Bergerak Sambil Bakar 400 Kalori

Apabila tiba waktu cuti atau hujung minggu, ada yang lebih gemar berehat di rumah atau mengunjungi pusat beli-belah untuk menghabiskan masa terluang.

Jarang kita membawa anak, isteri ataupun teman ke taman rekreasi untuk beriadah dan melakukan senaman, apatah lagi jika perlu bangun awal pagi.

Walaupun ramai yang tahu kebaikan senaman kepada tubuh badan, kesedaran untuk melakukannya masih belum dilihat begitu memberangsangkan.

Justeru, bagi menggalakkan aktiviti senaman, jurulatih kecergasan bertauliah, Adasandha Anuar memulakan program secara terbuka dan percuma kepada orang awam di Taman Tasik Permaisuri, Cheras, baru-baru ini.

Program Zumba Fitness kali pertama ini bermula seawal jam 7.30 pagi, namun ia berjaya menarik perhatian orang awam yang berada di kawasan sekitar.

Bertambah menarik apabila alunan rancak bersama gerakan bertenaga yang ditunjukkan Adasanha dan peserta yang me-nyertai senaman Zumba.

Selain orang awam, ia juga disertai peserta daripada gabungan tiga program berlainan di bawah seliaan Adasandha.

Pada raut wajah jurulatih ini, lahir kepuasan dan kegembiraan kerana hasil usahanya itu setidak-tidaknya berjaya menarik perhatian orang awam yang berada di situ.

Ia menjadi pencetus semangat kepadanya untuk meneruskan program berkenaan sebulan sekali pada masa akan datang di kawasan riadah berbeza.

“Program percuma seumpama ini satu sumbangan kepada orang awam selepas saya terbabit kira-kira 10 tahun dalam bidang ini.

“Selain itu, ia juga diilhamkan Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar. Bagi saya, jika dia boleh melakukannya, kenapa tidak saya?

“Justeru, saya yakin dengan penganjuran senaman Zumba di tempat terbuka untuk menggalakkan orang awam bersenam tanpa kos yang tinggi,” katanya.

Ujarnya, itu antara senaman disarankan untuk individu yang mahu cergas dan sihat tanpa menggunakan banyak peralatan atau kos yang tinggi.

Pada program berkenaan, semua peserta yang hadir mendapat manfaat daripada gerakan senaman Zumba yang kebanyakan-nya diajar dalam kelas secara berbayar.

Bakar hingga 400 kalori

Program Zumba Fitness ini banyak kelebihannya. Bagi individu yang kurang faham mengenai senaman, sebenarnya tempoh satu jam yang diperuntukkan itu sudah mencukupi jika mahu mengekalkan kecegasan dan berat badan seimbang.

“Untuk program ini, 20 minit pertama disempurnakan dengan gerakan Zumba sebagai sesi pemanasan badan manakala 15 minit seterusnya dilengkapi latihan bebanan diri.

“Lima minit seterusnya pula saya lakukan asas gerakan yoga yang baik untuk sakit belakang dan sesi terakhir adalah gerakan regangan badan.

“Bagi saya, jika faham mengenai asas senaman dan kesannya, apa saja jenis makanan boleh dinikmati. Namun, ia perlu dilakukan dengan syarat bersenam secara konsisten dan minum air dalam jumlah yang banyak,” katanya.

Kira-kira 250 hingga 400 kalori boleh dibakar menerusi program senaman yang dianjurkan secara percuma itu mengikut kesungguhan peserta melakukannya.

Lazimnya, untuk tempoh lapan hingga 10 saat yang pertama sumber karbohidrat dalam badan akan bertukar menjadi gula sebelum ia digunakan sebagai tenaga bagi melakukan lebih banyak gerakan dalam senaman.

Untuk tempoh seterusnya hingga dua minit, berlaku proses pemecahan protein dalam badan jika senaman diteruskan bersama kombinasi oksigen yang diperoleh jika diteruskan hingga 20 minit.

Selepas 20 minit senaman, proses pemecahan lemak akan berlaku. Disebabkan itu, jika kita faham mengenai tempoh senaman yang betul iaitu sekurang-kurangnya dilakukan dalam tempoh 30 minit setiap hari, pasti kita memperoleh kesan diinginkan pada tubuh.

