Jaga Pemakanan, Aktif Beriadah

Diabetes adalah sejenis penyakit zaman moden yang semakin meningkat dan mengancam kesihatan penduduk di seluruh dunia, malah di Malaysia sendiri, 1.4 juta rakyatnya direkodkan menghidap penyakit ini.

Ia menyebabkan pelbagai kerosakan organ dan sistem saraf. Bahagian paling mudah mengalami masalah terluka atau ulser dan terdedah kepada kecederaan adalah tapak kaki.

Menurut Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO), dalam tempoh 20 saat, satu kaki akan dipotong akibat diabetes dalam kajian global yang dilakukan pada 2011.

Apabila seseorang mengalami diabetes dalam satu tempoh yang panjang dan kandungan gula dalam darahnya tidak dikawal dengan baik, ia boleh menyebabkan kerosakan saraf dan kaki menjadi kebas serta tidak berasa sakit, biarpun kaki sudah terluka.

Kerosakan saraf pada kaki juga bermakna aliran darah yang membawa zat dan bekalan oksigen terganggu. Tanpa pengaliran darah yang baik, luka di kaki akan lambat atau tidak akan sembuh. Luka yang tidak dirawat dengan baik akan berisiko mendapat jangkitan seterusnya mengancam nyawa.

Menurut Koordinator dan Perunding Penjagaan Luka Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr Harikrishna, pesakit diabetes cenderung untuk mengalami masalah luka di kaki kerana kewujudan ulser akibat luka yang tidak dirawat awal. Dalam kebanyakan kes, luka ini hanya disedari apabila ia mula berbau menandakan terdapat jangkitan kuman.

Katanya, apabila luka berkenaan dijangkiti kuman dan menjadi lebih teruk, bahagian kaki yang terjejas akan mengalami gangren iaitu tisu mati. Bagaimana keadaannya? Jari kaki pesakit kelihatan lebam dan hitam yang sekali gus boleh menyebabkan kecacatan jika apabila bahagian itu perlu dibuang (dipotong) demi menyelamatkan nyawa.

“Apabila kaki terkena jangkitan, kami akan cuba menyelamatkannya dengan mengurangkan sebanyak mungkin gangren, namun jika ia sudah bertukar menjadi hitam yang menandakan tisu sudah mati, kami terpaksa memotongnya.

“Jika seseorang pesakit diabetes sudah dipotong satu kaki akibat penyakit itu, tetapi masih tidak menjaga kesihatan dan mengawal paras gula dalam darah, berkemungkinan besar (50 peratus) sebelah lagi kakinya akan turut dipotong.”Melalui pengalaman saya, keadaan ini akan meningkatkan sehingga 68 peratus risiko kematian pesakit dalam tempoh lima tahun selepas kakinya dipotong jika gaya hidup tidak diubah,” katanya ketika ditemui di pusat pengurusan luka bagi pesakit diabetes di Klinik Pakar Harian HKL.

Biarpun diabetes mempunyai kesan yang teruk kepada kesihatan, luka dan kehilangan kaki akibat penyakit berkenaan sebenarnya boleh dielakkan sehingga 85 peratus andai pesakit peka dan mengambil serius terhadap usaha mengekalkan paras gula normal dalam darah mereka.

Selain menjaga pemakanan dan aktif beriadah bagi mengawal paras gula dalam darah, penghidap diabetes juga disaran sentiasa membersihkan dan memeriksa keadaan kaki dan keseluruhan tapak kaki setiap hari supaya luka baru dapat dirawat dengan segera.

Katanya, kaki yang mempunyai luka kecil dan masih belum dijangkiti kuman boleh dibersihkan sendiri oleh pesakit menggunakan air dan sabun, sebelum ditutup dengan plaster.

Kaki juga perlu dipastikan tidak mengalami masalah kulit kering dan pecah di tapak kaki yang boleh mengakibatkan luka dan membenarkan kuman memasuki bahagian berkenaan, seterusnya menyebabkan kaki diancam gangren.

Disebabkan itu, pendidikan dan kesedaran bagaimana untuk menjaga kaki dan luka bagi pesakit diabetes adalah sangat penting demi memastikan anggota penting tubuh itu dapat dipelihara sebaik mungkin.

Tidak sayang diri sendiri

Kata Dr Harikrishna, orang awam tidak mempunyai kesedaran mengenai kepentingan penjagaan kaki bagi pesakit diabetes dan selalunya pesakit mengambil ringan perkara itu selagi ia tidak benar-benar berlaku terhadap diri mereka.

“Pesakit tidak peduli dengan kesihatan sendiri. Mereka tidak ambil berat kandungan gula dalam darah, tidak berjumpa doktor atau mengikuti nasihat doktor. Mereka tidak sayang pada diri sendiri.

“Siapa lagi yang paling menyayangi kita kalau bukan diri sendiri dan siapa yang perlu mengambil berat mengenai dirinya sendiri? Keluarga mungkin boleh membantu memberi nasihat, tetapi pokok pangkalnya adalah diri kita sendiri yang perlu menjaga kesihatan supaya tidak mengalami masalah kesihatan lebih serius.

“Disebabkan itu, kerjasama daripada pesakit itu sendiri adalah sangat penting dengan menjaga pemakanan dan kandungan gula dalam darah mereka supaya kesihatan mereka tidak terjejas,” katanya.

