Diabetes Penyakit Mahal

Dalam menangani dan menguruskan diabetes ada satu perkara penting yang mesti ada pada setiap pesakit iaitu kesediaan untuk berubah. Ya, berubah demi kebaikan diri sendiri kerana anda tahu mengawal paras gula supaya sentiasa berada dalam julat ‘normal’ bagi pesakit diabetes bukan kerja mudah.

Memang ambil ubat dan atur makan, tetapi apabila diperiksa paras gula tetap meragam. Tidak hairanlah jika saranan untuk memeriksa paras gula sebanyak tiga kali sehari kadangkala boleh buat pesakit kecewa, geram dan sakit hati kerana berasakan usaha yang dilakukan tidak berhasil.

Mengurus dan mengawal diabetes perlukan pendekatan menyeluruh bukan sekadar telan ubat dan kawal makan semata-mata. Ia perlu dilengkapkan dengan aktiviti fizikal atau bersenam setiap hari, sekurang-kurangnya berjalan selama 20 hingga 30 minit.

Kalau tidak mampu dilakukan dalam satu sesi, bolehlah dibahagikan kepada dua atau tiga sesi (10 minit bagi setiap sesi) namun kita perlu amanah dalam melaksanakan tanggungjawab terhadap diri sendiri ini kerana tanpa kesungguhan, kebarangkalian atau kecenderungan untuk ‘ponteng’ bersenam amat tinggi.

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2011 mendapati jumlah pesakit diabetes di Malaysia meningkat 31 peratus dalam tempoh lima tahun daripada 11.6 peratus pada 2006 kepada 15.2 peratus. Ini bermakna lebih kurang 2.6 juta rakyat negara ini yang berusia 18 tahun ke atas menghidap kencing manis.

Itu data yang dikutip dari 2006 hingga 2011. Jika diperhatikan pada gaya hidup penduduk, tidak mustahil jika berlaku pertambahan deras pada jumlah pesakit diabetes.

Menurut Presiden Yayasan Diabetes Antarabangsa, Sir Michael Hirst, di seluruh dunia ada 382 juta penghidap diabetes namun jumlah sebenar dianggarkan lebih tinggi kerana masih ramai yang tidak menyedari menghidap penyakit ini.

Jumlah ini dijangka akan bertambah 55 peratus kepada 592 juta pada 2035 jika langkah pencegahan tidak diambil sekarang. Jumlah pesakit diabetes di Asia Tenggara juga tidak kurang hebatnya kerana kini sudah menjengah ke angka 72 juta.

Paling membimbangkan ialah 50 peratus kes tidak dikesan atau pesakit tidak sedar mereka menghidap diabetes. Ramai pesakit hanya menjengah hospital selepas mendapat serangan jantung – antara komplikasi diabetes yang menakutkan. Tahukah anda, apabila ada diabetes, komplikasi penyakit lain yang berkaitan biasanya lebih teruk berbanding mereka yang tiada diabetes.

“Kira-kira 86 peratus pesakit diabes muda (dalam lingkungan umur bekerja) tinggal di negara berpendapatan rendah dan sederhana. Pakar perubatan mengakui diabetes bukan sekadar satu penyakit tetapi ia adalah masalah yang bercabang-cabang kerana ia boleh menjadi pencetus kepada pelbagai penyakit lain.

“Tidak dinafikan diabetes satu penyakit yang mahal. Kos rawatan diabetes di seluruh dunia berjumlah ASD548 bilion (RM1,786) pada tahun lalu dan dijangka akan melebihi ASD627 bilion menjelang 2035.

“Dianggarkan satu kes baru dikesan bagi setiap tiga saat dan satu kematian akibat diabetes berlaku setiap enam saat. Dalam setiap 20 saat, satu kaki pesakit dipotong dan sebanyak 5.1 juta kematian yang berkaitan dengan penyakit ini dicatatkan pada 2013. Angka ini lebih tinggi jika dibandingkan dengan gabungan jumlah kematian akibat HIV, TB dan malaria,” katanya pada bengkel Cities Changing Diabetes dan STENO Reach Project di Pusat Latihan Novo Nordisk di Copenhagen, Denmark baru-baru ini.

Katanya, dianggarkan 12 peratus daripada bajet penjagaan kesihatan setiap negara digunakan bagi menampung kos kematian akibat diabetes. Namun kos rawatan komplikasi akibat diabetes jauh lebih besar contohnya jika kaki pesakit terpaksa dipotong (amputasi) atau apabila mendapat serangan jantung. Itu belum masuk masalah kerosakan saraf dan buta akibat diabetes.

Kehadiran diabetes juga memberi kesan besar kepada seluruh isi rumah terutama jika pesakit adalah penyumbang utama pendapatan keluarga. Jadi, untuk mengelak daripada menjadi beban keluarga, pesakit perlu bersedia dan bertekad untuk berubah dengan mengambil ubat, kawal pemakanan dan mesti rajin bersenam.

