Catat Impian, Harapan Atas Kertas

Wanita yang duduk di hadapan penulis bukan calang-calang orang. Mendengar kisah suka dan duka bergelar usahawan, sememangnya dia seorang yang tabah dan kuat semangat.

Pernah jatuh kemudian dia bangkit semula, kegagalan dalam perniagaan menjadi perkara biasa kerana bagi Ketua Pegawai Eksekutif Gaia Plas dan Gagasan Group of Companies, Rina Shahar, untuk berjaya seseorang itu harus berdepan cabaran.

Kemampuan untuk menghadapi apa juga rintangan menjadi penentu kepada kejayaan.

Dilahirkan dalam keluarga sederhana dengan ayah bekerja sebagai pemandu jentera tolak, memberi inspirasi kepada Rina untuk mengubah nasib keluarga.

Dia berusaha mencari wang dengan berniaga kerepek dan nasi lemak di sekolah. Duit itu kemudiannya digunakan untuk perbelanjaan sekolah.

Tidak terhenti setakat itu, apabila ada masa terluang terutama ketika cuti sekolah, dia mencari kerja sambilan.

Tidak seperti remaja lain yang bercita-cita melanjutkan pengajian di universiti, Rina mempunyai persepsi berbeza. Dengan hanya berbekalkan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), dia percaya pada kebolehan diri dan yakin suatu hari nanti mampu membina empayar perniagaan.

“Memang niat saya mencari kerja selepas SPM kerana ingin membantu keluarga. Akhirnya saya diterima bekerja di syarikat perbankan. Walaupun menerima gaji bulanan, saya masih meneruskan kerja sambilan.

“Ketika itu, saya perhatikan ramai orang Cina menjual tayar dan besi buruk, tiada pula orang Melayu melakukannya. Saya mula terfikir inilah perniagaan yang akan saya lakukan. Biar pun ia kotor dan busuk kerana terpaksa mengangkat besi dan tayar buruk, saya sukakannya,” katanya.

Berbekalkan sebuah van yang disewa, dia memulakan operasi pada Sabtu dan Ahad untuk mencari tayar terbuang terutama di kilang dan kawasan perumahan. Dia langsung tidak menyangka pekerjaan yang tidak pernah difikirkan itu memberikan hasil lumayan melebihi gaji bulanan.

“Bayangkan untuk 100 kilogram tayar pada bahagian tiub yang dikumpul, saya mampu mendapat ratusan ringgit sehari. Ia tentunya satu pendapatan yang tidak pernah dijangka,” ujarnya.

Menyedari hasil yang semakin bertambah, akhirnya Rina berhenti kerja dan menubuhkan syarikat sendiri. Dari situ, dia mula belajar berurusan dengan syarikat besar untuk mendapatkan kontrak pembelian kabel. Untungnya, disebabkan tidak banyak syarikat Bumiputera menjalankan perniagaan ini, dia sentiasa mendapat kontrak.

“Ketika itu, perniagaan besi buruk dan kabel elektrik mendatangkan hasil yang sangat lumayan. Saya sendiri tidak pernah terfikir mampu pergi sejauh itu membuka syarikat dan kilang pemprosesan besi buruk dan kabel elektrik sehingga mampu bergelar jutawan pada usia 22 tahun,” ujarnya.

Menyedari terdapat sesuatu yang boleh dikembangkan menerusi perniagaan besi dan tayar, Rina memperluaskannya kepada perusahaan plastik pada 2006 menerusi penghasilan botol ubat untuk hospital kerajaan. Ketika itu tidak ramai usahawan Bumiputera melakukannya dan ini memberi peluang kepada Rina mendapat kepercayaan daripada pihak kerajaan sehingga dia menambah kepada pembuatan botol minyak masak serta bahan kimia.

Namun benar kata pepatah, langit tidak selalunya cerah, mungkin ada silapnya, perniagaan yang dijalankan mula mengalami kerugian sehingga menyebabkan dua kilang terpaksa ditutup.

“Siapa yang tidak kecewa apabila hasil usaha selama ini terkubur begitu saja. Apatah lagi ketika itu saya gagal mempertahankan rumah tangga sehingga terpaksa berpisah dengan suami. Bagi mengubat kedukaan, saya melarikan diri ke Mesir dengan harapan mendapat ketenangan. Namun, sebaliknya berlaku apabila hati saya tidak pernah tenteram. Perasaan begitu kuat untuk kembali ke Malaysia,” katanya.

