Beban Hidup Warga Tua

Banyak betul cabaran menjadi orang tua. Selain pelbagai masalah kesihatan seperti yang acap kali dilaporkan, warga emas juga berhadapan dengan satu lagi penyakit iaitu kayap khususnya mereka yang pernah menghidap cacar air.

Kayap atau nama lazim bagi herpes zoster (HZ) adalah penyakit yang disebabkan pengaktifan semula virus Varicella zoster iaitu virus yang menyebabkan cacar air.

Kira-kira 95 peratus orang dewasa melebihi usia 50 tahun berisiko menghidap kayap kerana mereka pernah dijangkiti virus cacar air pada masa muda.

Selepas mendapat rawatan untuk cacar air, virus Varicella zoster akan menjadi dorman (tidak aktif) dalam badan pesakit. Virus ini boleh menjadi aktif semula selepas bertahun-tahun ‘tidur’ apabila sistem imun badan seseorang itu lemah disebabkan pelbagai faktor termasuklah penuaan, tekanan dan penyakit.

Namun serangan kali kedua ini tidak menyebabkan cacar air tetapi kayap. Sehingga kini, tiada jawapan bagaimana dan kenapa perkara ini boleh terjadi. Namun apa yang pasti, kayap atau ruam melepuh ini membuatkan penghidapnya menderita kesakitan.

Kira-kira satu daripada tiga orang akan menghidapi kayap pada suatu ketika dalam jangka hidup mereka terutama bagi warga emas.

Selepas usia 50 tahun, risiko dan keterukan kayap akan meningkat kerana penyakit ruam yang lebih teruk lazimnya terjadi pada usia lebih lanjut. Golongan yang berisiko menghidap kayap bertambah setiap tahun.

Dianggarkan bilangan warga emas yang akan mendapat kayap menjadi dua kali ganda dalam tempoh 50 tahun akan datang. Namun, sehingga kini tiada cara untuk meramalkan bila virus varicella zoster menjadi aktif dan menyebabkan kayap.

Serangan kayap berlaku pada tiga peringkat iaitu:

1. Peringkat prodromal (sebelum ruam muncul)

Pesakit akan mengalami rasa sakit, panas, kebas atau gatal pada sekitar kawasan saraf yang diserang virus selama beberapa hari atau minggu sebelum ruam muncul. Ia menyebabkan ketidakselesaan yang biasanya pada dada atau belakang badan, perut, kepala, leher, muka, tangan dan kaki.Pada ketika ini pesakit mula mengalami gejala flu (tanpa demam) seperti berasa seram sejuk dan sakit perut. Malah, nodus limfa juga mungkin membengkak.

2. Peringkat aktif (muncul ruam dan lepuh)

Ruam bertompok, bergaris atau lepuh akan muncul. Pada awalnya cecair dalam lepuh adalah jernih, tetapi akan bertukar menjadi keruh selepas tiga hingga empat hari. Bagaimanapun, ada juga pesakit yang tidak mengalami masalah ruam atau ruam yang ada tidak menyebabkan kesakitan.

Ruam boleh muncul di dahi, pipi, hidung dan sekitar mata (dipanggil herpes zoster oftalmikus atau kayap mata). Selain gatal, pesakit juga biasanya mengadu berasa sakit seperti dicucuk jarum pada bahagian ruam.

Lepuh akan pecah dan mula mengering dalam masa lima hari. Kayap mengambil masa yang agak lama untuk sembuh iaitu antara dua hingga empat minggu dan boleh meninggalkan parut.

3. Peringkat kronik (neuralgia pasca herpes atau PHN)

Ini adalah komplikasi yang paling biasa dialami apabila diserang kayap. Ia akan sembuh dalam masa sekurang-kurangnya 30 hari, namun ada juga yang berlanjutan selama beberapa bulan atau tahun.

Antara gejala yang dialami ialah rasa sakit dan panas. Rasa sakit ini ada kalanya dirasai beberapa tahun lamanya. Malah, ia juga menyebabkan pesakit menjadi amat sensitif terhadap sentuhan.

Mereka yang menghidap penyakit ini akan mengalami masalah yang teruk dari segi tekanan fizikal, mental dan emosi. Tanda awal penyakit ini ialah mereka akan merasai kesakitan, namun tidak dapat dikesan kerana hanya kesan gatal, kebas atau pedih.

Beberapa hari kemudian, ruam lepuh berisi cecair muncul dan ruam ini mengambil masa sehingga 30 hari untuk pulih sepenuhnya.

Ruam ini biasanya diiringi rasa sakit yang ringan atau teruk dan selalunya pada sebelah badan atau muka saja. Kesakitan akut adalah simptom yang lazim mengiringi kayap.

Rasa sakit akibat kayap akut boleh menjadi serius dan sesetengah pesakit melaporkannya sebagai suatu seksaan. Sebanyak 45 peratus pesakit yang mengalami simptom kayap melaporkan mereka mengalami rasa sakit setiap hari.

Kesan kayap berbeza antara pesakit. Dalam kebanyakan kes, kesakitan yang dialami pesakit akan berkurangan apabila ruam mula pulih, tetapi sesetengah pesakit pula mengalami kesakitan berpanjangan yang dipanggil neuralgia pasca herpes (PHN).

Presiden Persekutuan Persatuan Pengamal Perubatan Swasta Malaysia dan Pakar Perunding Dermatologi, Dr Steven Chow berkata, simptom awal kayap termasuk rasa gatal, kebas atau pedih.

