Cipta Resipi Mufin Baru

WALAUPUN sedang menjalani ibadat puasa, tetapi ia tidak menghalang sekumpulan wanita daripada menghadiri kelas penyediaan pastri yang disediakan kedai roti dan kek, Citra Klasik bagi mempelajari teknik yang betul bagi menyediakan mufin enak.

Tidak dapat dinafikan aroma harum yang terbit apabila mufin berkenaan dibakar ada kalanya menyebabkan mereka terliur, tetapi ia tidak menggugat iman sebaliknya ia terus dilakukan penuh minat dan bersungguh-sungguh.

Walaupun penat, namun semuanya menjadi mudah disebabkan semangat berpasukan yang disematkan ke dalam diri peserta sepanjang kelas pastri berkenaan berlangsung seawal jam 10 pagi.

Malah, untuk memastikan kelas dijalankan lebih berkesan, peserta dibahagikan kepada dua pasukan dan perlu menyiapkan beberapa resipi mufin mengikut kreativiti sendiri menggunakan resipi dan bahan yang tersedia.

Pun begitu, ia bukanlah satu pertandingan dan malah tiada siapa yang akan dipilih untuk memenangi kelas masakan berkenaan, sebaliknya masing-masing akan membawa pulang mufin disediakan untuk berbuka puasa.

Bagi Norhayati Mohd Yusof, 50, dia mula menghadiri kelas memasak sejak 2008 lagi bagi meningkatkan kemahiran dalam penyediaan hidangan ala Barat terutama pastri.

Katanya, boleh dikatakan 95 peratus pengalaman memasak pastri diperolehnya dalam tempoh itu adalah daripada kelas disediakan di kedai roti dan kek berkenaan.

Dia yang turut menjalankan perniagaan pastri sebagai sumber pendapatan sampingan berkata, amat berpuas hati dengan perkhidmatan diberikan kerana apa yang dipelajari di kelas adalah sama jika ingin menghasilkannya sendiri di rumah.

“Contohnya mufin, setiap sukatan diberikan untuk menyediakannya adalah betul sama ada di kelas ataupun di rumah hinggakan saya mampu mengembangkan bidang penghasilan makanan disediakan ke arah yang lebih luas.

“Ia juga memberikan pendapatan lumayan kerana ramai pelanggan menyukai kepelbagaian mufin saya serta bentuknya yang ‘gebu’. Bahkan ramai berkata, rasanya juga tetap enak seperti hari pertama ia dimasak. Siapa yang tidak suka dan gembira mendengar maklum balas begini, ia membuatkan saya rasa lebih bersemangat,” katanya ditemui pada Kelas Persediaan Pastri anjuran Citra Klasik di Pusat Hentian Kajang, Jalan Reko, Kajang, Selangor.

Norhayati berkata, sungguhpun pernah beberapa kali menghadiri kelas masakan berlainan di tempat lain bagi menambah pengalaman dalam bidang masakan pastri sebegini tetapi ia tidak konsisten sama ada dari segi resipi, rasa dan juga bentuk mufin disediakan.

Dia cukup kecewa dengan perkara itu kerana memasak pastri adalah kegemarannya tetapi apabila ‘disajikan’ dengan resipi mengikut sukatan yang kurang baik, hasil diperoleh tidak seperti diharapkan.

“Bayangkanlah apabila di kelas kami disuruh menyediakan satu-satu pastri mengikut resipi tersedia, tetapi apabila mengikut sukatan adunan diberikan, ia tidak menjadi seperti yang diajar di kelas seolah-olah ia dua benda berbeza walaupun hakikatnya ia adunan yang sama.

“Saya tidak pasti di mana silapnya, tetapi ia adalah satu bentuk pembaziran yang sebolehnya ingin dielakkan kerana ia membabitkan soal minat dan keyakinan diri tukang masak itu,” katanya.

Selain itu, Nur’izzah Mohd Zaidi, 25, yang pernah menjalani latihan amali di kedai roti dan kek berkenaan ketika mengikuti pengajian kulinari sebelum ini berkata, apabila bekerja sendiri di bawah pengawasan mereka yang pakar, setiap cara penyediaan pastri yang dilakukan kelihatan cukup mudah.

Nur’izzah berkata, dia seolah-olah menjalani latihan semula apabila menghadiri setiap kelas memasak dan ia memberi peluang kepadanya untuk terus menimba pengalaman dan juga mengumpulkan resipi terbaik sebagai pemula kepada aktiviti ‘perniagaannya’ selepas ini.

“Tidak dinafikan ketika mengikuti pengajian dalam bidang kulinari sebelum ini saya tidak begitu menggemarinya, malah saya tidak mengetahui apa itu kulinari dan skop pembelajarannya.

