Hidup Atau Mati

Benarkah mereka yang mendiami bangunan tinggi mampu terlepas daripada gigitan nyamuk aedes? Tahukah anda nyamuk aedes mampu terbang pada ketinggian hingga 200 meter?

Malah, kajian yang dilakukan di Singapura mendapati nyamuk pembawa virus denggi itu juga mampu terbang hingga ke tingkat 15 bangunan.

Mungkin tidak terlintas di fikiran kita nyamuk mampu terbang setinggi itu. Ia tidak terbang terus ke paras tertinggi tetapi nyamuk itu mempunyai cara tersendiri.

Rahsianya, nyamuk berkenaan terbang mengikut mangsa dan menaiki lif untuk singgah di tingkat tertentu bagi memudahkan ia bertelur dan membiak.

Selepas menghasilkan telur di tempat air bertakung dan bersih, nyamuk berkenaan akan mula terbang di ketinggian yang lain pula untuk mencari mangsa dan tempat bertelur yang baru.

Memang agak menakutkan tetapi itulah realitinya. Kira-kira 70 hingga 80 peratus kes demam denggi dilaporkan berlaku di kawasan bandar malah angka itu dikatakan semakin meningkat.

Ia disebabkan populasi penduduk yang lebih ramai di kawasan bandar selain banyak kawasan takungan yang tidak dibersihkan. Ini sekali gus memudahkan nyamuk aedes terutama aedes aegypti membiak serta menyebarkan virus denggi dengan cepat.

Statistik menunjukkan terdapat sembilan kawasan yang popular dari segi peningkatan kes denggi. Ia meletakkan Selangor pada kedudukan teratas dengan catatan 4,474 kes sehingga 1 Jun 2013.

Dalam senarai kawasan popular itu juga, Kelantan dan Sabah mencatatkan jumlah peningkatan kes denggi tertinggi iaitu sebanyak 68 peratus dan 67 peratus.Sehingga akhir 2012, kes denggi di negara ini mencecah angka mengejutkan sebanyak 21,900 kes.

Menerusi angka berkenaan, sehingga 1 Jun 2013, 19 kematian dicatatkan dengan tujuh kes di Johor, lima kes di Kuala Lumpur dan Putrajaya, tiga kes di Selangor, dua kes di Sarawak dan satu kes masing-masing di Sabah dan Kedah.

Menurut Ketua Sektor Penyakit Bawaan Vektor, Bahagian Kawalan Penyakit Kementerian Kesihatan Malaysia, Dr Rose Nani Mudin, hanya ada dua pilihan apabila sudah dijangkiti demam denggi sama ada hidup atau mati.

“Ia bergantung kepada sejauh mana pesakit membuat pemeriksaan awal selepas dia mengalami demam. Ada sesetengah pesakit yang meninggal dunia seawal dua hingga tiga hari selepas disahkan demam denggi.

“Pesakit bukan saja mengalami suhu panas yang tinggi, sakit badan, sakit kepala di bahagian belakang mata, loya, muntah dan kadangkala batuk sedikit tetapi virus yang dibawa nyamuk aedes juga menyebabkan kerosakan pada buah pinggang, hati dan jantung berhenti berdenyut.

“Justeru, apabila mengalami demam dengan suhu melebihi 39 darjah Celsius, segera lakukan pemeriksaan di klinik berhampiran bagi menyelamatkan nyawa kerana demam denggi ini tiada ubat mahupun vaksin,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi dialog anjuran pengeluar jenama racun serangga, SC Johnson dengan kerjasama Kementerian Kesihatan sempena Hari Denggi ASEAN yang diadakan di ibu kota, baru-baru ini.Tambahnya, faktor yang menyebabkan pesakit mampu bertahan bergantung kepada kekuatan sistem imun badan mereka.

Namun, itu tidak bermakna golongan muda tidak berisiko mengalami komplikasi akibat serangan virus yang membawa kepada kematian.

Paling merisaukan apabila pesakit dalam kalangan orang tua, kanak-kanak dan ibu hamil kerana mereka berisiko tinggi mengalami komplikasi berkenaan sehingga menyebabkan kematian.

Punca demam denggi

Denggi ialah jangkitan bawaan nyamuk yang biasanya berlaku di kawasan tropika dan sub-tropika di seluruh dunia. Tanda individu yang menghidapnya adalah demam secara tiba-tiba dan sakit kepala yang teruk, sakit otot dan sendi serta ruam badan.

Nyamuk aedes khususnya spesies aedes aegypti membawa virus yang menyebabkan demam denggi dan terdapat empat serotip yang berbeza bagi virus. Ia merebak kepada manusia melalui gigitan yang membawa kepada demam denggi.

Hanya nyamuk aedes betina saja yang menggigit manusia dan biasanya kita tidak dapat merasai sehinggalah terasa pedih dan gatal.

Nyamuk aedes aktif sepanjang hari terutama pada waktu subuh dan senja. Ia lebih suka membiak di dalam air bersih atau jernih yang bertakung dan hanya memerlukan sedikit air iaitu air sebesar duit syiling 20 sen untuk bertelur.

Nyamuk aedes sebenarnya lebih suka bersembunyi di dalam rumah yang berdekatan dengan mangsanya.

Jelas Dr Rose Nani, telur aedes boleh bertahan dalam persekitaran kering sepanjang tempoh enam hingga sembilan bulan dan apabila hujan ia akan bertukar menjadi pulpa atau jentik-jentik.

