Elak Tertekan

Boleh berpuasa atau tidak? Itu di antara persoalan klise bagi sebilangan pesakit diabetes menjelang Ramadan. Namun rata-rata mereka akan cuba berpuasa disebabkan kewajipan serta tanggung jawab sebagai umat Islam. Namun dari sudut kesihatan, adakah pesakit diabetes dibenarkan berpuasa? Ini kerana Islam memberi kelonggaran kepada golongan tertentu termasuk pesakit diabetes untuk berbuka sekiranya memudaratkan diri sendiri. Persoalannya, adakah mereka sedar dan cuba menguruskan pola pemakanan serta perubahan diet dengan sebaiknya?

Menurut kajian, setiap tahun dianggarkan 40 hingga 50 juta penghidap diabetes di seluruh dunia berpuasa dalam bulan Ramadan dengan kira-kira 79 peratus daripada mereka menghidap diabetes jenis 2. Walaupun berpuasa adalah rukun Islam yang diwajibkan ke atas umat Islam, bagi penghidap diabetes beragama Islam masalah ini boleh menimbulkan risiko kerumitan sekiranya paras gula tidak diurus dengan betul.

Walaupun ramai antara mereka yang mampu menguruskan paras glukosa darah dengan baik, ada yang tidak begitu maklum bagaimana berpuasa boleh menyebabkan penyakit sehingga memberi kesan kepada diri sendiri.

Menurut Pakar Runding Kanan Endokrinologi Universiti Sains Malaysia, Prof Datuk Dr Wan Mohamad Bebakar, ibadat puasa membabitkan perubahan corak pengambilan makanan. Bagi penghidap diabetes, mereka menghadapi cabaran kerana gangguan metabolisme kronik menyebabkan muncul pelbagai risiko.

Ini kerana apabila berpuasa, badan mula berada dalam keadaan kekurangan zat selama kira-kira lapan jam selepas sajian terakhir. Dalam tempoh ini, tubuh akan menggunakan sumber glukosa yang disimpan sebelum pemecahan lemak untuk menghasilkan tenaga. Untuk individu sihat, proses ini membabitkan keseimbangan antara tahap insulin dan hormon.

“Bagaimanapun dalam kalangan pesakit diabetes, rembesan insulin dipengaruhi oleh penggunaan ubat yang berfungsi meningkatkan atau menyokong pengeluaran insulin menyebabkan kesukaran mengekalkan tahap gula darah seterusnya risiko yang lain,” ujarnya.

Antara kerumitan utama yang dikaitkan dengan puasa pesakit kencing manis ini ialah hipoglisemia atau tahap gula yang rendah. Ini berlaku apabila tahap gula darah kurang daripada 4mmol/L. Walaupun kelihatan ringan, keadaan ini jika tidak dirawat boleh menyebabkan kekeliruan, pitam dan secara beransur-ansur hipoglisemia sehingga kekejangan otot, koma dan paling serius kematian.

Satu lagi kerumitan ialah hiperglisemia iaitu tahap gula darah yang tinggi sehingga mencecah 7.8mmol/L ke atas selepas berbuka puasa untuk tempoh sekurang-kurangnya lapan jam.

“Keadaan ini sekiranya tidak diatasi segera boleh menyebabkan kerosakan saraf, salur darah dan organ badan. Malah ia menjadi lebih serius apabila berlaku ketoasidosis iaitu badan yang tidak boleh menggunakan gula (glukosa) sebagai sumber tenaga. Hasil sampingan daripada proses penguraian ini ialah penghasilan keton iaitu sejenis bahan beracun yang terkumpul di dalam badan,” jelasnya.

Menyedari kepentingan komunikasi dan interaksi berkaitan pengurusan diabetes dengan betul ketika berpuasa, pesakit seharusnya bersedia lebih awal dengan mendapatkan maklumat lengkap dan jelas daripada doktor. Ini kerana semua kerumitan yang dialami sama ada ringan mahupun teruk boleh dielakkan sekiranya disiplin menerusi pengambilan makanan serta ubat-ubatan mengikut nasihat doktor.

Oleh kerana terdapat keperluan bagi pesakit mendapatkan sumber pendidikan bermaklumat terutama menggalakkan perbincangan mengenai usaha mengawal diabetes ketika Ramadan, Eli Lilly sebuah syarikat pengeluaran produk farmaseutikal melancarkan program Peta Perbualan Diabetes yang memberi tumpuan kepada pesakit menguruskan diabetes ketika berpuasa.

