Fahami Penyakit ‘pembunuh Senyap’

APA anda akan lakukan apabila diri selalu keletihan, mengalami gatal-gatal dan kekuningan pada kulit serta mata (jaundis) dan sakit atau kembung perut? Cara paling mudah pasti ke farmasi terdekat dan membeli ubat-ubatan yang disyorkan sesuai dengan masalah kesihatan berkenaan.

Itulah antara sikap yang ada dalam diri kita. Sentiasa mengambil ringan dan beranggapan ‘tak apa’ terhadap penyakit yang tidak menampakkan kesannya secara luaran.

Namun pernahkah anda terfikir masalah yang dianggap kecil itu berkemungkinan besar boleh mengakibatkan satu penyakit yang serius dan sukar dirawat?

Berdasarkan tanda di atas, jangan terkejut jika dinyatakan bahawa anda berisiko tinggi menghidap penyakit hepatitis. Perkataan ini mesti sudah biasa didengar, manakan tidak, menerusi pelbagai kempen dan iklan di media massa serta forum, bahaya penyakit ini banyak diperkatakan.

Tetapi persoalannya, sejauh mana pemahaman anda mengenai penyakit yang dikategorikan sebagai pembunuh senyap ini?

Hepatitis adalah sejenis penyakit keradangan hati yang disebabkan oleh jangkitan virus. Setakat ini, terdapat lima jenis hepatitis dan paling lazim didengar dan dihidapi adalah hepatitis A, hepatitis B (HBV) dan hepatitis C (HCV).

Perunding Gastroenterologi dan Hepatologi Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr Ganesananthan Shanmuganthan, berkata penyakit ini boleh hidup di dalam tubuh seseorang selama bertahun-tahun lamanya sebelum menimbulkan petanda atau gejala.

“Hepatitis A ialah jangkitan paling lazim bagi pelancong yang boleh dicegah dengan imunisasi. Selain itu, sebenarnya ramai orang sihat yang dijangkiti virus HBV atau HCV tetapi mereka masih belum dapat dikesan berikutan kesedaran mengenai penyakit ini secara keseluruhannya masih rendah.

“Lebih membahayakan lagi apabila HBV dan HCV boleh menyebabkan komplikasi lain yang serius seperti hepatitis kronik, sirosis serta kanser hati berbanding hepatitis A yang lebih mudah dirawat.

“Virus ini akan mengaktifkan sistem imunisasi anda untuk melancarkan sistem pertahanan dan mengakibatkan hati mengalami keradangan serta kerosakan. Dalam kes kronik, hati membentuk sirosis dan kanser yang boleh membawa maut,” katanya pada Forum Hepatitis Made Easy, sempena sambutan Hari Hepatitis Sedunia pada 28 Julai lalu.

Tambahnya, HBV merebak melalui pendedahan kepada darah dan bendalir badan orang yang dijangkiti dan cara jangkitannya yang paling kerap berlaku di Asia Pasifik adalah melalui penularan daripada ibu pembawa virus berkenaan kepada bayi ketika bersalin.

HCV pula berjangkit melalui pendedahan darah tercemar daripada pembawa virus. Misalnya perkongsian alatan suntikan ubat ataupun dadah. Virus ini jarang merebak melalui bendalir badan yang lain dan sesiapa yang menerima pemindahan darah sebelum 1993 berisiko tinggi dijangkiti HCV kerana ujian saringan darah hanya bermula di seluruh dunia pada 1990.

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menganggarkan 600,000 orang maut setiap tahun disebabkan oleh hepatitis B manakala 1.4 juta kes hepatitis A direkodkan berlaku setiap tahun.

Hepatitis B

Hepatitis B atau dikenali sebagai HBV adalah virus yang menyerang hati dan boleh menyebabkan jangkitan akut atau kronik. HBV merebak melalui pendedahan kepada darah dan bendalir badan orang yang dijangkiti.

Ia banyak dilaporkan di Asia khususnya di China. Kebanyakan penghidap hepatitis B di rantau ini dijangkiti virus berkenaan ketika kecil dan dianggarkan lapan hingga 10 peratus penduduk dewasa Asia mendapat jangkitan kronik.

Kebanyakan pesakit dewasa yang mengalami kesan kronik mendapat jangkitan ketika kecil dan kebanyakannya meninggal dunia akibat kanser hati atau sirosis.Virus HBV

adalah 50 hingga 100 kali lebih mudah berjangkit daripada HIV namun ia boleh dicegah melalui suntikan vaksin yang sudah diperkenalkan sejak 1989.

