Berinteraksi Tanpa Malu

Siapa sangka, seorang remaja Orang Asli Suku Jahai berusia 19 tahun yang kelihatan sihat seperti rakan seusianya didapati mempunyai tahap kolesterol tinggi dalam darah.

Seorang wanita daripada etnik berkenaan pula mengaku memotong sendiri uri menggunakan buluh selepas melahirkan bayinya.

Itu antara pendedahan menarik oleh sepasukan sukarelawan daripada syarikat farmaseutikal terkemuka, Pfizer dan Mercy Malaysia ketika mengadakan misi amal saringan kesihatan Health Fellows Care-A-Van di Perkampungan Sungai Tiang, Gerik, Perak, baru-baru ini.

Pakar Perubatan dan Produk Jabatan Perubatan Pfizer Dr Gayathri Gunasagaran mengakui, pihaknya terkejut apabila mendapati hasil ujian darah salah seorang remaja Orang Asli berkenaan disahkan mempunyai kadar kolesterol yang tinggi dan membahayakan kesihatan.

Remaja itu pula langsung tidak menyedari darahnya mempunyai kolesterol sebegitu tinggi dan menganggapnya bukan satu perkara yang perlu dibimbangkan.

“Jika tidak ditangani, remaja itu boleh terdedah kepada risiko serangan jantung dan pelbagai penyakit berbahaya yang lain.

“Jadi, kami perlu menerangkan dengan cara paling mudah mengenai keburukan kolesterol kepadanya. Meskipun kelihatan keliru, selepas diberi penerangan lanjut dia mula memahami dan berjanji untuk mengubah amalan pemakanannya,” katanya.

Menurut Gayathri, program saringan kesihatan itu mendapat sambutan yang baik daripada masyarakat Orang Asli terbabit.

Walaupun terpaksa menunggu giliran untuk diambil data sebelum melakukan pemeriksaan kesihatan, mereka tetap bersemangat untuk mengikutinya sehingga selesai.

Jelas Gayathri, masyarakat Orang Asli secara amnya tidak mempunyai masalah kesihatan yang khusus, tetapi ada yang mempunyai petanda untuk menghidap tekanan darah tinggi, diabetes dan kolesterol.

“Mungkin faktor pemakanan atau gaya hidup yang menyebabkan ada antara mereka terutama golongan wanita yang mempunyai masalah berkenaan.

“Mereka yang didapati mempunyai petanda sebarang penyakit diminta merujuk kepada hospital untuk melakukan pemeriksaan lanjut,” katanya.

Pengurus Projek Health Fellows Care-A-Van, Lee Lip Foong berkata, program amal itu salah satu aktiviti tanggungjawab sosial korporat (CSR) syarikat berkenaan kepada masyarakat.

Ia disertai 13 sukarelawan termasuk dua doktor terlatih serta Koordinator Kesihatan Jabatan Perkhidmatan Kesihatan Mercy Masniza Mustaffa.

Syarikat itu dan Mercy bergabung tenaga menyediakan khidmat saringan pemeriksaan kesihatan percuma kepada masyarakat Orang Asli di situ.

Turut diadakan ceramah mengenai penyakit barah payudara, rawatan kutu serta kuiz kesihatan.

Kata Lee, program berkenaan adalah usaha syarikat farmaseutikal berkenaan dan Mercy untuk membantu menyediakan pengetahuan asas mengenai penjagaan kesihatan dan kemudahan asas kepada masyarakat luar bandar seperti di Sungai Tiang.

“Kunjungan itu bukanlah kali pertama, namun kunjungan terbabit tetap meninggalkan kesan di hati dan kami berjanji untuk kembali ke kampung ini untuk membantu mereka.

“Dengan kerjasama daripada Mercy, pasukan ini dapat mencapai sasaran yang lebih luas dan jalinan erat ini akan diteruskan pada masa depan,” katanya.

Menurut Lee, program Care-A-Van adalah unit kesihatan bergerak yang sudah diwujudkan sejak 16 tahun lalu untuk memberi bantuan dari segi perubatan kepada golongan kurang berkemampuan.

Menerusi program itu, syarikat berkenaan menyediakan dana dan tenaga kakitangannya dalam menyalurkan bantuan perubatan kepada mereka yang tinggal di kawasan pinggir bandar dan pedalaman.

“Program ini turut mendapat sokongan Kementerian Kesihatan Malaysia dan sehingga kini lebih 500 lokasi sudah dikunjungi di seluruh negara,” katanya.

Menurutnya, syarikat itu menggunakan sepenuhnya tenaga kakitangannya untuk membantu misi kegiatan amal terbabit menerusi Pfizer Health Fellows (PHF).

PHF diilhamkan daripada program global antarabangsa yang menyediakan kakitangan terpilih di seluruh dunia untuk melaksanakan kerja sukarelawan di negara dunia ketiga.

Meskipun paras kemiskinan penduduk di negara ini dikatakan semakin menurun, masih ada sebilangan masyarakat yang masih memerlukan bantuan.

“Setiap kali melakukan misi, kami memberi tumpuan kepada aspek rawatan, mengajar, membina dan memberi perkhidmatan kepada komuniti di kawasan dipilih.