Program baru untuk Ramadan ini sudah dilancarkan di 16 negara termasuk Belanda, Switzerland, Indonesia, Pakistan, Mesir, Afrika Selatan, Afrika Sub-Sahara, Maghribi, Algeria, Lubnan dan Oman. Ia disediakan dalam tujuh bahasa iaitu Inggeris, Belanda, Perancis, Arab Klasik, Urdu, Indonesia dan Melayu pada 2013 oleh pakar endokrinologi beragama Islam seluruh dunia bagi menggalakkan pengurusan diabetes yang betul serta mewujudkan kesedaran mengenai cara umat Islam menunaikan kewajipan dan pada masa sama, mengekalkan tahap gula yang optimum dalam badan mereka.

Menurut Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, diabetes di Malaysia sangat membimbangkan kerana sudah mengatasi angka unjuran kelaziman diabetes oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Memandangkan kesedaran semakin meningkat, wujud keperluan untuk menghasilkan Peta Perbualan Diabetes ketika berpuasa bagi memastikan pesakit berpuasa secara selamat. Dalam pada itu, perbincangan membabitkan pesakit, penjaga dan profesional perlu diadakan agar wujud kefahaman mengenai rawatan dan pengurusan yang betul,” katanya.

Menerusi program ini, pesakit diabetes akan memanfaatkan sumber inovatif untuk membantu mereka berdepan cabaran dalam kehidupan seharian. Peta Perbualan Diabetes boleh digunakan dalam kumpulan kecil antara tiga hingga 10 pesakit, visual menarik menggunakan soalan perangsang minda untuk menggalakkan perbualan antara penghidap diabetes dan profesional penjagaan kesihatan bagi mewujudkan suasana yang terlindung dan mesra.

Ini berbeza dengan cara tradisional iaitu pesakit hanya mendengar tanpa berpeluang bertanya atau berbincang antara mereka. Penggunaan aspek visual tertentu seperti kunci (membawa maksud insulin), membantu pesakit memahami diabetes dan mengurusnya dengan baik, tanpa rasa tertekan. Malah Peta Perbualan Diabetes menggalakkan proses perbualan dua hala mengenai penyakit dan memberi peluang kepada pesakit berinteraksi dengan orang lain yang mengalami penyakit sama. Manfaat besar diperoleh daripada perbualan dengan orang yang senasib kerana mereka sedar tidak keseorangan mengharungi pengalaman dan emosi ini.

Bagi Pengurus Besar Eli Lilly Malaysia & Singapura, Ham Taejin, pengurusan diabetes ketika Ramadan adalah sebahagian komitmen berterusan syarikat terbabit untuk menghulurkan maklumat pendidikan kepada penghidap diabetes beragama Islam supaya mereka mengambil langkah sewajarnya ketika berpuasa.

“Mereka perlu sedar rawatan perubatan hanya hanya membantu sehingga tahap tertentu saja. Pesakit perlu berhubung dengan profesional penjagaan kesihatan untuk mendapatkan kefahaman lanjut mengenai cara menguruskan penyakit.

“Menerusi Peta Perbualan Diabetes, kami mahu mewujudkan persekitaran positif. Pesakit diberi dorongan dan didikan melaksanakan perubahan supaya hidup selesa dan berpuasa dengan sempurna,” katanya.

Tanda hipoglisemia

Sejuk atau kulit berpeluh

Kesukaran menumpukan perhatian

Marah, ganas dan tingkah laku yang tidak sepatutnya

Longlai ketika berjalan

Lapar yang melampau

Sakit kepala

Penglihatan kabur dan pening

Sakit perut dan loya

Pengsan dan tidak sedarkan diri

Sekiranya anda mempunyai tanda ini, segera uji glukosa darah anda. Sekiranya glukosa darah kurang daripada 3.8mmol/L, segera lakukan langkah ini:

Berbuka puasa.

Minum 120 mililiter jus, ambil empat tablet glukosa atau minum separuh gelas air dengan satu sudu gula.

Tunggu 10 hingga 15 minit dan periksa glukosa darah semula.

Jika berterusan 3.8mmol/L, minum 120 mililiter jus, ambil empat tablet glukosa atau minum separuh gelas air bersama satu sudu gula.

Hubungi kakitangan kesihatan untuk nasihat selanjutnya.

Leave a Reply

843 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It