Bawa 4 Buku Saja!

ANDA tentu biasa melihat kanak-kanak terutama pelajar tahun satu yang rata-rata memiliki berat badan normal 18 kilogram hingga 25 kilogram terbongkok-bongkok memikul beg galas yang beratnya tidak sepadan dengan saiz badan mereka.

Ada pula yang terpaksa menaiki tangga sehingga ke tingkat dua sambil mengheret beg penuh buku setiap hari apabila kelas mereka berada di tingkat atas.

Hanya perkataan kasihan mampu dilafazkan tatkala melihat senario yang berlaku hampir setiap tahun tatkala persekolahan baru bermula. Adakah kanak-kanak ini menggunakan beg galas yang salah (yang sememangnya sudah berat dan besar) atau sememangnya beg mereka dipenuhi muatan buku yang tidak sepatutnya dibawa ke sekolah?

Kini, selepas beberapa tahun isu beg berat seakan sudah berjaya diatasi, namun ada juga rungutan di kalangan ibu bapa baru terutama mereka yang memiliki anak pertama di tahun satu yang melahirkan kebimbangan mengenai kesihatan anak mereka.

Perlu diimbas, Kementerian Pelajaran Malaysia pernah menjalankan kajian khusus pada 2003 bagi mengenal pasti punca sebenar masalah beg berat ini. Kajian mendapati berat sebenar keseluruhan buku teks di antara 2.8 kilogram hingga tiga kilogram saja bagi tahun tertentu. Menurut sumber Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) juga, berat ini akan jauh berkurangan jika pelajar membawa buku teks dan buku latihan mengikut jadual waktu harian.

Namun persoalannya, perlukah semua buku tambahan dan latihan dibawa ke sekolah setiap hari bersama botol air serta bekalan yang tentunya akan menambah bebanan beg sekolah mereka?

Menurut Guru Besar Sekolah Kebangsaan Saujana Utama, Sungai Buloh, Mohd Ikhsan Ahmad, isu beg berat yang menjadi perdebatan sejak beberapa tahun lalu sebenarnya kini tidak lagi menjadi isu utama sekiranya kerajaan, sekolah, guru dan penjaga memainkan peranan masing-masing.

Kerajaan menerusi KPM berusaha mengatasi masalah ini apabila buku teks tahun satu kini disediakan dalam jilid satu dan dua bagi mengurangkan bebanan pelajar ke sekolah.

“Jika dulu buku teks tebal diberikan kepada pelajar tetapi kini usaha menyediakan dua jilid dapat mengurangkan jumlah buku yang perlu dibawa ke sekolah sekali gus mengurangkan berat beg mereka,” katanya.

Selain itu, jadual pembelajaran dengan menyediakan masa berganda dua dan tiga waktu mampu mengurangkan bukan saja jumlah buku teks tetapi juga buku latihan. Ini bermakna dalam sehari, pelajar hanya mengikuti maksimum empat mata pelajaran dan adakalanya lima sekiranya tiada waktu berganda tiga pada hari itu.

Jika diikutkan, pelajar hanya perlu membawa empat buku sama ada buku teks, buku latihan, buku aktiviti atau kesemuanya bergantung kepada guru mengajar. Dalam hal ini, peranan guru sangat penting bagi menyediakan perancangan pengajaran berkesan mengenai apa yang akan diajar pada hari itu bagi mengelak kekeliruan.

“Contohnya bagi guru Bahasa Melayu, tidak mungkin mereka akan mengajar pemahaman, tatabahasa atau penulisan dalam peruntukan waktu yang sama kerana kebiasaannya guru ini akan menetapkan hari tertentu untuk pelajaran tertentu. Jadi, pelajar akan membawa buku berkaitan dengan kemahiran yang akan diajar pada hari itu sekali gus mengurangkan jumlah buku yang mereka bawa. Apa yang penting, guru harus memberitahu pelajar kemahiran yang akan diajar walaupun sudah disediakan jadual waktu,” jelasnya.

