Hargai Kutub Utara

Melihat setiap bingkai gambar yang tergantung di ruang legar Hotel Traders dengan paparan beruang polar dan burung Ptarmigan berterbangan benar-benar mengagumkan penulis. Apatah lagi apabila dirakamkan jurugambar tempatan Bonnie Yap yang cukup dikenali sebagai jurugambar sambilan untuk mana-mana acara membabitkan pelancaran fesyen, produk dan makanan.

Apa yang bermain di fikiran penulis bukan hanya pada hasil kerjanya yang unik dan kreatif, tetapi pada kesanggupannya ‘terbang’ dan belayar ke kawasan Artik iaitu rantau di sekitar Kutub Utara dan berhadapan Antartika yang jarang dikunjungi pelancong disebabkan suhu sejuk melampau sehingga mencecah -37 darjah celsius. Malah penulis juga kagum dengan kekuatan semangat dan usaha yang bersungguh-sungguh bagi memastikan dia mampu menghasilkan sesuatu yang bermakna kepada masyarakat.

Dikenali sebagai jurugambar yang ramah dan mudah tersenyum, ketika ditanya perasaan berjaya menjejakkan kaki ke kawasan berais yang dianggap sebagai kerja ‘gila’ oleh ibunya, dia hanya mengangkat tangan menunjukkan tanda bagus sambil menggeleng kepala.

“Tidak mampu diucapkan dengan kata-kata. Semua serba sempurna, hanya mereka yang pernah ke sana mampu memberikan gambaran kerana inilah tingkat pencapaian saya dalam kerjaya jurugambar selama ini. Saya sendiri cukup teruja kerana apa yang saya impikan menjadi kenyataan,” katanya ketika sesi temuramah di Hotel Traders minggu lalu.

Menjadi jurugambar yang ‘gilakan’ cabaran, Bonnie ada sebab tersendiri mengapa dia sanggup mengeluarkan belanja sendiri dengan kos mencecah RM40,000. Dia benar-benar teringin merakamkan gambar beruang polar dan glasier yang disifatkan cukup unik dan menarik.

Namun penulis dapat merasakan seakan ada perkara lain yang mendorongnya untuk melakukan apa yang dilalui sekarang. Ini kerana impian untuk melihat beruang polar dianggap sesuatu yang masih tidak mencukupi bagi menggerakkan seluruh semangat serta membina kekuatan bagi merealisasikan impiannya.

“Saya menyimpan hasrat yang besar untuk membina kejayaan sendiri sebagai jurugambar. Namun begitu semua impian ini tidak akan tercapai sehingga ia didorong satu perasaan untuk melakukan ‘sesuatu’ yang membanggakan sebelum saya menutup mata.

“Setiap hari saya disampaikan berita rakan menghidap penyakit berbahaya seperti kanser. Ada juga yang sudah meninggal dunia. Saya sedar hidup ini terlalu singkat sedangkan masih banyak yang perlu saya lakukan bagi memberi kepuasan kepada diri sendiri,” katanya berlepas ke Artik pada Ogos 2013 dengan melalui Norway, Denmark dan Iceland.

Membawa bersama kamera Canon digital DSLR dengan lensa 300 milimeter, perjalanan Bonnie ke Artik bermula dari Oslo ke Longyearbyen, Norway yang disebut-sebut sebagai bandar paling tinggi atau utara di dunia. Dari situ Bonnie meneruskan pelayaran dengan kapal khas bersama 46 pelancong dari seluruh dunia ke Lautan Greenland sambil memerhatikan glasier di lembah Iceland dan Denmark. “Saya cukup terkesan melihat ais yang melebur di lembah dan tidak ada ais yang cukup untuk membentuk glasier baru. Ini membuka mata saya mengenai isu pemanasan global yang berlaku di seluruh dunia.

“Saya begitu takjub melihat pembentukan ais di sekitar lembah dan bongkah ais dengan jelas berubah bentuk akibat perubahan cuaca tahun demi tahun. Saya tertanya-tanya jika ini keadaannya adakah generasi akan datang mampu melihat glasier dan gunung ais yang semakin mencair,” ujarnya.Baginya semua yang dilihat adalah keajaiban. Bonnie tidak melepaskan peluang merakamkan satu persatu keajaiban yang terbentang di depan mata. Aksi ibu beruang polar yang sedang tidur dan kemudian bermain dengan anak-anaknya menjadi antara tebakan gambar menerusi lensa kamera. Walaupun sebelum datang dia diberitahu agak sukar melihat beruang polar disebabkan faktor cuaca namun Bonnie bernasib baik kerana dia bukan saja diberi peluang melihat satu, tetapi enam yang seolah-olah menunggu gambar mereka diabadikan.

Menjelaskan mengenai cabaran sepanjang 25 hari perjalanan dan 18 hari di Artik selain terpaksa menyesuaikan diri dengan cuaca sejuk, Bonnie juga berhadapan dengan masalah komunikasi terutama dengan pelancong dari seluruh dunia yang bertutur dalam pelbagai bahasa.

