Jangan Kecewa Tanggapan Negatif

Sejak di dalam kandungan sehinggalah Ameer Imran Mohd Azman atau mesra disapa Imran berusia tujuh tahun, semuanya kelihatan normal saja.

Namun, perasaan curiga mula menyelubungi hati ibunya, Norsidah Adam, 39, setelah mendapati anak kedua daripada lima beradik itu masih belum mengenal huruf walaupun sudah memasuki tahun satu dan dua.

Walaupun fizikalnya kelihatan normal, Norsidah mula sedar ada sesuatu yang tidak kena dengan Imran, sekali gus mendapatkan surat kebenaran daripada pihak sekolah ketika anaknya berusia sembilan tahun untuk menjalani pemeriksaan pakar.

“Sejak di dalam kandungan lagi, dia paling mudah dijaga, malah langsung tidak cerewet termasuk soal pemakanan.

“Namun, sejak memasuki sekolah rendah saya dapati dia mempunyai masalah yang saya dan guru sendiri tidak menyedarinya hinggalah mengetahui anak masih belum kenal huruf.

“Saya bertambah bimbang ketika menyemak buku latihannya dan mendapati setiap helaian kosong tanpa ada sebarang tulisan atau angka,” katanya.

Apabila bertanyakan gurunya, jawapan diberikan mungkin Imran agak lambat menerima pembelajaran.

Disebabkan tidak mengetahui masalahnya, dia kerap mengkritik anaknya jika melakukan kesilapan. Sejak di tadika, dia juga sudah menunjukkan sikap tidak mahu bergaul dengan rakan sebaya, pendiam dan lebih suka menjauhkan diri, namun itu tidak diambil kisah kerana menganggap ia perkara biasa.

Percakapannya juga sedikit pelat walaupun tidak begitu ketara. Bukan itu saja, malah pernah juga anaknya bertegas tidak mahu ke sekolah, namun tidak pula dinyatakan sebabnya, tetapi dia lebih suka berdiam diri.

Apabila dipujuk dengan lembut barulah diberitahu sebabnya. Selain itu, anaknya juga mudah hilang tumpuan ketika waktu pembelajaran.

Paling lama untuk dia memberi tumpuan di dalam kelas adalah 15 minit. Selepas itu, dia melakukan halnya sendiri.

Norsidah akui, ketika itu dia dan guru kelas anaknya masih belum mengetahui masalah Imran menyebabkan dia sering dimarahi.

Selama lapan bulan bermula Ogos 2011 hingga akhir April 2012, ketabahan dan kesabaran hati ibu ini diuji tatkala proses pemeriksaan si anak bermula.

Satu persatu hospital dituju bagi mendapatkan pemeriksaan daripada pakar berkaitan. Walaupun jarak jauh terpaksa ditempuh, demi masa depan anaknya itu dia gagahkan juga.

Tidak dinafikan sepanjang tempoh berkenaan, Norsidah kadangkala diterjah rasa kecewa dan keletihan. Namun, hatinya sedikit lega apabila keputusan menyatakan anaknya disahkan menghidap masalah disleksia, sekurang-kurangnya dia tahu perkara perlu dilakukannya.

Justeru, dia segera menghantar Imran ke Persatuan Dyslexia Malaysia di Ampang, Selangor.

Dia juga sama seperti ibu bapa lain yang pernah berasa kecewa disebabkan tanggapan negatif orang sekeliling selepas mengetahui Imran menghidap masalah berkenaan.

Namun, demi kebaikan Imran perasaan itu segera disingkir dan diganti dengan pemikiran positif.

“Sejak mengetahui keadaannya, saya tidak lagi mengkritik anak sebaliknya terus memberi galakan dengan pujian bagi mengelakkannya berasa rendah diri.

“Selain itu, saya juga perlu sentiasa menggalakkan dirinya untuk menjadi lebih baik dan sering mengingatkan mengenai kelakuan buruk yang dilakukannya.

“Saya lebih suka menekankan dan mencari bakat serta kemahirannya berbanding memberi fokus pada pelajaran semata-mata kerana memahami dia mudah bosan,” katanya.

Tambahnya, penting untuk dia mengetahui setiap masalah dihadapi anak bagi membantu mengatasinya dengan lebih baik berpandukan kepada maklumat dan sokongan pihak tertentu seperti persatuan.

Selepas tiga bulan anaknya dihantar ke kelas yang dianjurkan persatuan secara sepenuh masa, banyak perubahan yang dilihat, malah ia lebih baik berbanding dulu.

