Dilema Kanser Ketika Hamil

Kanser ketika kehamilan jarang berlaku dan insidennya dianggarkan kira-kira seorang dalam 1,000 wanita mengandung. Secara amnya, kemungkinan seseorang itu mendapat kanser meningkat seiring dengan usia, tambahan pula ramai wanita zaman sekarang mengandung ketika usia lewat 30-an dan 40-an yang meningkatkan lagi insiden kanser dalam kalangan wanita mengandung.

Kanser yang biasa ditemui dalam wanita hamil juga sama dengan pesakit lain yang lebih muda seperti kanser payudara, kanser serviks (pangkal rahim), kanser tiroid, limfoma dan melanoma. Bagaimanapun, kanser yang paling kerap ditemui dalam kalangan wanita hamil adalah kanser payudara iaitu kira-kira satu dalam 3,000 kehamilan.

Perunding Pakar Onkologi Klinikal Pusat Perubatan Sunway (SunMed) Dr Christina Lai berkata, tiada punca dan kesan yang jelas dikaitkan antara kanser dengan kehamilan. Beberapa kajian kanser payudara mendapati majoriti kanser payudara yang didiagnosis ketika hamil adalah reseptor hormon yang negatif.

Ini bermaksud, ia tidak bergantung pada kadar tinggi hormon wanita yang hadir ketika mengandung. Oleh itu, tiada bukti menunjukkan bahawa terdapat perubahan dalam pesakit mengandung yang mendedahkan mereka kepada pembentukan kanser. Wanita yang menghidap kanser ketika hamil adalah insiden kebetulan.

Menurutnya, segelintir kanser mungkin merebak ke plasenta yang menghubung dan menyalurkan makanan daripada ibu kepada bayi, namun kebanyakan kanser tidak merebak terus kepada janin. Begitupun, rawatan kanser yang lebih dikhuatiri kerana ia berpotensi menjejaskan janin dalam kandungan.

“Biasanya diagnosis kanser dalam kalangan wanita hamil lewat usia dilakukan berikutan beberapa simptom kanser dianggap gejala biasa berkaitan dengan kehamilan. Contohnya, penghidap yang hamil mungkin mengalami payudara bengkak, loya dan muntah-muntah, perut kembung, sakit kepala dan sembelit. Tanda-tanda kanser boleh terlepas pandang disebabkan simptom kehamilan.

“Jika bonjolan ditemui pada payudara atau leher, pesakit hamil boleh menjalani imbasan ultrabunyi yang tidak membabitkan radiasi. Di sesetengah hospital, pesakit menjalani mammogram untuk memeriksa bonjolan kerana ia dikatakan selamat berikutan terdapat lapisan perlindungan untuk mengurangkan radiasi terhadap janin.

“Ujian biopsi juga dikatakan selamat untuk pesakit hamil yang disyaki mendapat kanser nodul limfa atau kelenjar tiroid, manakala ujian pap smear untuk kanser serviks,” katanya.

Katanya, imbasan tomografi berkomputer (CT) bagi memeriksa abdomen atau pelvis seboleh-bolehnya cuba dielakkan ke atas pesakit hamil kerana radiasi berion yang digunakan mungkin menjejaskan janin. Bagaimanapun, imbasan CT pada kepala dan leher boleh diteruskan dengan lapisan perlindungan dipasang pada bahagian abdomen.

Alat pemeriksaan lain yang menggunakan radiasi berion seperti tomografi pancaran positron (PET), tetapi ada juga peralatan yang tidak menggunakan radiasi berion seperti pengimejan resonans bermagnet (MRI) yang dikatakan selamat.

Dr Christina berkata, ramai orang salah anggap mengenai kanser dan kehamilan apabila mendakwa pesakit hamil perlu menggugurkan kandungan mereka bagi mengelak keadaan kesihatan lebih buruk.

“Rawatan kanser bagi penghidap hamil adalah kompleks dan menyulitkan. Oleh itu pasukan perubatan terbabit perlu membuat perbincangan yang telus bersama pesakit mengenai pilihan rawatan. Beberapa ubat kemoterapi dikatakan selamat digunakan selepas trimester pertama, malah ada juga pembedahan yang dikatakan selamat pada akhir kehamilan.

“Ketika banyak kajian dilakukan untuk mengumpul data dan maklumat penghidap kanser hamil, ramai antara mereka mampu bersalin dan melahirkan bayi sihat.

