Bentuk Semula Permukaan Kornea

Pemakaian cermin mata, kanta lekap dan pembedahan refraktif seperti laser in-situ keratomileusis (LASIK), laser epithelial keratolileusis (LASEK) dan foto refraktif keratektomi (PRK) adalah kaedah lazim bagi membetulkan rabun dekat (hyperopia), rabun jauh (myopia) dan rabun silau (astigmatism) berdasarkan kepada keperluan setiap individu dengan masalah penglihatan itu.

Bagaimanapun, kaedah paling mudah adalah memakai cermin mata, namun sama ada cermin mata dipakai atau tidak, kerabunan meningkat dengan kerap khasnya kepada individu rabun yang banyak terbabit dalam kerja-kerja dekat secara berterusan tanpa rehat. Bagi masalah rabun dialami kanak-kanak sebelum persekolahan, penambahan tahap kerabunan berlaku sehingga mereka dewasa iaitu apabila usia meningkat 18 hingga 25 tahun.

Segelintir mereka yang rabun ini mungkin terfikir alangkah bagus jika boleh membetulkan masalah penglihatan yang dialami tanpa terlalu bergantung pada cermin mata dan kanta lekap yang perlu dipakai setiap masa untuk melihat dengan lebih jelas atau menjalani pembedahan mata.

Sebenarnya memang ada kaedah membetulkan rabun menerusi teknologi ortokeratologi atau lebih dikenali sebagai Ortho-K yang tidak perlu penggunaan cermin mata atau kanta lekap yang biasa dipakai buang. Ia juga alternatif yang lebih baik bagi mereka yang berisiko untuk menjalani pembedahan mata.

Pegawai Optometri, Home & Work Optometry Care, Liew Mei Lin berkata ortokeratologi adalah revolusi rawatan untuk membaiki penglihatan menggunakan kanta lekap terapeutik yang direka khas dan dipakai ketika tidur sahaja dan teknologi baru Ortho-K mampu memulihkan dan mengurangkan masalah rabun jauh, rabun dekat dan rabun silau melalui perubahan permukaan kornea dengan penggunaan kanta lekap separa keras telus gas atau ‘gas permeable’ (GP).

Kanta lekap GP ini berbeza dengan kanta lekap biasa jenis lembut apabila dihasilkan daripada bahan khas ‘space age oxygen breathing material’ yang berteknologi tinggi.

Malah, kanta ini juga mempunyai reka bentuk khas pada permukaan cekung dengan menggunakan teknologi geometri songsang yang dapat mewujudkan tekanan cecair dinamik yang berupaya meratakan profil kornea. Tekanan cecair yang terbentuk akibat rekaan khas kanta Ortho-K bersama dengan penutupan kelopak mata menstabilkan kedudukan kanta ketika tidur.

Tindakan ini berjaya mewujudkan kuasa pembetulan dalam rawatan ortokeratologi untuk membentuk semula permukaan kornea dalam rawatan kuasa refraksi.

“Rabun jauh berlaku apabila bentuk kornea terlalu melengkung atau bola mata yang memanjang dan rabun dekat pula disebabkan bentuk kornea yang lebih rata atau bola mata yang lebih memendek, manakala rabun silau terjadi apabila bentuk kornea tidak sekata dan membiaskan cahaya ke titik fokus yang berlainan. Oleh itu, fungsi unik Ortho-K akan membentuk semula permukaan kornea mata ke tahap kelengkungan kornea yang diingini ketika tidur sekali gus dapat membentuk imej yang jelas di titik fokus retina.

“Apabila bangun tidur, kanta Ortho-K harus ditanggalkan dan kuasa rabun mata akan menurun secara beransur-ansur hinggalah mendapat penglihatan yang jelas. Secara amnya, kuasa refraksi akan menurun sebanyak -1.00D hingga -1.50D dalam tempoh semalaman pemakaian. Misalnya, seseorang mengalami masalah rabun dengan kuasa refraksi kira-kira -3.00 diopter (D), selepas pemakaian semalaman kuasa refraksi menurun kepada -2.00D dan hari ketiga turun lagi -1.00D.

“Rawatan yang selamat dan berkesan ini mengambil masa antara satu hingga dua minggu untuk mendapatkan penglihatan yang terbaik dan stabil bergantung kepada status refraksi mata sebelum rawatan. Selepas dua minggu, kuasa refraksi akan berhenti menurun dan fungsi berikutnya adalah mengekalkan tahap penglihatan yang sudah mencapai kestabilan.

“Bagaimanapun, kadar kuasa refraksi yang menurun mungkin berbeza bagi setiap orang disebabkan komposisi tisu mata berikutan ada orang yang mempunyai struktur kolagen yang lebih tegar,” katanya.

Liew berkata, kornea adalah lapisan lutsinar di depan iris (mata hitam) dan ia adalah struktur mata yang amat penting dalam peranan penglihatan kerana ia menyumbangkan 60 peratus keupayaan penglihatan seseorang. Oleh itu, dengan mengubah bentuk permukaan kornea, tahap penglihatan dapat diperbetulkan sama seperti dalam rawatan LASIK melalui pembuangan sel tisu kornea dengan laser ‘excimer’.

“Kanta Ortho-K direka khas mengikut profil atau kontur mata seseorang yang perlu diukur dengan topografer berasaskan prinsip teknologi satelit dalam pengukuran kontur geografi permukaan bumi. Oleh itu, kanta Ortho-K dihasilkan dengan ketepatan yang amat tinggi untuk memberikan rawatan yang terbaik.

