Bina Disiplin & Kesabaran

Teruja melihat kanak-kanak berusia lapan hingga 10 tahun sedang asyik melenturkan anak panah pada busurnya, kemudian melepaskannya ke atas. Anak panah terbang tinggi ke udara lalu menjunam terpacak di tanah pada kejauhan hampir 50 hingga 100 meter. Tidak kira lelaki mahupun perempuan melakukan aktiviti ini dengan bersungguh-sungguh. Jelas terpancar kepuasan pada wajah masing-masing ketika melepaskan anak panah dan mengutipnya kembali.

Walaupun pada petang itu cuaca gelap dan hujan renyai-renyai namun masing-masing sanggup basah dan berlatih di dalam hujan. Kemudian mereka beredar ke dalam khemah disediakan untuk mendapatkan maklumat daripada jurulatih yang juga pengasas dan penyelaras Program Learning Archery Through Play (LEAP), Sheikh Fuad Sheikh Mahmud bersama isterinya Thuraiya Zakaria Omar Bagharib.

Jika diperhatikan sukan memanah kanak-kanak agak kurang menyerlah berbanding aktiviti lain seperti berenang, balet atau seni mempertahankan diri namun memanah mempunyai banyak kebaikan bukan saja pada kesihatan tetapi mental dan emosi.

Menurut Sheikh Fuad, aktiviti memanah dapat membantu individu terutama kanak-kanak membentuk emosi positif, membina daya tumpuan tinggi, sabar dan berdisiplin selain mengatasi rasa ketakutan.

Program belajar sambil bermain yang diperkenalkan Sheikh Fuad ini adalah kesinambungan daripada kepercayaan serta kebolehan yang ditunjukkan anak bongsunya Abdul Rahman Bajrai, 14, yang mula mengenali sukan memanah sejak berusia empat tahun.

Bermula hanya sekadar hobi, pasangan ini membawa Abdul Rahman bersama setiap kali latihan memanah. Melihat kecergasan dan kepantasan kanak-kanak ini mempelajari langkah demi langkah sukan yang menjadi sunnah Nabi Muhamad SAW ini menyebabkan Sheikh Fuad dan Thuraiya memberi galakan kepada anaknya menjadi pemanah terbaik suatu hari nanti.

“Pada mulanya saya membuat sendiri busur daripada buluh dan anak panah daripada ranting pokok bagi membolehkan Abdul Rahman berlatih sendiri. Selepas melihat kesungguhannya baru kami membeli busur dan anak panah khas untuknya ketika dia berusia lapan tahun,” katanya ketika ditemui di padang Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bersama pelajar dari Sekolah Rendah Sri Al-Amin Bangi yang menyertai latihan memanah.

Melihat kesungguhan Abdul Rahman dalam sukan memanah mendorong pasangan suami isteri ini menghantar anak mereka menyertai Pertandingan Memanah Tradisional anjuran Persekutuan Memanah Berkuda Dunia (WTAF) di Korea ketika berusia 10 tahun.

“Alhamdulillah Abdul Rahman berjaya memenangi Anugerah Memanah Popular pada 2009 dan pada 2010 sekali lagi dia menyertai pertandingan memanah dan memenangi pingat emas untuk kategori kanak-kanak junior di Hungary ketika berusia 11 tahun,” katanya.

Melihat kejayaan anaknya, memberi dorongan kepada Sheikh Fuad untuk memperkenalkan sukan ini kepada kanak-kanak seawal mungkin kerana keupayaan mereka mempelajari sesuatu semakin meningkat apabila didedahkan sejak kecil. Oleh itu dia menyediakan modul latihan memanah dan berkuda kepada kanak-kanak seawal usia empat tahun juga kepada mereka yang meminatinya.

Tambahnya, aktiviti memanah dapat membantu individu terutama generasi muda membentuk emosi positif, membina konsentrasi, keyakinan diri, kesabaran dan berdisiplin tinggi selain membantu mengatasi rasa ketakutan.

Pada kanak-kanak bukanlah kemahiran bersenjata yang begitu ditekankan, apa yang penting selain keselamatan proses pembelajaran ialah menjadikan mereka lebih komited dan sabar melaluinya.

