Binatang Manja Terbiar

Sifat cintakan haiwan yang ada dalam dirinya membuatkan Sherrina Krishnan, 42, sanggup meredah hujan dan panas sejak tujuh tahun lalu demi membantu ribuan kucing terbiar supaya ia mendapat tempat tinggal yang lebih baik dan penjaga penyayang.

Malah, dia sanggup mengeluarkan wang sendiri setiap bulan sehingga beberapa tahun untuk diberikan kepada pemilik kucing yang mahu menjaga haiwan itu, namun tidak mampu membelikan makanan kucing.

Semua itu dilakukan bukan untuk mendapat nama ataupun penghargaan, tetapi dilakukan demi membantu haiwan lemah berkenaan tanpa mengharapkan sebarang balasan atau sumbangan sesiapa.

Biarpun bukannya orang berada, sebahagian rezeki yang diperoleh hasil kerja keras dalam bidang produksi video korporat dan penasihat kreatif, digunakan untuk membantu haiwan manja berkenaan.

Menurut Sherrina, segala-galanya bermula pada 2006 ketika hidupnya seakan-akan berada dalam terowong gelap kerana apa saja yang dilakukannya pada waktu itu seolah-olah tidak menjadi hingga menyebabkannya tiada wang.

Ketika itu, semua usahanya untuk menjalankan perniagaan tidak menjadi. Malah, tiada yang berminat menawarkannya kerja sehingga wanita cekal itu terpaksa menumpang berteduh di rumah kakaknya kerana tiada wang untuk membayar sewa.

Hampir setiap hari juga dia memandu kereta ke rumah ibunya semata-mata untuk makan kerana keadaannya yang ketika itu tidak berduit.

“Ketika itu terdetik dalam hati, saya tidak boleh terus hidup begini. Saya memberikan dua pilihan pada diri sendiri, sama ada terus duduk bersedih dan menangisi nasib atau melakukan sesuatu dalam hidup.

“Tidak lama selepas itu, saya memandu ke arah rumah ibu saya untuk makan, tetapi ketika itu hujan sangat lebat dan air melimpah memasuki longkang. Pada waktu itulah saya melihat beberapa ekor anak anjing yang masih terlalu kecil sedang bergelut supaya tidak ditolak air deras ke dalam longkang manakala ibu anjing pula menyalak melihat anaknya.

“Ketika itu juga saya terus memberhentikan kereta dan keluar menyelamatkan anak anjing berkenaan daripada hanyut ke dalam longkang, namun saya gagal membawa ibunya sekali kerana ia enggan ikut,” katanya.

Apabila dibawa pulang, ibu Sherrina mempersoalkan mengenai keadaan anak anjing itu dan siapa yang akan menjaganya memandangkan Sherrina sendiri tidak mampu.

Ketika itu, hanya pesanan ringkas (SMS) yang menjadi penghubung komunikasi antara rakan dan dia menggunakannya sebaik mungkin untuk memaklumkan kepada semua rakan selain meminta mereka menghantar pesanan itu kepada seramai yang mungkin.

Pesanan berkenaan adalah bagi mencari sesiapa yang berminat, mampu menyayangi dan menjaga anak anjing berkenaan dengan baik. Dalam masa seminggu saja, semua anak anjing itu sudah mendapat tuan baru yang menjaga mereka dengan penuh kasih sayang.

Bermula dari situ, Sherrina seolah mendapat semangat baru dan mula membantu haiwan terutama kucing terbiar dan sehingga kini, dia sudah membantu kira-kira 3,000 kucing dan anjing melarat dengan mencarikan penjaga yang berminat.

Mungkin ia satu kebetulan, tetapi menurut Sherrina, kehidupannya berubah sama sekali sejak dia mula aktif membantu menyelamatkan kucing terbiar.

Perniagaannya semakin meningkat naik, ramai orang berminat untuk berurusan dengannya dan rezeki bertambah.

Seiring kemajuan media komunikasi, dia kini menggunakan pelbagai laman sosial termasuk Twitter, Facebook, Instagram dan blog untuk mengiklankan gambar kucing yang diselamatkan bagi mencari sesiapa yang berminat untuk menjaga.

