Dilayan Bagai Raja

KEJADIAN kemalangan jalan raya yang meragut nyawa suami dan anak lelaki tunggalnya ketika mereka sekeluarga menetap di London, United Kingdom pada 1963 mengubah segalanya.

Ketentuan takdir itu diterima dengan reda walaupun ia sememangnya hakikat yang cukup perit untuk ditelan oleh Hasnah Mohd Jam, 77.

Hilang tempat bergantung, dia pulang ke tanah air setahun selepas kejadian itu dan menetap di Ipoh, Perak untuk meneruskan kehidupan sendirian.

“Kejadian berkenaan amat meruntun jiwa saya kerana mereka berdualah harta dan buah hati saya yang paling bernilai di dunia ini. Saya kehilangan suami tercinta dan tempat bergantung, tanpa arwah sempat meninggalkan sebarang pesanan.

“Arwah suami bertugas sebagai doktor di sana dan saya pula hanya seorang suri rumah tangga yang menguruskan keperluan dia dan anak.

“Malangnya, Tuhan lebih menyayangi suami dan anak lelaki tunggal saya yang hanya berusia 16 tahun ketika itu apabila ditakdirkan pergi buat selamanya akibat kemalangan jalan raya membabitkan kereta dan motosikal,” katanya dalam nada suara sebak.

Menurut cerita Hasnah yang lebih selesa dipanggil nenek Hasnah, kehidupannya diteruskan dengan mengajar di sebuah tadika sebagai guru sandaran.

Fasih berbahasa Inggeris, wanita tabah ini menyewa bilik dengan sewa bulanan sebanyak RM80. Tidak mahu menyusahkan saudara-mara, dia nekad untuk menjalani kehidupan bersendirian.

Ini kerana, dia yakin dengan berkat kesungguhan dan pertolongan Ilahi, dia mampu meredah badai yang bakal mendatang tanpa perlu menyusahkan mana-mana pihak sama ada semasa dia sihat mahupun sakit.

Mengenang kembali kisah hidupnya itu, dia tidak akan sesekali melupakan peristiwa terpaksa menyambut Ramadan dan Syawal setiap tahun berseorangan tanpa ditemani insan tersayang di sisi.

Untuk merasai erti kemeriahan suasana sambutan Aidilfitri amat jauh dan asing sekali bagi dirinya. Namun, keputusannya untuk mendaftar masuk ke Rumah Sri Kenangan, Cheras, (RSK) enam tahun lalu merubah semuanya.

“Saya disyorkan masuk ke RSK oleh salah seorang pegawai di Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang mengetahui saya tinggal berseorangan tetapi tetap aktif melakukan pelbagai aktiviti kemasyarakatan.

“Selepas berfikir panjang, saya bersetuju dengan cadangan itu dan bermulalah episod kehidupan saya di RSK sehingga sekarang. Tinggal di rumah ini semuanya mudah kerana kami dilayan bagaikan raja, tidak perlu melakukan apa-apa kerja.

“Layanan mereka amat memuaskan hati kerana segala makan pakai saya dan rakan lain disediakan dari hujung rambut hingga ke hujung kaki,” ujarnya.

Berkongsi pengalaman mengenai sambutan Ramadan dan Aidilfitri di RSK, nenek Hasnah begitu teruja sekali. Ini kerana, dia dapat mengetahui maksud sebenar sebuah keluarga besar yang riuh tatkala mahu menyiapkan persiapan seperti menghias RSK ataupun ketika majlis berbuka puasa.

Selain itu, memori berpeluang menyertai sambutan majlis berbuka puasa misalnya undangan badan kerajaan dan syarikat korporat juga cukup menyeronokkan.

Saat gembira itu turut dikongsi bersama seorang lagi penghuni RSK, Zubee Yusuf, 67. Dia menyatakan, hidupnya sudah cukup sempurna sejak menghuni RSK.

Setiap beban atau masalah boleh dikongsi bersama rakan penghuni yang lain selain tidak perlu menjalani kehidupan yang sunyi lagi seperti sebelum ini.

Baru usia dua tahun mendiami RSK, Zubee tidak kekok menyesuaikan diri tinggal di situ. Malah dia yang gemar menyanyi akan meluangkan masa bersama rakan lain melakukan aktiviti berkenaan bersama-sama.

“Bagi saya tidak perlu lagi bersedih dan mengenangkan nasib diri yang tidak bertuah seperti orang lain. Apa yang boleh dilakukan sekarang hanyalah bersyukur dengan pemberiannya.

“Kehidupan mendatang harus dilalui selagi nyawa dikandung badan. Bila sudah berusia seperti sekarang, aktiviti saya seharian diisi dengan melakukan ibadah kepada Tuhan. Dah tua, kena ingat mati.