Ia bertambah teruk menjadi ruam berupa lepuh berisi cecair yang mungkin diiringi rasa sakit sama ada ringan hingga teruk dan selalunya berlaku hanya pada sebelah badan atau muka saja.

Katanya, kayap menyebabkan ruam yang amat sakit dan tidak dapat ditahan yang boleh mengakibatkan komplikasi yang serius dalam kalangan warga emas jika tidak dirawat seperti PHN iaitu sejenis kesakitan saraf jangka panjang yang akan berterusan selama beberapa bulan, malah bertahun-tahun.

“Antara komplikasi serius yang lain ialah parut, hilang pendengaran, jangkitan kulit dan kelemahan otot apabila ada yang tidak dapat berfungsi dengan normal.

“PHN adalah komplikasi kayap yang paling lazim berlaku dan didefinisikan rasa sakit yang berlarutan melebihi 90 hari selepas timbulnya ruam.

“Komplikasi ini diakibatkan oleh kerosakan pada gentian saraf yang disebabkan virus yang mereplikasi,” katanya.

Kadar kejadian PHN boleh mencapai 50 peratus dalam kalangan pesakit berusia 60 tahun ke atas. Rasa sakit akibat PHN berbeza dan digambarkan sebagai sakit apabila disentuh, pedih, berdenyut, menusuk, mencucuk dengan tiba-tiba. Kesakitan itu akan lebih teruk dan lama dalam kalangan mereka yang lebih tua.

Bagi ramai pesakit yang mengalami kesakitan saraf jangka panjang, sentuhan pada pakaian lembut atau tiupan angin pada kulit juga boleh menyakitkan. Keadaan ini dipanggil alodinia iaitu rasa sakit akibat rangsangan yang tidak menyakitkan.

Kesan jangka panjang kayap dan komplikasi berkaitan dengannya boleh menjejaskan kehidupan harian pesakit. Hasil kajian menunjukkan hampir 40 peratus pesakit menyatakan bahawa mereka menghadapi kesukaran untuk keluar bersosial bersama keluarga atau rakan.

Mereka akan menjadi murung, resah dan emosi terganggu kerana memikirkan penyakit yang menimpa. Oleh itu, kayap menjadi bebanan kewangan yang berat terhadap pesakit, keluarga dan masyarakat.

Dr Chow berkata, kayap boleh meninggalkan kesan negatif terhadap kualiti hidup kerana menjejaskan pesakit secara fizikal, psikologi dan sosial di samping mengganggu kegiatan seharian.

Kesan keseluruhan kayap terhadap kualiti setanding kesan kegagalan jantung, diabetes, serangan jantung dan kemurungan. Bahkan PHN menyukarkan aktiviti harian sesetengah pesakit.

Komplikasi lain ialah parut, pneumonia, gangguan penglihatan, hilang pendengaran, jangkitan kulit dan lemah otot boleh berlaku akibat kayap.

Deria penglihatan atau pendengaran juga boleh merosot atau hilang jika sistem penglihatan atau auditori terjejas.

Sebanyak 10 hingga 25 peratus pesakit kayap mengalami kayap oftalmikus (kayap mata). Antara 50 hingga 72 peratus pesakit mengalami kayap mata akan berisiko mendapat penyakit okular (mata) kronik yang berulang dan boleh menjadi buta.

Kayap tidak boleh disembuhkan kerana virus cacar air sudah berada di dalam sistem saraf. Bagaimanapun, pemvaksinan kayap boleh mengurangkan risiko virus yang menjadi aktif semula, dengan itu mengurangkan risiko berlakunya kayap.

Simptom awal kayap boleh dirawat dengan terapi antivirus yang akan memulihkan tanda dan simptom pada sebilangan besar pesakit jika diberikan pada peringkat awal. Ini boleh mengurangkan keterukan kayap dan merendahkan risiko berlakunya komplikasi.

Namun kini, pesakit yang menghidap penyakit ini tidak perlu berasa bimbang kerana adanya vaksin Zostavax yang mampu mengurangkan beban mereka.

Menurut Kajian Pencegahan Kayap iaitu sebuah kajian pralesen, dalam kalangan 38,546 pesakit, vaksin ini dapat mengurangkan kesakitan 61 peratus yang disebabkan kayap dan 67 peratus akibat PHN pada pesakit yang melebihi usia 60 tahun.

Program imunisasi kebangsaan terhadap kayap dimulakan tahun lalu di United Kingdom yang menawarkannya kepada mereka berusia 70 hingga 79 tahun.

Bekas pesakit kayap, Tan, 75, berkata, dia terkena penyakit itu sebanyak tiga kali, namun tidak berputus asa untuk mendapatkan rawatan.

Semuanya bermula 15 tahun lalu apabila dadanya mula ditumbuhi ruam. Selepas disahkan menghidap kayap, dia mula mencuba pelbagai kaedah untuk sembuh.

“Saya berjumpa pakar perubatan hospital yang memberi ubat dan memastikan mengambil ubat berkenaan mengikut jadual seperti diarahkan.

“Selain itu, saya juga mencuba rawatan alternatif dan makan pelbagai jenis herba,” katanya.

Incoming search terms:

  • kenapa cacar air lelaki tua tiada selepas umur 70 tahun

Leave a Reply

956 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It