Debaran Nanti Kemunculan MBLAQ

Semuanya bagaikan bulan jatuh ke riba. Siapa sangka di sebalik perbualan kosong antara penulis dengan seorang teman mengenai pertandingan Sunsilk yang membawa pemenangnya bertemu MBLAQ di Seoul, Korea Selatan, peluang itu hadir tanpa diduga.

Dan sebagai salah seorang peminat tegar Lee Joon dan Mir daripada kumpulan itu, semestinya pelbagai rasa melanda diri saat dikhabarkan bakal bertemu, malah dibenarkan menemu bual mereka secara eksklusif.

Namun, kegembiraan itu pastinya lebih hebat dirasai oleh enam pemenang pertandingan Sunsilk Sweet Trip (SST) ini terutama selepas sebulan terpaksa bergelut mencari ruang menonjolkan kelebihan serta keupayaan diri masing-masing.

Untuk menyertai pertandingan itu, peserta perlu menonton video Sunsilk Pretty Like Me di laman YouTube. Seterusnya muat turun lagu tema Sunsilk Pretty Like Me dan rakam video sendiri dengan lagu itu.

Rakaman terbabit perlu disertakan gerak tari terbaik selama 30 saat. Dalam tempoh itu juga, terangkan mengapa mahu Sunsilk membantu mereka merealisasikan impian bertemu MBLAQ.

Video itu kemudiannya dimuat naik ke YouTube. Pautan (link) video itu dihantar bersama butiran peribadi dan bukti pembelian produk Sunsilk minimum RM20 dari mana-mana cawangan Watsons.

Daripada ribuan penyertaan video yang diterima, hanya 30 disenarai pendek hinggalah tiga pemenang kreatif dipilih untuk menyertai lawatan ke Seoul itu di mana setiap pemenang boleh membawa seorang teman untuk berkongsi keriangan sama.

Sejurus menjejakkan kaki di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon, pemenang dan wakil media dibawa melawat kawasan Insadong yang terkenal dengan kraf tangan serta budaya tradisionalnya.

Tidak lengkap pengalaman ke Korea Selatan tanpa merasai kepelbagaian hidangannya dan rombongan SST dibawa ke sebuah restoran tradisional sekitar Insadong bagi menikmati hidangan makan malam berteraskan sayur-sayuran.

Aktiviti hari kedua pula dimulakan dengan sesi lawatan ke Istana Gyeongbokgung dan Istana Changdeokgung sebelum kesemua peserta dan media dibawa ke sebuah salun popular berhampiran Universiti Wanita Ewha untuk sesi ubah rupa.

Bak bintang K-Pop, masing-masing tampak feminin dan segar dengan solekan manis ‘ulzzang’ yang nyata bukan saja hangat di jalanan, malah mula popular di pentas peragaan.

‘Ulzzang’ adalah ayat popular dalam masyarakat Korea Selatan yang bermaksud cantik atau berwajah menarik. Asalnya ia digunakan sebagai bahasa slanga yang menggambarkan seseorang itu mengikuti gaya atau budaya fesyen tertentu.

Masa yang ditunggu tiba jua. Detik jam di dinding menunjukkan 3.50 petang dan degupan jantung makin kencang sejurus kelibat van hitam yang dinaiki MBLAQ tiba di pekarangan kafe Eartizen berhampiran Ewha.

Mir, si ‘maknae’ (ahli paling muda) terlebih dulu menjengah ke pintu masuk kafe lalu memperkenalkan dirinya. G.O si vokalis utama pula menyusul dan akhirnya Seungho, ketua kumpulan MBLAQ menuju ke dalam kafe.

MBLAQ mula beraksi pada 2009 dengan lima ahli iaitu Seungho, G.O, Lee Joon, Cheondung dan Mir di bawah bimbingan bintang K-Pop dunia, Rain.

Biarpun hanya tiga daripada lima ahlinya yang hadir, sesi petang itu penuh dengan keriuhan dan pelbagai kejutan.

Antara aktiviti yang disediakan sepanjang hampir dua jam itu ialah persembahan tarian lagu Rasa Sayang oleh enam pemenang terbabit yang kemudian disertai Mir, G.O dan Seungho.

Tidak ketinggalan sesi pemberian hadiah daripada pemenang kepada MBLAQ di mana kebanyakannya ialah makanan berpeket yang popular dalam kalangan masyarakat Malaysia, selain barangan kraf serta kelengkapan harian yang bercirikan mercu tanda Malaysia.

Menariknya seorang pemenang menghadiahkan biskut raya yang khusus dihasilkannya sendiri untuk MBLAQ.

Tidak lengkap pertemuan bermakna ini tanpa sesi fotografi dan saat inilah masing-masing tidak melepaskan peluang bergambar malah melakukan selfie bersama MBLAQ.

Nyata ia pengalaman yang tidak boleh dinilai dengan wang ringgit bagi semua peserta rombongan SST ini. Memetik kata-kata ketua rombongan, Sham van Boonstra, bertemu bintang K-Pop tidaklah sukar tapi beramah mesra dan saling bertukar cerita seperti yang dirasai pemenang SST ini mungkin peluangnya cuma sekali dalam seribu.