“Buat apa nak menyusahkan orang lain yang tak sudi. Lebih baik hidup berdikari saja, lebih senang dan tak payah fikir pasal hati orang lain,” katanya yang bekerja di sebuah firma guaman sebelum berpindah masuk ke RSK.

Melalui gaya percakapannya, barangkali dia perahsia namun bersuara lantang menyatakan pendiriannya setiap kali soalan diajukan kepadanya.

Menurut cerita Zubee, dia tidak mempunyai anak mahupun keluarga terdekat yang boleh menjadi tempat bergantung.

“Hidup di sini pun sudah cukup mudah, tak payah nak buat apa-apa. Kami semua senang-lenang saja di sini, tak ada masalah langsung.

“Pada waktu lapang kami buat kraftangan, mengaji ataupun menyanyi. Semuanya dilakukan di bawah satu bumbung,” ujarnya yang gembira dengan kehidupannya kini.

Syawal yang bakal menjelma juga tidak sabar untuk diraikan bersama rakan penghuni lain. Dia juga teruja untuk menjamah pelbagai juadah hari raya yang akan dimasak oleh petugas di RSK nanti.

Selain mereka berdua, Mat Tabingi Uda Yaakub, 69, turut berkongsi rasa yang sama. Selepas adik perempuannya mendirikan rumah tangga, dia meneruskan episod hidupnya sendiri di RSK.

Tidak pernah berkahwin akibat putus cinta dengan kekasih hati, Mat Tabingi menyerahkan takdir perjalanan hidupnya kelak kepada Tuhan.

“Berfikir daripada sudut positif, saya bahagia dengan pilihan untuk tinggal di RSK. Segala kelengkapan persiapan disediakan maka sambutan Aidilfitri nanti pasti lebih bermakna,” katanya yang berniaga di pasar malam untuk menyara hidup sebelum ini.

Sementara itu, Pembantu Kebajikan Masyarakat RSK, Yusnita Yaacob, berkata jumlah keseluruhan penghuni rumah berkenaan adalah 114 orang yang mempunyai sebab masing-masing untuk tinggal di situ.

Ada antara mereka yang sudah uzur dan memerlukan rawatan serta kelengkapan perubatan seperti kerusi roda. Namun, memang prinsip di RSK tidak membenarkan mereka membantu atau melakukan sebarang kerja rumah.

“Bagaimanapun, ada juga yang berdegil mahu menolong di dapur. Maklum sajalah mereka orang tua, sudah terbiasa dengan kerja sebegitu. Jadi, petugas akan benarkan tetapi perlu dipantau takut mereka tercedera.

“Mereka datang dengan pelbagai kisah hidup atau latar belakang berbeza. Ada yang memang mahu tinggal di sini disebabkan masalah keluarga, anak-anak tidak mempunyai waktu menjaga mereka dan bermacam-macam lagi.

“Namun, kami tidak pernah memutuskan tali persaudaraan antara mereka malah sentiasa mengalu-alukan kehadiran keluarga mereka ke RSK untuk menjenguk,” jelasnya.

Selain itu, jika terdapat cuti umum mahupun Aidilfitri, mereka digalakkan membawa ibu bapa masing-masing pulang ke rumah dan kembali semula jika habis tempoh bercuti.

Menurut Yusnita, ramai di kalangan penghuni RSK yang berahsia dan sukar untuk berkongsi masalah lampau mereka mungkin disebabkan tidak mahu mengingatinya atau mahu melupakan semua pengalaman pahit.

Bagaimanapun, dia cukup gembira kerana penghuni di situ dapat menyesuaikan diri dengan baik dan bergaul mesra.

Baru-baru ini, 23 warga emas daripada RSK diraikan oleh The Curve dalam majlis berbuka puasa di restoran makanan asli Kelantan, Chomey.

Pengurus The Curve, Jazmi Kamarudin, berkata sambutan Aidilfitri bukan saja masa untuk bergembira tanpa melupakan golongan kurang bernasib baik.

“Sejak beberapa tahun lalu, The Curve sudah menganjurkan majlis berbuka puasa untuk pelbagai rumah kebajikan. Maka, tahun ini kami memberi penghormatan kepada warga emas daripada RSK untuk berkongsi sedikit kegembiraan.

“Saya terharu melihat wajah gembira apabila dapat bertepuk tangan bersama-sama ketika persembahan tradisional dilakukan. Peluang untuk berbuka bersama mereka sambil berkongsi semangat raya adalah satu penghormatan bagi kami.

“Justeru, kami berharap ia juga akan menjadi kenangan manis buat mereka semua,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 14/08/2012

Leave a Reply

1,034 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It