Elak Mainan Rangsang Minda

Masalah bayi yang meragam serta enggan tidur pada waktunya memang sering berlaku. Ia boleh memberi kesan yang mendalam hingga menjejaskan kualiti kehidupan sekeluarga terutama kepada ibu bapa yang kepenatan akibat tidak cukup tidur sehingga berbulan lamanya.

Jika setiap hari ibu bapa hanya ‘tidur-tidur ayam’ sekitar tiga atau empat jam sehari, tentulah ia mengganggu emosi selain menjejaskan tumpuan menguruskan kerjaya dan kehidupan seharian.

Bagi bayi pula, masalah tidak cukup tidur atau waktu tidur yang tidak tetap menyebabkan mereka sering meragam, merengek serta kurang ceria. Keadaan itu sudah pasti memberi kesan kepada pertumbuhan diri, emosi serta tahap intelektual kerana tumpuan terganggu dan menjejaskan pertambahan berat badan.

Pakar tidur bayi dan kanak-kanak, Sarah Ong berkata, masalah sukar tidur bukan satu perkara yang asing dalam kalangan bayi malah kira-kira seorang daripada empat bayi mengalaminya.

Bagaimanapun katanya, biarpun masalah itu sesuatu yang normal, ia tidak seharusnya dipandang mudah atau dibiarkan berlarutan kerana kesannya pada seluruh ahli keluarga.

“Apabila bayi tidak cukup tidur dan sering merengek, bukan saja dirinya sendiri menjadi tidak tenteram, malah seluruh keluarga juga tidak cukup tidur dan itu boleh memberikan kesan yang kurang baik kepada semua orang.

“Ibu bapa terutama yang bekerja akan merasai kesannya kerana tidak cukup rehat dan keadaan itu boleh menyebabkan suasana keluarga menjadi tertekan sehingga berbulan lamanya,” katanya.

Menurut Sarah, membenarkan bayi atau kanak-kanak kecil menonton televisyen atau menggunakan barangan elektronik seperti iPad, telefon bimbit atau komputer sedangkan waktu tidurnya semakin hampir adalah satu kesilapan yang sering dilakukan oleh ibu bapa.

Katanya, apabila bayi didedahkan dengan suasana yang merangsang mindanya, ia berada dalam keadaan berjaga dan apabila dipaksa tidur, tentu si bayi itu tidak mahu dan akan meragam.

“Apabila waktu tidur semakin hampir, bayi dan kanak-kanak perlu didedahkan kepada persekitaran yang menenangkan supaya dia akan mula rasa mengantuk dengan sendirinya, seterusnya memudahkannya tidur tanpa perlu dipaksa,” katanya.

Antara cara yang boleh digunakan bagi membuatkan anak kecil mudah tidur adalah dendangan nyanyian yang lembut daripada ibu bapa, memberikan urutan, mengaji atau membacakan buku cerita sebelum tidur.

Semua aktiviti berkenaan bertujuan untuk membuatkan bayi berasa tenang dan mudah mengantuk di mana rutin itu harus dipraktikkan sehinggalah masa tidur bayi menjadi teratur dan tidur tepat pada waktunya.

Sarah yang membantu ibu bapa dengan memberikan teknik yang betul untuk menidurkan anak mereka berkata, sehingga kini dia sudah membantu kira-kira 80 bayi dan kanak-kanak berusia antara enam bulan sehingga lima tahun untuk tidur pada waktu yang tetap.

Katanya, profesion sebagai pakar tidur bayi dan kanak-kanak kelihatan agak asing di negara ini, tetapi ia adalah satu daripada bidang yang meluas di luar negara. Malah dia memilih profesion berkenaan atas dasar membantu ibu bapa lain menangani masalah anak sukar tidur berdasarkan pengalamannya sendiri sebagai ibu kepada dua anak.

“Saya memilih bidang ini untuk membantu ibu bapa yang mempunyai anak bermasalah tidur kerana saya sendiri sudah mengalaminya dan tahu kesannya kepada ibu bapa dan keluarga.

“Ketika anak saya sendiri sukar tidur, saya tercari-cari pakar yang dapat membantu. Akhirnya saya bertemu dengan seorang pakar tidur bayi dan kanak-kanak dan kemudian saya sendiri mengambil kursus dan peperiksaan supaya mendapat kelayakan untuk membantu ibu bapa lain,” katanya.

Setiap bayi ada teknik berbeza

Menurutnya, ada yang berpendapat corak tidur anak mereka akan berubah menjadi lebih teratur seiring usia, namun sebenarnya ia adalah anggapan yang salah kerana corak tidur ketika kecil boleh berterusan dan mempengaruhi pertumbuhan fizikal dan mental.

Katanya, buku berkaitan teknik menidurkan bayi memang banyak di pasaran selain boleh dicari di Internet, tetapi ia ditulis secara am dan tidak khusus kepada setiap keadaan bayi itu sendiri.

“Malah buku yang ada terlalu banyak sehinggakan kita tidak mampu membaca kesemuanya untuk mendapatkan tip dan teknik terbaik untuk anak masing-masing,” katanya.

Sarah berkata, biarpun ada sesetengah ibu bapa lebih selesa mendapatkan teknik daripadanya menerusi media sosial seperti Skype, dia lebih gemar bertemu pelanggan dan melihat sendiri rumah serta aktiviti mereka sebelum waktu tidur anak supaya mendapat gambaran tepat dan mencari penyelesaian kepada masalah itu.

