Janjikan Pendapatan Lumayan

Kot putih labuh ala jururawat tersarung kemas di badan sambil dia pula membimbit beg berisi minyak urut, minyak serai, minyak bayi, tungku, bengkung dan semua peralatan untuk ibu selepas melahirkan anak, wanita ini sudah bersedia melakukan tugasan sebagai perunding perbidanan.

Lagaknya sama seperti jururawat yang datang ke rumah memeriksa ibu dalam pantang. Ada juga yang memberi gelaran mak bidan namun perlu diingatkan, mereka bukan sebarangan mak bidan yang pandai mengurut saja sebaliknya membabitkan kerja rundingan termasuk kesihatan dan penyediaan makanan berkhasiat.

Dalam masyarakat Melayu, bidan sangat dihormati, mempunyai status tinggi dan menjadi rujukan membabitkan hal wanita. Mereka juga dianggap pakar dalam hal penjagaan kesihatan bermula dari sebelum mengandung sehingga selamat melahirkan anak. Begitu pentingnya peranan mak bidan pada zaman dulu sehinggakan kehadirannya ditunggu-tunggu dalam majlis melenggang perut atau cukur jambul.

Jika dulu, hanya golongan berusia mempelopori kerjaya mak bidan kerana persepsi bidang ini sesuai untuk mereka yang mencecah usia emas, namun kini kerancakkan arus kemodenan semasa berjaya mengubah gelaran mak bidan kepada satu bentuk kerjaya profesional yang mempunyai pasaran luas. Sebab itu ramai golongan bukan Bumiputera mengambil alih tugasan ini dan menggelarkan diri mereka ‘confinement lady’, sekali gus menawarkan perkhidmatan yang sama.

Menurut Pengarah Urusan Ainaa-Ailaa Group Sdn Bhd, Norulnaha Abdul Razak, menyedari permintaan terhadap rawatan selepas melahirkan anak semakin meningkat, seharusnya amalan dalam perbidanan Islam dikaji semula serta dinaik taraf supaya menjadi satu kerjaya profesional sama seperti bidang kedoktoran, guaman dan akauntan.

“Jika dulu kerjaya bidan dianggap hanya menjaga wanita bersalin, menyunatkan bayi perempuan, mencukur rambut bayi, menanam uri, menjalankan adat melenggang perut serta mengandam pengantin, kini seiring perkembangan semasa tugas mak bidan semakin meluas. Ia bermula daripada sebelum mengandung, ketika mengandung dan selepas bersalin membabitkan rundingan kesihatan kepada ibu dan bayi,” katanya.

Lebih penting kerjaya yang dianggap sebagai kelas bawahan ini kini menjanjikwwan pendapatan lumayan kerana membabitkan kepakaran dalam bidang urutan, nasihat serta perundingan. Malah kini lebih 40 perunding perbidanan menjalankan perkhidmatan di luar negara seperti Dubai dan London disebabkan inginkan rawatan secara eksklusif serta menepati syariat Islam.

“Dulu ramai berpendapat kerjaya ini tidak menjanjikan pendapatan lumayan, tetapi kini perkhidmatan urutan misalnya semakin mendapat perhatian kerana menjadi rawatan alternatif bukan saja dalam kecantikan tetapi membaik pulih masalah kesihatan.

“Malah ramai yang sanggup mengeluarkan kos tinggi kerana bagi mereka duit tidak menjadi masalah asalkan memperoleh badan yang sihat,” katanya.

Jelasnya, dulu kebanyakan ibu kurang mendalami ilmu keibubapaan kerana tiada perunding yang memberikan khidmat nasihat. Tetapi kini menerusi perunding perbidanan, mereka menyampaikan mesej mengenai kandungan, makanan berkhasiat, menjaga perlakuan daripada perkara negatif serta kebaikan membaca al-Quran supaya ilmu ini dapat dijadikan amalan, sekali gus melahirkan generasi cemerlang dan baik akhlaknya.

Menyedari pentingnya melahirkan lebih ramai perunding perbidanan Islam, Rangkaian Bidan Desa diwujudkan bagi membangunkan modul Amalan Perbidanan Islam (API) di bawah Malaysian Holistik Spa Nu’ Della yang memberi tumpuan kepada amalan dan rawatan perbidanan khusus untuk wanita bersalin berasaskan garis panduan Islam serta bebas unsur khurafat.

