Dedah Persekitaran Betul

Kanak-kanak yang lambat perkembangannya perlu didedahkan kepada persekitaran yang betul untuk membolehkan si kecil ini kembali normal.

Walaupun ia tidak membimbangkan, ibu bapa seharusnya mengambil berat hal ini. Barangkali ada ibu bapa yang tidak mengendahkan perkara ini kerana menganggap anak tidak menghadapi sebarang masalah cuma lambat dari segi perkembangan.

Bagaimanapun sekiranya tidak mendapatkan rawatan awal, ia boleh memberi kesan kepada anak yang tidak berkembang pada kadar sewajarnya.

Memikirkan kepentingan rawatan awal masalah ini, Rinarul Emma Mohd Nor, 33, yang bekerja sebagai guru segera mendapatkan rawatan pakar untuk menyelesaikan masalah dihadapi anak tunggalnya, Muhammad Khalif Ar Rayyan Bakhtiar, 4.

Anaknya itu agak lambat berjalan iaitu pada usia setahun enam bulan manakala ketika berusia tiga tahun, anaknya langsung tidak boleh bercakap dan tidak pandai untuk menyebut perkataan mudah seperti ibu atau ayah.

Perkara itu amat membimbangkan kerana anak tunggal hasil perkongsian dengan suami, Bakhtiar Hassan, 38, hanya memberi reaksi dengan tingkah laku seperti menarik rambut dan menyebut perkataan mudah.

“Setiap kali mahukan sesuatu, dia memberontak dengan menangis sehingga keinginannya diperoleh.

“Dia juga menarik rambut untuk menyatakan sesuatu hingga kami berasa anak kami bermasalah. Malah dia juga langsung tidak pandai menunjukkan reaksi untuk mendapatkan barangan yang dimahukan dan kami perlu tahu menterjemahkan apa yang dia kehendaki,” katanya.

Seharusnya pada umur begitu, anaknya sudah mengetahui beberapa perkataan seperti menyebut ibu, ayah dan beberapa perkataan mudah.

Namun anaknya langsung tidak tahu menyebut perkataan mudah, malah hanya memberontak dan menangis.

Anaknya juga hiperaktif dengan melakukan sesuatu perkara tanpa berasa penat hinggakan dia dan suami yang keletihan.

Memikirkan cara sesuai, dia bersama suami mendapatkan rawatan terapi dua kali sebulan di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, kira-kira setahun lalu.

Pakar juga mencadangkan supaya dia mencari pusat pembelajaran dan perkembangan kanak-kanak untuk membantu mempercepatkan proses perkembangannya.

Wanita ini akui sanggup melakukan apa saja demi memulihkan perkembangan anak kesayangan mereka, malah dia tidak jemu mencari beberapa pusat termasuk tadika, namun kebanyakannya tidak sesuai.

Akhirnya dia menemui pusat perkembangan kanak-kanak Excel Qhalef di Jalan Reko Kajang yang menyediakan pelbagai latihan dan pembelajaran untuk kanak-kanak berusia kurang lima tahun.

Rinarul berkata, antara latihan yang disediakan ialah komunikasi, cara bergaul dengan rakan serta pembelajaran sambil bermain yang sesuai dengan usia anak.

Anak kecil sememangnya tidak boleh dipaksa dan diberi arahan kerana mereka akan cepat memberontak.

“Justeru, kita harus tahu apa yang sesuai, misalnya dari segi cara didikan kerana mereka akan mudah faham, bukannya memberi pelbagai arahan tidak munasabah.

“Pembelajaran di pusat itu memberi perkembangan positif dalam masa empat bulan apabila anak saya sudah pandai menyebut perkataan mudah.

“Ia amat menggembirakan kami kerana berlaku perubahan drastik pada anak yang tidak lagi memberontak untuk mendapatkan sesuatu,” katanya.

Menceritakan sikap anaknya sebelum ini, si kecil itu langsung tidak boleh melihat dirinya bercakap dengan suami atau rakan kerana dia mudah bosan dengan menunjukkan reaksi menarik rambut atau menangis.

Pada umur tiga tahun, perbuatan itu tidak sesuai dengan dirinya kerana dia seharusnya sudah pandai mendengar arahan dan didikan.