“Tetapi selepas beberapa ketika, minat mula timbul perlahan-lahan dan ia membolehkan saya terus bertahan mengikuti kelas ini sampailah sekarang,” katanya.

Dia bersama ibunya turut menghadiri kelas pastri di tempat yang sama walaupun bidang masakan yang diambil berbeza kerana minatnya lebih kepada penyediaan pastri moden manakala ibunya pula memberikan penekanan kepada penyediaan kuih-muih tradisional.

Menurutnya, pengalaman yang dikumpulkan ini bertujuan sebagai pemangkin untuk terus berjaya dalam bidang kulinari walaupun ia hanya akan dijalankan sebagai sumber pendapatan sambilan saja.

“Saya kini sedang dalam proses mendapatkan pekerjaan tetap mengikut bidang yang saya pelajari sebelum ini dan berharap kedua-dua minat ini mampu dijadikan sumber pendapatan lumayan satu hari nanti.

“Tidak salah untuk mempelajari satu-satu benda baru kerana ia makin memberikan pengalaman sukar dicari ganti, malah kita boleh mencipta kelainan dengan kreativiti sendiri bagi menghasilkan perkara baru yang lebih memberangsangkan,” katanya.

Di samping itu, Zainah Mahmud, 38, berkata dia mengikuti kelas pastri itu kerana ingin mencari kelainan dalam bidang masakan terutama jika ada resipi baru yang belum pernah diperoleh.

Pada awal pembabitannya dalam bidang pembuatan pastri iaitu pada tahun 2000, kemudahan disediakan tidak secanggih kini dan ia memerlukan ‘kerahan’ tenaga secara menyeluruh.

Namun, segalanya berubah dengan kehadiran teknologi moden yang lebih memudahkan penghasilan pastri, malah ia boleh dipelbagaikan dengan melakukan beberapa tambahan bahan digunakan agar rasanya lebih menarik dan menyelerakan.

“Sebelum ini saya sudah ada resipi mufin tersendiri tetapi kali ini ingin mencuba suatu kelainan bagi mempelbagaikan lagi koleksi resipi mufin sedia ada dalam simpanan.

“Tidak salah untuk mencuba sesuatu yang baru sekiranya ia boleh memberikan kebaikan dan saya akan berusaha memberikan yang terbaik kepada pelanggan setia,” katanya.

Zainah berkata, dia turut menjalankan perniagaan dalam talian melalui laman zaisweetcake.blogspot.com yang menyediakan pelbagai pilihan kuih moden untuk dicuba dan dinikmati.

“Saya sukakan sesuatu yang cantik sebab itulah minat lebih terarah kepada pembuatan pastri moden yang boleh dipelbagaikan hiasannya mengikut kreativiti.

“Pada saya setiap pastri disediakan bukan saja perlu nampak cantik untuk dimakan tetapi yang penting rasanya setanding dengan dekorasi luaran,” katanya.

Sementara itu, bagi tenaga pengajar kelas penyediaan pastri berkenaan, Ummul Amira Omar, 28, pelbagai perkara baru turut dipelajarinya memandangkan ‘anak muridnya’ lebih berusia berbanding dirinya dan ia menjadikan kelas pastri berkenaan lebih menarik dan menceriakan.

Dia yang sudah lima tahun menjadi tenaga pengajar kelas pastri berkenaan berkata, sejak kecil dia sudah didedahkan dengan dunia pembuatan kek walaupun pada mulanya ia bukan minat utamanya kerana sebelum ini mengikuti pengajian dalam bidang perakaunan.

Menurutnya, tetapi disebabkan satu peristiwa dia ‘terpaksa’ memikul tugas baru dan perlahan-lahan memahirkan diri dalam bidang penghasilan kek, roti dan juga pastri.

“Saya tidak pernah menyesali bertukar bidang kerjaya kerana ia adalah satu perkara baru yang memberikan pelbagai pengalaman dan setiap hari ada saja benda baru yang boleh dipelajari.

“Saya yakin setiap apa yang berlaku ada hikmah di sebaliknya dan kini nyata saya boleh mempraktikkan kedua-dua bidang dipelajari dalam satu masa yang sama mengikut kesesuaian,” katanya.

Ummul Amira berkata, walaupun masih muda, tetapi tugas sebagai pengajar tidak membataskan perbezaan usia kerana apa yang penting ialah kepakaran dalam menyediakan sesuatu hidangan dan juga cara berkomunikasi dengan peserta.

“Sebagai orang yang lebih muda saya perlu menghormati peserta yang lebih dewasa dan menjaga setiap tutur kata agar suasana silaturahim mampu diwujudkan.

“Jika berjenaka juga perlu menjaga sensitiviti masing-masing tetapi ia tidak bermakna kita tidak boleh memupuk hubungan erat cuma cara dan ketikanya perlulah bersesuaian,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/09/03

Leave a Reply

771 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It