Menurut Thuraiya, sejak 2007 hingga 2008 LEAP banyak menerima jemputan daripada sekolah swasta Islam yang meminta mereka membuka kelas kepada pelajar sekolah rendah. Ini mungkin kerana pendedahan serta keterbukaan ibu bapa mengenai pentingnya mempelajari sukan yang menjadi amalan atau sunah Rasulullah seperti sabda Nabi Muhammad supaya umatnya mempelajari memanah kerana sesungguhnya di antara dua jarak memanah itu (jarak pemanah dan sasarannya) adalah seumpama satu taman dari taman-taman syurga dan ajarkan anak-anak berenang, memanah dan berkuda kerana ketiga-tiga perkara itu bakal memberi faedah kepada mereka.

Apa yang ditekankan kepada kanak-kanak selain daripada teknik memegang busur dan panah mereka didedahkan mengenai sejarah Nabi Adam bagaimana dia diajar oleh Jibrail cara memegang anak panah dengan betul. Ini secara tidak langsung menambah pengetahuan mereka mengenai sejarah kenabian serta memupuk kecintaan terhadap sukan ini.

“Setiap pergerakan serta teknik memegang panah mempunyai maksud tertentu dan ia menjadi lambang kepada cara barat atau tradisional. Namun di antara kedua-duanya, teknik tradisional lebih kuat dan memberikan pelbagai kebaikan kepada pemanah,” kata Thuraiya.

Untuk kelas memanah kanak-kanak, LEAP menyediakan sebanyak 12 sesi dengan satu sesi mengambil masa kira-kira 45 minit. Daripada maklum balas orang ramai terutama guru dan ibu bapa, anak-anak yang mengikuti kelas memanah dapat memperkukuhkan kekuatan emosi dan fizikal mereka apabila setiap peserta akan meletakkan sasaran dan memberikan tumpuan seratus peratus untuk mengenai sasaran.

Ini memberi kesan kepada pembangunan motor, koordinasi deria dan kekuatan tubuh terutama pada bahagian atas terutama tangan dan mata. “Perbuatan melenturkan anak panah di busurnya, kemudian melepaskannya memerlukan satu kekuatan fizikal. Malah teknik membidik ini sekiranya dilatih dapat melahirkan semangat wira dalam diri anak-anak. Selain itu memanah sangat menitik beratkan keseimbangan badan serta menjadikan seseorang itu sabar dan tidak gopoh.

“Ini kerana sekiranya emosi pemanah tertekan, ini akan mengakibatkan panahan mereka mudah tersasar. Secara tidak langsung, sukan ini melatih kanak-kanak menjadi lebih tenang dan menstabilkan emosi. Individu yang tidak tenang, gopoh, pemarah, kurang sabar atau kurang sihat mentalnya tidak akan menjadi pemanah yang baik,” jelasnya.

Apa yang tidak disedari adalah peningkatan kekuatan sama ada fizikal mahupun emosi. Ini kerana setiap bow (tarikan ketika memanah) mempunyai kekuatan berbeza. Misalnya Rasulullah menggunakan busur dengan kekuatan bow 80 hingga 130 paun dan ini tentunya memberikan kelajuan yang yang sangat tinggi. Namun sekiranya latihan dilakukan secara konsisten, sedikit demi sedikit kekuatan akan bertambah yang datangnya bukan saja menerusi luaran tetapi mental dan emosi.

“Membina kekuatan menerusi aktiviti memanah adalah satu proses yang mengambil masa namun kesannya sangat luar biasa. Ini kerana sekiranya dibentuk sejak kanak-kanak bayangkan bagaimana tahap kekuatan yang mampu dibina dalam diri anak-anak kecil ini sehingga satu masa mereka bukan saja menjadi seorang yang kuat fizikal tetapi rohani dan jasmani. Inilah yang sangat diperlukan bagi melahirkan insan yang berjaya,” katanya.

Menerusi program LEAP jelas Thuraiya, ia mampu memberi simulasi daya keyakinan, memperkembang minat dan motivasi untuk bersukan di kalangan kanak-kanak. Ia juga turut dikaitkan dengan proses muhasabah bagi membuat penilaian, menetapkan pendirian serta membuat keputusan.

Menerusi aktiviti memanah berkuda pula ia secara tidak langsung membentuk perwatakan dan keperibadian menjadi lemah-lembut, merendah diri dan tenang. Ini kerana mereka yang mengikuti sukan ini jelas mengikut sunnah Nabi Muhammad bukan setakat merangkumi aktiviti tetapi keperibadian meskipun ada antaranya bukan beragama Islam.

Bagi mereka yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai LEAP boleh melayari laman sesawang www.pemanah.net atau laman Facebook Sunnah Memanah.

Leave a Reply

936 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It