Dibunuh Tak Tentu Fasal

Di Papua New Guinea di mana kebanyakan penduduknya tinggal di pondok, segerombolan perusuh lengkap bersenjata api, parang dan kapak menyerbu sebuah rumah kayu pada waktu malam.

Kumpulan perusuh terbabit menahan Helen Rumbali dan tiga saudara perempuannya serta membakar rumah mereka manakala semua wanita berkenaan dibawa untuk diseksa.

Tuduhan yang dijatuhkan ke atas mereka adalah mengamalkan ilmu sihir!

Selepas beberapa kali dikelar menggunakan pisau, akhirnya kakak Helen dan dua anak saudaranya yang masih remaja dibebaskan hasil rundingan bersama pihak polis. Namun Helen, berusia 40-an yang juga bekas guru dihukum pancung.

Penyerangnya mendakwa mereka mempunyai bukti kukuh mengatakan wanita itu menggunakan ilmu sihir untuk membunuh seorang penduduk kampung yang meninggal dunia akibat penyakit, baru-baru ini.

Kubur mangsa menunjukkan tanda penggunaan sihir hitam dan sekumpulan kunang-kunang membawa pemburu ahli sihir ke rumah Helen.

Masalah keganasan berkaitan pemburuan ahli sihir makin meningkat di Papua New Guinea yang memiliki tujuh juta penduduk pelbagai kaum dan lebih 800 bahasa pertuturan yang mana kebanyakan penduduknya menyara hidup dengan bertani.

Pemburuan ke atas ahli sihir kini makin merebak ke bahagian di mana amalan tidak berperikemanusiaan tidak pernah berlaku sebelum ini. Namun, tiada penjelasan kukuh mengenai peningkatan begitu ketara dalam pembunuhan sebegini.

Bagaimanapun, ada hujah menunjukkan keganasan itu didorong bukan saja disebabkan penularan kepercayaan penduduk terhadap ilmu hitam, tetapi turut disebabkan rasa cemburu akibat ledakan jurang ekonomi antara golongan kaya dan miskin.

“Cemburu menyebabkan banyak kebencian berlaku. Golongan yang begitu cemburu dengan individu yang berjaya akhirnya mengambil jalan mudah dan mengaitkannya dengan kepercayaan penduduk terhadap sihir untuk membunuh mereka bagi menghentikan perkembangan hidup individu berkenaan,” kata Pengerusi Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Bougainville Utara, Helen Hakena berdasarkan kawasan di mana Helen Rumbali dibunuh.

Beliau berkata, tuduhan mengamalkan ilmu sihir yang dijatuhkan terhadap Helen hanya satu alasan.

“Ia sememangnya kes yang disebabkan rasa cemburu terhadap keluarganya yang berjaya dalam hidup,” katanya.

Katanya, penduduk kampung iri hati kerana suami Helen dan anak lelakinya adalah kakitangan kerajaan. Mereka juga memiliki rumah diperbuat daripada kayu serta ahli keluarga yang berpendidikan dan punya kedudukan sosial yang tinggi.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memfailkan beratus kes keganasan berkaitan amalan sihir di Papua New Guinea sejak akhir-akhir ini dan banyak lagi kes seumpamanya di kawasan pedalaman yang tidak dilaporkan.

Sehingga bulan lalu, Akta Sihir negara berkenaan yang berusia 42 tahun membenarkan kepercayaan terhadap ilmu hitam digunakan sebagai pembelaan sah terhadap pembunuhan individu yang disyaki mengamalkan sihir.

Langkah kerajaan memansuhkan undang-undang berkenaan adalah penyebab kepada keganasan yang berlaku baru-baru ini.

“Tidak dinafikan ada kepercayaan yang benar-benar wujud dan dalam keadaan tertentu menjadi pendorong kepada individu terbabit. Mereka juga percaya jika tidak membunuh individu berkenaan, ia akan menyebabkan kematian dan musibah kepada kampung,” kata peguam di Universiti Nasional Australia, Miranda Forsyth yang mengkaji isu berkenaan.

Tetapi menurutnya, dalam kejadian yang berlaku di Papua New Guinea baru-baru ini, ia kelihatan seperti tidak didorong oleh kepercayaan tulen berkenaan sebaliknya disebabkan serangan ke atas golongan kaya oleh penduduk miskin dan kebanyakan mereka terlepas daripada hukuman.

