Banyak Zat, Tidak Tercemar

Ketika menyusukan bayi, ada beberapa perkara yang sering menghantui ibu sehingga menyebabkan mereka mengambil keputusan tidak meneruskan memberi susu badan.

Namun, jika kita sudah mengetahui teknik betul dan kesan kebaikannya, pasti si ibu akan berasa lega kerana bayi mereka dapat membesar dengan lebih sihat.

Terdapat beberapa tanggapan salah ibu dalam aktiviti menyusukan bayi. Ia harus diperbetulkan sejak awal bagi mengelakkan si kecil tidak mendapat nutrien sepenuhnya yang terkandung di dalam susu ibu.

1. Kebanyakan wanita tidak dapat mengeluarkan susu mencukupi untuk bayi mereka.

Itu tidak benar kerana kebanyakan ibu mampu mengeluarkan susu melebihi daripada diperlukan bayi.

Malah, banyaknya susu ibu adalah perkara biasa. Kebanyakan bayi akan membesar secara perlahan atau kehilangan berat bukan disebabkan susu ibu yang tidak mencukupi mahupun berlebihan.

Alasan biasa bayi tidak mendapat susu ibu mencukupi kerana kurang didedahkan dengan susu ibu daripada wanita itu sendiri.

Disebabkan itu, penting bagi ibu memperkenalkan susu badan kepada bayi sejak hari pertama dilahirkan dengan mendapat teknik betul menyusukan anak daripada pakar atau individu berpengalaman.

2. Perkara normal jika ibu berasa sakit ketika menyusukan bayi.

Itu tidak benar walaupun individu itu berkemungkinan merasai kesakitan pada puting beberapa hari pada awal tempoh penyusuan.

Situasi sementara itu berlaku kira-kira dalam tempoh dua atau tiga hari dan tidak melebihi enam hari. Jika ibu merasai kesakitan lebih daripada tempoh berkenaan, ia dianggap bukan suatu perkara yang normal.

Biasanya, kesakitan terjadi disebabkan cara salah bayi menghisap puting payudara. Kemungkinan juga kesakitan pada puting payudara disebabkan jangkitan kulat dan mengehadkan waktu menyusu tidak membantu mengatasi rasa sakit.

3. Susu ibu tidak mencukupi ketika tiga atau empat hari selepas melahirkan bayi.

Itu tidak benar kerana ia biasa berlaku apabila cara digunakan ibu untuk menggalakkan bayi menyusu salah sehingga menyebabkan bayi sukar menyusu dengan baik.

Sebaik susu dibekalkan, biasanya bayi yang menghisap dengan cara salah akan menyebabkan mereka tidak berasa puas walaupun tempoh menyusu melebihi daripada biasa.

Menerusi cara salah menghisap susu, bayi tidak akan mendapat kebaikan susu awal yang keluar dikenali sebagai kolostrum.

Bagi ibu yang mahu mengepam susu seharusnya tahu mengenai kelebihan kolostrum, memahami cara penyusuan secara terus dengan betul dan tidak memandang ringan khasiatnya kepada anak.

4. Bayi sepatutnya menghisap susu dalam tempoh 20 minit pada sebelah payudara saja dan ia tidak benar.

Jika bayi kebiasaannya menghisap susu ibu dalam tempoh 15 hingga 20 minit di sebelah kiri, ia akan menyebabkannya tidak mahu meneruskan menyusu pada payudara sebelah kanan pula.

Sekiranya bayi mengambil masa hanya beberapa minit saja sudah mencukupi dan tertidur, jumlah susu tidak mencukupi bagi mereka.

Bayi akan menyusu dengan baik dan lama jika ia menyusu dengan cara betul. Ia juga dapat membantu payudara sentiasa mengeluarkan susu apabila bayi tidak menyusu.

Tanggapan bayi akan mendapat 90 peratus susu ketika menyusu pada 10 minit pertama mungkin salah.

5. Bayi menyusu memerlukan pengambilan air tambahan pada cuaca panas.

Ia tidak benar kerana susu ibu sudah mengandungi air yang secukupnya untuk keperluan bayi.

6. Bayi menyusu memerlukan vitamin D sebagai tambahan tidak benar kecuali dalam kes tertentu.

Misalnya, ibu memang mempunyai masalah kekurangan vitamin D ketika mengandung dan mendapat saranan daripada doktor.

7. Ibu perlu membasuh puting payudara setiap kali sebelumbayi menyusu dan ia tidak benar.

Formula dalam penyusuan adalah memberi penekanan terhadap aspek kebersihan.Ini kerana ia bukan hanya untuk melindungi bayi daripada jangkitan, malah sebenarnya boleh menjadi tempat pembiakan yang baik kepada bakteria dan menyebabkan pencemaran jika tidak menjaga kebersihan.

Sebaliknya, susu ibu dapat membantu melindungi bayi bagi menghalang sebarang jangkitan. Membasuh puting payudara setiap kali sebelum memberi susu kepada bayi akan merumitkan lagi penyusuan, sekali gus menghilangkan minyak pelindung pada puting.