Demi sahabat

Bagi salah seorang pemenang SST, Lim Chia Wen, 26, atau lebih mesra dengan panggilan Christy, penyertaan dalam pertandingan ini dilakukan secara senyap-senyap bagi memberi kejutan kepada teman baiknya, Liew Shu Ling.

“Saya mengenali MBLAQ tetapi tidaklah sefanatik seperti Shu Ling. Saya pernah menonton beberapa konsert idola kegemaran seperti 2NE1 dan Big Bang, namun Shu Ling tidak berjaya menyaksikan MBLAQ secara langsung kerana kumpulan itu tidak pernah datang ke Malaysia atau negara berjiran.

“Sejurus terlihat iklan mengenai pertandingan ini, saya segera menghantar video penyertaan dengan harapan dapat membantu Shu Ling merealisasikan impiannya,” katanya.

Sentimen sama berlaku pada Fatin Noor Atiqah Raja Izuddin, 23, yang menyertai pertandingan SST ini bagi membolehkan adiknya, Erdina Noor Aleeya Shamsul Hairi, 14, bertemu serta beramah mesra dengan MBLAQ.

Biarpun berstatus tiri, kedua-dua saling berkongsi minat sama terutama dalam dunia fesyen dan K-Pop.

“Atas faktor usia, Erdina tidak boleh menyertai pertandingan ini lalu saya ambil inisiatif membantunya. Kami berdua sejak dulu meminati MBLAQ, lalu kami berdua hasilkan video itu bersama-sama sementara ibu bertindak sebagai juruvideo kami,” katanya.

Berbeza pula dengan Leong Mae-Chel, 18, yang menyertai pertandingan SST ini bukan semata-mata untuk bertemu MBLAQ malah mahu menghabiskan masa bercuti dengan bapanya.

“Bapa tahu dan banyak menyokong minat saya dengan MBLAQ selama ini. Jadi apabila diberitahu saya muncul salah seorang pemenangnya, saya mahu bapa yang menemani saya ke Seoul.

“Tapi di saat akhir, bapa tidak dapat turut serta kerana komitmen kariernya dan saya ke Seoul bersama seorang rakan, Carmen Chong, yang juga peminat K-Pop,” jelasnya.

Nyata elemen persahabatan dan keakraban menjadi salah satu tunjang kepada kriteria pemilihan pemenang pertandingan ini.

Menurut Pengarah Jenama bagi Penjagaan Peribadi Unilever (Malaysia) Holdings Sdn Bhd, Ashlee Ng, jenama Sunsilk selama ini memperlihatkan pengalaman yang menyeronokkan dan berkongsi minat yang sama dengan teman rapat atau BFF (Best Friend Forever).

“Sunsilk menggambarkan pengalaman yang gembira, muda dan cerita. Justeru ini kejutan untuk pengguna Sunsilk merasai sendiri pengalaman menemui bintang K-Pop popular.

“Video Christy terpilih kerana kesungguhan serta kesetiaannya pada persahabatan mereka. Ini jelas menggambarkan nilai BFF yang selama ini menjadi salah satu tema bagi jenama Sunsilk.

“Video Fatin pula memperlihatkan hubungan persaudaraan yang akrab. Biarpun mereka adik-beradik tiri, Fatin serta Erdina berkongsi minat yang sama dan itu juga salah satu nilai yang ingin ditonjolkan Sunsilk.

“Sementara video Leong Mae-Chel dipilih sebagai wakil A+ (kelab peminat MBLAQ) Malaysia yang ceria dan bertenaga. Video yang dihasilkannya juga agak kemas dan mempunyai konsep yang jelas,” katanya.

Sejenak bersama MBLAQ

SOALAN (S): Apa yang membuatkan anda bersetuju melakukan kolaborasi ini bersama Sunsilk?

JAWAPAN (J): Kami sentiasa berminat untuk bertemu peminat Malaysia cuma tiada kesempatan untuk melakukannya. Justeru apabila Sunsilk hadir dengan idea lawatan ke Seoul ini, kami rasakan ia cara terbaik untuk kami memperkenalkan Korea kepada sebahagian daripada peminat Malaysia.

S: Bagaimana rasanya berada dikedudukan anda ketika ini dan melihat peminat antarabangsa anda (dari Malaysia) mengunjungi Seoul hanya untuk bertemu dengan anda? Adakah ia sesuatu yang anda impikan atau bayangkan sebelum kemunculan pertama anda pada 2009?

J: Ia di luar jangkaan dan benar-benar mengagumkan! Kami teruja dan gembira dengan kolaborasi ini kerana ia memberi peluang untuk peminat dari Malaysia bertemu kami di sini.

S: Gelombang K-Pop nyata memberi impak besar kepada masyarakat Malaysia terutama golongan muda dan makin ramai remaja berbakat ingin mencuba nasib dalam industri itu. Jadi apakah nasihat anda kepada mereka?

J: Salah satu mengapa kami teruja untuk menjadi sebahagian daripada kempen Sunsilk Sweet Trip ini kerana ia membantu kami menyampaikan satu mesej jelas iaitu berusaha untuk mencapai kejayaan setiap hari, dengan penuh yakin.

Apa saja yang anda lakukan, tidak kiralah menyanyi, menari atau mencipta sesuatu, pastikan ia dilakukan penuh komitmen dan berdedikasi tapi dalam masa sama jangan abaikan keseronokannya.

Leave a Reply

818 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It