Jurulatih Wanita Tak Kurang Hebatnya

Jika diperhatikan industri kecergasan, ia banyak dikuasai kaum adam kerana kebanyakan pusat kecergasan menyediakan jurulatih lelaki berbanding wanita.

Mungkin juga kerana penerimaan orang ramai yang lebih selesa dan yakin terhadap jurulatih lelaki. Mereka dianggap lebih maskulin dan mampu merealisasikan impian mendapatkan bentuk badan idaman.

Namun, dua nama besar dalam industri kecergasan, Jackie Warner dan Rachel Buschert membuktikan mereka bukan saja tampil feminin, tetapi mampu menjadi peneraju kecergasan wanita di Amerika Syarikat yang banyak dimonopoli lelaki.Malah dua jurulatih peribadi ini bukan saja menggunakan kepakaran bagi membuktikan keupayaan, tetapi diterima jurulatih lelaki yang lain.

Menariknya kerjaya ini sehingga ia menjadi pilihan tiga wanita, Jed Rashidul, R Patmaloshini dan Lina Shazana yang berkhidmat sebagai jurulatih peribadi di Celebrity Fitness Malaysia.

Walaupun mempunyai latar belakang pendidikan berbeza dengan apa yang dilakukan sekarang, mereka sangat teruja memikul tanggungjawab sebagai jurulatih, sekali gus memberikan keyakinan yang mereka juga mampu bersaing dengan lelaki.

Bagi wanita berketinggian 150 sentimeter, Jed Rashidul, 31, memiliki berat badan sehingga mencecah 80 kilogram (kg) empat tahun lalu menyebabkan dia menghadapi kesukaran berjalan dalam tempoh yang lama. Apatah lagi apabila mula merasai kesakitan pada lutut kiri setiap kali berjalan menuju ke kelas.

“Saya kecewa dengan kekurangan ini lalu mula mencari alternatif dengan mendaftar di gimnasium dan melakukan rutin harian berjoging lima kali seminggu. Saya nekad melakukannya dengan bersungguh-sungguh sehingga nampak hasilnya,” katanya.

Kesungguhan, semangat serta disiplin yang tinggi menyebabkan dia berjaya menurunkan berat badan sehingga mencapai berat ideal 45kg dalam masa setahun.

Menyedari keseronokan yang dirasai setiap kali melakukan pergerakan di gimnasium dengan bantuan jurulatih, dia mula berminat menceburi bidang ini.

Sementara menunggu keputusan peperiksaan di University of London dalam jurusan undang-undang, Jed memberanikan diri mencuba nasib sebagai jurulatih.

“Alhamdulillah saya mampu melakukan tugasan itu dengan bantuan rakan dan jurulatih. Walaupun saya wanita, tiada diskriminasi dalam kerjaya kerana kami sama-sama memberikan yang terbaik untuk mereka yang datang mendapatkan khidmat nasihat,” katanya.

Dia juga tidak pernah menyesal kerana memilih kerjaya berbeza dengan apa yang dipelajari di universiti kerana ilmu diperoleh tidak pernah hilang, malah dapat digunakan dalam kehidupan seharian.

“Misalnya saya menjadi lebih berfikiran terbuka dan dapat memproses sesuatu maklumat dengan cepat. Ini kerana saya perlu menguasai pemahaman dan pembelajaran ketika mengambil jurusan undang-undang dan teknik yang sama digunakan di sini,” katanya yang kini bergelar Jurulatih Pembangunan Kecergasan peringkat Master.

Pada mulanya, Jed hanya ingin menjadikan senaman di gimnasium sebagai hobi tetapi mula memikirkannya sebagai kerjaya kerana ia sesuatu yang sangat menyeronokkan.

Tambahan pula sekiranya dia bekerja mengikut waktu pejabat, sudah tentu masa yang ada sangat terhad ke gimnasium. Justeru, Jed mengambil kursus untuk setiap lapangan senaman bagi menambah pengetahuan mengenai ilmu kecergasan dan mendapat pengiktirafan sebagai jurulatih.

Mengenai sesetengah tanggapan yang mengatakan jurulatih lelaki lebih berkaliber, bagi Jed, jurulatih wanita juga tiada kurangnya kerana berjaya melatih lelaki menyelesaikan masalah mereka.

“Ada juga yang tidak percaya saya mampu mengajar kaum Adam membina otot atau melatih mereka menerusi teknik mengangkat bebanan. Sebab itu pentingnya mempunyai sijil dalam bidang ini serta menjadi model kepada mereka,” katanya.

Lina bangga dapat didik wanita

Selepas menerima Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang daripada University of London, Lina Shazana, 28, yang juga sahabat baik Jed mula jatuh cinta dengan kerjaya sebagai jurulatih kecergasan selepas mengikuti latihan penurunan berat badan di Celebrity Fitness selama setahun.