Walaupun menggunakan bahasa Inggeris namun pengaruh dialek menyebabkan ia kurang difahami. Bagi mengatasi masalah ini Bonnie banyak bertanya dengan mereka yang datang daripada negara Asia.

Oleh kerana mengembara secara solo, ada kala Bonnie diserang rasa tertekan kerana rindukan keluarga dan kawan-kawan.”Namun saya kembali bersemangat mengenangkan misi yang harus disudahkan dan perlu menghasilkan gambar terbaik,” katanya yang mengunjungi gimnasium dan melakukan senaman setiap hari bagi menguatkan stamina dan membina kecergasan sebagai persediaan ke Artik.

Cinta berputik zaman remaja

Menceritakan bagaimana meminati kerjaya ini dan menjadikannya sebagai mata pencarian, anak bongsu lima beradik ini mengakui cintanya terhadap fotografi dan kamera bermula sejak usia 16 tahun. Ketika itu dia dihadiahi kamera oleh seorang rakan yang meminta dia mengambil gambar pada majlis hari jadinya.

“Kerana cukup teruja menerima kamera dengan filem, saya terus mengambil gambar tanpa henti. Namun apabila gambar sedia dicuci, saya dapati banyak yang rosak dan tidak boleh disimpan. Ini membuatkan saya dimarahi. Sejak itu saya bertekad untuk belajar dalam bidang fotografi bagi menghasilkan gambar yang baik,” katanya yang dibesarkan di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur. Selepas tamat tingkatan lima Bonnie memberitahu ibunya, Chai Kok Siam, dia ingin menyambung pengajian dalam bidang fotografi. Pada awalnya ibu menghalang kerana beranggapan kerjaya ini tidak sesuai untuk wanita kerana didominasi lelaki.

Namun selepas memujuk dengan bersungguh-sungguh akhirnya dia berjaya meyakinkan ibu dan bertekad untuk tidak mensia-siakan kepercayaan yang diberikan kepadanya.

“Pada 1989 saya berjaya mendaftar di Institut Seni Malaysia (MIA) dengan mengambil jurusan fotografi. Bagi menampung pengajian saya berjinak-jinak dengan kerja sambilan sebagai jurugambar di jabatan pengiklanan MIA dan sudah tentu ia banyak mendedahkan saya dengan kerjaya yang sebenar,” katanya.

Selepas menerima diploma dalam jurusan ini Bonnie berkhidmat di syarikat pengiklanan pada 1990 sebelum meletak jawatan dan meneruskan kerjaya di syarikat penerbitan akhbar berbahasa Inggeris.

“Oleh kerana sangat menggemari bidang sukan saya teruja mengambil gambar untuk bahan berita sukan. Namun selepas mencuba saya dapat rasakan ia bukanlah bidang saya sebenarnya. Saya sedar kelemahan saya adalah mengambil gambar bergerak lalu berpindah ke unit majalah dalam syarikat yang sama,” katanya.

Mendapat jolokan jurugambar gaya hidup mewah, Bonnie mendapati hasil kerjaya dalam bidang fesyen, gaya hidup, makanan dan produk sangat digemari pelanggan. Malah dia sering diminta mengambil gambar untuk acara yang mereka anjurkan sehinggakan tiada masa melakukannya. Lalu dia meneroka keluar daripada Star Publications dengan membina perniagaan sendiri selepas hampir 12 tahun menempuh pengalaman berharga.

Dengan keupayaan dimilikinya termasuk idea dan kreativiti, Bonnie yakin ada sesuatu yang harus disimpan agar menjadi khazanah paling berharga. Inilah sebabnya Bonnie merealisasi impian ke Artik seterusnya mengadakan pameran The Jewel of the Artic bagi memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai pentingnya menghargai alam sekitar.

Menurut Bonnie, daripada 179 gambar yang diambil di Artik dia hanya memilih 40 gambar terbaik untuk dipamerkan. Malah dia melakukan suntingan paling minimum ke atas semua gambar bagi mengekalkan status semula jadi.

“Saya hanya bermain dengan tetapan kecerahan untuk imej untuk mengekalkan keaslian. Ini bagi memberi pilihan kepada orang ramai melihat keaslian setiap gambar yang saya ambil di Artik,” katanya.

Pameran fotografi yang akan dipamerkan di lobi Hotel Traders di Kuala Lumpur bermula 1 hingga 31 Mac ini. Bonnie juga akan menjual gambar yang dipamerkan sebagai usaha membantu kanak- kanak yang memerlukan bantuan kewangan untuk perubatan dan rawatan di Hospital Assunta.

Pada masa akan datang Bonnie bercita-cita meneruskan pengembaraan solo ke Antartika pada 2015 dan berharap mampu melaksanakan pameran kedua pada 2016.

Leave a Reply

950 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It