Fahami, Jadi Pendengar Setia

Manusia adalah makhluk yang emosional dan sering berhadapan dengan segala macam cabaran sepanjang hidupnya. Ada kalanya, kita dilanda rasa murung, sedih atau rendah diri berpanjangan yang menyebabkan fikiran bercelaru dan jiwa kacau.

Ada masa pula hidup berdepan situasi yang menguji ketahanan iman dan ketabahan hati, misalnya kehilangan orang tersayang, ditinggalkan pasangan ataupun dibuang keluarga akibat pelbagai masalah peribadi.

Sesetengah masalah mungkin kelihatan remeh pada sesetengah orang tetapi bagi yang mengalaminya, umpama ada tangan yang meragut jantungnya ataupun mereka sudah hilang semangat untuk meneruskan kehidupan.

Dengan iman dan kesabaran yang tinggi, kebanyakan daripada kita dapat melupakan perkara buruk yang berlaku dan percaya setiap perkara itu ada hikmah di sebaliknya supaya dapat meneruskan kehidupan dengan positif.

Namun, bukan semua orang memiliki kekuatan jiwa yang membolehkannya melupakan sesuatu perkara. Malah, ada kala perasaannya berkecamuk akibat ‘ketidakadilan’ yang berlaku hingga terdorong untuk mengambil langkah drastik seperti cuba mencabut nyawanya sendiri.

Biarpun masalah adalah perkara biasa dalam kehidupan, bukan semua individu mampu mengharunginya dengan tenang. Emosi yang rapuh ditambah pula dengan cemuhan, ejekan atau kurangnya sokongan daripada orang sekeliling terutama yang paling rapat dengan dirinya membuatkan seseorang sanggup bertindak seperti orang hilang akal.

Menurut Pakar Psikologi Perunding Klinikal, Paul Jambunathan, masalah kemurungan serius boleh bermula seawal usia kanak-kanak lagi dan berlarutan sehingga dewasa.

Katanya, kemurungan serius kebiasaannya dicetuskan oleh kejadian yang sungguh menekan jiwa misalnya kehilangan orang tersayang sama ada meninggal dunia atau bertindak memutuskan hubungan.

“Mereka yang berisiko tinggi selalunya individu yang sudah pun mengalami episod kemurungan sebelum itu dan kemudian berdepan sekali lagi dengan kejadian lain yang mendukacitakan.

“Keadaan mereka yang terdedah kepada masalah kemurungan serius ini selalunya tidak disedari atau dirawat dengan sempurna. Ini kerana bukan semua perasaan atau keinginan membunuh diri berpunca daripada masalah emosi. Ada kalanya ia berkait rapat dengan ketidakseimbangan biokimia di dalam otak.

“Ada kes membabitkan kanser otak atau ketagih alkohol yang menyebabkan kimia dalam otak tidak seimbang yang mendorong mereka melakukan perkara di luar kewarasan,” katanya baru-baru ini pada forum awam, ‘Help Save A Life – Destigmatising Suicide’, anjuran badan bukan kerajaan (NGO) Befrienders Kuala Lumpur dengan kerjasama Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Paul berkata, stigma masyarakat terhadap individu yang cuba mengambil nyawa sendiri juga tidak membantu golongan itu bangkit daripada kemurungan kerana kebanyakannya akan diberi label ‘tidak sihat’ dari segi mental dan mereka yang cuba bunuh diri akan mencuba sekali lagi perkara yang sama.

Masyarakat perlu memahami bahawa individu yang ingin membunuh diri sebenarnya melakukan cubaan itu kerana mereka kehilangan harapan dan meminta bantuan secara senyap.

“Selalunya mereka ini hilang harapan untuk hidup kerana tidak nampak jalan penyelesaian kepada sesuatu masalah dan tidak dapat berfikir dengan positif. Mereka menganggap hanya bunuh diri dapat menyelesaikan masalah dan kesedihan yang ditanggung.

“Misalnya bagi situasi biasa iaitu ketika kita terperangkap dalam kesesakan lalu lintas yang teruk, kita secara automatik akan berfikir mana jalan yang boleh digunakan lain kali supaya tidak terus berhadapan dengan masalah sama,” katanya.

Menurutnya, manusia selamanya akan terus mencari penyelesaian kepada pelbagai masalah dan cabaran yang mereka hadapi sepanjang hidup. Masalah tidak seharusnya dilihat sebagai beban sebaliknya menjadi ‘ejen’ untuk kita menjadi lebih matang dan berani menghadapi kesukaran hidup pada masa akan datang. Apalah erti hidup jika tiada cabaran kerana dugaan itulah yang menjadikan kehidupan lebih berwarna-warni.

Positifkan emosi Masyarakat memainkan peranan yang penting dalam membantu menghapuskan stigma terhadap isu bunuh diri dan mereka yang berisiko dengan cara lebih memahami masalah, menjadi pendengar setia, menghulurkan bantuan, membawa individu berkenaan bertemu pakar perubatan dan memberikan sokongan moral yang tinggi.

Menurut Paul, menjadikan pemikiran positif sebagai sebahagian daripada amalan seharian juga penting kerana apabila kita berfikir secara positif, kajian menunjukkan secara tidak langsung sistem pertahanan tubuh menjadi lebih kuat dan kita menjadi lebih proaktif dalam kehidupan.

“Ia semacam memberi satu motivasi untuk berhadapan dengan apa juga rintangan tanpa mudah berputus asa atau menyerah kalah. Motivasi memberikan motif yang merangsang kehidupan,” katanya.

