Isadora Kini Chef Berjaya

Tidak semua orang bernasib baik berpeluang bekerja dalam bidang yang mereka minati, malah ramai yang terpaksa bersabar dan meneruskan tugas di pejabat biarpun dalam hati meronta-ronta mahu mencuba sesuatu yang baru atau setidak-tidaknya perkara yang lebih dekat di hati masing-masing.

Namun impian dan realiti adalah dua perkara berbeza, apatah lagi ia membabitkan kos sara hidup dan kehidupan berkeluarga yang tidak boleh diperjudikan sesuka hati.

Apabila mengambil kira semua kelebihan dan kekurangan akibat sesuatu tindakan, ramai yang ‘terpaksa rela’ menjalani kehidupan sebagai pekerja berdedikasi demi melunaskan hutang setiap bulan serta membuat simpanan demi hari tua walaupun terpaksa melupakan minat sebenar.

Selain bimbang hilang mata pencarian, semuanya digagahi berikutan tidak memiliki sebarang keyakinan untuk memulakan cabaran baru dalam kehidupan. Apatah lagi kebanyakan kita dibesarkan dalam suasana yang tidak menggalakkan pengambilan risiko kerana dikhuatiri memakan diri.

Namun, berbeza dengan Isadora Chai, 34, yang bukan saja pernah menghabiskan masa selama beberapa tahun dalam bidang bioteknologi, malah begitu cemerlang dalam kajian sel stem yang dijalankannya sehingga mendapat pengiktirafan dalam kerjaya.

Dia menghabiskan empat tahun di Singapura sebagai pelajar dan melanjutkan pengajian di Universiti New South Wales, Australia dalam bidang bioteknologi, biokimia dan pemasaran dengan kepujian dalam tesis berkaitan kajian sel stem.

Walaupun mempunyai minat mendalam dalam bidang masakan, rasa bersalah yang bersarang dalam diri bagi memenuhi impian ibunya yang juga ibu tunggal untuk berjaya dalam bidang yang dipelajari membuatkan Isadora menyertai dunia farmaseutikal.

Berada pada tahap selesa dalam kerjayanya sebelum ini tidak membantu mengurangkan rasa tidak keruan apabila memikirkan impian yang belum jua terlaksana hingga ia menjadi seakan-akan suatu tekanan dalam diri.

Disebabkan terlalu tertekan dengan keadaan itu, Isadora pernah mengambil keputusan drastik dengan membeli tiket penerbangan ke luar negara untuk bercuti tanpa membawa pakaian, hanya bertemankan kad kredit.

Kehidupan serba pantas dengan gaji yang lumayan tidak mampu menggembirakannya, malah jauh di sudut hati dia terasa kosong, seolah-olah kehidupannya tidak bererti.

“Apabila pulang daripada bercuti, saya mempunyai suatu perasaan tidak mahu kembali ke tempat kerja dan saya tahu ia bukan satu petanda yang baik. Panggilan pertama yang saya buat sebaik pulang adalah menghubungi majikan dan memaklumkan saya akan berhenti kerja dan mahu menjadi chef.

“Panggilan kedua pula kepada ibu saya yang sememangnya sangat terkejut dengan tindakan saya. Mula-mula ibu sukar mengerti mengapa saya lakukan perkara ini, tetapi lama-kelamaan dia menyokong impian saya,” katanya yang kini memiliki sebuah restoran yang menghidangkan makanan Perancis, Bistro Table di Petaling Jaya.

Memiliki karakter ‘gila-gila’, sebaik meletakkan jawatan, Isadora bertekad untuk mengejar impiannya bergelar chef dan sanggup terbang ke Sydney. Di sana, dia belajar memasak dan bekerja di restoran bagi memahami selok-belok pengurusan perniagaan makanan.

Dibesarkan dalam keluarga yang mementingkan pencapaian akademik dan dikelilingi ahli keluarga yang bergelar peguam serta golongan profesional, Isadora mengambil jalan penuh risiko untuk mengejar impiannya.

Menurutnya, ia satu pengalaman yang membuka mata dan membuatkannya terasa lebih ‘hidup’ kerana dapat mencapai impian yang selama ini disemat kemas dalam hatinya.

Seorang yang rajin, berdisiplin dan berdedikasi, usahanya ternyata membawa hasil apabila restorannya mendapat perhatian ramai sehingga dia mendapat pengiktirafan sebagai antara tiga Chef Terbaik di Malaysia daripada buku panduan restoran Miele Guide di Asia pada majlis Anugerah Miele Guide dan American Express, baru-baru ini.

“Saya bertuah kerana dikelilingi mereka yang memberi sokongan kuat. Rakyat Malaysia sememangnya mempunyai semangat keusahawanan yang tinggi.

