Ekspresi Diri Menerusi Imaginasi

Ramai ibu bapa tidak membenarkan anak bermain dengan peralatan tajam seperti jarum, gunting dan pisau kerana bimbang boleh mencederakan mereka. Ada pula penjaga langsung tidak percaya pada kemampuan kanak-kanak mengendalikan seni asas jahitan kerana beranggapan ia berkaitan kerja orang dewasa.

Mana mungkin si kecil yang baru berusia empat dan lima tahun mampu menghasilkan seni kerja tangan yang comel serta memerlukan ketelitian tinggi.

Tambah pula apabila membiarkan mereka bermain dengan jarum benang dan fabrik yang tidak sesuai dengan peringkat usia mereka.

Namun, jangan dipandang rendah pada kebolehan kanak-kanak kerana sekiranya diberi latihan dan asuhan, mereka mampu menghasilkan produk seperti orang dewasa malah ada yang lebih baik daripada itu.

Ini diakui tenaga pengajar serta pemilik laman sesawang www.sekocinorlie.com, Norliza Samingon, 34, yang aktif menjalankan kelas kemahiran membuat kraf tangan daripada fabrik felt.

Katanya, kanak-kanak dapat menzahirkan idea kreatif mereka dengan mengenal serta menggunakan bahan dan peralatan seni seperti kertas lukisan, kertas warna, berus, warna, krayon dan bahan buangan di persekitaran.

Aktiviti seni dan kraf membantu kanak-kanak untuk lebih memahami nilai, corak, harmoni dan warna dalam seni visual.

Selain itu, ia juga membantu si kecil mengenali garisan, rupa, bentuk, jalinan, warna dan ruang yang dapat memupuk minat dan memperkembangkan potensi dan bakat seni mereka.

“Malah, perkembangan fizikal kanak-kanak dapat dikuasai menerusi aktiviti kraftangan. Penggunaan bahan dan peralatan dalam aktiviti seni dan kraf memberikan satu bentuk latihan berkesan kepada otot, koordinasi tangan serta penglihatan kanak-kanak. Secara tidak langsung, kemahiran motor kanak-kanak dapat dipertingkatkan dengan berkesan,” jelasnya.

Perkara yang sama turut dinyatakan Loy Chee Luen di dalam buku Perkembangan Seni dan Kraf Kanak-Kanak 2011, yang menjelaskan aktiviti seni kreatif seperti melukis, mewarna, kraf tangan, muzik, nyanyian, drama, puisi dan membentuk arca, memberi peluang kepada si comel merealisasikan imaginasi mereka dalam pelbagai cara.

Ini termasuk seni jahitan pada kanak-kanak yang dikatakan sebagai satu cara menggunakan kemahiran seni dan menzahirkan perasaan menerusi imaginasi dan kreativiti.

Norliza yang menjalankan kelas kraftangan kanak-kanak sejak 2009 menjelaskan, minat mengendalikan bengkel bermula ketika dia menyiapkan tempahan pelanggan untuk bunga tangan dan perhiasan. Seperti biasa, anak sulung gemar mengganggu Norliza menjahit menyebabkan dia hanya membiarkan apa yang ingin dilakukannya.

“Menyedari anak mahu melakukan perkara yang sama, saya mula mengajar dan mendapati dia mudah mempelajarinya. Keterujaan anak membawa hasil kraf ke sekolah dan menggayakannya kepada rakan menimbulkan idea untuk membuka kelas untuk kanak-kanak,” katanya.

Bermula dengan menjalankan bengkel di rumah kemudian dijemput untuk menjalankan kelas di rumah peserta pada majlis hari jadi, sekolah dan kini dijemput mengendalikan kelas untuk bilangan peserta yang hampir mencecah 300 orang.

Untuk kraf felt, biasanya proses pengajaran bermula dengan melakar, memotong, memilih warna, menjahit dan menghias manakala rekaan bergantung kepada umur kanak-kanak bermula pada usia empat hingga enam tahun.

“Untuk memastikan apa yang dilakukan mereka selamat, biasanya ibu bapa menemani anak-anak ketika sesi pembelajaran selain menggunakan peralatan selamat. Selalunya saya menyediakan peralatan dan bahan melainkan aktiviti dibuat di sekolah,” katanya yang menjalankan bengkel selama tiga jam bergantung kepada rekaan dan umur peserta.

Antara kraftangan dihasilkan ialah rantai kunci, penanda buku, perhiasan rambut, pin, kerongsang dan hiasan pada beg atau pasu bunga.

Menurut Norliza, aktiviti seni dan kraf untuk kanak-kanak memberi lebih penekanan kepada proses berbanding hasil produk. Menerusi pembelajaran dan penguasaan kemahiran, ia dapat membentuk kerohanian, sikap dan nilai positif kepada kanak-kanak bagi menjadikan mereka lebih sabar dan fokus terhadap tugasan yang diberi.

