Gaya Hidup Digital Berisiko Buta

Kita semua tahu cahaya matahari mengandungi sinaran ultraungu (UV) yang mempunyai kebaikan dan keburukan kepada kesihatan. Namun, majoriti tidak menyedari cahaya matahari juga mengandungi sinaran biru (blue light) yang membahayakan mata jika terdedah berlebihan.

Cahaya matahari terdiri daripada partikel spektrum elektromagnetik yang bergerak menerusi gelombang. Gelombang ini memancarkan tenaga dalam pelbagai ukuran dan kekuatan. Lebih pendek jarak gelombang bermaksud lebih tinggi tenaganya.

Setiap gelombang diwakili pelbagai warna dan dikategorikan dalam kumpulan seperti sinar gamma, sinar X, sinar ultraungu, sinar inframerah dan gelombang radio. Bagaimanapun, mata manusia hanya sensitif pada satu bahagian spektrum iaitu cahaya yang boleh dilihat seperti warna ungu, indigo, biru, hijau, kuning, jingga dan merah.

Sinaran biru mempunyai jarak gelombang yang sangat pendek dan ini membuatkan ia menghasilkan sejumlah tenaga yang lebih tinggi. Kajian menunjukkan pendedahan pada sinaran biru secara berlebihan dalam jangka panjang boleh menyebabkan kerosakan serius kepada mata.

Ini kerana, sinaran biru menjangkau jauh ke dalam mata dan kesan kumulatifnya iaitu pendedahan sedikit demi sedikit dalam jangka panjang boleh menyebabkan kerosakan kepada retina termasuk pembentukan penyakit mata akibat kemerosotan makular berkaitan usia (AMD).

Namun, sinaran biru tidak hanya dipancarkan oleh sumber semula jadi matahari kerana mata kita juga menyerap cahaya boleh dilihat bertenaga tinggi (HEV) ini daripada sumber buatan.

Setiap hari mata kita terdedah kepada sinaran biru dipancarkan daripada pencahayaan diod pemancar cahaya (LED), lampu kalimantang, skrin digital (televisyen, komputer, telefon bimbit, tablet) dan peranti elektronik.

Pakar Optik dan Pengurus Pembangunan Komersial, Essilor (Malaysia), Daniel Yong berkata, kita tidak dapat mengelak daripada menggunakan produk teknologi skrin digital dan peranti elektronik dalam kehidupan harian sama ada di rumah atau pejabat.

Gaya hidup digital ini turut meningkatkan risiko kepada kesihatan terutama mata apabila organ penting itu mengalami keletihan, pedih dan kemerah-merahan.

Menurutnya, pendedahan kepada sinaran biru yang terlalu banyak sebenarnya menyebabkan kerosakan kekal pada mata berikutan tenaga HEV itu juga berupaya menembusi mata dari semua arah termasuk belakang mata walaupun organ ini mempunyai penapis semula jadi.

Penapis semula jadi mata kita tidak membekalkan perlindungan mencukupi bagi menentang sinaran biru dari cahaya matahari apatah lagi yang dipancarkan daripada produk skrin digital. Pendedahan berterusan dan kesan kumulatif kepada sinaran biru mengakibatkan sel retina mati perlahan-lahan dan menyumbang kepada AMD.

“AMD adalah kehilangan penglihatan sedikit demi sedikit akibat penuaan dan manusia mendapat AMD seiring dengan peningkatan usia. Biasanya, AMD dihidap mereka yang berusia 70 hingga 75 tahun, tetapi sinaran biru mempercepatkan proses kemerosotan makular kira-kira 10 tahun lebih awal.

“Penyakit mata akibat kemerosotan makular ini juga adalah penyebab utama kebutaan dan gejala timbul apabila terdapat satu bintik hitam di tengah-tengah pandangan dan penghidap perlu melirik bola mata ke tepi untuk melihat,” katanya.

Cahaya memasuki mata melalui kornea yang terletak di depan bebola mata sebelum kanta membawa cahaya itu kepada retina. Kornea adalah penghadang telus yang melindungi iris, pupil dan bahagian luaran lain. Retina pula tisu berlapis yang sangat nipis dan menutupi dalaman bebola mata dan sinaran biru bertenaga tinggi merosakkan mata dengan menjejaskan kanta dan retina.

Kanak-kanak juga tidak terlepas daripada berisiko mendapat AMD lebih awal dan mereka lebih mudah terdedah pada kerosakan mata disebabkan kanta mata mereka kurang cekap menapis sinaran terbabit. Ini kerana, sebelum usia 10 tahun mata kanak-kanak belum terbentuk sepenuhnya apabila kanta dan kornea mereka masih lagi telus kepada cahaya.

