Didikan Di Meja Makan

RAMAI ibu bapa berdepan dengan masalah anak sukar menjamah makanan berkhasiat sebaliknya lebih gemar mengambil makanan ringan yang bukan saja tidak memberi nutrien bagi pertumbuhan tubuh sempurna, malah merosakkan kesihatan.

Namun, ibu bapa memainkan peranan penting untuk menggalakkan anak masing-masing berminat kepada makanan berkhasiat bagi memastikan tumbesaran mereka berjalan lancar dan kesihatan terjamin.

Menurut Pakar Pemakanan Persatuan Pemakanan Malaysia (NSM), Sameeha Jamil, terdapat beberapa tip praktikal untuk diamalkan bagi menarik minat kanak-kanak kepada makanan sihat.

Antaranya ialah mengajak anak membantu ketika ibu menyediakan makanan.

“Selain itu, sediakan makanan yang sesuai dengan umur kanak-kanak itu selain menghidangkan makanan dalam cara kreatif bagi menarik minat anak untuk makan.

“Ibu juga perlu mematuhi masa makan utama dan snek yang ditetapkan. Jangan beri anak minum susu dalam masa hampir sebelum masa makan utama kerana anak sudah kenyang dan tentu tidak mahu makan,” katanya ketika ketika menyampaikan taklimat pada kursus ‘Memupuk Pemakanan Sihat’ anjuran Persatuan Pediatrik Malaysia (MPA) di bawah Program Pengasuhan Positif dengan kerjasama NSM, baru-baru ini.

Sameeha berkata, si kecil juga boleh diajar erti menikmati makanan dengan mengajak mereka duduk dan makan bersama sebagai satu keluarga.

Katanya, waktu makan juga tidak perlu terlalu serius sebaliknya ia boleh dijadikan sebagai masa yang menyeronokkan melalui beberapa cara antaranya berkongsi segala cerita atau aktiviti yang sudah dilakukan sebelum itu.

“Ibu bapa juga perlu mengajar anak-anak mereka mengamalkan adab yang baik ketika berada di meja makan dengan menunjukkan contoh yang baik,” katanya.

Usah pandang ringan apabila menunjukkan contoh yang baik kepada anak-anak termasuk ketika makan kerana semua kelakuan yang ditunjukkan ibu bapa sebenarnya menjadi ikutan anak.

Misalnya, jika mahu menggalakkan anak mengamal–kan pemakanan sihat, ibu bapa juga perlu mengambil makanan berkhasiat seperti memilih buah sebagai snek.

Anak-anak perlu diajar untuk menikmati makanan mereka, bukannya makan laju sehingga terlalu kenyang. Ibu bapa juga tidak digalakkan memberi komen negatif atau menghalang anak menikmati makanan yang tidak diminati ibu bapa kerana ia mungkin membuatkan mereka mempunyai persepsi buruk mengenai makanan.

Sameeha berkata, kanak-kanak mempunyai ruang perut yang kecil saja jadi ibu bapa perlu elak memberi anak mereka hidangan berat sehingga tiga kali setiap hari.

Namun hidangan utama yang seimbang perlu diberi sebanyak tiga kali kepada anak-anak bersama dua hingga tiga kali snek sihat, mengikut masa yang bersesuaian.

“Jangan meletak makanan terlalu banyak dalam pinggan anak dan jangan sekali-kali memaksa mereka makan kerana ia akan menyebabkan mereka mempunyai perasaan negatif yang dikaitkan dengan makanan,” katanya.

Makanan juga perlu dipilih dengan baik iaitu memberi penekanan kepada kualiti bukannya kuantiti hidangan itu. Ia secara tidak langsung membolehkan ibu bapa membuat keputusan bijak dengan menghidangkan makanan sihat kepada anak.

Selain tidak memberi penekanan kepada kuantiti makanan, ibu bapa juga disaran tidak memperkatakan jumlah makanan diambil si anak pada satu-satu masa itu bagi mengelak persepsi negatif terhadap makanan.

Bagi anak yang tidak gemar atau mengelak makan sayur, ibu bapa perlu belajar untuk ‘menyorokkan’ sayur dalam makanan mereka supaya anak dapat khasiat daripadanya tanpa mereka sedari.

Katanya, buah-buahan dan sayuran adalah dua bahan makanan yang kaya serat, sarat dengan vitamin dan baik untuk kesihatan. Kedua-duanya perlu diberikan kepada anak sejak usia kecil supaya pemakanan sihat menjadi amalan.

“Namun, buah tidak boleh dijadikan pengganti kepada sayur dan juga sebaliknya, sekalipun jika anak gemar buah berbanding sayur. Ini kerana ia dua jenis makanan yang berbeza dan anak perlu diajar mengamalkan makan sayur walaupun mereka tidak gemarkan rasanya,” katanya.

