Juzairiah Rujuk Buku

Berani mencuba ditambah dengan kesungguhan dalam apa juga bidang pekerjaan akan membawa kejayaan diimpikan.

Bukan mudah untuk berjaya jika hanya melihat peluang yang terbuka luas di depan mata tanpa mengambil tindakan segera.

Bagi Juzairiah Wazir, 37, tiada perkara yang mustahil untuk mencapai kejayaan asalkan terus berusaha dan tidak berputus asa sekalipun tanpa segulung ijazah.

Menceritakan kisah lanjut mengenai kisah dirinya sebelum bergelar usahawan, Pengasas JW United Group ini tanpa segan mengakui dirinya langsung tidak mempunyai asas dalam bidang perniagaan.

Sebelum terbabit perniagaan, dia pernah bertugas sebagai pembantu peribadi di sebuah bank di ibu kota selama lapan tahun. Juzairiah mula bekerja seawal usia 20 tahun selepas tamat Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

Walaupun mendapat keputusan membanggakan dalam peperiksaan STPM, dia tekad meneruskan pekerjaan kerana keadaan ketika itu tidak mengizinkannya untuk menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi.

“Selepas lapan tahun bekerja, saya buat keputusan untuk mengambil skim berhenti kerja secara sukarela dan membuka perniagaan sendiri.

“Minat berniaga tercetus selepas menyertai perniagaan jualan langsung produk kecantikan, kesihatan dan aksesori wanita secara sambilan pada hujung minggu ketika masih bekerja.

“Saya rasa seronok dengan bidang baru ini kerana ia sangat berbeza jika dibandingkan bekerja sebagai pembantu peribadi, apatah lagi dapat melihat ada kumpulan wanita yang berani untuk berniaga,” katanya.

Tambah anak kelapan daripada 12 beradik ini, selepas setahun menjalankan perniagaan jualan langsung, dia bertekad berhenti kerja kerana ingin memberi tumpuan lebih dalam bidang baru berkenaan.

Mengambil masa dua tahun, Juzairiah tekad untuk lebih serius dan memberi tumpuan terhadap dunia perniagaan, malah sanggup menghadapi sebarang risiko serta tanggungjawab yang dipikul selepas bergelar usahawan satu hari nanti.

Sejak itu, dia membuka perniagaan sendiri berasaskan perkhidmatan seperti penghantaran barang dan penyelenggaraan untuk mendedahkan dirinya pada bidang yang penuh cabaran.

Lantaran belum mempunyai produk sendiri untuk diniagakan, perkhidmatan dianggap perniagaan terbaik yang dirasakan sesuai ketika itu.

Walaupun tidak mempunyai ilmu dalam perniagaan, Juzairiah menjadikan buku sebagai rujukan utama dan mengakui ia membantunya mengecap kejayaan yang dimiliki sekarang.

Bermula daripada langkah pertama membuka perniagaan, semua dirujuk menerusi buku bertajuk ‘Panduan Memulakan Perniagaan’ yang masih tersimpan hingga hari ini.

“Saya mengikut setiap langkah disarankan dalam buku berkenaan kerana tidak pandai berniaga dan agak takut untuk bertindak.

“Buku berkenaan menjadi rujukan hingga hari ini dan setiap nota yang ditulis pun masih ada.

“Bagi saya, tiada alasan untuk takut berniaga walaupun kita tidak mempunyai pengetahuan lengkap dalam dunia perniagaan jika ingin berjaya,” katanya.Tambahnya, sumber terbaik bagi dirinya adalah buku dan mendapati bidang berkenaan bukan semudah disangka kerana banyak risiko menanti.Selain buku, arwah ayahnya yang sudah lama terbabit dalam perniagaan juga menjadi inspirasi buat dirinya untuk terus berusaha mengecap kejayaan.

Dia berasa bertuah kerana dibesarkan dengan hasil perniagaan arwah ayahnya. Walaupun belum memahami selok-belok perniagaan ketika itu, sedikit sebanyak ia membantu menambah semangat untuk mendalami bidang berkenaan.

“Pada masa sama, saya aktif berpersatuan. Saya pernah memegang jawatan sebagai Ahli Jawatan Kuasa untuk Biro Wanita di bawah Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu Malaysia (PERDASAMA) selama dua tahun.

“Ketika itu, saya juga menjadi ketua wanita di bawah persatuan sama untuk kawasan Kuala Selangor dengan memberi fokus kepada pembangunan keusahawanan wanita dan pembabitan mereka secara aktif dalam perniagaan.