Menerusi Jed, Lina berasa dia mula berminat terhadap kerja di gimnasium lalu memohon untuk menjadi jurulatih sambilan.

Apa yang dilakukannya itu memang berbeza, tambahan pula berkongsi kegembiraan dengan pelanggan apabila mereka dapat merealisasikan impian menurunkan berat badan, ia satu kepuasan yang sukar digambarkan.

“Lalu saya menghantar permohonan untuk menjadi jurulatih peribadi dan perlu mengikuti setiap kursus bagi membolehkan saya mengajar dalam setiap lapangan,” katanya.

Sebagai wanita, dia turut menghadapi cabaran apabila ramai yang tidak percaya pada jurulatih wanita. Untuk itu, Lina yakin sekiranya kualiti dan kesungguhan ditunjukkan, sudah pasti kemampuan jurulatih wanita dipandang tinggi. Lantas dia harus menjadi dua kali ganda lebih bagus daripada apa yang mereka fikirkan.

Sebagai jurulatih peringkat Master, Lina bukan saja bertindak sebagai penasihat, sebaliknya dia mendidik pelanggan mengenai latihan yang perlu mereka lakukan bergantung kepada masalah yang dihadapi.

Pencapaian paling membanggakan apabila Lina berjaya melatih seorang wanita yang bergantung kepada kerusi roda selama empat bulan. Apa yang dilakukan adalah membangunkan kekuatan otot sehingga dia mampu berjalan dan mendaki tiga anak tangga dalam masa hanya dua bulan.

“Apabila bertemu pelanggan yang menceritakan kegembiraan mereka, sudah tentu ia satu kepuasan yang tidak terhingga. Saya juga gembira kerana pada masa sama dapat bersenam dan menjaga kesihatan.

“Selama ini ramai beranggapan untuk mendapatkan bentuk badan idaman hanya perlu ke gimnasium saja. Sebenarnya bersenam saja tidak mencukupi tanpa ilmu yang diberi oleh mereka yang pakar dalam bidang ini.

“Oleh itu, saya sering nasihatkan supaya mengambil jurulatih peribadi bagi mendapatkan keputusan yang baik,” katanya.

Loshini ubah haluan

Bagi pemegang diploma fisioterapi, R Patmaloshini, dia ingin lari daripada tanggapan orang ramai yang mengatakan pelajar fisioterapi hanya sesuai bekerja dalam sektor perubatan.

“Saya ingin berubah haluan dengan memilih jurulatih kecergasan di gimnasium. Sebenarnya ramai tidak tahu bidang tugas ahli fisioterapi sangat luas.

“Di gimnasium misalnya, saya mendidik pelanggan untuk lebih mengetahui mengenai tubuh dan otot mereka. Apabila mereka tahu, ia dapat mencegah kecederaan. Inilah yang saya utamakan kepada pelanggan,” katanya.

Katanya, fisioterapi mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan kecergasan. Kebanyakan pelanggan tidak sempurna dan mempunyai pelbagai masalah berkaitan otot dan postur tubuh.

Sekiranya mereka hanya melakukan senaman secara bersendirian tanpa pengawasan jurulatih, sukar bagi mereka mengetahui apa yang perlu diperbetulkan. Di sinilah pentingnya jurulatih peribadi yang dapat memberikan tunjuk ajar.

Dia yang mesra disapa Loshini percaya sesiapa juga harus mempunyai mental dan fizikal yang kuat. Jurulatih wanita bukanlah seorang yang bersifat sentimental, sebaliknya berjiwa besar kerana mereka terpaksa berhadapan dengan pelanggan daripada pelbagai bidang kerjaya dan usia.

“Pesakit misalnya ke hospital mendapatkan khidmat rundingan doktor untuk mengetahui sejauh mana kesakitan dialami serta ubat-ubatan diperlukan.

“Begitu juga mereka yang menghadapi masalah mengenai berat badan dan otot perlu bertemu jurulatih peribadi bagi mendapatkan khidmat nasihat. Mereka tidak boleh melakukannya secara bersendirian,” katanya.

Namun, dalam keghairahan wanita inginkan tubuh yang langsing dan kurus, mereka seharusnya sedar senaman bertujuan mendapatkan badan yang sihat dan cergas.

Tidak guna sekiranya individu berjaya memperoleh apa yang mereka idamkan, sebaliknya sering sakit dan berada dalam keadaan tidak selesa.

“Justeru, pentingnya mendidik wanita menjalani senaman mengikut keperluan badan. Ada yang beranggapan untuk mendapatkan badan yang seksi, sudah cukup dengan hanya berlari di treadmill sedangkan ia tidak benar. Banyak perkara yang perlu mereka pelajari dan tidak boleh dilakukan sewenang-wenangnya,” jelasnya yang dipilih sebagai Fitness Team Leader selama dua tahun berturut-turut di Celebrity Fitness.

Leave a Reply

840 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It