Katanya yang mempunyai pengalaman selama 15 tahun dalam penjagaan luka pesakit diabetes, cara terbaik menjaga kesihatan adalah mengambil langkah pencegahan dan mengubah sikap dengan cara mengambil langkah proaktif bagi penjagaan kesihatan,” katanya.

Apabila gula dalam darah pesakit berada pada tahap tinggi dan dia mengalami luka yang dijangkiti kuman, aliran bekalan darah tidak sampai ke kaki lalu ia akan mengakibatkan gangren.

“Apabila berlaku gangren, memang kita sudah tidak boleh hendak buat apa-apa dan jawapannya hanya satu – ia perlu dipotong untuk menyelamatkan nyawa dan bahagian anggota lain.

“Bagi mereka yang merokok pula, ia meningkatkan lagi masalah itu. Di Malaysia, 6.3 peratus daripada penghidap diabetes sudah kehilangan kaki mereka akibat gangren,” katanya.

Jumlah mereka yang mengalami risiko kaki dipotong lebih tinggi di bahagian luar bandar kerana kebanyakannya tidak tahu luka di kaki itu adalah berbahaya, tidak tahu di mana hendak mendapatkan rawatan, ada kalanya tidak sedar sehinggalah terdapat lubang besar yang menampakkan tulang pada kaki dan luka berbau busuk.

Katanya, bagi pesakit yang datang untuk mendapatkan rawatan berkaitan luka di kaki mereka, pihak hospital akan melakukan pemeriksaan kesihatan keseluruhan bagi mendapatkan maklumat sebenar sebelum mula menjalankan rawatan tepat.

“Diabetes adalah satu-satunya penyakit yang mengancam semua bahagian organ dan anggota tubuh badan dan membabitkan semua pakar dalam pelbagai bidang untuk mengawal kesannya kepada pesakit.

“Mereka juga akan dibawa bertemu pakar nutrisi, pakar diet, kaunselor dan ahli farmasi bagi mendapatkan sebanyak mungkin maklumat mengenai penjagaan kesihatan mereka,” katanya.

Berikutan pengurusan luka yang betul amat penting dalam membantu merawat pesakit, HKL turut bekerjasama dengan semua hospital dan klinik kesihatan seluruh negara dengan memberi latihan, pengetahuan dan peralatan terbaik mencuci dan membalut luka.

Setiap kakitangan di hospital dan klinik di seluruh Malaysia juga kini sedang dilatih dan dilengkapkan dengan unit pengurusan luka yang lebih maju sebelum dirujuk kepada pakar .

Ketika ini katanya, kit pengurusan luka lebih maju bagi kaki pesakit diabetes diberikan kepada hospital dan klinik seluruh negara, tetapi jumlahnya masih terhad memandangkan harganya yang mencecah ribuan ringgit bagi setiap kit.

“Dalam rawatan pengurusan luka yang lebih maju, antara bahan yang kita gunakan adalah hidrokoloid, madu, hidrofiber, gel hidroaktif, busa, pembalut kalsium alginat, gliserin, serbuk perak dan emas.

“Perak akan membunuh kuman dan setakat ini ia adalah yang terbaik dan tidak ada tentangan daripada kuman manakala emas pula bertindak menyerap lebihan cecair. Gliserin pula melembapkan kawasan luka dan memastikan ia pulih dengan baik.

“Selain membersihkan dan membalut luka, kita juga ada menggunakan terapi infra merah bagi mempercepatkan luka sembuh. Kesemua ini kita jalankan di HKL dan setakat ini, HKL merupakan pelopor dunia di bahagian pengurusan luka kaki akibat diabetes,” katanya.

Langkah penjagaan kaki pesakit diabetes

1. Basuh kaki menggunakan sabun terutama di celah jari setiap hari.

2. Keringkan kaki dengan tuala bersih dan lembut terutama di celah jari kaki.

3. Sapukan losyen pelembap supaya kulit tidak kering termasuk antara celah jari kaki.

4. Selalu mengurut kaki dan jari kaki dengan tangan secara perlahan-lahan.

5. Gunakan stokin daripada kain kapas yang dapat menyerap peluh. Pastikan ia tidak terlalu ketat kerana akan menghalang edaran darah pada kaki. Tukar sarung kaki setiap hari.

6. Elak berkaki ayam di luar ataupun di dalam rumah supaya tidak luka terpijak benda tajam atau panas.

7. Pakai kasut bersaiz sesuai. Pilih kasut yang lembut dan tidak ada besi bagi mengelakkan terluka.

8. Setiap kali sebelum memakai kasut, lakukan pemeriksaan teliti terhadap kasut bagi mengelak bahan yang boleh mencederakan kaki.

9. Potong kuku jari secara lurus dan tidak terlalu pendek. Jangan bulatkan bahagian tepinya. Kikis pinggir kuku supaya tidak tajam, gunakan penyepit kuku dan jangan gunakan peralatan yang hujungnya tajam ketika membersihkan kuku kaki.

10. Jangan merendam kaki lebih daripada lima minit dan di dalam air panas.

11. Jangan duduk menyilang kaki untuk masa yang lama.

12. Periksa kaki, tapak dan celah kaki dengan teliti setiap hari di tempat yang terang. Gunakan cermin jika perlu atau minta bantuan orang lain. Periksa untuk mengesan rekahan kulit, calar, kudis, bisul, bengkak, luka, lepuh, perubahan warna kulit dan kulit tebal.

13. Luangkan masa beberapa minit sehari untuk berbaring atau duduk dengan meletakkan kaki lebih tinggi daripada badan.

Leave a Reply

861 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It