Tanda jangkitan hati:

Kekuningan pada kulit dan mata (jaundis)

Kegatalan kulit

Air kencing menjadi gelap

Sakit atau kembung perut

Usus berdarah

Ujian darah menunjukkan fungsi hati yang tidak normal

Virus ini mengambil masa antara beberapa bulan hingga setahun untuk pulih. Namun apa yang lebih penting untuk disematkan dalam fikiran, HBV juga menyebabkan jangkitan hati kronik yang boleh berkembang menjadi sirosis atau kanser hati.

Kanser hati yang disebabkan HBV antara tiga penyebab pertama kematian penghidap kanser di kalangan lelaki manakala menjadi punca utama di kalangan wanita.

Kemungkinan jangkitan HBV menjadi kronik bergantung kepada umur ketika dijangkiti. Lebih muda umur ketika dijangkiti HBV, lebih tinggi risiko untuk jangkitan menjadi kronik. Risiko inilah yang ditanggung 90 peratus bayi yang mendapat jangkitan pada tahun pertama kelahiran dan 30 hingga 50 peratus kanak-kanak yang dijangkiti HBV pada usia satu hingga empat tahun.

Hepatitis C

Hepatitis C adalah sejenis penyakit yang menjejaskan hati. Virus HCV merebak apabila darah seseorang yang dijangkiti virus ini memasuki badan seseorang yang sihat.

Dalam sesetengah kes, hati mampu menghapuskan virus ini dan kesihatannya akan kembali pulih seperti sedia kala dengan sendirinya. Namun, 85 peratus kes mencatatkan hepatitis C adalah satu keadaan kronik sepanjang hayat.

Hati yang sihat menjalankan banyak tugas yang penting iaitu memproses alkohol dan ubat-ubatan selain mengeluarkan jus pencernaan untuk memproses makanan yang anda makan.

Ia juga membantu pembekuan darah, melawan jangkitan dan menyahkan bahan toksik serta kumuhan daripada darah. Tetapi, apabila HCV mula memasuki badan, ia menuju ke hati melalui saluran darah.

Di dalam hati, HCV boleh menimbulkan radang yang menyebabkan tisu hati menjadi bengkak dan merengsa. Tisu yang sudah bengkak itu kemudiannya bertukar menjadi parut tisu (fibrosis). Apabila hati sudah berparut, keberkesanan fungsinya juga turut terjejas. Kerosakan hati yang berlarutan boleh menyebabkan masalah kesihatan serius sehingga membawa maut.

Kesan hepatitis C berbeza mengikut individu. Sesetengah orang akan mengalami masalah kesihatan yang serius dalam masa lima tahun selepas dijangkiti virus ini.

Sebaliknya, ramai yang menghidap hepatitis C tidak menunjukkan sebarang tanda meskipun sudah dijangkiti selama 20 tahun atau lebih.

Inilah yang membuatkan sukar bagi anda mempercayai yang anda sudah dijangkiti kerana anda mungkin berasa sihat walaupun hakikatnya menghidap penyakit ini.

Terdapat empat peringkat pembentukan parut tisu:

1. Peringkat pertama HCV menyebabkan radang hati dan ia merosakkan sebahagian daripada hati. Parut tisu kecil mula terbentuk tetapi ia di tahap tidak akan menjejaskan fungsi hati.

2. Peringkat kedua dan ketiga Semakin banyak tisu hati akan rosak lalu mengakibatkan parut tisu semakin bertambah. Tisu hati yang masih sihat cukup untuk membolehkan hati menjalankan tugasnya.

3. Peringkat keempat Hati mengalami kerosakan yang teruk dan parut tisu semakin bertambah. Ini disebut sirosis di mana hati mungkin tidak dapat menjalankan tugasnya dengan sempurna malah ada kemungkinan ia akan berhenti menjalankan tugasnya sama sekali.

Bagaimana jangkitan berlaku?

Penyuntikan dadah, walaupun hanya sekali.

Menjalani pemindahan darah atau transplan organ sebelum 1992 atau faktor pembekuan yang dihasilkan sebelum 1987 (kini semua produk berkenaan disaring untuk mengesan HCV).

Menjalani dialisis buah pinggang untuk tempoh berpanjangan.

Mencacah tubuh atau bertindik.