“Oleh itu, penghidap kanser yang mengandung masih boleh menjalani rawatan dan meneruskan kehamilan. Apapun, keputusan untuk mengandung ketika menghidap kanser bergantung pada pesakit berkenaan. Seandainya mahu meneruskan hasrat untuk hamil, mereka perlu berbincang dengan doktor supaya penjagaan sewajarnya boleh dilakukan,” katanya.

Pasukan perubatan yang biasanya terbabit dalam penjagaan kompleks penghidap kanser yang hamil adalah pakar perbidanan dan sakit puan, pakar onkologi, pakar neonatologi dan pakar kanak-kanak. Banyak faktor perlu dipertimbangkan apabila membuat keputusan untuk rawatan semua penghidap kanser.

Bagi penghidap kanser hamil, doktor perlu mempertimbangkan manfaat apa saja rawatan kanser kepada ibu dengan sebarang risiko yang boleh menjejaskan perkembangan bayi. Pilihan rawatan bergantung pada keseluruhan masalah kesihatan pesakit, jenis, lokasi, saiz dan tahap kanser serta tahap kandungan. Malah, permintaan pesakit dan anggota keluarganya juga perlu diambil kira. Oleh itu, adalah penting membuat perbandingan pilihan rawatan terbaik terhadap risiko yang mungkin menimpa bayi yang semakin membesar.

Katanya, penangguhan rawatan bagi penghidap kanser hamil bergantung pada jenis dan tahap kanser serta tahap kandungan. Keputusan untuk menangguhkan rawatan juga perlu dibuat bersama rundingan pasukan perubatan. Sebaliknya, rawatan akan disegerakan dalam kes tertentu sekiranya penyakit itu mengancam nyawa pesakit.

“Penghidap kanser yang menjalani rawatan kemoterapi tidak digalak menyusukan bayi mereka berikutan ubat kemoterapi boleh berpindah kepada bayi menerusi susu ibu. Begitu juga rawatan terapi sasaran atau terapi hormon apabila kesan ubat juga boleh meresap ke dalam susu ibu.

“Namun demikian, pesakit kanser boleh memberikan susu badan jika melakukan rawatan radioterapi yang tidak membabitkan payudara atau sebelah payudara saja,” katanya.

Rawatan bagi penghidap kanser hamil

Pembedahan dikatakan rawatan paling selamat bagi beberapa jenis kanser, manakala kemoterapi dijalankan sebelum pembedahan untuk mengecutkan saiz kanser bagi memudahkan pembedahan.

Secara amnya, trimester kedua dikatakan waktu paling selamat untuk pembedahan berikutan risiko keguguran dan kelahiran pramatang adalah rendah. Doktor tidak saja akan mempertimbangkan kaedah mana yang paling selamat, malah pembedahan mana yang paling wajar untuk jenis kanser yang dihadapi seperti mastektomi (pembuangan payudara) atau lumpektomi (pembuangan bahagian yang berkanser) dalam kalangan pesakit kanser payudara.

Kemoterapi ketika trimester pertama cuba dielak kerana ia tempoh penting untuk pembentukan organ dalaman bayi dalam kandungan. Namun, kemoterapi yang dilakukan ketika trimester kedua dilaporkan selamat untuk pesakit hamil.

Hanya ubat kemoterapi tertentu diguna berdasarkan rawatan lalu yang berjaya dilakukan dalam kalangan pesakit kanser yang hamil dan melahirkan bayi yang sihat. Doktor akan cuba tidak melakukan rawatan kemoterapi pada penghujung trimester ketiga supaya tidak timbul komplikasi ketika hampir waktu kelahiran.

3. Radioterapi

Oleh kerana tidak banyak kajian penggunaan radioterapi dalam kalangan penghidap kanser hamil, doktor seboleh-bolehnya tidak mengesyorkan rawatan ini berikutan dos radiasi yang digunakan untuk rawatan kanser adalah lebih tinggi berbanding untuk kegunaan diagnosis.

4. Terapi sasaran atau terapi hormon

Kedua-dua terapi ini dielak pelaksanaannya ketika penghidap

kanser hamil kerana kesan sampingan ubatannya terhadap perkembangan bayi tidak diketahui sepenuhnya. Oleh itu, ia akan dilakukan selepas bayi dilahirkan.

Leave a Reply

394 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It