Berhenti Kerja Untuk Berniaga

Diasaskan Saidin Abd Rashid dan isterinya, Rokiah Daud lebih 70 tahun lalu, bermula dengan sebuah rumah kayu dua tingkat dikelilingi ladang getah dan kebun sayur-sayuran, kini ia semakin bertambah apabila anak-anak Saidin membina satu persatu rumah di sekelilingnya sehingga berjumlah 23 rumah.

Jika diperhatikan, ia sama seperti rumah kampung yang lain. Namun apa yang berbeza, semangat ukhuwah yang ditunjukkan begitu tinggi sehinggakan setiap rumah di sini mempunyai sekurang-kurangnya satu perusahaan industri kecil dan sederhana (IKS) yang dimulakan generasi kedua keluarga Saidin dan Rokiah.

Sama ada perusahaan katering, gerai makanan, kuih-muih, gubahan hantaran, perkhidmatan menjaga budak atau memberikan sokongan tenaga kerja kepada industri sedia ada, semuanya diusahakan dari rumah secara solo dan kini dimajukan dan ditambah baik generasi seterusnya.

Perusahaan yang dimulakan generasi kedua kini dimajukan generasi ketiga apabila mereka meningkatkan pengetahuan serta memperkemaskan modus operasi dan strategi pemasaran agar produk kampung dapat dipasarkan secara meluas menerusi teknologi maklumat termasuk Internet.

Bagi generasi kedua yang juga cucu kepada Saidin, Khairina Yaacob, dia memulakan perniagaan pakaian menyusu kerana ingin mengisi keperluan yang ketika itu menyusukan anak sepenuhnya. Menyedari tidak banyak baju kurung tradisional mesra penyusuan di pasaran, lantas dia ingin memasarkannya.

“Pada masa itu, saya masih bekerja sepenuh masa dan memerlukan baju yang memudahkan saya mengepam susu di pejabat dan di luar. Hasil perbincangan dengan rakan, kami mendapat idea untuk mengeluarkan baju kurung menyusu yang pertama dengan bukaan terselindung yang membolehkan penyusuan dibuat dengan selesa tanpa mengubah ciri-ciri tradisi baju itu.

“Dengan itu, lahirlah koleksi baju menyusu BlingBuubies Nursing Apparel yang dijual secara dalam talian menerusi www.blingboutique.biz.

“Koleksi ini berkonsepkan sedia dipakai dengan tempahan individu hanya dibuka secara bermusim menerusi jemputan kepada pelanggan setia,” katanya.

Namun disebabkan konsep koleksi yang unik kerana memaparkan potongan dan ciri istimewa lain daripada yang lain, Khairina sukar mendapatkan tukang jahit mahir yang dapat menghasilkan koleksi sebegini. Oleh itu, dia memberanikan diri menceburi bidang perniagaan yang agak asing iaitu menyediakan khidmat jahitan borong khusus untuk baju menyusu.

“Saya mula mencari idea untuk mengembangkan pasaran baju menyusu ini. Dengan itu saya mewujudkan satu lagi cabang perniagaan dengan menyediakan perkhidmatan jahitan borong khusus untuk baju menyusu serta khidmat jahitan kepada pengusaha butik penyusuan lain,” ujarnya.

Bermula dengan hanya satu tempahan pukal daripada butik penyusuan lain, kini Khairina mempunyai kontrak jahitan pukal untuk enam butik baju mengandung dan menyusu di Malaysia dan Singapura, selain menjadi tukang jahit tetap kepada beberapa jenama daripada pereka muda tempatan.

Walaupun tidak mempunyai pengalaman dalam bidang jahitan, Khairina yang memiliki Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam daripada Universiti Teknologi Petronas, pernah bekerja empat tahun dengan syarikat minyak dan gas multinasional di ibu negara sebelum mengambil keputusan berhenti kerja kerana ingin memberi tumpuan kepada perniagaan.

“Saya akui tiada latihan khusus dalam bidang perniagaan dan hanya berasaskan minat yang disemai sejak kecil. Ketika bekerja, saya pernah menceburkan diri dalam beberapa jenis perniagaan secara sambilan iaitu menjual kerepek, kuih-muih dan kerongsang dalam talian.

“Saya kemudian membuka pusat mencuci dan mencantikkan kereta di sekitar Subang Jaya, Putra Height dan Puchong. Akhirnya, saya memberi fokus kepada perniagaan butik baju menyusu dan khidmat jahitan pukal.

“Pengalaman yang diperoleh daripada pelbagai perniagaan secara kecil-kecilan selain minat yang mendalam menjadikan saya lebih matang dalam mengharungi cabaran dalam perniagaan,” katanya yang mengubah suai rumah pusaka keluarga yang terletak di kampung ini untuk dibangunkan menjadi pusat jahitan yang dijana 100 peratus tenaga kerja setempat.

Menurut Khairina, dia menggunakan 100 peratus modal daripada perniagaan terdahulu ditambah wang simpanan sendiri dan rakan kongsi. Tanpa bantuan kerajaan, dia menggunakan pusingan modal yang sangat terhad. Namun ini menjadi cabaran kepada wanita ini bagi memastikan perniagaannya dapat digerakkan dan dimajukan dalam lingkungan kewangan yang tidak seberapa.