Menurutnya, selepas empat bulan sesi pembelajaran, anaknya menunjukkan perubahan ketara apabila sikap agresif dan suka memberontak hilang serta-merta.

Anaknya juga lebih matang, sesuai dengan usia malah tidak lagi menarik rambut apabila dia bercakap dengan suami dan rakan. Kini si kecil itu berdiam diri atau bermain dengan permainannya saja.

Malah menurut Rinarul, sebelum ini anaknya langsung tidak pandai melompat dan bermain permainan, namun dia bersyukur sesi pembelajaran di pusat berkenaan mengubah segala-galanya.

Walaupun hanya menghadiri kelas seminggu sekali, ia sudah memadai kerana memberi peluang kepada anak kecil untuk belajar, bergaul dan bercakap dengan rakan lain.

Praktik di rumah

Pembelajaran anak bersama ibu bapa dan guru itu sesuai dipraktikkan kerana mengubah sikap anak kecil supaya menjadi lebih matang.

Antara pembelajarannya termasuk melukis, mewarna bersama ibu bapa, bermain dan melompat bersama sambil mendengar muzik.

Segala perbuatan itu juga dipraktikkan di rumah menjadikan daya pemikiran anak lebih kuat kerana mengingati apa yang dipelajari di kelas.

Bakhtiar pula berkata, walaupun sesi pembelajaran banyak menekankan konsep pembelajaran sambil bermain dan mendengar muzik, ia amat penting untuk membantu perkembangan anak kecil.

Mendengar muzik membuatkan anak kecil berasa seronok dan tidak sabar untuk melakukan sesuatu misalnya melukis, mewarna dan menulis.

“Saya menyukai konsep ini kerana membantu perkembangan pemikiran anak yang suatu ketika dulu seorang yang hiperaktif.

“Dia juga sudah pandai bercakap untuk meminta sesuatu, bukannya menarik rambut atau menangis. Jika anak mempunyai simptom sedemikian, dapatkan rawatan pakar kerana ia memberi perkembangan positif kepada tumbesaran mereka,” katanya.

Dulu tak pandai bergaul

Ibu dua anak, Siti Asmah Mohd Johar, 32, pula mengakui menghantar anak ke pusat perkembangan kanak-kanak amat penting kerana ia membantu perkembangan minda dan fizikal.

Sekiranya anak hanya menjalani latihan di rumah tanpa bergaul dengan orang luar, mereka akan menjadi lebih agresif dan tidak pandai berkawan.

Anak sulungnya, Muhammad Awatif Fadzil Azim, 4, dan adiknya, Faiqah Aqalili, 3, dulu langsung tidak pandai bergaul dan hanya berkawan sesama mereka.

“Jika berjumpa dengan rakan sebaya, anak sulung saya lebih suka memukul bukannya berkawan. Sikapnya itu amat merisaukan kerana suka menunjukkan reaksi tidak sepatutnya kepada kawan. Apabila bersama adiknya, dia juga kerap memukul.

“Dia juga tidak pandai berkomunikasi malah memberontak untuk mendapatkan sesuatu. Ini tentunya membimbangkan kami,” katanya.

Dia bersama suami, Fadzil Azim Hashim, 32, yang bekerja sebagai jurutera mencari beberapa tadika untuk menjalani sesi pembelajaran.

Namun, semua tadika tidak memenuhi apa yang diingini kerana hanya menekankan pembelajaran tanpa memberi keseronokan kepada kanak-kanak.

“Pada usia ini saya mahu anak menjalani pembelajaran di samping bermain kerana ia akan memberi keseronokan dan memudahkan mereka menyerap ilmu.

“Belajar sambil bermain adalah satu teknik sesuai kepada perkembangan anak kerana mereka menunjukkan perkembangan positif. Malah si kecil ini pandai melakukan pelbagai perkara di rumah misalnya basuh muka dan gosok gigi di waktu pagi.

“Sebelum ini semua perkara ini perlu dipaksa, namun selepas menjalani pembelajaran menyeronokkan mereka sendiri melakukannya,” katanya.

Siti Asmah berkata, jika mahukan yang terbaik kepada perkembangan anak, ibu bapa perlu melakukan perubahan misalnya menghantar anak ke sekolah pada usia muda supaya mereka dapat bergaul dengan orang ramai.

Leave a Reply

761 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It