Dia dan pakar lain yang mahir dalam bidang ilmu sihir di rantau Melanesia percaya kemakmuran yang dikecapi negara berkenaan dan ketidaksamarataan dalam budaya tradisional masyarakat menjadi penyebab kepada keganasan terbabit.

Jiran terdekat iaitu Vanuatu dan Kepulauan Solomon juga mempercayai ilmu hitam, tetapi belum pernah melihat tahap keganasan sedemikian.

Perbezaannya hanya disebabkan Papua New Guinea memiliki pertumbuhan ekonomi terpantas.

Kekayaan sumber mineral dan gas asli menyaksikan ia antara pembangunan ekonomi terpantas dunia sepanjang dekad lalu dengan peningkatan hampir tujuh peratus setiap tahun bermula 2007 hingga 2010.

Pertumbuhan ekonomi memuncak pada 8.9 peratus pada 2011 sebelum turun kepada lapan peratus tahun lalu.

Timbalan Pendakwa Raya Papua New Guinea, Ravunama Auka, tidak menganggap cemburu sebagai penyebab utama pembunuhan berkaitan ilmu sihir terutama dalam kes yang pernah ditanganinya.

Walaupun tidak memiliki statistik katanya, kebanyakan mangsa dibunuh kerana kepercayaan asal iaitu ia berlaku disebabkan ilmu sihir.

Auka mengakui pembunuhan disebabkan perkara ini makin meningkat, tetapi tidak dapat menjelaskan puncanya.

Antara kemungkinan penjelasan adalah penyebaran kepercayaan ahli sihir yang sebelum ini hanya boleh dilihat di wilayah tanah tinggi Chimbu, kata ahli antropologi, Philip Gibbs, pakar dalam bidang ilmu sihir dan juga paderi Roman Katolik yang menetap di hutan Papua New Guinea sejak 41 tahun lalu.

Dalam budaya Chimbu, penduduknya mengebumikan si mati dalam konkrit supaya badan mereka tidak dimakan haiwan jahat kecil pada waktu malam yang dipercayai boleh merasuk individu yang masih hidup.

Malah, penduduk membayar bomoh untuk menyembuhkan jika ada antara mereka yang dirasuk haiwan jahat yang dipercayai meninggalkan tubuh mereka pada waktu malam dan menyerupai haiwan kecil.

Katanya, mereka yang disyaki dirasuk sering diseksa bagi mendapatkan pengakuan dan adakalanya dibunuh.

“Bentuk kepercayaan sebegitu mula tersebar ke wilayah lain yang mana ia tidak pernah wujud sebelum ini dan kami bertanya soalan yang sama iaitu mengapa?” katanya.

Keluarga yang dituduh akan meninggalkan ladang kecil mereka dengan tergesa-gesa dan hanya mengambil apa yang diperlukan.

Oleh itu, penduduk kampung perlu memutuskan siapa yang akan menduduki tanah kosong berkenaan.

“Di situlah rasa iri hati dan tamak timbul,” katanya.

Papua New Guinea kini berada di bawah tekanan antarabangsa sebagai tindak balas terhadap beberapa siri kes keganasan berprofil tinggi yang menjadi perhatian dunia.

Pada Februari lalu, perusuh membogel, menyeksa dan mengikat seorang wanita yang dituduh mengamalkan ilmu sihir. Dia kemudian dibakar hidup-hidup di hadapan ratusan penonton yang ketakutan di Mount Hagen iaitu bandar ketiga terbesar negara berkenaan.

Pada Julai pula, polis menahan 29 individu yang dituduh menjadi sebahagian daripada puak kanibal di kawasan pedalaman hutan Papua New Guinea dan mendakwa mereka menyebabkan kematian tujuh individu yang disyaki bomoh.

Bagi kes Helen yang berlaku April lalu, tiada tangkapan dibuat, namun polis mengatakan kes berkenaan diklasifikasikan sebagai ‘pembunuhan kelas pertama’.

Inspektor Kanan Polis, Cletus Tsien tidak membuat sebarang spekulasi mengenai motif jenayah berkenaan.

“Kita sedia maklum keluarga mangsa adalah golongan kaya. Mungkin puncanya ada isu berkaitan perasaan cemburu.

Kita juga tahu mereka dituduh melakukan sihir, tetapi tiada bukti kukuh,” katanya.

Leave a Reply

1,067 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It