JPW Beri Latihan Profesional

Anda tiada masa untuk membersih dan mengemas rumah? Adakah anda memerlukan khidmat pembantu untuk menguruskan rumah tangga kerana kesibukan bekerja? Adakah anda memerlukan pembantu untuk menjaga warga tua, orang kurang upaya atau kanak-kanak mahupun bayi di rumah?

Jawapannya mudah. Dapatkan perkhidmatan pengurus kediaman anda hari ini. Bayaran boleh dibincangkan kemudian! Pelik bunyinya tetapi itulah hakikatnya tugas pengurus kediaman yang begitu yakin mengiklankan perkhidmatan mereka di Internet.

Ini kerana mereka tahu ramai suri rumah terutama yang bekerja memerlukan khidmat pembantu untuk menguruskan rumah tangga tetapi pada masa sama tidak mampu membayar gaji yang tinggi.

Dengan memiliki sijil dikeluarkan Jabatan Pembangunan Wanita (JPW) di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, pengurus kediaman boleh menjalankan tugas berdasarkan permintaan majikan dengan bayaran setimpal mengikut tempoh tugas dan jenis pekerjaan.

Penyedia Pusat Latihan Tinta Ori, Rosnah Ahmad berkata, permintaan terhadap khidmat pengurus kediaman ketika ini melebihi tawaran dan yakin lebih ramai wanita tempatan berminat mengisi jawatan itu dengan adanya kemudahan latihan dan bantuan penempatan di tempat kerja oleh perunding.

Menurutnya, matlamat menyediakan khidmat pengurus kediaman bukan setakat mahu menawarkan alternatif kepada masalah pembantu rumah asing.

“Sebaliknya, ia turut membina keyakinan kepada majikan apabila anak-anak diasuh warga tempatan yang lebih memahami adat budaya dan tatasusila masyarakat sendiri kerana orang yang dibawa masuk ke rumah adalah mereka yang terlatih.

“Pengurus kediaman juga boleh mengajak anak majikan (jika ada ketika datang bertugas) membantunya mengemas rumah dan memberi tunjuk ajar cara menguruskan sebuah rumah tangga,” katanya ketika ditemui sempena majlis penutup Kursus Asas Pengurus Kediaman (KAPK) di Indera Mahkota, Kuantan, baru-baru ini.

Rosnah berkata, stigma masyarakat yang berterusan memandang sepi pekerjaan pembantu rumah perlu diubah.

“Hari ini pembantu rumah bukan sekadar mengemas, membasuh, menyediakan makanan dan menjaga anak-anak tetapi perlu memastikan kediaman sentiasa bersih dan kemas untuk kepuasan majikan.

“Kami mahu mengangkat status pengurus kediaman ini kepada satu pekerjaan yang dihormati dan digemari rakyat tempatan,” katanya.

Pengurus kediaman adalah program alternatif yang bertujuan melatih peserta menjadi pengurus kediaman yang cekap, profesional dan berkelayakan, membantu meningkatkan kemahiran dan menjana pendapatan wanita berpendapatan rendah, menyediakan khidmat pengasuh profesional, mengurangkan pengambilan warga asing dan meningkatkan ilmu kemahiran dalam pemantapan institusi kekeluargaan.

“Istimewanya program ini, peserta dibiayai sepenuhnya oleh JPW (termasuk tempat tinggal, makan dan bahan kursus) dan mereka yang berjaya akan dianugerahkan Sijil Pengurus Kediaman dan Kad Profesional Pengurus Kediaman,” katanya.

Rosnah berkata, pengurus kediaman tidak dibenarkan tinggal atau bermalam di rumah majikan dan itu syarat paling menarik sebagai usaha memastikan privasi keluarga terpelihara terutama pada sebelah malam.

“Ini syarat yang sihat bagi menggalakkan hubungan keluarga yang erat kerana pembantu rumah warga asing lebih mempengaruhi nilai kekeluargaan apabila mereka menguruskan segala-galanya di rumah,” katanya.

Pengurus kediaman yang dilatih JPW tidak semestinya bekerja dari jam 8 pagi hingga 5 petang tetapi menawarkan perkhidmatan khusus seperti membersihkan rumah, menggosok pakaian dan menjaga bayi untuk beberapa jam sehari ketika majikan menghadiri seminar, kursus atau menghadiri majlis makan malam.