Antara laman sosial yang digunakannya untuk mengiklankan kucing dan anjing terbiar adalah www.petadoption2u.blogspot.com dan rescue2rehome.blogspot.com.

Melakukannya secara sukarela, Sherrina tidak pernah mengenakan caj kepada sesiapa yang ingin mengambil kucing daripadanya kerana niatnya hanya mahu mencarikan tempat tinggal yang lebih baik untuk kucing terbabit, daripada membiarkannya mati di jalanan.

“Saya dapat melihat ramai sebenarnya yang sayangkan kucing, tetapi apabila mereka melihat kucing terbiar, mereka tidak tahu hendak buat apa. Apabila saya iklankan gambar kucing di laman sosial, ramai yang datang ke rumah untuk melihat kucing yang sesuai untuk dibawa pulang.

“Malah ada yang datang menghabiskan masa di rumah saya hingga berjam-jam untuk melihat kucing. Seorang lelaki sanggup duduk selama lapan jam semata-mata untuk memerhatikan dan memilih kucing,” katanya.

Biarpun Sherrina mencari orang yang berminat untuk menjaga kucing, dia tidak sewenang-wenangnya menyerahkan haiwan itu kepada sesiapa saja, sebaliknya mencari individu yang benar-benar bertanggungjawab dan sayang pada kucing.

Dia turut menekankan kepentingan melakukan pemandulan kucing yang diberikan kepada pemilik baru kerana keadaan itu boleh menghentikan kitaran kucing yang teraniaya dan terbiar apabila tiada orang mahu menjaganya.

“Lainlah sekiranya mereka betul-betul tidak kisah untuk menjaga kucing yang banyak, tetapi selalunya kucing berkenaan dibuang di tepi jalan dan ia akan hidup melarat dan mungkin mati akibat penyakit atau kelaparan.

“Dengan melakukan pemandulan, kucing berkenaan akan mendapat perhatian dan penjagaan sewajarnya kerana ia cukup makan berzat dan hidup selesa. Jika kita berjalan di kawasan tertentu di tengah ibu kota hari ini, di bawah kereta mesti ada seekor kucing melarat dan keadaan ini sangat menyedihkan.

“Ada orang yang berkata, kasihan kucing jika dimandulkan kerana tidak merasa mendapat anak, tetapi jika anak-anak kucing itu ditinggalkan begitu saja di tepi jalan, lebih kasihan pada mereka kerana tidak ada orang sudi menjaga mereka dan hidup melarat,” katanya.

Sherrina turut mendapatkan khidmat doktor haiwan yang kini sudah seperti rakan baiknya, untuk memandulkan kucing yang diselamatkan bagi menghentikan kitaran kucing melarat.

Katanya, dia juga sering menerima panggilan telefon daripada orang yang memintanya pergi ke kawasan yang dimaklumkan untuk menyelamatkan kucing yang ada. Namun, dia berpendapat, semua orang harus menjalankan tanggungjawab menyelamatkan haiwan tanpa mengharapkan orang lain atau bersikap lepas tangan.

“Tetapi jika ada orang Islam yang menelefon saya untuk maklumkan ada anjing untuk diselamatkan, saya akan pergi dengan segera mengambil anjing itu kerana saya sedar ia menyentuh soal hukum agama,” katanya.

Menurutnya lagi, kucing seharusnya diberikan makanan terbaik dan kurang garam bagi membolehkan ia hidup lebih lama dan sihat, bukan sekadar tangkap muat atau menjaga bajet. Makanan sebegitu selalunya lebih mahal dan boleh dibeli dari kedai binatang peliharaan.

Disebabkan rasa tanggungjawab yang menebal dalam dirinya untuk membantu kucing terbiar, dia juga sanggup mengeluarkan belanja antara RM300 hingga RM400 sebulan untuk diberikan kepada individu yang mengambil kucing daripadanya, tetapi tidak cukup wang membelikan makanan kucing yang berkualiti.

Menariknya, Sherrina sukar mengingati individu yang mengambil kucing daripadanya untuk dijaga, sebaliknya tidak pernah lupa nama kucing yang diberikan kepada mereka.