Ada pula sesetengah sekolah meminta pelajar membeli buku kerja dan tidak perlu dibawa ke sekolah. Latihan dalam buku kerja ini disiapkan ketika cuti atau hujung minggu dan guru akan menyemak pada waktu tertentu saja.

Namun begitu langkah di pihak kerajaan dan sekolah bagi mengurangkan bebanan beg sekolah tidak akan berjaya tanpa kerjasama ibu bapa. Tugas penting penjaga meneliti jadual waktu dan memastikan anak-anak membawa buku dijadualkan saja. Kaedah penjilidan buku teks agar tidak terlalu tebal mampu mengurangkan bebanan pelajar ke sekolah namun ibu bapa harus memastikan jenis buku teks yang perlu dibawa dan bukan kesemuanya.

“Namun apa yang berlaku ada sesetengah pelajar tidak mengikut jadual waktu disediakan sebaliknya membawa semua buku kerana bimbang atau takut dimarahi guru. Ada pula murid tahun satu masih membawa anak patung ke sekolah yang tentunya menambah bebanan pelajar. Ini belum termasuk botol air dan bekas makanan yang tentunya menyumbang kepada jumlah berat beg mereka,” katanya yang menasihati ibu bapa supaya memeriksa beg sekolah anak bagi mengelak mereka membawa barang yang tidak perlu.

Mohd Ikhsan berkata, walaupun dulu pihak sekolah menyediakan meja berlaci bagi memudahkan pelajar menyimpan buku yang tidak digunakan, ia tidak lagi dilaksanakan kerana tidak praktikal kerana kebanyakan sekolah mengamalkan sistem dua sesi iaitu pagi dan petang.

“Pelajar pagi dan petang berkongsi kelas jadi penggunaan laci tentunya menyukarkan pelajar menyimpan barang bersama kerana dikhuatiri akan hilang. Begitu juga sekiranya disediakan tempat simpanan barang seperti di kebanyakan sekolah di negara maju yang lain namun tidak sesuai dipraktikkan di negara ini kerana kanak-kanak terutama berusia tujuh tahun masih belum matang. Kemungkinan berlaku masalah kehilangan kunci atau terlupa mengambil barang,” katanya. Bagi mengurangkan masalah kesihatan di kalangan kanak-kanak teknik menggalas beg juga perlu diikuti. Antaranya:

1. Memastikan beg sandang tegap buatannya dan saiz sesuai dengan saiz badan kanak-kanak. Kini, sudah ada beg sandang kecil khas untuk kanak-kanak yang berumur antara lima hingga 10 tahun. Beg ini beratnya kurang daripada 500 gram manakala tali sandang lebih pendek dan lebar supaya tidak mudah jatuh.

2. Rupa bentuk beg semata-mata bukan ukuran mutlak dalam membuat pilihan kerana beg yang tidak sesuai akan menyebabkan sakit belakang, ketegangan otot dan mempengaruhi saraf. Untuk memastikan muatan beg tidak berat sebelah, pilih beg yang tali sandang dan tali ikat pinggangnya berpelapik.

3. Pastikan berat beg tidak melebihi 15 peratus berat badan si anak. Elakkan membawa barang yang tidak perlu.

4. Latih anak menyusun barang supaya berat beg seimbang atau tidak berat sebelah.

5. Pastikan anak tidak membawa beg sandang di sebelah bahu saja. Tali sandang dan tali ikat pinggang hendaklah sentiasa digunakan. Pakai tali di pinggang (tali sandang ketiga) jika ada. Jangan biarkan tali ini terlepas begitu saja bagi mengurangkan tekanan beban di bahu dan belakang.

6. Teknik mengangkat beg sangat penting. Mengangkat beg dengan cara yang tidak betul berulang kali, walaupun beg itu ringan, boleh menjejaskan kesihatan.

Caranya dengan:

Memastikan beg yang hendak diangkat berada di depan anda.