Buka semula perniagaan

Sekembalinya ke Malaysia, dia yang pernah bergelar usahawan berjaya suatu ketika dulu ingin membuka semula perniagaan. Walaupun dihambat rasa takut pada kegagalan, Rina berusaha bersungguh-sungguh memperbaiki kesilapan lalu.

“Perkara pertama yang saya lakukan adalah mengikuti program motivasi. Dari situ, saya memperoleh apa yang tidak pernah saya lakukan dan utamakan iaitu menjaga hubungan dengan Allah. Saya mula mengenali kekuatan dan kelemahan diri serta berusaha memperbaikinya.

“Dulu saya lupa, dalam perniagaan bukan hanya keuntungan semata-mata, tetapi menjaga hubungan dengan Allah adalah tanggungjawab paling besar dan utama. Saya mula mengeluarkan zakat perniagaan kerana ia hak Allah. Lama-kelamaan perniagaan saya semakin maju dan memperoleh keuntungan berganda,” katanya.

Usaha Rina bukan setakat di situ saja, dia juga menubuhkan Gagasan Event bagi menjalankan program amal untuk anak yatim serta mereka yang memerlukan, selain menambah pembelian kenderaan jenazah untuk diberikan kepada kawasan tertentu.

Enggan berada di tahap lama dan sentiasa kreatif dalam mempelbagaikan hasil jualan, Rina tekad mencari cabang perniagaan yang jarang dilakukan peniaga Melayu. Menyedari anaknya gemar rancangan kartun Boboiboy, dia berusaha mendapat lesen dan kelulusan mengeluarkan produk Boboiboy seperti anak patung, topi, alat tulis dan bekas air.

“Sebelum menghasilkan koleksi rangkaian anak patung Boboiboy, saya mendapatkan penjelasan daripada jabatan agama Islam mengenai status halal atau haram menyimpan anak patung di rumah.

“Saya difahamkan anak patung yang bersifat statik dan kekal dalam keadaan rupa bentuk asal haram disimpan. Jadi menerusi rekaan, saya cuba tampilkan anak patung yang boleh ditanggalkan dan dicantum semula bagi mengelak sebarang salah faham pada kemudian hari,” katanya.

Menjadikan perjalanan kerjaya wanita ini lebih lancar, Petronas berminat melamar produk Boboiboy untuk diletakkan di hampir 800 Kedai Mesra Petronas di seluruh negara. Malah, ia turut dipasarkan di luar negara termasuk Indonesia, Thailand, Filipina, Singapura, Brunei dan Dubai.

Dengan menempuh pelbagai cabaran, jatuh bangun dalam perniagaan, Rina percaya selain kekuatan diri, menjaga hubungan dengan Tuhan serta menghasilkan produk untuk masyarakat adalah satu perkara yang akan menentukan kejayaan atau kegagalan di penghujungnya.

Selain itu, banyak bersedekah dan membantu mereka yang memerlukan sememangnya penting bagi mendapat keberkatan.

“Apa yang saya lalui dulu dan kini semuanya ditentukan oleh-Nya. Kita hanya merancang, tetapi perencana terbaik adalah Allah. Dia yang memberi rezeki dan bila-bila masa saja dia mampu menarik kembali apa saja yang menjadi milik kita. Oleh itu, kita harus sentiasa beringat,” katanya.

Rina yang dicalonkan untuk anugerah SME Terbaik Asia 2013 di Singapura, baru-baru ini turut berkongsi rahsia kejayaan iaitu amalan menulis surat sejak 15 tahun lalu sehingga sekarang. Ini dilakukan dengan mencatat di atas sekeping kertas apa saja yang tersirat juga impian, harapan dan cita-cita pada setiap tahun.

“Saya menulis cita-cita dan impian pada setiap tahun dengan lebih spesifik kerana saya percaya apa yang saya fikir, harap, rasa dan sebut pada setiap hari adalah satu doa. Bayangkan sekiranya harapan ini sentiasa tersemat di hati, tidak mustahil ia akan menjadi satu kenyataan suatu hari nanti.

“Memang benar setiap kali membaca kembali surat itu saya merasakan ia bagaikan satu mimpi. Apa saja yang saya harapkan dan catatkan semuanya menjadi kenyataan, malah ia menjadi semangat kepada saya memberikan yang terbaik dalam apa juga yang saya lakukan pada masa depan,” katanya.

Leave a Reply

900 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It