Mengadakan hubungan seks tanpa perlindungan dengan pasangan yang sudah dijangkiti (jangkitan melalui hubungan seks tanpa perlindungan amat jarang berlaku namun kebarangkalian dijangkiti lebih tinggi di kalangan mereka yang mempunyai banyak pasangan

Pemindahan daripada ibu kepada bayi semasa bersalin.

Ujian darah boleh dilakukan untuk mengesan bahan di dalam darah anda yang dikaitkan dengan hepatitis C. Ini termasuk:

Anti HCV (sejenis antibodi)

ALT (sejenis enzim hati)

HCV RNA (cebisan bahagian virus berkenaan)

Genotip (satu strain virus ini)

Selepas menjalani ujian darah, pastikan anda mengambil tindakan susulan dengan bantuan pakar penjagaan kesihatan kerana semakin lama jangkitan hepatitis C tidak dirawat, semakin tinggi risikonya anda akan mengalami masalah kesihatan kronik yang lain. Untuk mengesan HCV, darah yang diambil akan dihantar ke makmal. Anda mungkin terpaksa menunggu beberapa minggu sebelum mendapat hasil ujian itu.

Selain itu, anda juga mungkin terpaksa menjalani lebih daripada satu ujian darah, bergantung kepada gaya hidup dan hasil ujian terdahulu. Ini bagi membantu pakar penjagaan kesihatan membuat diagnosis.

Mengesan kerosakan hati:

Ujian ultrabunyi. Menggunakan gelombang bunyi yang tidak mendatangkan rasa sakit untuk melakarkan gambar hati.

Imbasan CT. Sejenis sinaran-x yang menunjukkan secara terperinci gambar hati.

Biopsi hati. Untuk ujian ini, sebatang jarum digunakan bagi mengambil sedikit sampel tisu hati. Tisu berkenaan akan diperiksa melalui mikroskop untuk mengesan sama ada terdapat keradangan dan parut tisu.

Hepatitis C dirawat menggunakan satu atau dua jenis ubat yang membantu badan anda mengatasi HCV. Rawatan ini memerlukan masa dan komitmen. Di kalangan pesakit tertentu, rawatan ini dapat menghapuskan semua HCV daripada badannya.

Pegylated Interferon adalah sejenis protein yang membantu sistem imun. Ia disuntik ke dalam badan hanya sekali seminggu selama 12 bulan. Kebanyakan pesakit diajar untuk menyuntik diri sendiri di rumah. Ubat ini biasanya diberi bersama ribavirin yang bertindak menyukarkan HCV daripada terus membiak di dalam badan. Tetapi jika pesakit tidak boleh mengambilnya, ia akan diberikan secara bersendirian.

Golongan terdedah kepada aktiviti di bawah ini berisiko tinggi untuk dijangkiti:

Berkongsi alatan suntikan ubat ataupun dadah.

Berkongsi pisau cukur, berus gigi dan peralatan lain seperti gunting kuku yang mungkin tercemar dengan darah.

Penggemar tatu dan menindik telinga atau badan dengan alatan yang tidak dibasmi kuman.

Menerima darah tercemar melalui pemindahan darah sebelum saringan virus hepatitis diperkenalkan.

Penularan daripada ibu penghidap HBV kepada bayi ketika bersalin antara cara penyebaran paling kerap.

Mesej penting yang boleh dijadikan panduan bagi mengelakkan jangkitan virus ini :

Pencegahan Mengetahui risiko HBV dan HBC adalah langkah penting mencegah jangkitan baru.

Diagnosis Menjalani ujian darah adalah cepat dan mudah. Sekiranya seseorang berasa mereka berisiko tinggi, mereka perlu menjalani ujian saringan serta-merta.

Perlindungan Terdapat vaksin untuk HBV dan penyakit ini dapat dicegah melalui imunisasi.

Rawatan Rawatan untuk kebanyakan virus berkenaan adalah berkesan.

Kumpulan berisiko tinggi perlu vaksin:

Mereka yang gemar melakukan hubungan seksual dengan ramai pasangan.

Rakan dan kenalan isi rumah yang dijangkiti HBV.

Penagih dadah.

Mereka yang sering memerlukan pemindahan darah.

Penerima pemindahan organ pepejal.

Pekerja yang berisiko mendapat jangkitan misalnya pekerja kesihatan.

Pelancong antarabangsa.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/08/05

Leave a Reply

932 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It