“Seekor nyamuk aedes mempunyai tempoh hayat selama sebulan dan dalam tempoh itu, ia akan bertelur kira-kira tiga kali. Setiap kali bertelur, nyamuk boleh menghasilkan sehingga 100 telur.

“Telur akan menjadi nyamuk dewasa selama tujuh hari. Ada teori yang mengatakan virus denggi boleh disalurkan kepada telur yang dihasilkan dan ia sudah dibuktikan kesahihannya.

“Nyamuk aedes betina itu menggigit mangsa berlainan sebanyak empat hingga lima kali sebelum kenyang dan berhenti dalam sehari,” katanya.

Demam denggi yang teruk adalah demam denggi berdarah dan sindrom kejutan denggi. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, terdapat empat jenis virus yang berbeza iaitu Den 1, Den 2, Den 3 dan Den 4 yang berkait rapat menyebabkan denggi.

Individu yang pulih daripada jangkitan hanya mendapat imuniti seumur hidup daripada jangkitan jenis sama saja dan mempunyai perlindungan sementara yang bukan sepenuhnya terhadap jangkitan seterusnya daripada mana-mana tiga jenis virus lain.

Jangkitan seterusnya daripada denggi jenis lain akan meningkatkan risiko penyakit yang lebih serius yang dikenali demam denggi berdarah.

Ia menyebabkan pesakit mengalami demam panas, hati bengkak dan lebih serius apabila berlaku kegagalan pengaliran darah serta membawa maut.

Ini bermakna seseorang itu boleh dijangkiti lebih daripada sekali atau sebanyak empat kali seumur hidup.

Penyakit ini biasanya bermula dengan suhu badan yang meningkat secara tiba-tiba diikuti muka merah dan tanda demam selesema lain.

Demam selalunya berterusan selama dua hingga tujuh hari dan suhu panas badan boleh mencapai sehingga 41 darjah Celsius dengan kemungkinan menyebabkan kekejangan serta komplikasi lain.

Cegah sebelum terlambat

Profesor Jabatan Mikrobiologi Perubatan, Fakulti Perubatan Universiti Malaya, Profesor Dr Shamala Devi Sekaran berkata, denggi boleh membawa kesan serius yang akhirnya menyebabkan kematian.

“Orang ramai sering berfikir mereka yang pernah menghidap denggi tidak akan dihinggapi penyakit sama kerana tubuh mereka sudah mempunyai antibodi untuk melawan penyakit selepas jangkitan pertama.

“Pendapat itu salah dan serangan denggi kali kedua lebih teruk serta kesannya bertambah rumit. Pesakit juga mungkin mendapat penyakit serius lain yang boleh merosakkan paru-paru, hati dan jantung,” katanya.

Justeru, langkah pencegahan utama untuk mengurangkan kemungkinan jangkitan denggi adalah dengan mengawal peningkatan bilangan nyamuk aedes.

Disebabkan pemindahan virus memerlukan nyamuk vektor, penyebaran denggi boleh dihadkan dengan mengurangkan bilangan nyamuk.

Pendekatan berasaskan masyarakat perlu diadakan bersama dengan inisiatif pendidikan yang mengajar orang ramai mengenai nyamuk sebagai vektor penyakit dan risiko wujudnya kawasan pembiakan nyamuk berhampiran rumah mereka.

“Orang ramai mempunyai persepsi mereka tidak akan dijangkiti denggi. Namun, statistik membuktikan sebaliknya dan kes denggi didapati bukan saja semakin meningkat tetapi lebih teruk.

“Langkah pencegahan yang mudah boleh dilakukan setiap individu dengan membersihkan tempat nyamuk bertelur. Air kotor yang bertakung bukanlah satu-satunya tempat pembiakan nyamuk aedes kerana ia lebih suka memilih air bersih.

“Bekas buatan manusia seperti seramik, bekas logam, tong simpanan air, pasu bunga serta bekas makanan yang dibuang dan terdedah menyebabkan air hujan bertakung sehingga enam hari boleh menjadi tempat pembiakan nyamuk,” katanya.Sementara itu, Dr Rose Nani menambah, bekas berwarna gelap seperti merah dan hitam juga menjadi kesukaan nyamuk aedes. Justeru, elak daripada menggunakan rona berkenaan untuk dijadikan bekas menyimpan air dan seumpamanya.

“Namun, harus diingat tidak semestinya menggunakan bekas berwarna lain dapat mengelakkan nyamuk bertelur dan membiak kerana ia memang suka air bersih.

“Jarang nyamuk aedes membiak di kawasan air parit atau air berlopak yang kotor seperti digemari nyamuk jenis malaria. Faktor berkenaan membawa kepada pembiakan aedes yang banyak di kawasan bandar,” jelasnya.

Selain membersihkan tempat kediaman dan kawasan sekitar daripada bekas takungan air hujan atau yang disimpan, ada juga yang menganggap mengamalkan pengambilan sesuatu makanan atau minuman ketika demam boleh membantu mengurangkan suhu panas badan.

Ada juga individu yang mengambil minuman isotonik atau air kelapa ketika menghidap demam denggi. Ini tidak salah kerana bahan minuman berkenaan tidak berbahaya.

Sekurang-kurangnya ia dapat mengekalkan bahan dalam saluran darah seperti garam yang biasanya akan dikeluarkan daripada saluran akibat serangan demam denggi.

Leave a Reply

870 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It