Katanya, setiap bayi yang bermasalah tidur mempunyai keperluan teknik yang berbeza kerana ia juga bergantung kepada cara layanan dan aturan yang sudah ditentukan oleh ibu bapa.

Teknik menidurkan bayi yang dirangka oleh Sarah juga bergantung kepada suasana sekeliling bayi berkenaan dan sama ada ibu bayi bekerja atau tidak serta usia bayi atau kanak-kanak itu sendiri.

“Bayi yang lebih kecil tidur lebih banyak dan sekitar jam 10 malam, mereka sepatutnya sudah melelapkan mata tetapi ada bayi yang berjaga sekitar tengah malam dan enggan tidur.

“Bayi hanya akan tidur jika ia berhadapan dengan keadaan rutin, misalnya jika ia sudah biasa dibuai atau didodoi, jadi ibu bapa perlu melakukan perkara itu untuk memastikan bayi mereka berasa selesa dan mudah tidur.

“Namun ada ibu bapa yang mahu anak mereka tidur sebilik di dalam katil bayi, ada pula yang mahu anak mereka tidur asing di bilik sendiri. Itu tidak menjadi masalah asalkan anak mereka dapat tidur dengan selesa, begitu juga mereka,” katanya.

Sarah berkata, bagi memastikan corak tidur bayi berubah dan tidur pada masanya, ibu bapa perlu bersabar dan bertahan dengan perubahan rutin untuk beberapa hari atau minggu bagi menyesuaikan rutin itu dengan bayi mereka.

Katanya, peratusan kejayaan bergantung kepada kesanggupan ibu bapa mengikut teknik dan rutin yang digariskan. Sekiranya mereka hanya mengikutnya separuh jalan, usaha membantu anak tidur mengikut jadual akan menemui jalan buntu.

“Bagi saya, lebih baik bayi dilatih untuk tidur sendiri tanpa memerlukan sebarang ‘bantuan’ misalnya puting. Selalunya bayi yang berusia enam bulan ke atas boleh dilatih dan dibiarkan tidur dengan sendirinya.

“Jika ibu bapa mengikut rutin yang disarankan kepada bayi mereka, perubahan corak tidur boleh dilihat hanya dalam tempoh antara tiga hingga empat hari. Jika selalunya bayi terjaga setiap dua jam dan menangis, mereka boleh tidur lebih lama dan sepanjang malam,” katanya.

Komitmen ibu bapa dalam membantu bayi mereka untuk tidur secara teratur sememangnya penting untuk kesan yang berpanjangan dan tidak mengamalkan teknik yang diberi separuh jalan.

Amat penting untuk bayi mendapatkan tidur yang cukup, bukannya bangun menangis setiap beberapa jam di tengah malam kerana perkembangan otak berlaku ketika tidur.

Sekiranya bayi atau kanak-kanak kecil tidak mendapat tidur yang cukup, tumpuan belajar dan perkembangan intelektual mereka boleh terganggu terutama bagi yang sudah mula menghadiri kelas prasekolah.

Menurut Sarah, selain ‘mood’ anak akan berubah dan gemar meragam dan merengek, berat badan mereka juga boleh meningkat mendadak sekiranya dibiarkan berlarutan lama akibat metabolisma yang terganggu kerana tidak cukup rehat.

Sementara itu, ibu muda, Anna Karina Ariffin, 32, yang mempunyai seorang anak perempuan, Maira, yang sukar tidur berkata, biarpun diletakkan dalam bilik berasingan, tangisan bayinya itu setiap malam membuatkan dia dan suami tidak cukup tidur selama berbulan-bulan.

Katanya yang mendapatkan bantuan daripada Sarah, Maira yang berusia 19 bulan sebelum itu sering terjaga di tengah malam dan menangis mahu didukung biarpun dia tidak lapar.

“Salah satu kesilapan yang saya sedari ketika mula-mula mendapatkan bantuan daripada Sarah adalah saya membenarkan anak saya menonton televisyen atau menonton kartun di iPad sebelum tidur.

“Setiap kali saya mahu menidurkannya, dia meragam dan tidak mahu tidur. Malah, bila sudah tidur pula, dia sering terjaga malam,” katanya yang meletakkan jawatan untuk memberi perhatian khusus kepada anaknya itu.

Katanya, selepas mendapatkan teknik yang betul cara menidurkan bayi daripada Sarah, dia gembira dengan perubahan yang dialami Maira dan kurang seminggu mempraktikkan rutin yang diberi, anaknya menunjukkan perubahan positif dan kini tidur sepanjang malam.

Rutin yang dipraktikkan oleh Anna Karina dalam usaha memujuk bayinya tidur adalah tidak lagi mendedahkannya dengan suasana yang membuatkan mindanya ligat sebelum tidur, memberi minum, memakaikan baju tidur dan membacakan buku cerita sebelum anaknya mula mengantuk dan kemudian terus diletakkan dalam katil bayi dalam bilik berlainan.

“Ketika Maira sukar tidur malam, saya juga tidak cukup rehat. Suami juga tidak cukup tidur sehingga suasana rumah menjadi kurang ceria. Apabila tidak cukup rehat, masing-masing jadi mudah marah.

“Tetapi kini apabila anak saya sudah boleh tidur mengikut waktu yang sama setiap hari, ia secara langsung memberi peluang pada kami suami isteri untuk berehat selepas masing-masing penat menguruskan urusan seharian,” katanya.

Leave a Reply

889 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It