Fokus Perkara Diminati

Orangnya sangat peramah dan bersahaja biarpun baru pertama kali bersua muka. Malah dia tidak lokek berkongsi pengalamannya yang sehingga kini sudah berjaya memiliki syarikat sendiri dan memasarkan produk ke peringkat antarabangsa.

Usahawan wanita serba boleh, Nuraizah Shamsul Baharin, 42, menganggap wanita Malaysia sebagai bertuah kerana suasana di negara ini membolehkan mereka bersaing tanpa sempadan, berusaha untuk menjadi yang terbaik seterusnya mengecapi kejayaan luar biasa.

Bagi pemilik dan Pengarah Urusan Madcat World Sdn Bhd ini, wanita memainkan peranan penting kerana ramai yang mampu berdikari serta menjadi tunjang dalam membantu menyara ahli keluarga, malah semakin ramai yang muncul sebagai usahawan berjaya.

Menurutnya, dalam usaha untuk berkembang menjadi negara maju, seharusnya rakyat bijak mencipta dan mencari peluang pekerjaan sendiri, bukannya bergantung kepada kerajaan atau majikan semata-mata.

“Kalau kita lihat gaya terkini, semakin ramai wanita yang sudah tidak bergantung kepada kerajaan atau majikan, sebaliknya mereka usaha sendiri untuk mencipta peluang pekerjaan supaya boleh berjaya dalam hidup.

“Selain itu, semakin ramai wanita yang mendaftarkan perniagaan mereka. Ini secara tidak langsung bukan saja menunjukkan kemampuan dan keyakinan golongan wanita dalam perniagaan, malah ia menyumbang dan memberi manfaat kepada kerajaan,” katanya.

Menurut wanita cekal ini, golongan hawa di Malaysia patut berbangga kerana pihak kerajaan dan swasta juga lebih yakin dan positif terhadap usahawan wanita, sekali gus membantu dan menyokong perkembangan golongan itu.

Pada pandangannya, keistimewaan usahawan wanita terletak kepada kredibiliti golongan itu yang sememangnya gigih mendukung nilai murni yang disanjung oleh masyarakat seperti bersifat jujur dan sanggup bekerja kuat demi mencapai matlamat dan menepati kemahuan pelanggan.

Pihak bank juga menaruh kepercayaan yang tinggi kepada peminjam wanita, seterusnya memainkan peranan yang kukuh dalam membantu pembangunan usahawan wanita.

“Ini kerana peminjam wanita mempunyai rekod yang baik dalam membuat pembayaran semula kepada pihak bank. Selalunya golongan wanita mengambil hutang yang dia mampu bayar semula iaitu dalam jumlah yang kecil,” katanya.

Berkongsi tip yang boleh dipraktikkan oleh mana-mana wanita untuk berjaya dalam setiap lapangan yang mereka ceburi, Nuraizah berkata, wanita perlu mengikis sifat malu yang menebal dalam diri hingga mengekang potensi mereka untuk mencapai kejayaan dalam hidup.

Katanya, wanita juga perlu menonjolkan diri dan menghebahkan kepada orang ramai mengenai produk atau perkhidmatan yang mereka tawarkan, bukannya terperuk saja di rumah dan berharap ada yang datang bertanya.

Wanita juga perlu pandai menguruskan masa mereka sebaiknya dan bijak membahagikan masa selain perlu mempunyai keluarga yang menyokong kuat supaya mereka mampu terbang tinggi.

“Bagi saya, untuk meraih kejayaan setiap wanita boleh melakukannya tetapi mereka perlu memberi fokus mendalam pada sesuatu yang kita minat dan usaha sehingga berjaya menjadi yang terbaik.

“Fokus pada satu jenis perniagaan atau produk dulu sehingga berjaya. Mereka juga perlu ada kemahiran dan latar belakang pengurusan perniagaan. Sekiranya tidak ada, boleh mengambil kursus jangka pendek.

“Ini kerana perniagaan yang kita lakukan mestilah setaraf dengan peringkat antarabangsa. Kita mesti mahu ketengahkan perniagaan hingga ke persada antarabangsa, bukan sekadar tempatan saja,” katanya.