“Sihat, cergas dan umur selain bentuk badan serta usia bukan penentu kepada tahap kesihatan seseorang. Justeru, saya menggalakkan semua orang bersenam mengikut kemampuan mereka setiap hari di samping mengambil air kosong yang banyak untuk mengekalkan kesihatan badan.

“Pada masa sama, kita juga perlu menitikberat-kan teknik senaman yang betul dan aspek keselamatan peserta bagi mengelakkan kesan buruk terhadap badan,” katanya.

Selain Zumba di daratan, Adasandha turut melakukan kelas senaman berkenaan di dalam air bagi memberikan pengalaman dan kesan berbeza bergantung kepada kesungguhan peserta.Untuk sebarang maklumat lanjut, layari Adasandha Anuar (Facebook) atau @adasandha (Instagram).

Adasandha juga tidak kisah meluangkan masa bersama golongan istimewa jika ada badan pertubuhan rumah anak yatim, kanak-kanak istimewa atau orang tua yang memerlukan khidmatnya.

Turun berat badan terus bertenaga

Bagi Faezah Abdul Wahab, 39, yang menyertai program senaman Zumba pada hari itu, sebelum ini dia memang gemar meng-ikuti aktiviti senaman aerobik di taman rekreasi yang diadakan secara terbuka.

“Ia menjadi pendorong kepada saya untuk terus menyertai program seumpama itu bagi memenuhi impian memiliki bentuk badan idaman.

“Impian berkenaan juga menjadi pencetus idea untuk membuka Primadona Fitness Studio di Semenyih.

“Studio itu dibuka khas untuk semua wanita yang mahu menjaga kesihatan dan mempunyai impian sama seperti saya untuk memperoleh berat badan ideal,” katanya.

Baginya, banyak kelebihan de-ngan bersenam, bukan hanya untuk menurunkan berat badan, malah jika dilakukan secara konsisten mampu memberikan kesegaran dan tenaga kepada tubuh.

Tenaga sangat diperlukan terutama kepada wanita yang perlu me-nyiapkan pelbagai tugasan sama ada di rumah atau pejabat.

“Sebenarnya, saya mula sedar mengenai kebaikan senaman selepas habis berpantang dan nekad menurunkan berat badan yang agak membimbangkan selepas bersalin.

“Mulanya, saya nekad bersenam bagi menurunkan berat badan dan menyertai program Primadona Health and Fitness yang dianjurkan di studio ini bersama Adasandha.

“Apabila menyertai latihan yang diajarnya, saya cuba buat sendiri di rumah bagi mendapatkan kesan yang diinginkan,” katanya.

Bertambah semangat untuk melakukan senaman apabila jurulatih turut memberikan kerja rumah iaitu berupa latihan yang perlu dibuat sendiri di rumah setiap hari.

Dulu berat badannya 78 kilogram dan selepas mengikuti program berkenaan dalam tempoh lapan bulan, dia berjaya memiliki berat badan 68 kilogram.

Matlamatnya berbeza namun usaha yang dilakukan sama iaitu melalui senaman. Tengku Ainshah Raja Mamat, 51, tidak mahu ketinggalan menyertai program Zumba Fitness itu bersama rakannya yang lain kerana memahami impaknya.

Jika sebelum ini, Tengku Ainshah kurang mengambil berat mengenai aspek senaman kerana letih selepas pulang bertugas, namun semua itu kini sudah berubah.

“Saya mula bersenam dengan mengikuti program TM Fitness Challenge yang diadakan di tempat bertugas, sekali gus mendorong saya lebih menyukai senaman.

“Mulanya, saya tertarik dengan program itu kerana mahu mengurangkan ketegangan otot terutama di bahagian bahu selepas seharian menyiapkan tugasan di depan komputer.

“Jadi, saya ikuti program berkenaan selepas waktu bekerja iaitu antara jam 6 hingga 7 petang, dua kali seminggu,” katanya.

Kini, selepas mempelajari jenis senaman yang baik untuk melegakan ketegangan otot, dia membuat sendiri latihan itu di rumah setiap pagi, sekurang-kurangnya dalam tempoh tiga minit bagi menyegarkan minda dan badannya.

Justeru, tiada alasan untuk menggalakkan dirinya sendiri melakukan senaman dan membabitkan diri dengan aktiviti berfaedah pada waktu terluang bersama rakan lain.

Leave a Reply

645 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It