Rosnah berkata, konsep itu wajar dipraktikkan pasangan suami isteri yang berkerjaya kerana tidak perlu membayar levi, permit dan mengupah ejen jika menggaji pembantu rumah asing.

Hasrat buka agensi

Peserta program, Noor Affeeda Ramli, 38, berkata, garis panduan dan tunjuk ajar yang diberi penganjur amat berguna dan berharap sijil diperoleh menjadi pencetus semangat untuk terus berjaya.

“Saya berhasrat untuk membuka agensi membekalkan pembantu rumah terlatih, secara langsung dapat membantu menangani kos amah warga asing yang semakin meningkat.

“Memang keluarga berkerjaya memerlukan khidmat pembantu rumah dan kos untuk mendapatkan khidmat mereka semakin meningkat tahun demi tahun sehingga ada kalangan isteri yang terpaksa berhenti kerja kerana masalah mendapatkan pembantu rumah,” katanya.

Berikutan itu, Noor Affeeda nekad menyertai KAPK sebagai persiapan membekalkan perkhidmatan kepada golongan sasaran.

“Cara ini lebih mudah kerana majikan hanya memerlukan masa antara dua hingga tiga jam beberapa kali seminggu menggunakan khidmat mereka dengan bayaran yang ditetapkan sama ada menerusi agensi atau mereka sendiri yang menawarkan perkhidmatan itu.

“Majikan juga boleh menggalakkan anak-anak yang meningkat remaja untuk bersama-sama membantu mengemas dan membersihkan kediaman bersama pengurus kediaman yang ditugaskan,” katanya.

Noor Affeeda berkata, sebelum menyertai kursus itu, dia mendapatkan pandangan beberapa rakan dan ternyata ia satu idea bernas.

“Kawan-kawan bersetuju dengan cadangan menggunakan pengurus kediaman untuk membantu mereka membersihkan rumah,” katanya.

Ibu tunggal, Napisah Omar, 43, berkata, dia dan rakannya menawarkan khidmat mengemas dan membersihkan rumah mengikut jam di FELDA Bukit Kepayang, Bera.

Dia yang juga Pengerusi Persatuan Ibu Tunggal tanah rancangan berkenaan berkata, konsep tugas sebagai pengurus kediaman sudah lama dipraktikkan di tempatnya.

“Ada penduduk yang meminta kami membersihkan halaman rumah dan mengecat selain meminta mengemas rumah mereka,” katanya.

Siti Zaharah Hitam, 55, pula berhasrat membuka agensi yang menawarkan khidmat pengurus kediaman selepas tamat kursus.

“Saya tertarik mengikuti kursus ini kerana ia secara tidak langsung menggalakkan peserta membuka agensi membekalkan pengurus kediaman atau bekerja terlebih dahulu sebelum membekalkan pekerja kepada yang memerlukan perkhidmatan seperti ini.

“Pada dasarnya ia lebih menjimatkan kerana pengurus kediaman hanya mengambil masa antara dua hingga tiga jam mengemas dan membersihkan rumah dua atau tiga kali seminggu,” katanya yang bekerja sebagai tukang jahit bagi menyara hidup.

Menurutnya yang kematian suami sejak 23 tahun lalu, peluang diberikan kerajaan untuk memperkasakan golongan wanita tidak harus dibiarkan begitu saja.

“Kerajaan sudah melaksanakan pelbagai program bagi membantu menjana pendapatan keluarga terutama ibu tunggal atau keluarga berpendapatan rendah untuk meningkatkan taraf hidup mereka.

“Menerusi program inkubator kemahiran ibu tunggal (I-Kit) ini, ia secara tidak langsung melatih ibu tunggal mencari pendapatan lebih dan tidak bergantung kepada bantuan kerajaan bagi mereka yang tidak bekerja,” katanya.

Peserta tunggal kaum India, C Vasanthi, 51, berkata, kursus itu memberi peluang kepadanya mendapatkan kemahiran lebih mendalam sesuai dengan tugasnya sebagai tukang cuci dengan sebuah syarikat pembersihan.

“Saya berminat mengikuti kursus ini kerana ia mudah diikuti dan menawarkan perkhidmatan bertaraf profesional dengan penyediaan modul yang sesuai dengan situasi semasa.

“Saya juga berhasrat membuka agensi menawarkan khidmat pembantu rumah profesional tetapi mungkin mengambil masa sedikit untuk mencari wanita yang berminat menyertainya,” katanya.

Leave a Reply

838 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It