Jika ada ada sejarah diabetes dalam keluarga, kita perlu lebih berwaspada dan usah berkira untuk menjalani ujian darah. Ujian mudah yang hanya mengambil masa beberapa minit itu sudah memadai untuk mengetahui paras gula darah kita. Bersyukurlah jika keputusannya normal tetapi jika catatan paras gula darah kita tinggi, mulakan usaha mengubah gaya hidup kita dari sekarang.

‘Cities Changing Diabetes’

Dalam mengubah senario diabetes yang kini sudah menjadi wabak dunia, pengeluar insulin terbesar dunia, Novo Nordisk menjalankan program sejagat ‘Cities Changing Diabetes’ yang dilancarkan di Mexico City pada 28 Mac lalu.

Tujuan utamanya adalah untuk mengekang peningkatan diabetes di kota besar di seluruh dunia dan Copenhagen menjadi bandar kedua menyertai program ini. Penyertaan Copenhagen dalam program ini sangat signifikan memandangkan 89 peratus pesakit diabetes di Denmark tinggal di bandar itu dan ia akan diperluaskan di bandar lain di Amerika Utara serta Asia tidak lama lagi.

Antara yang dimuatkan dalam program ini adalah perluasan maklumat mengenai diabetes dan pendidikan bagi memperkasakan pesakit di kota khususnya untuk menangani penyakit mereka serta perubahan gaya hidup yang perlu dilakukan.

Menurut Naib Presiden Eksekutif Novo Nordisk A/S, Lise Kingo, di seluruh dunia didapati dua daripada tiga pesakit diabetes tinggal di kota. Melalui program ini mereka berharap akan merangsang pembabitan bandar lain untuk saling bekerjasama mencari penyelesaian kepada cabaran diabetes di kota.

Bagaimana bandar mengubah kehidupan kita? Pembangunan bandar menyebabkan penduduk kota sangat bergantung kepada penggunaan kenderaan hatta untuk ke kedai runcit yang hanya beberapa puluh meter dari rumah.

Kemunculan pelbagai restoran malah ada yang beroperasi 24 jam sehari merancakkan lagi budaya makan tanpa mengira waktu dalam kalangan penduduk kota selain kurangnya keghairahan terhadap aktiviti cergas menyumbang kepada masalah obesiti. Kajian menunjukkan jumlah penduduk gemuk dan obes di bandar besar di China tujuh kali lebih tinggi berbanding di desa.

Ini adalah antara faktor yang membuatkan warga kota mempunyai kebarangkalian dua hingga lima kali lebih tinggi untuk mendapat diabetes berbanding penduduk desa. Di seluruh dunia, kira-kira 64 peratus pesakit diabetes yang membabitkan jumlah 246 juta orang tinggal di kota.

Ada banyak sebab mengapa peningkatan diabetes menjadi beban dunia, tetapi dua yang paling utama ialah:

• Kesannya kepada individu (pesakit) – Walaupun penjagaan diabetes semakin bertambah baik tetapi komplikasi diabetes itu tetap memberi kesan yang teruk. Diabetes yang tidak terkawal boleh menyebabkan pesakit hilang penglihatan (retinopati diabetes), ada risiko tiga kali lebih tinggi untuk mendapat serangan jantung dan mengalami kegagalan buah pinggang serta empat kali risiko diserang angin ahmar (strok). Malah diabetes tidak terkawal juga menjadi penyebab utama amputasi bukan trauma iaitu pemotongan kaki bukan kerana kemalangan.

• Kesan pada ekonomi dan kewangan – Ketika kebanyakan negara cuba mengurangkan peruntukan penjagaan kesihatan, kos rawatan untuk penyakit ini semakin bertambah. Ia sememangnya menjadi beban kepada kebanyakan kerajaan khususnya di negara berpendapatan sederhana dan rendah.

Sebagai langkah mula, kini pendidikan mengenai diabetes diberikan kepada kanak-kanak tadika berumur lima tahun. Memang ada yang bertanya tidakkah umur itu terlalu awal untuk didedahkan dengan ilmu mengenai diabetes. Tidak, malah kanak-kanak dilihat mempunyai potensi besar untuk mempengaruhi ibu bapa supaya beralih kepada gaya hidup sihat.

Jom Mama Meskipun program Cities Changing Diabetes belum sampai ke Kuala Lumpur, tetapi projek pencegahan diabetes dalam kalangan wanita muda sudah pun berjalan sejak tahun lalu. Projek kendalian Novo Nordisk dengan kerjasama Kementerian Kesihatan itu turut disertai Pusat Diabetes Steno Denmark, Universiti Southampton (United Kingdom) dan Universiti Witwatersrand Johannesburg.