Imran lebih bertanggungjawab dan boleh meluahkan isi hatinya jika ada perkara yang dia sendiri tidak berpuas hati berbanding berdiam diri seperti dulu.

Bukan itu saja, dia juga sudah dapat membezakan antara perkara yang boleh dan tidak sepatutnya dilakukan terutama di rumah. Walaupun sebelum ini dia agak sukar ke sekolah, sejak menghadiri kelas berkenaan, Imran lebih seronok dan bersemangat. Malah, dia juga gembira ke sekolah harian di sebelah pagi sebelum dihantar ke kelas khas di persatuan pada waktu petangnya.

“Ibu bapa perlu memainkan peranan penting bagi memberi semangat, motivasi dan menggalakkan anak lebih berjaya walaupun mereka mempunyai masalah.

“Kita tidak tahu mungkin satu hari nanti mereka boleh berjaya asalkan usaha itu berterusan. Apabila mengetahui anak bermasalah, segera dapatkan pemeriksaan untuk pencegahan awal.

“Bagi saya, sebenarnya penghidap disleksia ini lebih bijak daripada mereka yang normal jika ibu bapa sedar mengenai minat serta kemahiran dimiliki yang boleh membawa kepada kejayaan dalam hidup mereka,” katanya.

Bagi membantu anaknya itu, Norsidah juga memperbanyakkan pencarian maklumat mengenainya menerusi Internet dan menyertai bengkel diadakan persatuan.

Tambahnya, ibu bapa tidak perlu berasa malu dan menyisihkan anak kerana mereka boleh dibantu. Ibu bapa perlu mengambil berat setiap perkembangan anak dan mengenal pasti minat mereka agar ia boleh dikembangkan ke pelbagai cabang pilihan untuk berjaya.

Elak memberi tanggapan anak sebagai orang kelainan upaya (OKU) walaupun mereka adalah pemegang kad berkenaan sebaliknya layan seperti anak yang lain bagi mengelakkan mereka terasa tersisih.

Material berbeza berbanding buku

Bagi penyelaras program yang juga guru di persatuan berkenaan, Hazlina Ahmad Azahari, sebaiknya segera dapatkan pemeriksaan sekiranya ibu bapa menyedari anak berusia seawal enam tahun mempunyai masalah.

“Antara tanda apabila mendapati anak tidak dapat mengenal abjad atau membaca dengan baik berbanding rakan sebaya yang lain. Apabila anak tidak mampu membaca perkataan mudah seperti buku dan pen, ia bermaksud mereka sedang ketinggalan.

“Sebaik ibu bapa mengesan masalah sedemikian, segera dapatkan pemeriksaan daripada pakar atau hantar anak ke persatuan terdekat bagi menjalani penilaian pelajaran,” katanya.

Ia bagi membantu mengenal pasti masalah dihadapi dan mendapatkan kelas terapi sepatutnya. Sebaiknya, kelas perlu dihadiri setiap hari untuk tiga bulan pertama selepas disahkan mempunyai masalah disleksia atau mengikut keperluan si anak.

Di dalam kelas yang mempunyai kira-kira lima pelajar itu, mereka diajar menggunakan material yang sesuai seperti gambar bagi mengelakkan pelajar mudah bosan dan hilang tumpuan.

Ini kerana, mereka lebih suka guru mengajar menggunakan material berlainan berbanding buku. Terdapat lima peringkat atau kategori kelas perlu dihadiri pelajar.

“Ia mengikut keperluan murid itu sendiri bermula yang mana pembelajaran dimulakan dengan latihan prapenulisan, huruf atau suku kata.

“Kemudian, ia dipertingkatkan dengan pembelajaran membuat perkataan pendek sebelum menjadikannya lebih panjang dan ayat penuh. Biasanya, kami menggunakan ayat lebih mudah,” katanya.

Pelajar terbabit juga melakukan aktiviti pergerakan berpandukan muzik setiap pagi. Ia bagi menggalakkan mereka berfikir atau memberi idea setiap bentuk pergerakan dilakukan itu mempunyai makna selain menggalakkan otak kiri serta kanan digunakan dengan baik.

Malah, menerusi persatuan juga kanak-kanak disleksia didedahkan di depan orang ramai sama ada dengan persembahan atau menyertai pertandingan seperti menari, perkhemahan dan bersukan.

Aktiviti itu bertujuan untuk meningkatkan keyakinan diri mereka, menggalakkan sikap berdikari dan menonjolkan kebolehan diri walaupun menghadapi masalah dalam pembelajaran.

Leave a Reply

779 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It