“Semua itu dilakukan bagi membantu memberi kesedaran serta pendidikan terhadap aspek penjagaan kesihatan kepada golongan yang kurang mampu terutama di kawasan pedalaman,” katanya yang turut mengagihkan sumbangan berupa vitamin C, ubat kutu dan peralatan sekolah kepada penduduk kampung berkenaan.

Sementara itu, Rafidah Erra, 20, berkata, dia gembira dengan kehadiran pasukan sukarelawan berkenaan untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara percuma di kampungnya.

Banyak maklumat berguna diberikan antaranya membabitkan penyakit barah payudara.”Saya dan wanita lain di kampung ini tidak arif mengenai penyakit berkenaan dan apa yang kami tahu, ia boleh membawa maut.

“Dengan adanya program sebegini, kami boleh berinteraksi tanpa rasa malu untuk mendapat maklumat berguna. Harapan kami semoga mereka tidak serik untuk mengadakan program seperti ini pada masa depan,” katanya.

Jururawat habis cuti sertai misi sukarela

Sukarelawan, Emi Shahida Zulkifli, 30, tidak kisah menghabiskan cuti tahunannya semata-mata untuk menyertai aktiviti sukarelawan dan kemasyarakatan.

Emi yang juga jururawat di Hospital Sungai Buloh itu baru tiga tahun menyertai Mercy Malaysia sebagai sukarelawan.

Dalam tempoh berkenaan, dia berpeluang menyertai lebih 10 program sukarelawan bersama pertubuhan bukan kerajaan terbabit.

Sebelum ke Sungai Tiang, wanita kecil molek itu menyertai beberapa misi yang sama di Kluang, Johor serta beberapa tempat lain di ibu negara.

Emi akui tidak kisah mengorbankan cuti tahunannya asalkan dapat berbakti kepada masyarakat.

“Sebaik saja mengetahui mengenai program berkenaan, saya segera memberi nama kepada pihak urusetia untuk mengambil bahagian sebelum memohon cuti tahunan daripada hospital.

“Meskipun lokasi program kali ini terletak jauh di pedalaman tanpa kemudahan biasa, saya tidak kisah kerana apa yang penting dapat melakukan sesuatu untuk golongan yang memerlukan,” katanya.

Berdasarkan pengalamannya, masyarakat Orang Asli terutama kanak-kanak sangat pemalu dan sebagai orang luar, dia perlu mencari kaedah tertentu untuk mendekati mereka.

Emi paling seronok melakukan aktiviti bersama kanak-kanak kerana jiwanya sendiri amat suka mendekati si kecil.

Katanya, untuk program di Sungai Tiang ini, dia bersama beberapa sukarelawan daripada Mercy dan Pfizer berpeluang menyapu ubat kutu kepada lebih 50 kanak-kanak di dewan Sekolah Kebangsaan Sungai Tiang di kampung berkenaan.

Selain itu, dia bersama sukarelawan lain meluangkan masa untuk memberi pendedahan kepada masyarakat setempat mengenai aspek penjagaan kebersihan.

“Memang diakui pada mulanya agak sukar untuk meyakinkan ibu bapa supaya menghantar anak mereka ke dewan ini tetapi selepas mereka melihat hasilnya, lebih ramai yang berpusu-pusu datang.

“Keletah kanak-kanak Orang Asli tidak jauh beza dengan kanak-kanak lain cuma mereka lebih pemalu dan agak takut untuk menjawab pertanyaan kerana tidak biasa dengan masyarakat luar.

“Apapun, program ini memberi dimensi baru kepada saya mengenai erti pengorbanan dan lebih menghargai apa yang dimiliki kerana masih ramai golongan yang memerlukan bantuan,” katanya.

Sementara itu, Pengurus Perniagaan Bahagian Tengah Bahagian Jualan Pfizer Amilia Sharni Arshad, 37, berkata, sepanjang program berkenan, semua sukarelawan menginap di perkampungan Orang Asli terbabit selama tiga hari dua malam.

Pasukan sukarelawan berkenaan secara bergotong-royong memasak makanan selain menyiapkan ruang di dalam bilik darjah untuk mereka melakukan aktiviti saringan kesihatan.

“Alhamdulillah, sepanjang program berlangsung, kami mendapat kerjasama erat daripada penduduk kampung serta beberapa badan kerajaan berkaitan.

“Masyarakat Orang Asli ini menerima kehadiran sukarelawan dengan terbuka dan ia memudahkan kami untuk melaksanakan misi program sebaiknya,” katanya.

Menurut Amilia, dia beruntung kerana majikannya tidak menghalang pekerja yang berminat untuk menyertai program sukarelawan seperti Health Fellows Care-A-Van.

Syarikatnya juga sentiasa menggalakkan kakitangan untuk mengambil bahagian dalam program tanggungjawab sosial korporat (CSR) tidak kira ketika waktu bekerja atau semasa cuti.

Kata Amilia, syarikatnya sebelum ini banyak menganjurkan aktiviti kemasyarakatan membabitkan program CSR di seluruh negara termasuk di Sabah dan Sarawak.

“Baru-baru ini, seramai 10 kakitangan wanita Pfizer turut terbabit dalam program membaiki rumah keluarga Orang Asli di Tanjung Sepat, Selangor dan ia memberi pengalaman baru kepada kami.

“Selain penduduk luar bandar, program berkenaan turut membantu masyarakat di Lembah Klang yang memerlukan terutama di sekolah,” katanya.

Leave a Reply

1,016 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It