Banyak Faedah Kain Penggendong

KAIN untuk mendukung bayi atau lebih popular sebagai kain penggendong, antara cara alternatif untuk mendukung bayi yang sudah dipraktikkan secara berabad lamanya di serata dunia.

Kain ini disimpul dan diikat dengan cara bersesuaian supaya bayi boleh didukung dengan selamat dan pada masa sama, sentiasa berada hampir dengan tubuh ibunya.

Jika dilihat di kalangan penduduk negara Timur termasuk Indonesia, terasa begitu mudahnya mengangkut bayi, hanya simpulan kain batik digunakan dan diletakkan pada tubuh ibu untuk membawa bayi mereka ke sana sini.

Tidak perlu peralatan bayi atau kereta tolak bayi yang mahal, sebaliknya kain berharga kurang RM10 juga boleh dijadikan pengangkut bayi yang berkualiti.

Bukan setakat itu, kain penggendong bayi juga mempunyai faedah tersendiri kepada ibu dan bayi.

Walaupun penggunaan kain penggendong kini semakin popular dan menjadi pilihan ibu bapa hingga ia dijual di pasar raya utama dalam pelbagai corak dan gaya pada harga yang agak mahal, ia boleh dibuat sendiri sekiranya tahu cara simpulan yang betul.

Penggunaannya dikatakan mampu membuatkan bayi berasa selamat dan tenteram kerana sentiasa dapat melihat riak wajah ibunya serta hampir kepada tubuh ibunya.

Antara faedah penggunaan kain penggendong ini membantu pengeluaran hormon oksitosin hasil sentuhan kulit dengan bayi, seterusnya ikatan antara ibu dan anak, sekali gus mengurangkan insiden kemurungan selepas bersalin serta penyakit psikosomatik di kalangan ibu.

Apabila bayi berada dekat dengan ibu, penyusuan susu badan menjadi lebih lancar dan penjagaan bayi juga lebih baik. Kesan positifnya turut dirasai kaum bapa yang membawa anak menggunakan kain dukung bayi.

Bayi yang dikendong menggunakan kain penggendong lebih tenang kerana keperluan untuk dekat dengan ibu atau bapa dipenuhi, berbanding bayi yang dibiarkan duduk jauh daripada ibu bapa mereka.

Apabila dekat, bayi dapat melihat, mendengar, menyentuh dan menghidu bau ibu serta peka dengan pergerakan ibunya yang seterusnya membantu perkembangan sistem saraf, usus, kesihatan pernafasan, keseimbangan bahagian dalaman telinga dan pembentukan otot yang konsisten.

Selain itu, degupan jantung yang didengari oleh bayi memberikan kesan menenangkan dan menyeimbangkan bayi.

Tidak ketinggalan, bayi akan belajar kemahiran sosial dari awal usia apabila mereka dapat melihat ekspresi wajah ibu atau bapa sepanjang berada dekat, seterusnya membantu mereka lebih cepat belajar dan memahami bahasa tubuh.

Bayi yang dikendong menggunakan kain penggendong mempunyai sokongan yang diperlukan pada bahagian tulang belakang mereka dengan mengekalkannya dalam bentuk C iaitu keadaan yang perlu bagi bayi yang sedang membesar.

Tulang pinggul bayi juga tidak terbentuk sepenuhnya maka penting bagi ibu bapa memastikan kedudukan lutut bayi lebih tinggi daripada bahagian punggung dan kaki perlu disokong sehingga ke bahagian lutut.

Pengarah School of Babywearing, Victoria Ward, berkata mendukung bayi rapat dengan diri ibu menggunakan kain pendukung adalah satu perkara yang semula jadi dan dilakukan sejak zaman-berzaman.

Secara praktikalnya, mendukung bayi dengan hanya menggunakan tangan bukan saja menggunakan banyak tenaga dan meletihkan, ia juga membuatkan pergerakan ibu menjadi terbatas. Akhirnya sepanjang hari ibu tidak dapat melakukan sebarang tugas lain kerana terpaksa menenangkan anak yang mahu diangkat.

“Justeru lebih mudah sekiranya ibu memakai kain dukung kerana ia bukan saja tidak memenatkan, kedua-dua tangan ibu bebas melakukan pelbagai perkara tetapi pada masa sama, anak mereka tenang.

“Ia juga membuatkan ibu lebih sihat daripada segi fizikal dan mental kerana dapat bergerak dan membuat pelbagai perkara dengan lancar selain membantu memperbaiki postur tubuh supaya ibu tidak membongkok sebaliknya berdiri tegak,” katanya.

Victoria berkata, bagi bayi yang kecil atau baru lahir, sebaiknya mereka diletakkan di bahagian depan tetapi bagi bayi yang lebih tua, mereka boleh diangkut dengan diletakkan di belakang ibu atau bapa.

Dia yang mempunyai anak berusia lima dan tiga tahun serta 14 bulan itu, berkata anaknya yang sudah berusia tiga tahun masih mahu diangkat menggunakan kain dukung biarpun sudah boleh berjalan kerana sukakan keintiman apabila berada dekat dengan ibu.

“Mengangkat bayi menggunakan cara ini bagus kerana bayi memang perlu sentiasa berhubungan dengan ibunya dan melihat wajah ibunya setiap masa.

