BLW Galak Si Kecil Berdikari

PERNAHKAH anda melihat bayi memegang makanan dan memasukkannya sendiri ke mulut? Bagi sesetengah ibu mungkin berasa masih terlalu awal memberikan makanan pejal seperti buah-buahan yang dikukus kepada bayi berusia usia enam bulan. Ini kerana ramai yang khuatir bayi akan tercekik serta tidak mendapat khasiat makanan secukupnya lantaran lebih banyak makanan terbuang berbanding masuk ke perut.

Ada pula sesetengah ibu lebih suka menyuapkan sendiri makanan kerana tidak mahu bersepah sehingga anak berusia setahun atau lebih.

Di negara Barat, kaedah ‘baby-led weaning (BLW)’ atau memperkenalkan bayi daripada susu kepada makanan pejal sudah dimulakan sejak usia bayi enam bulan.

Pada permulaannya hanya sedikit makanan yang akan masuk ke mulut memandangkan pada tahap ini, bayi mula mengenali tekstur dan rasa makanan. Namun jangan bimbang, lama kelamaan mereka akan pandai untuk menelan dan mengunyah sendiri makanan.

BLW membolehkan bayi mengawal sendiri pengambilan makanan dengan cara makan sendiri sebagai permulaan kepada proses mengenali makanan pejal. Bagaimanapun, pemberian susu ibu hendaklah diteruskan seiring dengan pemberian makanan pejal dan disarankan menyusukan bayi sehingga dua tahun. Apapun, menyusu secara terus adalah cara terbaik ke arah memperkenalkan BLW. Ini kerana bayi sudah terbiasa dengan kepelbagaian rasa makanan melalui susu ibu dan ketika menyusu, rahang bayi terlatih untuk mengunyah.

Amat sukar memperkenalkan BLW kepada bayi yang minum menggunakan botol susu sejak lahir kerana mereka mengambil masa untuk belajar menerima kepelbagaian rasa makanan dan belajar mengunyah.

Menurut kaunselor Penyusuan Susu Ibu Malaysia, Yusrina Mohamat Hata, dia mengetahui mengenai BLW daripada pengasas SusuIbu.com, Kamariah Mohamad Alwi, apabila membincangkan mengenai penyusuan selepas enam bulan pertama. Kemudian Kamariah menghadiahkan buku mengenai Baby-Led Weaning sempena kelahiran si kecil, Azrie Azlan yang kini berusia setahun lapan bulan.

“Saya memulakan BLW kepada Azrie seawal usia lima bulan. Pada masa ini, makanan diberikan kepadanya berbentuk boleh pegang dengan cara dikukus atau direbus seperti lobak merah, epal, pisang, betik dan kentang. Apabila usia Azrie meningkat, saya memperkenalkan makanan bergoreng dan lebih pejal seperti ayam goreng dan nuget.

“Memang tiada masalah kerana pada usia ini, si kecil sudah pandai memegang barang dan badannya sudah mampu ditegakkan. Ini bermakna dia memang bersedia menikmati makanan sendiri,” katanya yang sering menghidangkan nasi dan sup di rumah.

Malah Azrie suka menghirup sup dengan mengangkat mangkuk terus ke mulutnya. Bagi menggalakkan bayi makan, Yusrina mempelbagaikan cara masakan. Setiap hari dia menyediakan menu berbeza, namun diulang dua atau tiga hari selepas itu. Sekitar usia Azrie tujuh bulan, Yusrina memperkenalkan nasi, mi dan spageti kepada anaknya.

“Lebih menyeronokkan Azrie tidak memilih makanan. Semua yang diberikan kepadanya akan dicuba. Seperti kanak-kanak lain, ada masa dia makan dalam kuantiti sedikit, ada masa dalam jumlah yang banyak. Dia juga boleh makan makanan pedas berbanding kakaknya yang agak memilih makanan,” ujarnya yang bertugas di Klinik Mata, Jabatan Oftalmologi, Hospital Serdang.

Di samping kepelbagaian dalam masakan, BLW secara tidak langsung melatih pergerakan sensori dan motor si kecil. Ini terbukti apabila Azrie sudah pandai menggunakan sudu dan garfu seawal usia setahun.

“Saya sendiri cukup teruja apabila Azrie mampu memegang sudu dan mencuba untuk makan sendiri. Dia berusaha bersungguh-sungguh untuk memasukkan makanan ke dalam mulut. Walaupun bersepah saya membiarkan saja,” ujarnya.

Bagi si kecil, BLW mampu memberi pengalaman kepada bayi dalam meneroka rasa, tekstur, warna dan bau makanan. Ini kerana bayi sendiri akan menetapkan kadar serta kuantiti makanan yang lebih menarik minat mereka. Secara tidak langsung, BLW menggantikan kaedah lama iaitu menyuapkan bayi dengan puri atau makanan kisar dengan menyajikan pelbagai makanan pejal yang boleh dipegang untuk dipilih.