Menurutnya, biarpun ada orang Malaysia yang lebih gemarkan barangan luar kerana dianggap lebih berkualiti, hakikatnya barangan keluaran tempatan juga mempunyai kualiti yang disegani dan menjadi pilihan masyarakat luar.

Menguruskan perniagaan perisian dalam telefon bimbit pintar produknya, Nurmuslim mendapat sambutan hangat di pasaran dan sehingga kini sudah dimuat turun sebanyak satu juta kali dan diguna pakai di lebih 196 negara.

Biarpun produknya berunsur Islamik, ia bukan mempromosi agama tetapi lebih kepada memperkenalkan gaya hidup Islam dan memberi inspirasi yang membantu memperbaiki diri seterusnya melahirkan persekitaran lebih baik.

Mengakui kadangkala timbul kesukaran untuk berurusan di peringkat antarabangsa apabila ada yang mengetahui kandungan produknya berkaitan Islam disebabkan isu yang dimainkan media asing, Nuraizah menganggap itu semua sebagai satu cabaran yang mampu menjadikannya lebih berazam untuk memperkembangkan lagi produk yang mendapat sambutan hangat di seluruh dunia itu.

Apa yang cuba dilakukan usahawan wanita itu adalah menghebahkan kepada semua orang bahawa Islam bukan sekadar agama, ia suatu cara hidup dengan harapan ia boleh melahirkan dunia yang lebih baik.

Malah bekas pelajar Sekolah Perempuan Bukit Bintang, Kuala Lumpur ini pernah memenangi barisan anugerah termasuk daripada Pameran Reka Cipta Inovasi dan Teknologi Antarabangsa 2010 (ITEX 2010) dan Anugerah Inovasi dan Reka Cipta ke-9 pada 2010 untuk ciptaan cemerlangnya.

Dia juga pernah mewakili Malaysia dalam Anugerah Utama Mobile 2010 di Barcelona dan Anugerah MEFFYS di Perancis, selain muncul pemenang bagi Pertandingan Isi Kandungan Bimbit Interaktif MSC 2007 dan Anugerah Perikatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi Asia Pasifik (APICTA) 2007.

Dalam usahanya membantu wanita lain untuk mencapai kejayaan sama seperti dirinya, Nuraizah kini berkhidmat sebagai Presiden Persatuan Rangkaian Usahawan Wanita Bumiputra Malaysia (WENA).

WENA memberi fokus kepada membantu golongan wanita membina jaringan perniagaan seterusnya berjaya mengembangkan perniagaan ke tahap lebih tinggi.

Bukan berasal daripada keluarga berada, Nuraizah yang mempunyai latar belakang jurutera menghabiskan masa setahun untuk mengambil jurusan dalam bidang etika perniagaan.

Baginya, biarpun mungkin sudah berusia, wanita tidak sepatutnya malu untuk mempelajari sesuatu subjek bermula dari peringkat asas sekiranya mereka mahu mencapai kejayaan dalam apa saja bidang yang mahu diceburi.

“Saya memang mempunyai minat yang mendalam dalam perniagaan tetapi pada awalnya saya bekerja sebagai jurutera. Saya mempunyai kumpulan rakan dan dalam kalangan kami sudah berazam sebaik kami mencapai usia 30, kami akan berhenti kerja dan mula berniaga. Saya mempunyai matlamat dalam hidup dan kita perlu menetapkan sasaran untuk dicapai,” katanya.

Menurutnya, dia tidak mampu bekerja dengan syarikat lain kerana tidak bertemu organisasi yang mempunyai matlamat sama sepertinya, jadi dia memulakan syarikat sendiri berdasarkan wawasan yang ada dalam fikirannya.

Bercerita mengenai masa lapangnya, di awal kemunculan syarikatnya, dia sentiasa berfikir mengenai perniagaan sehingga susah meninggalkan pejabat dan tidak pergi ke mana-mana untuk bercuti.

