Hindari Guna Bahasa Pelat

SETIAP ibu bapa pasti teruja memiliki anak yang petah berbicara, pandai membawa diri serta bijak berkomunikasi. Apatah lagi apabila usia anak baru menjangkau dua atau tiga tahun. Kepetahan bercakap serta kebijaksanaan meluahkan pandangan bukanlah satu anugerah, tetapi dipengaruhi persekitaran serta pendedahan daripada ibu bapa. Tidak mungkin seorang kanak-kanak petah berkata-kata dengan sendiri kecuali diajar sejak kecil.

Ada sesetengah ibu mula bercakap dengan anak ketika dari dalam kandungan. Namun sama ada kaedah ini berkesan atau tidak sukar dibuktikan, namun ada kajian menunjukkan bayi di dalam kandungan sudah boleh me–ngenali dan mendengar suara ibunya. Oleh itu ibu digalakkan bercakap dengan anak sejak dari dalam rahim kemudian diteruskan selepas kelahiran anak. Ini kerana setiap patah perkataan yang terpacul daripada mulut orang dewasa, tidak kira sama ada ibu bapa, guru, pengasuh akan menjadi ikutan mereka.

Menurut Jurulatih Profesional Keibubapaan Bertauliah dan penulis buku Ibu Kool Bapa Hebat, Jamilah Samian oleh kerana anak-anak amat mudah menyerap setiap perkataan yang keluar daripada mulut ibu bapa, adalah sangat penting ibu bapa berhati-hati dalam pengucapannya dan bercakap menggunakan perkataan yang baik dan penuh.

“Jangan sangka anak kecil tidak memahami apa yang diperkatakan. Apabila anak berada di sisi tidak kira di rumah, ketika menonton televisyen, di meja makan, di dalam kereta bercakaplah sebanyak mungkin dengan mereka supaya minda mereka terbuka luas dan mampu menyerap sebanyak mungkin perkataan yang anda keluarkan,” katanya.

Kebanyakan ibu bapa sering menggunakan bahasa pelat ketika bertutur dengan anak yang baru berusia setahun atau dua tahun. Sebenarnya bahasa sangat penting dalam proses pembesaran anak-anak. Sebaiknya gunakan bahasa penuh, lancar, mudah difahami dan tidak pelat ketika berinteraksi dengan mereka. Ini kerana pada awal usia bayi mempunyai deria rasa yang sangat jelas dan peka pada sebutan.

“Dalam hal ini ibu bapa boleh bercakap dengan mengembangkan perbendaharaan kata menerusi teknik bercerita. Ini boleh dilakukan ketika menyusukan anak, ibu mengambil buku dan membacanya. Selain memantapkan perhubungan ia juga dapat memberikan pendedahan awal mengenai penggunaan bahasa yang betul,” katanya. Tambah Jamilah lagi sebelum tidur ibu boleh membacakan buku cerita tidak kira sama ada buku berbahasa Melayu atau Inggeris dengan membuat nada suara pelbagai dan mimik muka bagi memberikan keseronokan kepada anak-anak.

Terdapat perbezaan tahap keupayaan dalam menyusun perbendaharaan kata bagi anak lelaki dan perempuan. Anak perempuan lebih cepat matang berbanding lelaki.

Justeru ada ibu bapa mengatakan anak lelaki lambat bercakap berbanding perempuan. Dalam hal ini sekiranya ibu bapa bijak menggunakan kemahiran komunikasi dengan anak tidak wujud perbezaan jantina.

Satu kesilapan yang sering berlaku apabila anak-anak sudah memasuki alam persekolahan atau prasekolah ibu bapa terlalu banyak memberi perhatian kepada kerja rumah dan hal persekolahan. Setiap hari ibu bapa akan bertanya sama ada anak-anak sudah menyiapkan kerja sekolah, tulisan makin cantik atau tidak, anak sudah boleh menulis, membaca atau mengira serta apa yang diajar guru hari ini. Tanpa sedar hal ini akan mencetekkan perkembangan minda mereka. Adalah lebih baik sekiranya interaksi dengan anak diisi dengan perbualan yang lebih bermakna.

Misalnya ketika dalam perjalanan pulang dari sekolah ibu boleh berbual-bual dengan anak mengenai peristiwa semasa atau apa yang ada di persekitaran mereka seperti “Wah, besarnya bas itu. Ada berapa tayar bas dan bagaimana orang yang menciptanya?

“Nampak tak pokok tinggi itu, berapa usia agaknya pokok itu. Mengapa daun–nya kecil?” atau anda boleh menyebut mengenai sesuatu benda di dalam ruang tamu, mungkin ketika anak sudah mula bertatih atau berjalan seperti, “Tengok ni, Man. Ini namanya pembersih vakum. Man nak tahu macam mana pembersih vakum ini berfungsi? Mari ayah tunjukkan.”

Anda boleh mengeluarkan bahagian pembersih vakum itu dan beri anak menyentuhnya dalam pada masa sama terangkan fungsinya.

Cuba wujudkan konsep penceritaan yang memerlukan jawapan subjektif manakala anak-anak bebas memberikan pendapat berbeza. Jangan sekat keupayaan si kecil untuk bertanya. Ini kerana ia akan mengehadkan kreativiti serta perbendaharaan kata mereka. Dalam hal ini ibu bapa boleh melatih anak-anak menerusi pelbagai situasi misalnya ketika bertemu doktor biarkan mereka berbual dengan doktor dan menerangkan penyakit yang mereka hadapi.

“Sebelum bertemu doktor ibu boleh melatih menjadi doktor di rumah dan memulakan perbualan dengan anak-anak bagi menambah keyakinan diri mereka,” katanya.