Menurutnya, begitu juga dalam menggalakkan anak makan sayur, ibu boleh menyediakan makanan yang mempunyai kuah yang dikisar bersama sayur, contohnya spageti dengan sos pasta.

“Anak juga boleh diberikan jus buah, susu kocak atau lassi kerana ia mempunyai khasiat yang baik untuk pertumbuhan diri dan sistem imunisasi.

“Makanan lain yang boleh diberi kepada anak yang sedang membesar terdiri daripada pelbagai jenis sayur, yogurt buah, daging, daging kisar, burger ayam, jejari ikan dan hidangan ayam,” katanya.

Kanak-kanak suka makan bijirin ketika sarapan, justeru campurkan beberapa jenis buah ke dalamnya seperti potongan pisang, mangga, epal, kurma dan kismis.

Bagi menaikkan selera anak-anak, hidangan nasi yang disediakan secara kreatif boleh menarik minat mereka selain makanan seperti jeli susu, puding, bubur, sup puri sayur dan puri buah dalam susu boleh diberi kepada anak.

Menurut Sameeha, antara cara yang boleh dilakukan ibu bapa supaya anak mereka menikmati makanan adalah dengan mengehadkan pengambilan cecair termasuk susu satu hingga dua jam sebelum makan.

Ini kerana katanya, minum air atau susu secara berlebihan secara tidak langsung mematikan selera anak. Inilah yang sering berlaku kerana ibu bapa memberi anak susu terlalu hampir dengan waktu makan utama dan apabila masa makan tiba, anak tidak mahu makan kerana sudah kenyang.

“Makanan yang mempunyai kandungan gula, lemak, garam dan kalori yang tinggi juga perlu dielak diberi pada anak-anak, contohnya seperti biskut, kek, coklat, ais krim dan makanan ringan.

“Kumpulan makanan ini boleh diberi sekali-sekala tetapi perlu diberi dalam jumlah kecil dan berkadar. Ini kerana anak-anak akan teringin memakannya bila mereka melihat orang lain makan,” katanya.

Jika ibu bapa mahu anak mereka sihat, cara memasak juga perlu diberi perhatian serius misalnya kaedah membakar atau memanggang perlu diamalkan berbanding cara menggoreng.

Setiap hidangan makanan juga perlu ditambah dengan sayur atau buah supaya pemakanan sihat menjadi amalan diri. Pada masa sama, minuman ringan perlu dielak sebaliknya gantikan dengan jus buah.

Aktiviti bersenam juga perlu dijadikan sebahagian daripada tabiat seharian kerana ia mampu melengkapkan amalan hidup secara sihat dalam diri anak-anak.

Sameeha berkata, bagi ibu yang berkerjaya dan tidak punya kesempatan untuk memasak makan tengah hari untuk anak, mereka boleh menyiapkan bekalan makanan yang sihat untuk dibawa anak ke sekolah.

Selain pemakanan sihat dan bersenam, ibu bapa juga perlu tahu mengukur indeks jisim badan (BMI) anak bagi mengetahui sama ada anak mereka mempunyai berat normal, terlalu kurus atau terlalu berat bagi usia dan jantina masing-masing.

Caranya dengan mengambil bacaan ketinggian dalam meter (m) dan berat anak dalam kilogram (kg), kemudian berat dibahagikan dengan kuasa dua bacaan ketinggian. Pengiraan BMI = kg/ (m x m).

Kesimpulannya, Sameeha berkata, makanan ialah komponen paling penting dalam pertumbuhan sihat anak-anak dan setiap makanan mempunyai kandungan nutrien yang berbeza. Anak-anak harus diajar mengambil makan sihat dengan mengingati empat langkah iaitu kepelbagaian, seimbang, berkadar dan makan pada masa sama yang ditetapkan setiap hari.

Kreatif dalam penyediaan makanan.

‘Sorok’ sayur yang dikisar dalam kuah.

Jangan ganti sayur dengan buah.

Setiap makanan mempu–nyai nutrien berlainan.

Jadikan masa makan menyeronokkan.

Babitkan anak dalam penyediaan makanan.

Makan bersama anak-anak.

Ibu bapa jangan kritik makanan yang tidak disukai.

Jangan gunakan paksaan supaya anak makan.

Jangan sebut jumlah makanan yang diambil.

Elak penuhkan pinggan anak dengan makanan berat.

Beri snek sihat seperti buah-buahan.

Elak beri susu hampir dengan waktu makan.

Beri makan dalam masa yang tetap setiap hari.

Elak makanan tinggi gula, garam, lemak dan kalori.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/10/30

Leave a Reply

991 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It