Naib Presiden Kemampanan Korporat Novo Nordisk, Susanne Stromer berkata, Malaysia dipilih untuk menjadi perintis kepada projek tiga tahun itu kerana semakin ramai penduduk negara ini menghidap diabetes.

“Tumpuan kami ialah pada wanita muda, khususnya yang baru berumah tangga dan bakal menjadi ibu supaya mereka kekal sihat serta tidak mengalami masalah diabetes ketika hamil. Pencegahan diabetes ketika hamil sangat penting untuk mengelakkan wanita mendapat penyakit ini apabila usianya meningkat kelak. Malah perubahan diet ketika hamil juga akan memberi kesan pada janin.

“Diabetes ketika hamil boleh dirawat melalui dua cara iaitu bersenam dan menjaga pemakanan atau diberi suntikan insulin. Biasanya ia hilang selepas bersalin tetapi apa yang dikhuatiri ialah adanya risiko untuk mendapat penyakit ini semula kemudian hari. Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa jika ibu mendapat diabetes ketika hamil, anak dalam kandungan juga berisiko untuk menghidap penyakit apabila dia besar nanti.

“Jika ibu makan banyak ketika hamil, anak dalam kandungan akan menerima banyak nutrien. Jika dilihat pada budaya makan di Malaysia, berkemungkinan besar selepas dilahirkan si bayi juga akan terdedah kepada banyak makanan sehinggalah dia besar.

“Corak pemakanan tidak sihat, banyak makan, mengamalkan gaya hidup santai (tidak aktif) dan sangat kurang bersenam akan mendekatkan golongan muda kepada diabetes jenis 2. Tidak hairanlah jika saban tahun semakin ramai golongan muda mendapat diabetes jenis 2 yang dulunya hanya dihidapi oleh orang tua.

“Penduduk Malaysia sebenarnya menjalani perubahan diet yang ketara. Badan kita tidak boleh bertindak balas dan menyesuaikan jika perubahan ini berlaku terlalu pantas. Akibatnya berlakulah pelbagai masalah kesihatan yang berkaitan dengan makanan dan gaya hidup,” katanya.

Pengisian projek ini amat menarik kerana ia membabitkan pasangan muda khususnya wanita dalam usaha meningkatkan tahap kesihatan mereka sebelum dan sepanjang kehamilan. Ia tidak hanya mendedahkan pasangan muda terhadap ilmu terhadap penjagaan kesihatan malah turut memberi khidmat nasihat, panduan dan sokongan untuk meningkatkan atau memperbaiki aktiviti fizikal mereka.

Berdasarkan temubual dengan hampir 300 peserta perintis projek Jom Mama itu, Stromer berkata, secara teori kebanyakannya sedar dan tahu mengenai pemakanan serta gaya hidup sihat. Namun secara praktikalnya, pengetahuan itu hanya terpendam dalam dada dan tidak diamalkan.

Projek ini turut bertujuan mengumpul bukti bahawa program kesihatan sebelum hamil boleh mencegah diabetes apatah lagi negara kita mencatatkan pertambahan pesakit yang sangat pantas iaitu 31 peratus dalam tempoh lima tahun. Kajian mendapati tahap kesihatan wanita sebelum dan ketika hamil boleh mempengaruhi risiko anak untuk mendapat diabetes.

Usaha murni ini tentu saja tidak akan membuahkan hasil seperti diharapkan jika kita tidak mahu berubah. Stromer sendiri mengakui, cabaran untuk mencegah diabetes amat besar. Ia bukan kerja mudah namun tidak mustahil untuk dilakukan.

Kata Ketua Pegawai Perubatan Pusat Diabetes STENO, Dr Henrik Ullits Andersen, sehingga kini penawar diabetes masih belum ditemui. Ubat paling mujarab setakat ini ialah kerelaan hati dan kesungguhan untuk mengubah gaya hidup.

Bagi yang sudah mengambil insulin juga jangan kecewa kerana dengan bersenam secara konsisten dan serius dalam menjaga pemakanan, keperluan terhadap insulin akan berkurangan.

Malah Dr Andersen juga mengesahkan dengan bersenam dan menjaga pemakanan, ada kemungkinan yang tinggi untuk pesakit diabetes jenis 2 beralih daripada suntikan insulin kepada ubat makan (pil). Pun begitu ubat hanya mengawal penyakit, bukan menyembuhkannya.

Walaupun ubat ajaib untuk menyembuhkan diabetes belum ada tetapi dia tidak menolak kemungkinan wujudnya penawar diabetes iaitu dengan kurangkan makan dan banyakkan berjalan. Saranan yang mudah diucap tapi amat payah dilaksanakan. Namun jika anda serius dan istiqamah melakukannya, ada kemungkinan diabetes anda benar-benar ‘hilang’!

Leave a Reply

692 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It