“Ia adalah persatuan pertama yang disertai selepas enam bulan menubuhkan syarikat sebagai satu platform kukuh untuk usahawan baru seperti saya memahami jalinan dalam perniagaan selain boleh dijadikan tempat rujukan,” katanya.

Menurutya, menyertai persatuan berkaitan bidang diceburi dianggap penting bagi menguatkan jalinan perniagaan dan pada masa sama mengembangkan rangkaian sosial.

Bukan hanya menjadi tempat rujukan dan menambah kenalan, malah usahawan yang berjaya juga boleh menjadi inspirasi kepada wanita lain untuk berjaya dalam apa saja jenis perniagaan yang diceburi.

Idea habbatus sauda

Bijak mengambil peluang yang terbuka luas, Juzairiah bertekad menghasilkan produk sendiri selepas idea tercetus apabila kerajaan mula membangunkan industri halal pada 2009.

Ketika itu, masyarakat mula sedar dan mengambil berat status makanan atau minuman yang dimakan setiap hari.

Idea untuk menghasilkan produk makanan dan minuman berkhasiat yang boleh membantu meningkatkan kesihatan pengguna dirasakan sesuai, sekali gus memilih produk berasaskan habatus sauda.

Justeru, dia melebarkan sayap perniagaannya dengan menubuhkan anak syarikat, JW Food & Beverages Sdn Bhd bagi menyahut seruan kerajaan mempromosikan produk makanan dan minuman berstatus halal ke peringkat global.

“Ketika itu ada kajian mengenai kebaikan habatus sauda terhadap kesihatan. Saya berusaha untuk bertemu penyelidik yang bertanggungjawab bagi mengetahui lebih mendalam mengenai kesahihannya.

“Selepas berpuas hati, kami berjaya menghasilkan produk makanan dan minuman berkhasiat berasaskan habatus sauda seperti kopi, coklat serta soya campuran oat,” katanya.

Dia akui bergelar usahawan, menghasilkan produk dan pada masa sama perlu membantu masyarakat meningkatkan keupayaan diri mereka sebagai peniaga dengan program berguna bukan perkara mudah.

Malah, Juzairiah yang pernah menerima Anugerah Wanita Cemerlang daripada sebuah syarikat penerbitan juga bekerjasama menyampaikan saluran kerajaan, agensi atau yayasan usahawan menerusi taklimat bagi membantu memudahkan mereka membuka perniagaan.

Tugas membantu usahawan tidak berhenti begitu saja, malah Juzairiah turut menubuhkan persatuan usahawan sendiri dikenali sebagai Jaringan Usahawan Melayu Malaysia (JARUM) pada 2011.

Ketika mengimbas kembali saat membuka perniagaan, dia akui turut menghadapi pelbagai cabaran. Namun usaha dan pembelajaran mengenai perniagaan yang tidak pernah berhenti memudahkan segala urusan.

“Modal permulaan ketika itu hanya RM30,000 untuk membuka dan mengubah suai pejabat. Menerusi lima pekerja dan menambah modal secara perlahan-lahan, syarikat berjaya mengumpul sehingga RM250,000.

“Bagi saya kerugian tetap ada, namun kita perlu bijak mencari jalan penyelesaiannya. Saya sendiri pernah mengalami kerugian RM20,000 disebabkan penipuan ketika produk berasaskan minuman pertama disambut baik oleh pengguna.

“Kejadian berlaku kerana belum mempunyai kilang sendiri, faktor pekerja baru dan penambahan pengeluaran produk. Bertambah buruk apabila ada penipuan dari segi dokumen yang menjadi punca kerugian kerana segala urusan pengeluaran tidak dapat dikawal sebaiknya menyebabkan produk tidak menepati piawaian sebenar,” katanya.

Kerugian itu dijadikan pengajaran dan sedar ia antara risiko dalam perniagaan apabila membabitkan perkara atau tenaga kerja yang tidak boleh dikawal sendiri.

Katanya, setiap wanita yang mahu berjaya dalam dunia perniagaan perlu memiliki ilmu yang banyak dan jalinan perniagaan kukuh untuk terus berjaya.

Dalam perniagaan, kita memang selalu mengharapkan keuntungan dan disebabkan itu, usahawan berjaya yang bijak perlu sentiasa mencari peluang untuk berniaga.Malah, usahawan juga perlu bijak membahagikan masa antara keluarga, kawan, diri sendiri dan perniagaan supaya semua dapat dilakukan dengan seimbang walaupun kadangkala masa yang ada tidak mencukupi.

Leave a Reply

1,189 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It