8. Mengepam cara terbaik untuk mengetahui jumlah susu yang dapat dikeluarkan ibu.

Itu tidak benar kerana jumlah susu yang dikeluarkan bergantung kepada banyak faktor termasuk tahap tekanan si ibu itu sendiri.

Sebenarnya, bayi boleh mendapat lebih banyak susu berbanding jika ia dipam. Teknik mengepam susu hanya memberitahu jumlah susu yang boleh dipam.

9. Susu ibu tidak mengandungi zat besi yang diperlukan bayi. Ia salah kerana susu ibu mengandungi nutrien diperlukan bayi. Jika bayi dapat menyusu dengan baik, sumber zat besi dapat diperoleh bermula daripada awal penyusuan sehingga ia berhenti sekurang-kurangnya seawal enam bulan.

Lazimnya, bayi tidak memerlukan makanan tambahan lain ketika menyusu untuk tempoh enam bulan pertama.

10. Lebih mudah menyusukan bayi menggunakan botol berbanding susu badan. Memberi bayi susu badan menjadi sukar sekiranya wanita tidak biasa melakukannya atau tidak mendapat bantuan secara betul sejak awal.

Namun, permulaan yang sukar akan menjadi lebih mudah jika bayi dan ibu sudah menemui teknik betul penyusuan tanpa menyebabkan kesakitan pada puting payudara.

11. Wanita yang memiliki payudara kecil mengeluarkan susu sedikit berbanding mereka yang mempunyai saiz besar.

Ia sama sekali tidak benar.

12. Sekiranya ibu mendapat jangkitan, dia perlu berhenti daripada memberi susu kepada bayi. Tujuan susu badan adalah memberi perlindungan kepada bayi.

Walaupun ketika ibu sedang mengalami demam, batuk, cirit-birit atau ruam, sebenarnya bayi sudah mendapat jangkitan awal sebelum ibu mereka jatuh sakit.

Jika bayi mendapat sakit, ia dapat dikurangkan dengan terus memberi susu ibu. Sebenarnya, pemberian susu ibu dapat merawat sakit atau jangkitan dengan mudah dan cepat.

13. Bayi pramatang perlu mempelajari penyusuan menerusi botol sebelum mereka boleh menyusu susu badan.

Sebenarnya, bayi pramatang akan mengalami tekanan yang kurang jika diberi susu badan berbanding susu botol.Bayi sekecil 1,200 gram dan lebih kecil daripada itu boleh mula menyusu susu badan secepat mungkin setelah berada dalam keadaan stabil.Ketika ini, bayi masih dalam proses pembelajaran dan ia sangat penting untuk perkembangan untuk diri dan ibu. Sebenarnya berat atau umur bayi bukan masalah untuk menghisap susu. Justeru, tiada lagi alasan untuk memberikan bayi dengan susu botol.

14. Ibu perlu mengambil jumlah makanan dalam kadar yang lebih bagi menggalakkan pengeluaran susu mencukupi.

Ia tidak benar malah wanita yang mempunyai jumlah kalori sangat rendah dalam badan juga mampu menghasilkan susu mencukupi asalkan ia tidak berada di bawah tahap kritikal.

Umumnya, bayi mendapatkan nutrien diperlukan melalui susu ibu dan wanita tidak perlu risau mengenainya dengan mengamalkan cara pemakanan yang salah bagi memberi kesan terhadap pengeluaran susu mereka.

Tanggapan salah yang biasa didengari adalah wanita perlu mendapatkan 500 kalori tambahan setiap hari bagi tujuan pengeluaran susu.

Sebaiknya, ibu yang menyusukan bayi perlu mengamalkan diet sihat dan seimbang mengikut selera mereka. Peraturan mengenai pemakanan ketika menyusukan bayi tidak perlu menjadi amalan yang begitu rumit.

Namun, untuk meningkatkan jumlah pengeluaran susu, si ibu boleh mengamalkan pengambilan masakan berasaskan ikan, sup ayam dengan kacang hitam dan kurma.

15. Bayi yang menyusu badan perlu mengambil susu formula sebagai tambahan selepas berusia enam bulan.

Ia tidak benar kerana susu ibu sudah mencukupi untuk memenuhi keperluan bayi. Bayi berusia lebih daripada enam bulan perlu diajar dengan makanan pejal dan ia membantu menambah zat besi diperlukan.

Susu lembu atau formula tidak digalakkan diberi sepanjang tempoh bayi menyusu susu badan. Namun, ibu boleh memberikan susu lembu atau formula kepada anak mereka selepas berusia enam bulan.

Ia harus diselang-seli dengan pemberian susu badan beberapa kali sehari dan memberi makanan pejal lebih daripada jumlah minimum.

Kebanyakan bayi berusia lebih enam bulan dan tidak pernah didedahkan dengan pemberian susu formula biasanya kurang menggemari rasanya yang agak berlainan.

Leave a Reply

771 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It