Namun apabila suatu hari dia terserempak dengan satu kemalangan maut, ia seakan memberikan satu keberanian untuk terus mengambil cuti dan merehatkan mindanya. Selepas itu barulah dia sedar cuti tidak akan menjejaskan perniagaan sebaliknya ia terus berjalan biarpun perlu dipantau.

Bagi wanita ini, jika mahukan perniagaan yang berjaya, seseorang perlu memberi perhatian dan memantaunya setiap masa supaya perjalanan perniagaan tidak terjejas.

Nuraizah tidak gemar menonton televisyen atau melayari Internet ketika waktu cuti, sebaliknya lebih gemar membaca buku perniagaan, buku cerita bersifat sains fiksyen dan penyiasatan serta menonton wayang.

“Saya juga gemar ke gimnasium untuk membuat senaman yang boleh menguatkan tulang selain menghabiskan masa bersama anak saudara kerana biarpun mereka masih kanak-kanak, mereka mampu menjadi sumber inspirasi dan melahirkan idea permainan bimbit yang lebih baik,” katanya.

Menitipkan kata-kata semangat buat wanita yang ingin menceburi bidang perniagaan, baginya apabila sudah menetapkan sasaran untuk berniaga, mereka perlu lakukan saja dan bukan menunggu masa sesuai kerana sekiranya sentiasa takut untuk memulakan langkah, mereka akan terus berada di takuk lama.

Setiap wanita perlu menjadi yang terbaik dalam apa juga yang dilakukan dan tidak menoleh kembali ke belakang serta mempunyai keraguan sebaik membuat keputusan untuk terjun sebagai usahawan.

“Sebagai orang Islam, kita kena percaya rezeki pasti akan datang daripada sumber yang tidak disangka-sangka sekiranya kita rajin berusaha dan berniaga dengan jujur. Namun begitu, bukan semua orang boleh menjadi ahli perniagaan kerana ia memerlukan ketabahan, kerja kuat dan fokus yang mendalam,” katanya.

Tip motivasi berjaya dalam perniagaan

Bijak mencipta dan mencari peluang pekerjaan sendiri, bukannya bergantung kepada kerajaan atau majikan semata-mata.

Bersifat jujur dan sanggup bekerja kuat demi mencapai matlamat.

Wanita perlu mengikis sifat malu yang menebal dalam diri hingga mengekang potensi mereka untuk mencapai kejayaan dalam hidup.

Perlu menonjolkan diri dan menghebahkan kepada orang ramai mengenai produk atau perkhidmatan yang ditawarkan.

Bijak menguruskan dan membahagikan masa sebaiknya.

Fokus mendalam pada sesuatu yang diminati dan usaha sehingga menjadi yang terbaik.

Fokus pada satu jenis bidang perniagaan atau produk terlebih dulu sehingga berjaya.

Perlu ada kemahiran dan latar belakang pengurusan perniagaan. Sekiranya tidak ada, boleh mengambil kursus jangka pendek.

Jangan malu untuk belajar dari bawah.

Berusaha untuk menjadikan perniagaan sehingga berada setaraf dengan perniagaan antarabangsa.

Menerima sebarang cabaran dari sudut positif dan menaikkan semangat untuk lebih berjaya.

Mempunyai matlamat dalam hidup dan berusaha mencapainya.

Perlu memberi perhatian dan memantau perniagaan setiap masa, tidak sekadar menyerahkan kepada orang lain.

Apabila sudah menetapkan sasaran untuk berniaga, mereka perlu lakukan dan bukan terus menunggu masa sesuai kerana sekiranya sentiasa takut untuk memulakan langkah, mereka akan terus berada di takuk lama.

Setiap wanita perlu menjadi yang terbaik dalam apa juga yang dilakukan dan tidak menoleh kembali ke belakang atau mempunyai keraguan sebaik membuat keputusan untuk terjun sebagai usahawan.

Percaya bahawa rezeki pasti akan datang daripada sumber yang tidak disangka-sangka sekiranya kita rajin berusaha dan berniaga dengan jujur.

Leave a Reply

1,035 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It