Sherrina memberikan nama kepada setiap kucing yang diselamatkan dan apabila ditegur individu yang mengenalinya kerana pernah mengambil kucing daripadanya, soalan pertama yang terpacul dari mulut wanita itu adalah bertanyakan nama kucing terbabit.

“Malah, saya dengan individu yang mengambil kucing daripada saya sudah menjadi seperti kawan baik. Mereka selesa dengan saya dan boleh menghubungi saya bila-bila masa jika mempunyai sebarang pertanyaan atau masalah mengenai kucing.

“Mereka menjadi rapat dengan saya selepas mengetahui saya hanya mahu mencari penjaga yang baik untuk kucing yang diselamatkan dan tidak mengharapkan apa-apa balasan. Pada mulanya, kebanyakan mereka tidak berapa faham dengan apa yang saya lakukan.

“Sementara hidup di atas bumi ini, saya rasa penting untuk setiap daripada kita membantu orang lain, haiwan dan melakukan kerja kebajikan kerana kita pun tidak hidup lama dalam dunia ini,” katanya.

20 fakta kucing:

1. Haiwan peliharaan boleh dimandulkan atas sebab kebajikannya dan masyarakat berdasarkan fatwa yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) iaitu “bahawa mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah diharuskan dengan sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah.”

2. Kedua-dua kucing dan manusia mempunyai kawasan sama pada otak yang mengawal emosi.

3. Kucing mempunyai 230 tulang dan 500 otot rangka, berbanding manusia dengan 206 tulang dan 650 otot rangka.

4. Tulang selangka kucing tertanam pada otot di bahagian bahu, membolehkannya melepasi mana-mana bukaan sebesar saiz kepalanya.

5. Pendengaran kucing jauh lebih sensitif iaitu ia boleh mendengar sehingga 65 khz (kilohertz), berbanding manusia dan anjing. Pendengaran manusia terhenti pada 20 khz.

6. Kucing boleh melihat enam kali lebih tajam pada waktu malam berbanding manusia dan hanya memerlukan satu per enam daripada cahaya yang diperlukan manusia. Luas pandangannya adalah 200 darjah.

7. Kucing berbulu putih suci dan bermata biru selalunya pekak.

8. Sepuluh peratus daripada tulang kucing berada pada ekornya dan ia digunakan untuk mengimbangi tubuhnya.

9. Kucing tidak sukakan bauan limau.

10. Kucing menggunakan misainya untuk menjangka jarak dan mengesan perubahan kecil dalam tekanan udara.

11. Kucing terdiri daripada pelbagai jenis baka antaranya Polydactyl, American Curl, American Wirehair, Asian Semi-Longhair, Bambino, Munchkin, Bombay, Sphynx, Ragdoll, Turkish Van, Abyssinian, Birma, Siam, Parsi, Norwegian, Maine Coon, Aegean, American Bobtail, Brazilian Shorthair, British Shorthair, British Longhair dan Burmilia.

12. Kucing minum air menggunakan bahagian bawah lidahnya.

13. Kucing berjalan di atas jarinya. Ia juga boleh melompat lima kali ganda daripada ketinggiannya.

14. Kajian sains mendapati, perbuatan membelai kucing boleh menurunkan tekanan darah tinggi seseorang.

15. Kucing juga didapati memberi tindak balas lebih baik kepada wanita berbanding lelaki, kemungkinan disebabkan wanita mempunyai suara lebih nyaring.

16. Kucing berjari enam biasa terdapat di Boston dan Massachusetts, Amerika Syarikat.

17. Pada Perang Dunia Pertama, kucing tinggal bersama askar di dalam khemah dengan tugasnya membunuh tikus.

18. Masyarakat Mesir Purba menganggap kucing haiwan suci dan dan patung kucing yang mereka bina adalah berdasarkan kucing daripada baka Abyssinian.

19. Kucing tidak terdapat dalam zodiak Cina tetapi wujud dalam zodiak orang Vietnam.

20. Kucing betina sangat subur dan ia bermakna setiap anak kucing yang ada boleh mempunyai bapa yang berbeza.

Leave a Reply

1,076 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It