Bagi memberi kefahaman lebih jelas, Nu’Della mengadakan kursus asas API selama tiga hari kepada sesiapa yang berminat untuk menceburi kerjaya ini secara profesional.

Jelas Norulnaha, pengamal API mestilah seorang Islam dan didedahkan dengan amalan perubatan Islam seperti zikir dan doa yang boleh diamalkan sebelum, semasa dan selepas bersalin serta dalam tempoh berpantang. Rawatan dalam API sama seperti yang diamalkan masyarakat Melayu lama cuma diberi penambahan mengikut Islam dan perubatan moden.

“Antaranya persediaan air dan minyak selusuh, mandian herba, urut, bertungku, bertangas, berbengkung, berbarut, tapel, param, pilis dan melulur. Penekanan diberikan dari segi penyediaan bahan dan peralatan supaya bersih dan halal juga mematuhi prosedur standard operasi bagi menunjukkan pengamal perbidanan dan organisasi beroperasi berdasarkan syariah,” katanya.

Selain menetapkan etika berpakaian supaya menutup aurat, perunding perbidanan diajar menjaga batas pergaulan dengan pelanggan serta memastikan tidak melakukan perkara ditegah seperti mengumpat, bergosip, riak serta menceritakan keaiban pelanggan kepada orang lain.

Mereka harus menjaga peradaban, akhlak dan bersopan-santun ketika menjalankan tugas sama ada dilakukan dari rumah ke rumah atau di pusat rawatan dan kecantikan.

Ramai tidak sedar Amalan Perbidanan Islam kini sangat relevan dengan kesedaran masyarakat yang bukan saja inginkan kehidupan yang sihat tetapi mengikut syariat Islam. Perkhidmatan berasaskan tuntutan syariah, tiada unsur khurafat serta penggunaan produk halal menjamin rawatan perbidanan Islam yang lebih meyakinkan.

“Malah ia kini menjadi fardu kifayah dalam membantu pengurusan perbidanan untuk Muslimah secara khusus serta menjadi negara halal dalam menyediakan perkhidmatan dan produk halal untuk Muslimah,” katanya.

Ganjaran lumayan

Menurut Pengasas Rangkaian Bidan Desa, Awanis Musa yang berpengalaman sebagai bidan, Rangkaian Bidan Desa diwujudkan kerana terdapat peningkatan dari segi permintaan wanita selepas bersalin yang ingin mendapatkan rawatan secara tradisional dan menggabungkannya dengan rawatan moden di hospital.

Dalam erti kata lain, ibu moden ini masih percaya kepada keajaiban urutan, mandi herba, bertungku, param dan pilis, bertangas dan berbengkung dalam memulihkan fizikal dan mental serta pada masa sama tidak mahu nilai khurafat diterapkan dalam rawatan.

Dia yang aktif bergerak dari rumah ke rumah sebagai memenuhi permintaan pelanggan mengakui sesetengah wanita lebih selesa berurusan dengan perunding perbidanan berbanding ibu atau suami. Ini kerana perunding perbidanan lebih memahami dan mampu memberikan pandangan bukan saja sebagai bidan tetapi ibu dan kakak.

“Ada pelanggan menanti-nantikan kehadiran saya di rumah dan sanggup menyambung rawatan selepas tempoh diminta kerana rasa selesa. Mungkin kerana teknik rawatan menggunakan cara berhemah serta boleh bertukar-tukar pendapat menjadikan mereka selesa meneruskannya untuk kelahiran anak seterusnya,” katanya.

Dia yang berkhidmat mengikut jadual mengakui kerjaya ini sebenarnya menjanjikan pendapatan lumayan. Ini kerana untuk satu sesi urutan, bayaran paling minimum sebanyak RM100 untuk tempoh satu jam. Bayangkan dalam sehari mereka ada dua pelanggan dan bekerja hanya empat hari, jumlah pendapatan diterima melebihi gaji seorang profesional,” katanya.

Kajian di Selangor mengenai tahap kesuburan wanita menunjukkan terdapat peningkatan dari segi jumlah wanita subur berusia 20 hingga 40 tahun, sekali gus membuktikan pasaran dalam rundingan perbidanan Islam sangat diperlukan. Bagi wanita yang ingin memperlengkap serta menambah kemahiran mengenai amalan perbidanan ini, boleh melayari laman sosial www.facebook.com/bidan-desa.

Leave a Reply

1,283 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It