Paling penting menurut Jamilah ketika makan adalah masa paling sesuai untuk semua orang bercerita dan melaporkan apa yang berlaku pada hari itu. Ini kerana setiap hari ibu bapa sibuk bekerja dan tidak mempunyai masa berkomunikasi dengan penjaga. Elakkan makan secara bersendirian dan pastikan semua ahli keluarga berkumpul di meja dan makan bersama.

Di rumah pula ibu bapa mempunyai ruang yang sangat besar untuk berinteraksi dengan anak-anak. Pada zaman sains dan teknologi ibu bapa boleh mencari video pendek yang disiarkan di laman youtube dan meminta anak-anak berbincang mengenainya. Tidak perlu terlalu lama cukup 10 atau 15 minit saja. begitu juga ketika menonton televisyen perlu ada komunikasi secara dua hala di antara ahli keluarga. Ini boleh dilakukan dengan ibu bapa bertanya atau mengemukakan pendapat sekiranya apa yang dipaparkan tidak sesuai ditonton mereka.

“Misalnya memberitahu pada anak kecil bercakap dengan perkataan kurang sopan atau meninggikan suara adalah tidak baik kepada ibu bapa. Oleh itu anak akan lebih memahami bukan saja menerusi bahasa, tetapi perlakuan negatif yang ditonjolkan di kaca televisyen,” ujarnya yang menjelaskan apa saja persoalan membantu merangsang minda mereka untuk berfikir dan berkomunikasi.

Tambah Jamilah kebanyakan ibu bapa moden kini tidak tahu bagaimana menyalurkan emosi anak-anak menjadi lebih positif. Misalnya apabila marah, sedih, takut runsing dan risau akan membuatkan anak-anak menunjukkan ekspresi negatif dengan membaling barang, menjerit, menangis dan berada dalam ketakutan.

Hal ini perlu diberi penekanan kerana perasaan ini jika tidak ditangani dengan baik akan menyebabkan anak-anak membesar dalam ruang yang kurang sihat.

“Misalnya perasaan marah akan membuatkan mereka menjadi pembuli ketika remaja, sedih menyebabkan anak kurang keyakinan diri manakala rasa sedih menjadikan anak-anak tidak mampu menyuarakan perasaan mereka dan hidup dalam kemurungan.Ibu bapa harus mendidik anak-anak meluahkan setiap emosi ini secara positif dan bagaimana mengendalikannya. Ini boleh dilakukan dengan membiarkan mereka meluahkan perasaan marah atau sedih dengan ibu bapa berusaha menjadi kaunselor dan cuba menjadikan keadaan lebih baik. Paling penting jangan biarkan wujudnya perasaan dendam atau benci pada seseorang,” katanya.

Malah situasi akan menjadi lebih buruk apabila sifat ini terbawa-bawa sehingga dewasa apabila mereka menjadi suami dan tidak tahu bagaimana berkomunikasi dengan isteri dan meluahkan rasa sedih, marah, runsing dan tertekan kepada pasangan masing-masing.

Untuk mendapatkan anak yang petah dan bijak berkata-kata ibu bapa harus menjadi idola terbaik kepada mereka. Mengeluarkan perkataan kurang sopan, memaki hamun atau perkataan lucah adalah contoh peniruan yang akan kekal dalam minda anak-anak. Pada zaman sains dan teknologi anak-anak perlu didedahkan dengan persekitaran positif bagi membolehkan mereka memberi dan menerima pendapat daripada orang lain.

Untuk melahirkan anak-anak yang hebat atau anak-anak kelas pertama ibu bapa harus mendapatkan ilmu pengetahuan cara mendidik anak dengan berkesan. kemahiran serta kefahaman ibu bapa harus diperbaiki.

“Ini kerana ibu bapa hari ini dibesarkan dalam zaman dan suasana berbeza. Justeru teknik pengurusan tidak sama. Dulu ibu bapa dibesarkan dalam serba kekurangan tetapi hari ini anak-anak boleh mendapatkan apa saja yang mereka inginkan. Tetapi membiarkan masa dan keadaan menentukan pembentukan anak-anak akan menjadikan mereka susah dibentuk terutama apabila meningkat remaja. Oleh itu jika mahukan anak yang petah, bijak berkomunikasi bermula ketika mereka kecil dan perlu disemai sepanjang masa,” katanya.

Tip untuk ibu bapa:

1. Bagi masa pada anak-anak.

Untuk mendapatkan anak yang petah dan bijak berkata-kata memerlukan masa. Didik mereka setiap hari dan jangan terlalu mendesak untuk melihat hasilnya. Sebaliknya gunakan pelbagai pendekatan sama ada di rumah, di dalam kereta ketika membeli-belah dengan mengajak mereka bercakap kepada isu yang lebih besar dan pelbagai.

2. Cari masa berinteraksi dengan anak di dalam kereta. Cari isu-isu yang boleh merangsang perbendaharaan kata anak-anak. Bercakap perkara yang baik-baik dengan anak. Jangan hanya fokus pada persekolahan saja.

3. Berbual sebelum tidur.

Bercerita dengan anak sebelum tidur dengan membacakan buku cerita ketika mereka masih kecil sehingga usia 11 tahun. Ini akan mengeratkan hubungan dan mewujudkan rasa seronok kepada anak-anak.

4. Bawa anak keluar makan secara berdua.

Ini boleh dilakukan dengan membawa anak makan bersama dan beri mereka ruang untuk meluahkan apa saja mengenai ibu bapa atau adik-beradik yang lain. Gunakan peluang berbual menerusi media sosial seperti Facebook supaya mereka merasakan ibu bapa adalah orang yang boleh dipercayai dan dekat dengan mereka.

Leave a Reply

936 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It