh setiap hari dan menjamu selera dengan hidangan suku kaum Murut.

“Bagaimanapun, kami bersyukur kerana mereka dapat menerima dan melayan kami dengan cukup baik sekali sepanjang tempoh ini,” katanya.

Sukarnya hidup serba kekurangan

Penduduk kampung, Sayun, 35, yang menghantar anaknya, Elmi berusia enam tahun ke tadika Cahaya Hati pula berkata, kampungnya sangat terpencil dan terpinggir. Namun, kewujudan tadika baru ini membolehkan kanak-kanak daripada masyarakat setempat mendapatkan pendidikan prasekolah yang baik.

Sebelum 2010, kebanyakan kanak-kanak di bawah umur enam tahun tidak mempunyai peluang belajar di tadika dan hanya mula mengenal huruf apabila mereka ke sekolah rendah ketika berumur tujuh tahun.

Sayun gembira kerana jika sebelum ini abang dan kakak Elmi tidak dapat belajar di sekolah tadika, keadaan sama tidak berulang lagi kepada anak bongsu kesayangannya itu.

Mendapat bimbingan dua guru terlatih, Rekey Raipai, 22 dan Suzyline Jikang, 22, pelajar di tadika itu boleh mula menimba ilmu seawal jam 7.30 pagi hingga 12 tengah hari dan melakukan aktiviti riadah pada sebelah petang.

“Saya dan Suzy adalah anak jati kampung ini dan kami amat memahami kepayahan menjadi kanak-kanak di kawasan pedalaman yang hidup dalam keadaan serba kekurangan.

“Sewaktu zaman kami, tiada sekolah tadika seperti ini. Atas sebab itu, saya gembira kerana terpilih untuk berkhidmat di kampung sendiri serta mengajar anak kecil ini erti pendidikan di awal usia.

“Jika dibandingkan tadika ini dengan yang dulu, ia jauh berbeza kerana kemudahan seperti alat bantu mengajar juga tidak ada. Justeru, kewujudan tadika ini diharapkan dapat membantu pelajar untuk belajar dalam keadaan selesa dan teratur,” katanya.

Usaha jangka panjang

Sementara itu, Pengurus Tanggungjawab Korporat Nestle, Immy Ooi berkata, projek tadika berkenaan sejajar dengan falsafah korporat syarikat itu yang berusaha membantu membangunkan masyarakat yang memerlukan khususnya di kawasan pedalaman.

Dalam meneruskan komitmen Nestle untuk menyokong pembangunan luar bandar, pihaknya bekerjasama dengan Raleigh International, sebuah organisasi antarabangsa bukan berasaskan keuntungan, yang memberi tumpuan kepada belia dan pembangunan mampan untuk membina tadika di kawasan terpencil dan termiskin di Sabah di mana masyarakat setempat kebanyakannya menyara hidup dengan berladang sebagai mata pencarian mereka.

Tahun ini juga masuk kali kesembilan Nestle dan Raleigh bekerjasama dan sudah membina 10 tadika di kawasan pedalaman Sabah seperti di Kampung Liu, Mapan Mapan, Maliau Layung, Sonsogon Magandai, Lingka Bugan 2 dan Paus di Pitas, Kampung Saguon di Tongod, Kampung Keranaan di Ranau dan Kampung Terian di Sugud.

“Nestle mempercayai akses kepada pendidikan prasekolah amat penting kerana ia membentuk dan membina asas bagi pendidikan awal kanak-kanak.

“Tanpa ilmu dan pelajaran, saya percaya sukar untuk kita bersaing di dalam dunia yang dipenuhi dengan arus kemodenan ini. Justeru, bantuan sebegini diberikan kepada mereka yang memerlukan demi masa depan lebih terjamin.

“Inisiatif ini juga sejajar dengan falsafah perniagaan kami iaitu menjana nilai bersama yang menyatakan demi mencapai nilai jangka panjang untuk pemegang saham kami, kami juga perlu menjana nilai masyarakat di mana kami beroperasi,” ujarnya.

Pengurus Program Negara Raleigh, Sarah Hoare menjelaskan, 2013 menyaksikan satu lagi kerjasama mengagumkan antara Raleigh International dan Nestle.

Menerusi kerjasama ini, pembiayaan disediakan Nestle manakala kerja pembinaan dilaksanakan oleh sukarelawan Raleigh International dengan sokongan masyarakat setempat agar kanak-kanak berusia antara tiga hingga enam tahun di kampung ini mampu menerima pendidikan prasekolah di sebuah bangunan khas. “Perkara ini memberikan mereka peluang untuk mencapai tahap yang diperlukan bagi memasuki sistem sekolah di Malaysia dan meluaskan peluang pendidikan untuk generasi seterusnya.

“Sukarelawan datang dalam tiga kumpulan berbeza dan mereka bergilir-gilir melakukan pembinaan bangunan tadika itu sebaik mungkin. Saya mengharapkan kesinambungan kerjasama yang sekian lama dan berjaya ini memberi impak positif kepada penerima sumbangan,” katanya.

Selain digunakan sebagai tadika, bangunan itu juga berperanan sebagai pusat pembelajaran komuniti bagi menampung sesi pendidikan tambahan untuk golongan dewasa di waktu petang seperti pembelajaran budaya tradisional dan pertanian.

Projek ini turut disokong oleh Organisasi Kerjasama Komuniti (PACOS) yang menumpukan pada sokongan komuniti penduduk asli di Sabah dengan memberi bantuan semasa perancangan awal projek termasuk penilaian kampung, mengenal pasti dan melatih guru.

Leave a Reply

930 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It