“Kanak-kanak yang didedahkan dengan aktiviti seni dan kraf bukanlah dilatih untuk menjadi pelukis atau artis semata-mata sebaliknya membantu perkembangan kemahiran, mental dan emosi mereka,” katanya.

Disebabkan kanak-kanak mudah hilang tumpuan dan cepat bosan, cabaran utama adalah untuk menarik perhatian supaya lebih fokus dengan cara berinteraksi dengan mereka. Ada juga kanak-kanak yang cepat berputus asa dan tidak mahu meneruskan aktiviti.

Sebagai tenaga pengajar, pujukan dan kata-kata motivasi amat penting. Ini kerana ibu bapa yang menghantar anak mengharapkan sesuatu di akhir bengkel bagi melihat kemampuan dalam bidang kraftangan.

Selain itu, ada juga kanak-kanak yang memilih rekaan sehingga keliru dalam menentukan bentuk kraftangan yang akan diajar. Kanak-kanak lelaki misalnya langsung tidak mahu mengikut aktiviti jika rekaan itu berbentuk kewanitaan seperti corak bunga atau klip rambut.

“Namun, semua cabaran ini dapat diselesaikan kerana selalunya saya bertanya dulu minat peserta sekiranya diadakan dalam kelompok kecil jadi, aktiviti akan menjadi lebih mudah. Namun, sekiranya bilangan peserta ramai, perbincangan dijalankan dengan pihak penganjur bagi memastikan rekaan memenuhi minat semua pihak,” katanya yang mengadakan kelas pada musim cuti sekolah atau hujung minggu, bergantung kepada permintaan.

Sebagai tenaga pengajar saat paling menggembirakan apabila melihat kanak-kanak berbangga dengan hasil jahitan mereka serta tidak sabar-sabar menggayakannya.

Pernah satu ketika ada seorang kanak-kanak lelaki menyertai bengkel yang disertai semua peserta perempuan. Apabila ditanya dia mengatakan mahu menghadiahkan sesuatu yang unik kepada ibu dan adik perempuannya.

“Memang saya sangat gembira apabila kanak-kanak yang masih kecil menghargai apa yang mereka lakukan. Sekurang-kurangnya mereka mula belajar mengenai kesabaran dan cara menghargainya dengan memberikan kepada orang tersayang,” jelasnya.

Walaupun ada ibu bapa khuatir anak mereka tercedera akibat tercucuk jarum, Norliza mengakui 90 peratus kanak-kanak akan tercucuk jarum ketika mengikuti kelas pertama, tetapi bukan sehingga mencederakan mereka. Ini kerana selepas melakukan kesilapan, mereka biasanya lebih peka dengan peralatan jahitan serta tahu cara mengendalikannya dengan lebih berhati-hati.

Ini sesi yang sangat penting untuk meyakinkan ibu bapa bahawa alatan jahitan boleh dikendalikan kanak-kanak tanpa mencederakan mereka.

“Sepanjang kelas tidak pernah kanak-kanak menangis atau tidak mahu meneruskan jahitan. Sebaliknya mereka akan berhenti sebentar dan meneruskan aktiviti. Sepanjang sesi, saya juga akan sentiasa mengingatkan mereka berulang-kali mengenai cara mengawal peralatan tajam dengan berhati-hati,” ujarnya.

Norliza yang mengenakan bayaran antara RM20 sehingga RM100 bergantung kepada rekaan, bahan dan bilangan peserta, menasihati ibu bapa supaya tidak menyekat bakat serta kreativiti anak-anak dan membiarkan mereka meneroka apa yang mereka minati sama ada melukis atau menjahit asalkan tidak memudaratkan. Sebagai tanda penghargaan, beri galakan, dorongan serta pujian kepada mereka.

Selain itu, jangan takut untuk memberikan peralatan tajam kepada si kecil sebaliknya beri peluang kepada mereka untuk mengetahui fungsi peralatan itu dengan sentiasa berada di samping mereka ketika melakukan aktiviti kraftangan.

“Apabila sudah diajar dengan cara ini mereka akan tahu fungsi alatan itu dan faham mengapa ia perlu dikendalikan dengan berhati-hati untuk mengelakkan kecederaan,” katanya yang kini mempunyai Rumah Kraf Sekoci bagi menempatkan peserta bengkel yang terletak di Jalan Tanjung Karang, Shah Alam, Selangor Bagi mereka yang berminat menyertai kelas kraftangan, boleh melayari laman sesawang www.sekocinorlie.com atau e-mel kepada sekocinorlie.gmail.com.

Leave a Reply

910 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It