“Lagipun cara ini boleh mengurangkan masalah sindrom kepala leper yang selalu dihadapi oleh bayi yang baring dalam satu posisi hingga kawasan yang menerima tekanan sama setiap hari akan mula menjadi leper,” katanya.

Menurutnya, masalah bayi kecil dan perlu menambah berat badan dengan cepat juga boleh diatasi dengan cara meletakkannya dekat dengan badan ibu.

Pada masa sama, suhu tubuh mereka boleh menjadi seimbang, membesar dengan lebih baik, menambah berat dengan pantas, kurang menangis, lebih peka dengan persekitaran dan lebih gembira.

Lebih menarik, walaupun ramai tidak sedar mengenainya, sistem pencernaan bayi juga menjadi lebih cekap apabila sering berada rapat dengan ibunya.

Victoria yang berasal dari United Kingdom sudah mengamalkan pemakaian penggendong bayi sejak lima tahun lalu dan dapat melihat sendiri manfaat besar yang diberikan alat yang sungguh ringkas itu.

“Apabila mengenakan penggendong bayi, ibu dan anak mendapat faedahnya. Anak lebih tenang, gembira dan kurang menangis manakala ibu pula bebas melakukan apa saja kerja di rumah.

“Misalnya anak saya ini, sudah dua jam dia tidur di belakang saya dengan selesa. Biarpun begitu pada usia tertentu, anak perlu dibiarkan berjalan kerana mereka perlu belajar tetapi membawa anak ke mana-mana masih boleh menggunakan kain pengendong, bukannya menggunakan kerusi tolak bayi.

“Lagipun apabila anak mahu berjalan, anda tidak akan rasa seperti membawa lebihan barang kerana kain penggendong hanyalah kain. Ia tidak memakan ruang yang luas dan mudah dibawa ke mana saja,” katanya.

Menurutnya, menerusi pengetahuan mengenai ikatan yang betul, ibu bapa boleh membuatnya sendiri tetapi bagi mereka yang mahukan kain penggendong yang tahan lasak dan lama, ada banyak jenis dijual di pasaran hari ini.

Walaupun ada sesetengah yang berasa pemakaian kain penggendong bayi tidak selamat, ia bergantung kepada teknik ikatan yang sempurna dan kedudukannya pada tubuh.

Lagipun daripada aspek keselamatan anak, apabila anak sentiasa dekat dengan ibu atau bapa, mereka menjadi lebih selamat dan tidak mudah didekati orang tidak dikenali yang ingin mengambil kesempatan seperti penjenayah yang mahu menculik bayi.

“Orang ramai sering terkejut dan tidak sangka begitu mudah memakai kain penggendong bayi. Mereka mudah bergerak dengan anak mereka termasuk menaiki pengangkutan awam,” katanya.

Posisi terbaik ketika menggendong bayi adalah menegak. Ia membolehkan bayi selalu disentuh dan ia juga satu perlindungan daripada persekitaran.

Ketika ditemui, Victoria mengadakan kursus perundingan bagi melatih dan mempromosi pemakaian kain penggendong bayi kepada pasangan ibu dan bapa yang diharap akan menggalakkan lebih ramai mengamalkannya.

Bagi memastikan keselamatan bayi, kain penggendong berkenaan perlu ketat, bayi boleh dilihat sepanjang masa, bayi hampir dan boleh dicium, pastikan pipi bayi tidak melekat pada dada dan bahagian belakangnya disokong.

Terdapat pelbagai jenis kain pengendong yang boleh didapati di pasaran antaranya kantung, sling cincin, mei tai, pengendong berstruktur lembut, pengendong elastik dan pengendong bertenun.

Bagi jenis kantung, ia selalunya berbentuk ringkas dan hanya dipakai pada sebelah bahu. Ia boleh dipakai dengan mudah dan cepat serta boleh diselarikan mengikut saiz tubuh ibu bapa.

Bagi sling cincin, ia juga dipakai di satu bahagian bahu saja dan boleh diubah kedudukannya dengan cara menarik cincin. Bayi boleh diletakkan dalam kedudukan menegak.

Mei tai pula sejenis pengendong yang berasal dari Asia, terdiri daripada bahagian badan yang mempunyai struktur dengan tali. Ia boleh dipakai di hadapan, belakang dan juga di pinggang. Berat bayi diserap di bahagian tubuh dan pinggang pemakai.

Penggendong berstruktur lembut mempunyai panel fabrik dengan tali serta mudah dipakai dan diubah suai. Ia mempunyai dasar yang besar untuk menyokong kedudukan bayi.

Bagi pengendong elastik, ia diperbuat daripada sehelai kain yang panjang dan elastik. Ia boleh diikat terlebih dulu sebelum bayi dimasukkan ke dalamnya dan hanya boleh digunakan di bahagian depan.

Akhir sekali, bagi mereka yang berminat dengan pengendong bertenun, ia diperbuat daripada sehelai kain yang memberi sokongan tinggi pada pemakai dan serba boleh kerana boleh digunakan di bahagian depan tubuh, belakang dan di pinggang.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/12/04

Leave a Reply

880 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It