“Apapun, bukan semua sinaran biru dari sumber matahari mendatangkan bahaya kerana jalur cahaya biru turquoise dengan jarak gelombang 465nm hingga 495nm sangat penting kepada penglihatan dan kesihatan manusia. Ini kerana, cahaya biru turquoise memberi kesan kepada refleks pupil mata dan mengawal jam biologi tubuh manusia.

“Kekurangan cahaya biru turquoise mengakibatkan gangguan tidur, perubahan mood, lemah memori, suhu badan tidak menentu dan kurang kecerdasan,” katanya.

Daniel berkata, bukan sinaran biru saja yang wajar diberikan perhatian kerana pendedahan berlebihan kepada cahaya tidak boleh dilihat bertenaga tinggi seperti sinaran UV yang dipecahkan kepada tiga kategori juga menyebabkan kerosakan seperti katarak yang boleh mengakibatkan kehilangan pandangan sementara.

“Sinaran UVC dengan jarak gelombang 100 hingga 280 nanometer (nm) mempunyai tenaga paling tinggi dalam sinaran UV dan berpotensi mendatangkan bahaya kepada kulit dan mata. Tetapi, lapisan ozon di atmosfera menghalang kemasukan sinaran ini ke permukaan bumi.

“Sinaran UVB dengan jarak gelombang 280 hingga 315 nm mempunyai kadar tenaga lebih rendah daripada UVC. Sinaran ini juga ditapis oleh lapisan ozon tetapi masih mampu menembusi permukaan bumi dan menjejaskan kulit dan mata.

“Sinaran UVA dengan jarak gelombang 315 hingga 400nm adalah paling hampir dengan sinaran cahaya yang boleh dilihat. Walaupun tenaganya lebih rendah daripada UVB dan UVC, ia boleh menembusi kornea dan menjangkau kanta dan retina dalam mata.

“Pendedahan yang berlebihan kepada UVA juga dikaitkan dengan pembentukan penyakit mata seperti katarak, malah penyelidik juga mendakwa sinaran ini turut meningkatkan kemerosotan makular,” katanya.

Beliau berkata, Essilor menerusi penyelidikan khusus mengenai perlindungan mata daripada sinaran berbahaya membangunkan kanta cermin mata berteknologi tinggi dinamakan Crizal untuk merintang sinaran biru dan UV daripada memasuki mata.

“Menerusi teknologi tanpa silau ini kanta cermin mata dibina dengan material terpilih yang mampu menapis sinaran berbahaya terbabit. Tetapi, pada masa sama ia membenarkan cahaya boleh dilihat yang bermanfaat termasuk sinaran biru turquoise untuk memasuki mata.

“Malah, teknologi ini juga mengekalkan ketelusan kanta cermin mata yang mampu memberi penglihatan dengan tahap kejelasan yang tinggi dan warna juga tidak kabur. Kanta cermin mata juga diperkemas dengan faktor perlindungan matahari untuk mata (E-SPF) sebanyak 25 kali ganda,” katanya.

Daniel berkata, perlindungan diberi kanta dengan teknologi dibangunkan Essilor bukan setakat bahagian luar kaca mata untuk menapis sinaran berbahaya, malah perlindungan turut diberi di bahagian dalam untuk mengelak silau yang dibias dari permukaan belakang kanta.

Pengguna yang banyak terdedah dengan lampu kalimantang dan LED di pejabat atau rumah, pengguna kerap skrin digital dan gajet elektronik serta mereka yang berisiko mendapat AMD terutama dengan sejarah keluarga yang berpenyakit itu digalakkan memakai cermin mata untuk penjagaan mata berterusan.

“Mata yang sihat dengan penglihatan yang baik adalah anugerah untuk manusia dan kita akan hilang nikmat untuk melihat jika organ penting ini disia-siakan dengan tiada penjagaan yang baik.

“Langkah berjaga-jaga perlu diambil bagi menjaga mata daripada mengalami kerosakan serius sehingga menjejaskan penglihatan berikutan tidak kira di mana kita berada di luar atau pejabat kita sering terdedah pada kesan buruk sinaran berbahaya terbabit.

“Penjagaan mata perlu dimulakan dari peringkat awal dan cara paling mudah melindungi mata kita adalah dengan memakai cermin mata dan pelindung mata ini juga sudah dikelaskan sebagai peranti perubatan,” katanya.

Menurutnya, pengguna juga perlu memilih cermin mata yang selaras dengan tahap kesihatan matanya dan penggunaan mengikut situasi kerana memakai kaca mata yang tidak sesuai akan memburukkan lagi masalah mata.

Justeru adalah penting pengguna yang ingin memakai cermin mata sama ada untuk mengatasi masalah rabun atau untuk menapis sinaran berbahaya menemui pakar bagi pemeriksaan dan nasihat penggunaan jenis cermin mata.

Leave a Reply

491 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It