Berkonsepkan Kedai Keluarga

SAMBIL membelek setiap helaian pakaian terutama baju bayi dan kanak-kanak, mata rambang memandang semua barangan yang terdapat di Charity Shoppe, Islamic Relief Malaysia (IRM) yang terletak di Bandar Baru Bangi, Selangor itu.

Daripada pakaian, peralatan dapur, permainan kanak-kanak, alat muzik, buku dan novel sehingga ke basikal, beg tangan, perhiasan serta peralatan elektrik ada disediakan. Pendek kata, ia ibarat sebuah kedai yang menjual barang pelbagai guna untuk semua golongan.

Berkonsepkan kedai untuk keluarga, suasana persekitaran dengan disediakan sebuah meja kecil dan minuman panas di hadapan pintu masuk menjadikan pelanggan boleh bersantai sambil menikmati secawan kopi panas sementara menunggu pasangan atau rakan memilih pakaian. Bagi mereka yang membawa anak kecil pula usah bimbang kerana di sudut kedai ada disediakan permainan untuk mereka.

Apa yang membezakannya dengan kedai lain, semua barangan yang dijual di sini adalah barangan terpakai yang diberikan kepada orang ramai dengan niat menderma. Barang ini diasingkan mengikut tahap keadaannya dan dijual pada harga yang sangat berpatutan. Malah jika diperhatikan ada barangan yang masih cantik dan molek di dalam kotak bersama tanda harga.

Menurut Pengurus Charity Shoppe IRM, Datin Norelan Ismail, konsep santai ala rumah memang sengaja diwujudkan bagi memberi keselesaan kepada pelanggan. Malah tidak menjadi masalah bagi mereka yang ingin duduk berjam-jam lamanya semata-mata membelek barang yang terdapat di sini tanpa membeli.

Bercerita lebih lanjut, Norelan memberitahu konsep jualan barangan terpakai yang dipraktikkan ini tercetus ketika dia mengikut suami yang bertugas di Kedutaan Malaysia di Pakistan, Kemboja, Sudan, Amerika Syarikat, Belanda dan Thailand.

“Ketika di Belanda dan Amerika Syarikat, saya tertarik dengan konsep jualan barangan terpakai di sana kerana mereka menjual barang berkualiti pada harga berpatutan. Ada barangan dijual di kedai yang hanya diletakkan di tepi jalan atau di dalam but kereta,” ujarnya yang kemudian mengadaptasikan konsep ini di Malaysia dengan membuka gerai di karnival dan ekspo sekitar Lembah Klang.

Berbekalkan Proton Juara sebagai kenderaan rasmi, dia mengangkut barangan terpakai yang didermakan daripada orang ramai dengan menjalankan perniagaan di Putrajaya menerusi but kereta.

“Pada mulanya agak sukar mendapat kepercayaan masyarakat kerana di Malaysia konsep membeli barangan terpakai masih belum meluas dipraktikkan. Malah ada yang memandang rendah pada mereka yang membelinya. Namun lama-kelamaan semakin ramai yang yakin selepas melihat kualiti barangan dan dijual pada harga murah,” katanya.

Dulu dia turut membuka sebuah kedai mini barangan terpakai di kediamannya di Desa Pinggiran Saujana, Kajang, Selangor. Selepas dibuka ramai rakan yang datang membeli malah sambutan diterima sangat menggalakkan.

Katanya, duit hasil jualan ketika itu digunakan untuk membantu mereka yang memerlukan misalnya mangsa banjir pada 2007, program pesakit kanser, keluarga di hospital yang memerlukan bantuan kewangan, ibu tunggal serta kanak-kanak orang kelainan upaya (OKU).

Tambahnya, dulu hampir keseluruhan rumahnya dipenuhi barangan terpakai sehingga ke bilik air dan bilik solat, memaksa suami membuat garaj khas menempatkan barang yang dikumpulnya.

“Mujur saya mendapat kerjasama suami dan dia sama-sama membantu menempatkan barang terpakai dengan membina sebuah garaj di rumah,” ujarnya.

Menyedari banyak barang terpakai yang terdapat di rumahnya, Norelan mengetengahkan idea ini dengan membuka Charity Shoppe di IRM pada April 2012 lalu sekali gus menjadi kedai pertama seumpamanya di Malaysia dan Asia.

Tambahnya, konsep jualan yang dipraktikkan ini hanya memerlukan modal minimum. Ini kerana semua yang terdapat di Charity Shoppe sebahagian besarnya diterima hasil sumbangan orang ramai termasuk saudara-mara dan rakan.

Selepas diadakan pengkelasan antara barangan yang boleh digunakan, barulah ia dijual kepada orang ramai. Setiap barangan yang dijual bergantung kepada jenis namun kebanyakannya berharga di bawah RM50 untuk pakaian manakala alat muzik, barang elektrik dan basikal lebih mahal sedikit.