Bengkokkan lutut.

Gunakan kedua-dua tangan untuk menimbang bagi memastikan berat beg.

Angkat beg dengan melonjakkan badan menggunakan kaki, bukan belakang.

Dengan cermat, selitkan tali sandang di sebelah bahu diikuti sebelah lagi, jangan sekali-kali membawa beg sandang dengan menggalas di sebelah bahu saja.

Sekiranya anak mengadu sakit di mana-mana bahagian badan akibat menggalas beg, segeralah membawanya untuk pemeriksaan kesihatan.

Pastikan ikut jadual waktu

“Setiap pagi saya menghantar Adam ke kelas dan mengambilnya di hadapan pintu sekolah kerana kasihan dengan bebanan beg sekolah yang perlu dibawa setiap hari. Adam bersekolah di sekolah jenis kebangsaan cina yang mana jumlah buku teks lebih banyak berbanding sekolah kebangsaan biasa,” ujar Leny Herlina Agusyarif, ibu kepada tiga cahaya mata.

Selain anak kedua, Adam Aswad, anak sulungnya Addiena, 10, turut belajar di sekolah sama. Kali pertama mengisi buku di dalam beg sekolah anaknya, Leny tidak sanggup membenarkan Adam menggalas beg sendiri kerana bebanannya cukup berat sehingga mencecah lima hingga tujuh kilogram berbanding berat Adam hanya 20 kilogram.

Justeru, dia tidak membeli beg galas biasa sebaliknya mencari beg beroda bagi membolehkan Adam menarik dan bukan menggalas di belakang. Mujur kelas Adam di tingkat bawah jadi tidak menyukarkannya menarik beg sekolahnya.

“Saya begitu teliti ketika membeli beg sekolah kerana berdasarkan pengalaman kakaknya, beg sekolah mudah rosak. Tali putus, roda tanggal dan terkoyak memang perkara biasa. Kadang-kadang dalam masa tiga bulan sudah perlu mengganti beg sekolah baru kerana muatan berlebihan,” katanya. Tidak seperti pelajar aliran biasa, Adam perlu mengikuti pelajaran di sekolah bermula jam 7.30 pagi sehingga 3 petang. Ini kerana selepas waktu persekolahan dia perlu mengikuti kelas tambahan untuk mata pelajaran tertentu kemudian menyambung kelas tambahan bahasa di luar.

“Jika diikutkan, memang jadual harian mereka sangat padat dan sudah tentu banyak buku yang perlu dibawa. Antaranya buku teks, buku latihan dan buku kerja yang adakalanya mencecah 20 buku. Ini tidak termasuk bekalan makanan dan air yang tentunya menambah bebanan di dalam beg sekolah.

“Saya menyediakan bekalan untuk Adam setiap hari termasuk minuman. Walaupun disediakan di kantin, Adam lebih selesa membawa bekalan,” katanya.

Setiap malam, Leny memastikan Adam mengikut jadual waktu ditetapkan namun masih tidak dapat mengurangkan jumlah buku yang perlu dibawa. Adam pula bimbang sekiranya buku diperlukan tidak dibawa jadi cara terbaik dengan membawa semua buku untuk satu mata pelajaran.

Sebagai ibu, dia memeriksa beg sekolah Adam setiap hari bagi memastikan dia tidak membawa barang yang tidak diperlukan. Adam pula tidak pernah merungut penat malah walaupun membawa beg berat ke sekolah setiap hari, dia tetap aktif melakukan aktiviti harian kerana sudah menjadi perkara biasa bagi sekolah jenis kebangsaan.

“Membawa beg sekolah berat menjadi senario biasa bagi pelajar sekolah jenis kebangsaan kerana berbanding sekolah aliran biasa, mata pelajaran tambahan seperti bahasa wajib dipelajari,” katanya yang mengikut saja apa yang sudah ditetapkan demi kemajuan Adam dalam pelajaran.

Leave a Reply

990 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It