“Selepas hampir tiga tahun terbabit dalam menguruskan restoran, saya belum puas dan mahu mencipta lebih banyak hidangan menarik, berbeza daripada orang lain,” katanya.

Menurutnya, tidak sekadar mencipta resipi mengikut selera, dia juga menjadikan hal ehwal semasa termasuk politik sebagai sumber inspirasi untuknya menghasilkan menu dan menimbulkan suasana unik dan penuh ceria di restoran miliknya.

Selain menguruskan restoran, Isadora juga terbabit dalam perundingan restoran, penggayaan hidangan, rekaan pinggan mangkuk serta barangan kemas di samping menulis buku masakan.

“Bagi saya, jangan sekali-kali kita beritahu pada diri sendiri apa yang kita tidak boleh lakukan, tetapi perkara yang kita mahu lakukan dan berusaha menjadikannya realiti.

“Anda perlu menjadi seorang yang pandai memberi motivasi kepada diri sendiri supaya kuat semangat sekiranya ingin menjadi usahawan berjaya,” katanya.

Begitu juga halnya dengan Tee May Yee, 30, yang bertukar kerjaya daripada ahli korporat dengan sut kemas dan dihantar ke tempat kerja menggunakan limosin kepada pembuat aiskrim tiga tahun lalu.

Menurutnya, selepas tamat pengajian ijazah dalam bidang seni 10 tahun lalu, dia memegang jawatan di bahagian pengurusan korporat dan tugas pertamanya adalah di kota London.

Walaupun kerjayanya membuka peluang untuk mengembara ke luar negara selain menikmati pelbagai kelebihan daripada majikan, dia tidak mempunyai minat dan merasakan hidupnya hanya berkisar kerja semata-mata.

“Ketika bekerja di London, saya membeli sebuah mesin pembuat aiskrim. Disebabkan menjadi budaya di sana yang sering mengadakan parti di rumah, saya membawa aiskrim buatan sendiri ke setiap parti yang saya hadiri.

“Apabila ramai memuji aiskrim yang saya buat, saya mula berasa seronok dan merasakan membuat aiskrim bukan sukar, malah saya rasa amat gembira apabila dapat menghasilkan aiskrim yang lazat,” katanya.

Selepas empat tahun bertugas di London dan kontraknya hampir tamat, majikan menawarkan kontrak baru kepadanya yang akan membuatkan Tee terikat untuk empat tahun lagi dengan syarikat berkenaan.

Selepas berfikir semasak-masaknya, Tee mengambil keputusan untuk tidak menandatangani kontrak, sebaliknya mengemas semua pakaiannya dan pulang ke Malaysia untuk memulakan impian menjadi penjual aiskrim.

Dia kemudian bertemu rakan baiknya, Lee Ee Vee dan berkongsi idea mengenai rancangan membuka perniagaan aiskrim. Akhirnya mereka bersama-sama menyusun rancangan perniagaan sehingga tertubuhnya jenama aiskrim buatan tangan, The Last Polka sejak tiga tahun lalu.

Apa yang menarik mengenai aiskrimnya bukan sekadar pembungkusan yang menarik, malah rasa serta bahan yang diilhamkan daripada memori makanan penuh nostalgia bagi penduduk negara ini seperti gula Melaka, teh tarik dan pandan kaya.

Aiskrim yang dihasilkan dua rakan baik itu banyak berasaskan eksperimen bagi menghasilkan rasa paling unik dan boleh mengejutkan peminat dan pengkritik makanan di negara ini.

“Selepas kami bersetuju dengan idea ini, perkara pertama yang kami buat adalah menghabiskan masa yang lama dengan membuat pelbagai eksperimen untuk menghasilkan rasa aiskrim paling sedap.

“Apabila saya berjaya menjual keluaran aiskrim pertama, ia memberi semangat yang luar biasa untuk terus berusaha dan berjaya dalam bidang ini. Saya menjadi semakin yakin dan terus menghasilkan pelbagai perisa lain,” katanya.

Bermula tanpa sebarang pengetahuan mengenai perniagaan, lebih membanggakan, aiskrim keluarannya kini berada di 16 kafe dan restoran di seluruh Lembah Klang, menawarkan aiskrim gaya Perancis dengan rasa Asia.

“Kami bermula tanpa sebarang pelan perniagaan, hanya untuk mengejar impian. Saya masih bersusah payah untuk berusaha mencari bahan terbaik pada harga berpatutan bagi menghasilkan aiskrim yang lazat.

“Selepas, tiga tahun meninggalkan kerjaya dalam dunia korporat, saya tidak berasa menyesal, malah teruja untuk membina empayar perniagaan,” katanya.

Leave a Reply

1,037 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It