“Sebaik saja diterima, barangan yang agak kotor seperti baju dicuci terlebih dulu. Ada pula yang diterima masih elok keadaannya seperti tidak pernah digunakan. Contohnya, baju wanita yang masih mempunyai tanda harga dan pakaian bayi yang diberikan sesetengah kedai yang ingin menutup perniagaan mereka.Barang rosak dan tidak boleh digunakan akan dilupuskan. Di sini turut menempatkan 400 buku termasuk novel daripada karya penulis terkenal,” ujarnya yang banyak menerima barangan daripada ahli keluarga dan rakan.

Menurut Norelan, kebanyakan penderma datang daripada pelbagai peringkat usia dan latar belakang. Bagi remaja ada yang menderma buku rujukan, kamus dan novel berbahasa Inggeris. Bagi ibu dan suri rumah tangga pula, pakaian sendiri dan pakaian anak-anak antara koleksi yang didermakan manakala lelaki lebih cenderung kepada peralatan muzik, basikal serta aksesori seperti topi, kasut dan seluar denim.

Ada juga yang datang daripada kalangan golongan berada dan pasti barang didermakan mempunyai nilai tersendiri dan sangat berharga. Menariknya ada yang turut membeli barang yang didermakan orang lain terutama bagi barangan yang sukar diperoleh di Malaysia.

“Ada juga yang datang menderma dan keluar dari kedai dengan membeli barang lain. Ini kerana bagi mereka yang pernah tinggal di luar negara pasti mengetahui jenis barang yang terdapat di sini sukar diperoleh.

“Ada juga yang berkunjung untuk mendapatkan barangan baru. Ini kerana kebanyakan barang unik dan dijual pada harga sangat murah,” katanya yang gembira kerana dapat membantu orang ramai memanjangkan amal jariah mereka dengan menderma barang kepada mereka yang memerlukan.

Menurut bekas jururawat berusia 55 tahun ini, pengalaman mengikut suami bekerja di Pakistan dan Kemboja banyak menginsafkan dirinya. Melihat kedaifan kanak-kanak di sana dengan kekurangan makanan serta taraf kesihatan yang teruk menyebabkan dia sangat bersyukur tinggal di negara yang aman dan makmur ini.

“Di sini semuanya serba sempurna, makanan berlebih-lebihan dan bebas melakukan kerja harian. Di Pakistan saya banyak membantu daripada sudut psikologi anak-anak yatim di kem pelarian Afghanistan. Mereka kehilangan ibu bapa akibat peperangan.

“Kehidupan di Kemboja pula lebih tertekan. Kanak-kanak berusia enam tahun sudah menjadi pelacur malah mereka dijual keluarga sendiri kerana kesempitan hidup. Ada juga yang terpaksa mencari barangan seperti botol dan kertas di tempat longgokan sampah untuk dijual,” katanya yang kemudian kembali ke Malaysia dan berkhidmat sebagai sukarelawan di IRM.

Pada masa hadapan, Norelan yang banyak melakukan kerja amal ini berharap dapat membuka kelas jahitan kraf tangan membuat anak patung dan sarung bantal, terbuka kepada sesiapa saja yang berminat.

Bagi pasangan adik-beradik, Abu Bakar Mohamed Amin, 21, dan adiknya Khodijah Mohamed Amin, 18, mereka mengetahui mengenai Charity Shoppe menerusi laman sosial facebook dan terus mengumpulkan pakaian ahli keluarga untuk didermakan.

“Sebelum ini ibu menderma pakaian kepada anak yatim atau mereka yang memerlukan terutama badan amal bukan kerajaan, tetapi kebanyakan mereka menerima dana berbentuk kewangan bukan barangan.

“Oleh kerana terlalu banyak barang terutama pakaian yang masih elok, empat adik-beradik saya menjual menerusi dalam talian dan membuka bazar,” kata Abu Bakar, penuntut dalam bidang usuluddin di Universiti Malaya.

Menurutnya, oleh kerana kedua-dua ibu bapa mereka gemar melancong ke luar negara jadi kebanyakan barang yang didermakan pasti berkualiti dan dijaga rapi.”Dengan adanya Charity Shoppe, kami adik-beradik terutama ibu berasa sangat lega kerana tidak lagi menghadapi masalah menempatkan barang terpakai. Untuk membuang terasa sayang kerana kebanyakan barang masih elok, jadi lebih baik diberikan sekurang-kurangnya wang hasil jualan dapat diberikan kepada mereka yang memerlukan,” sampuk Khotijah.

Selain menghantar barang terpakai, kedua-dua adik-beradik ini juga akan membeli buku dan novel berbahasa Inggeris kerana harga dijual di pasaran sangat mahal.

Sempena Syawal, mungkin ada antara barangan terpakai yang boleh anda dermakan bagi membantu mereka yang memerlukan. Pada masa sama barangan ini dapat meringankan bebanan mereka yang ingin mencari pakaian Aidilfitri pada harga murah.

Bagi mereka yang berminat menderma atau membeli barang terpakai, boleh berkunjung ke Charity Shoppe, Islamic Relief Malaysia, A-05-1, Paragon Point, Jalan Medan, PB5, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi (03-8926 3434).

Kedai ini dibuka pada setiap Selasa hingga Sabtu dari jam 11 pagi hingga 7 malam dan Ahad dari jam 11 pagi hingga 3 petang.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/07/16

Leave a Reply

974 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It