Emosi terdiri daripada empat komponen iaitu perasaan, rangsangan tubuh, penyataan sosial dan tujuan. Namun, biologi psikososial iaitu faktor perubatan juga merupakan komponen yang penting kerana ia mempengaruhi kewarasan berfikir.

Kesihatan mental adalah bergantung kepada keseluruhan kehidupan misalnya adalah individu berkenaan menjalani kehidupan yang bahagia atau menjanjikan harapan cerah kepadanya di mana ia membabitkan emosi dan psikologi yang tinggi.

Sementara itu, Pakar Perunding Psikiatri, Dr Bharati Vengadasalam mengatakan, pendekatan psikiatrik dalam pengurusan masalah kemurungan adalah amat penting memandangkan setiap tahun hampir satu juta orang di seluruh dunia mengambil jalan membunuh diri bagi menyelesaikan krisis yang mereka hadapi.

Malah katanya, membunuh diri merupakan antara tiga punca utama kematian golongan mereka yang berusia antara 15 hingga 44 tahun di sesetengah negara.

“Masalah mental terutama yang berpunca daripada kemurungan dan ketagihan alkohol adalah faktor utama yang membawa kepada tindakan membunuh diri. Ia juga boleh dicetuskan oleh pelbagai krisis tetapi ada kalanya berlaku secara spontan,” katanya.

Risiko bunuh diri yang selalunya berlaku pada orang yang mengalami masalah kemurungan adalah antara enam hingga 15 peratus, ketagihan alkohol (tujuh hingga 15 peratus), penyakit mental skizofrenia (lima hingga 10 peratus) dan masalah kerisauan melampau (tujuh peratus).

Menurut Dr Bharati, kemurungan melampau meningkatkan risiko bunuh diri sebanyak 20 kali ganda berbanding orang normal manakala pengambilan alkohol dalam kalangan orang murung meningkatkan lagi risiko mereka mengambil tindakan berkenaan yang juga merupakan masalah keempat paling mencengkam penduduk dunia.

“Setiap orang pasti akan mengalami rasa sedih sekali-sekala namun kesedihan dan kemurungan adalah dua perkara yang amat berbeza. Kemurungan adalah keadaan kesihatan yang serius dan mempengaruhi perasaan, pemikiran dan perlakuan.

“Bukan mudah untuk memujuk orang yang sedang murung untuk berfikir secara positif. Kadangkala ia menyebabkan mereka rasa lebih teruk kerana menganggap kita melihat mereka sebagai orang yang lemah,” katanya.

Namun, kemurungan boleh dirawat secara klinikal dan mempunyai peluang cerah untuk pulih semula biarpun ia mengambil masa yang lama, kesabaran tinggi dan banyak peringkat.

Perhatian perlu diberikan kepada individu yang pernah cuba membunuh diri kerana peratusan mereka mengulanginya adalah tinggi terutama bila berdepan dengan keadaan yang menekan perasaan misalnya perceraian atau kematian.

“Apabila kemurungan sukar hilang dan berpanjangan selama berminggu-minggu, hilang selera makan, turun berat mendadak, sentiasa terlintas di fikiran untuk membunuh diri dan diri menjadi tidak senang duduk, itulah masanya untuk seseorang itu bertemu dengan pakar bagi membantunya sebelum perkara buruk berlaku.

“Bantuan pakar boleh didapati dari pelbagai institusi perubatan antaranya hospital kerajaan, hospital swasta, klinik dan Persatuan Psikiatri Malaysia. Sokongan daripada keluarga atau insan tersayang juga amat penting dalam memastikan pesakit sihat seperti sediakala,” katanya.

Fakta kemurungan:

1. Perubahan biologi di dalam otak2. Sesetengah keluarga mempunyainya kerana ia juga adalah penyakit keturunan3. Selalu tercetus akibat peristiwa menekan jiwa4. Mengakibatkan tekanan berpanjangan5. Ia adalah ketidakupayaan dan merupakan sejenis penyakit6. Merosakkan hubungan dengan orang sekeliling.7. Menjejaskan kerja8. Ada yang bergantung kepada alkohol, ubat tidur, ubat tahan sakit dan ubat batuk sebagai cara untuk ‘menghilangkan’ tekanan

Simptom kemurungan:

1. Kesedihan berpanjangan dan mudah menangis2. Rasa kosong, hilang harapan, rasa tidak bernilai yang ekstrem3. Mudah terasa dan marah4. Sukar berfikir5. Pelupa6. Tidak ada fokus7. Berfikiran negatif8. Perasaan bersalah melampau9. Suka duduk bersendirian10. Hilang minat dalam apa yang selalunya diminati11. Hilang atau berat badan bertambah mendadak12. Hilang selera13. Sukar tidur lena atau terlalu banyak masa dihabiskan dengan tidur14. Tidak bertenaga

Pengurusan kemurungan

1. Bertenang, menarik nafas panjang bila mula cemas, meditasi, mengerjakan solat dan bersenam2. Beri fokus kepada masa sekarang3. Makan seimbang dan kekalkan berat ideal4. Dapatkan tidur secukupnya5. Jauhkan diri dari dadah atau alkohol6. Bersembahyang7. Bertemu pakat psikologi/ psikiatri8. Mendapat sokongan insan tersayang9. Jadikan rutin hidup anda lebih ringkas dan mudah10. Tunda keputusan besar yang perlu dibuat11. Ambil ubat secara teratur

Leave a Reply

911 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It