“Malah, pengguna juga tidak perlu risau memakai kanta Ortho-K ketika tidur kerana bahan yang digunakan dalam pembuatan kanta ini adalah bahan yang hipoalergik iaitu tidak menyebabkan reaksi alahan dengan tahap ketelusan oksigen yang tinggi ke lapisan kornea mata berbanding dengan kanta lekap jenis lembut. Kanta Ortho-K ini juga mendapat kelulusan daripada Pentadbiran Makanan dan Ubatan (FDA) Amerika Syarikat dan selamat digunakan ketika tidur.

“Selepas pemakaian kanta Ortho-K sepanjang malam, bentuk kornea yang baru akan memberi penglihatan yang kekal jelas sepanjang hari. Kesan ini lebih ketara selepas bentuk kornea baru mencapai tahap stabil dalam masa lebih kurang dua minggu. Bagi mengekalkan penglihatan yang jelas atau untuk mengawal tahap rabun supaya kekal stabil, penggunaan kanta Ortho-K mestilah berterusan. Kegagalan dalam pemakaian kanta Ortho-K boleh mengganggu keberkesanan dalam rawatan pemulihan penglihatan ini sebagaimana dalam rawatan ortodontik,” katanya.

Dalam rawatan ortodontik, pendakap gigi (braces) dipasang untuk menyusun semula kedudukan gigi yang tidak teratur supaya berada di tempat sepatutnya. Setelah rawatan selesai, pendakap gigi dibuka dan pengguna masih perlu memakai alat pemegang (retainer) untuk tempoh ditetapkan pada gigi yang sudah teratur supaya kedudukannya tidak lari. Biasanya, alat pemegang ini tidak ketara dalam mulut dan mudah dipakai, malah pemakaiannya juga kadangkala dihadkan pada waktu malam saja mengikut kesesuaian rawatan.

Menurut Liew, Ortho-K yang mendapat kelulusan FDA Amerika Syarika sejak 1998 adalah satu daripada kaedah terbaik untuk memulihkan penglihatan dan menstabilkan masalah rabun tanpa sebarang pembedahan atau pembuangan sel-sel mata dan amat disyorkan kepada golongan yang tidak sesuai menjalani rawatan LASIK seperti individu dengan lapisan kornea yang nipis, juruterbang, polis, tentera dan penyelamat serta mereka yang tidak menggemari penggunaan cermin mata atau kanta lekap ketika menceburi aktiviti luar seperti bersukan dan berenang.

“Sesiapa sahaja yang sesuai untuk menggunakan kanta lekap boleh mencuba kaedah Ortho-K dan seelok-eloknya bagi mereka yang mengalami rabun jauh yang tidak melebihi -6.00D dan rabun silau yang kurang daripada -1.75D. Namun, pusat kami pernah melanjutkan rawatan Ortho-K kepada pesakit yang mengalami masalah rabun dengan kuasa refraksi setinggi -8.00D dan selepas penggunaan Ortho-K tahap kerabunannya menunjukkan pengurangan yang ketara dan berupaya mengurangkan kebergantungan terhadap pemakaian cermin mata.

“Ortho-K juga amat sesuai untuk kanak-kanak kerana rabun mata mereka sukar dikawal dan kerap bertambah teruk disebabkan penggunaan peralatan elektronik yang beterusan. Pasti ramai ibu bapa yang risau dan ingin tahu cara paling efektif dan selamat untuk mengawal kondisi mata anak. Peningkatan refraksi rabun jauh secara berterusan boleh meningkatkan risiko penanggalan lapisan retina (retinal detachment) dan juga glaukoma. Oleh itu, amat penting memberi keselesaan kepada kanak-kanak rabun dan menentukan mereka dapat melihat sejelas mungkin di peringkat pembelajaran dengan mengawal peningkatan rabun sejak kecil.

“Kajian beberapa universiti terkemuka sejak 2002 menunjukkan bahawa Ortho-K dapat mengelakkan rabun jauh daripada meningkat dalam kalangan kanak-kanak. Ortho-K juga sesuai bagi kanak-kanak rabun yang kerap menghilangkan atau merosakkan cermin mata atau tidak gemar memakai cermin mata kerana tidak selesa. Bagi kanak-kanak berusia lima hingga enam tahun mungkin memerlukan bantuan ibu bapa untuk memakai kanta lekap ini,” katanya.

Beliau berkata, bagaimanapun penggunaan kanta Ortho-K tidak digalakkan bagi mereka yang menghidap penyakit mata, kecederaan atau radang yang memberi kesan pada kornea, konjunktiv atau kelopak mata, mereka yang mengalami masalah mata kering yang kronik, menghidap penyakit sistemik badan yang boleh mengganggu bahagian kornea mata dan mempunyai alahan terhadap bahan

yang terkandung dalam sistem atau cecair pencucian kanta.

Mereka yang berminat dalam rawatan Ortho-K wajar mendapatkan khidmat nasihat dan penjagaan rawatan daripada pengamal Orhto-K yang terlatih. Pengamal Ortho-K adalah pegawai optomeri bertauliah yang menerima latihan khas dalam bidang ortokeratologi. Walaupun Ortho-K adalah sistem kanta lekap yang mudah dan selamat digunakan, penjagaan yang rapi dan betul adalah penting untuk memastikan rawatan yang efektif.

Leave a Reply

449 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It