“Kekangan ini menjadi asas kepada idea kreatif, pelan pemasaran serta pekerja yang dedikasi, mahir dan mempunyai hala tuju yang betul. Pengalaman kami selama beberapa tahun ini mendapati untuk mendapatkan pekerja yang tepat amatlah sukar kerana anak-anak muda lebih gemar menceburi pekerjaan yang menjanjikan glamor di kota besar berbanding bekerja sebagai tukang jahit di kampung kecil ini.

“Namun ini menjadikan kami lebih peka dalam pengambilan pekerja berpengalaman daripada lingkungan lebih berusia, sekali gus memberikan keseimbangan dalam tugas diberikan,” katanya.

Dia kini memiliki 15 pekerja tetap iaitu 10 berkhidmat sebagai tukang jahit dan lima kakitangan terbabit dalam pengurusan, pemasaran dan pentadbiran. Semuanya memiliki kelulusan dalam bidang berkaitan sama ada menerusi institusi pengajian tinggi atau Pusat GiatMARA manakala untuk staf pentadbiran dan pengurusan, mereka terdiri daripada pemegang ijazah sarjana muda dalam bidang ekonomi, awam dan multimedia tetapi mempunyai minat dan visi untuk memajukan perniagaan IKS di Kampung Saidin.

Tambahnya, kemunculan peniaga bermusim yang menggunakan khidmat tukang jahit import dari Bangladesh dan Indonesia yang menawarkan harga terlalu rendah menyebabkan persaingan tidak sihat berlaku.

Bagaimanapun, oleh kerana niat dan fokus berbeza dengan apa yang ditawarkan tukang jahit pukal, persaingan ini tidak memberi masalah kerana Bling Lustre lebih memberi fokus kepada baju dan produk penyusuan ibu serta koleksi untuk butik dan pereka muda tempatan yang memerlukan kemahiran berbeza.

Bagi mengetengahkan pakaian menyusu kepada orang ramai, Khairina dibantu keluarga dan kakitangan Bling Lustre yang sentiasa aktif melakukan promosi menerusi Fanpage dan laman sesawang.

Setiap promosi dan pengenalan produk baru dimuat naik ke Fanpage dan website. Oleh itu, pelanggan, rakan dan pelayar Internet mengetahui mengenai produk dan khidmat ditawarkan.

Bling Lustre juga aktif mengiklankan produk dan perkhidmatan jahitan di majalah selain mengikuti ekspo bagi mendekati pelanggan.

“Apa yang paling penting adalah pengiklanan daripada mulut ke mulut kerana ia promosi terbaik untuk mendapatkan pelanggan. Oleh kerana mempunyai ramai pelanggan setia, Bling Lustre sangat menjaga hubungan baik dengan pelanggan kerana mereka adalah nadi utama perniagaan,” ujarnya.

Bagi Khairina, dia sebolehnya berusaha memantapkan perniagaan kerana melaluinya dia dapat memberi peluang pekerjaan kepada semua golongan bukan saja kepada anak muda lepasan sekolah dan institusi pengajian tinggi, malah sebagai sumber pendapatan untuk warga tua, ibu tunggal dan suri rumah.

“Di samping memberikan pendapatan tetap kepada penduduk setempat, perniagaan ini juga menjadi satu sumber sampingan kepada warga kampung yang lain. Tempahan yang diterima boleh dibuat di rumah seperti jahit silang pangkah, jahit manik, jahit tulang belut, mata lalat dan jahit butang sebagai sumber pendapatan sampingan mereka,” katanya yang turut mencetuskan pekerjaan sokongan seperti pembantu dan pembersih rumah yang secara tidak langsung memberikan sumbangan kepada pendapatan isi kampung.

Pada masa depan sebagai pelopor kepada perusahaan IKS di Kampung Saidin, Khairina berharap dapat menambah baik kualiti dan hasil perkhidmatan dengan meningkatkan cara kerja yang lebih efektif.

Lokasi perniagaan yang hanya menggunakan rumah pusaka lama juga perlu dinaik taraf agar dapat memuatkan tambahan mesin bagi membolehkan tambahan dalam pelbagai perkhidmatan.

Promosi dan pusat khidmat pelanggan juga perlu dilaksanakan dalam mengembangkan rangkaian produk baju menyusu dan juga khidmat jahitan pukal yang diusahakan ini.

“Untuk jangka panjang, saya ingin menjadikan perusahaan jahitan sebagai Rumah Fesyen yang dapat menghasilkan koleksi berkualiti dan mempunyai nilai yang tinggi. Impian kami untuk memiliki Rumah Fesyen setaraf Milan tetapi ditempatkan di kampung yang dapat menggunakan 100 peratus warga setempat.

“Ini bukan saja menarik tempahan dari dalam negara tetapi jenama dan pereka luar negara,” ujarnya penuh mengharap.

Leave a Reply

857 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It