Tambah Yusrina, ramai ibu bapa termasuk dirinya terbiasa dengan pemberian puri kepada bayi pada usia enam bulan kerana dibimbangi makanan pejal akan menyebabkan bayi tercekik. Bagaimanapun, bayi yang mengamalkan kaedah BLW sangat jarang untuk tercekik.

Ini kerana mereka tidak mampu menolak makanan ke dalam mulut sehinggalah mereka belajar mengunyah. Ini bermakna bayi akan belajar memegang benda dulu kemudian baru mengunyah. Oleh itu, perkembangan bayi yang seiring dengan sistem penghadaman membantu mereka menguasai makanan pejal.

Sebab itu, penting memastikan bayi dalam keadaan duduk tegak ketika memberi makanan pejal kepada mereka. Jika terdapat makanan yang berada jauh di dalam mulut, secara amnya mereka akan menjerit atau batuk dan meluahkan makanan itu keluar manakala ibu bapa harus berada di sisi anak-anak pada awal usia pengenalan BLW.

“Malah berdasarkan pengalaman saya, Azrie tidak pernah tercekik dan saya tidak berasa takut mengenainya. Apabila sudah membaca buku Baby-Led Weaning, saya membuat persediaan dari segi mental dan fizikal. Lagi pula ketika si kecil makan, Azrie berada dalam pemerhatian saya 100 peratus,” ujarnya.

Nasihat Yusrina, pada permulaan sekiranya bayi menolak makanan pejal, ibu bapa digalakkan untuk memperkenalkannya pada hari berbeza. Jangan sesekali memaksa bayi makan kerana ini menyebabkan mereka jemu atau muak. Selain itu, dalam kaedah BLW, bayi dibenarkan menentukan kuantiti makanan yang mereka mahukan tetapi tidak boleh menambah makanan pada sesi akhir makanan. Ini untuk memastikan mereka menghargai makanan dan tidak mensia-siakan rezeki dengan membuangnya ke lantai.

Ibu bapa juga tidak boleh menggesa anak-anak menghabiskan makanan mereka dan berikan sedikit minuman sepanjang waktu makan. BLW selalunya bermula dengan buah-buahan atau sayur-sayuran kukus. Ini untuk memastikan ia mampu dikunyah biarpun bayi tidak mempunyai gigi. Buah-buahan juga mempunyai rasa semula jadi dan kebanyakan bayi menyukainya.

“Namun elakkan memberi makanan terlarang seperti kekacang kerana boleh menyebabkan bayi tercekik kerana sukar dipegang. Makanan seperti bijirin dan dadih boleh diperkenalkan dengan membenarkan bayi menggunakan sudu sebagai pengajaran makan sendiri,” jelasnya yang mempunyai tiga anak, Azyana Azlan, 6, Azzalea, 4, dan Azrie.

Banyak kebaikan diperoleh daripada kaedah BLW yang tidak disedari ibu bapa. Selain menyokong perkembangan motor di bahagian penting seperti koordinasi mata, tangan dan gigi, ia menggalakkan bayi berdikari dan menyediakan persekitaran bebas tekanan ketika waktu makan terutama untuk bayi dan ibu bapa. “Ini kerana sesetengah bayi tidak mahu makanan pejal apabila disuap tetapi akan makan dengan gembira jika mereka dibenarkan makan sendiri walaupun buat permulaan tidak banyak yang masuk ke dalam mulut mereka,” katanya.

Tip mengelak bayi tercekik ketika makan:

Apabila bayi mula menyuap sendiri makanan, pastikan mereka berada di bawah pengawasan ibu bapa. Jangan sesekali membiarkan mereka makan bersendirian.

Ketika menyediakan makanan seperti sayur, buah, ikan atau ayam, ibu harus memastikan ia dipotong kecil. Ini bagi memudahkan bayi makan dengan tenang dan selesa.

Makanan seperti gula-gula, kacang dan buah-buahan yang keras perlu dielakkan. Anak-anak memang suka gula-gula atau makanan manis tetapi sebagai ibu bapa anda perlu tegas dan cuba mengelak daripada memberikan kepada anak-anak.

Buah-buahan berbiji seperti tembikai, anggur dan pear perlu dibuang bijinya terlebih dulu. Buah itu pula perlu dipotong kecil supaya senang dikunyah.

Bayi akan makan dengan banyak ketika lapar dan akan berhenti selepas kenyang walaupun ketika itu ibu masih menyuap makanan. Bayi tidak boleh dipaksa untuk terus makan dan ibu harus berhenti menyuap makanan apabila anak-anak sudah kenyang.

Sebelum menyediakan makanan, pastikan tangan bersih kerana bayi mudah dijangkiti kuman sekiranya ibu bapa tidak menjaga kebersihan.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/07/10

Leave a Reply

783 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It