Keluarga Tulang Belakang Kejayaan

“Ketika berada di sekolah menengah, sains adalah mata pelajaran yang paling ditunggu-tunggu. Ini kerana saya tidak sabar melakukan eksperimen di makmal membabitkan pembedahan haiwan seperti tikus dan katak yang saya sifatkan sangat menarik.

“Saya langsung tidak takut apatah lagi geli, malah menjadikan setiap uji kaji begitu menyeronokkan,” kata Timbalan Dekan di Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi, Dr Ruslinda A Rahim yang juga Pensyarah Kanan di Institut Kejuruteraan Elektronik Nano, Universiti Malaysia Perlis apabila memperkatakan mengenai keterujaannya terhadap bidang sains yang terserlah ketika berusia belasan tahun.

Sejak itu, Ruslinda berazam bergelar saintis kerana ingin memberikan kehidupan lebih baik dan bermakna kepada masyarakat dan negara. Tanpa mengenal penat lelah, usaha yang bukan sedikit bagi mencari penemuan baru dalam bidang sains, ibu kepada empat cahaya mata ini percaya apa juga dilakukan sekiranya disertakan usaha gigih pasti membuahkan hasil.

Berpegang kepada prinsip ini dia berjaya menjalankan penyelidikan bagi membangunkan peranti elektronik tangan untuk pengesanan awal HIV yang menyumbang kepada menyelamatkan nyawa melalui rawatan awal penyakit ini.

“Sejak virus ini dikesan, berjuta-juta orang meninggal dunia akibat AIDS. Kebanyakan penghidap HIV tidak mempunyai akses atau terhad kepada pencegahan, penjagaan dan rawatan. Walaupun masih tiada penawar untuk AIDS tetapi dengan ciptaan ini, saya berharap sekurang-kurangnya dapat menyelamatkan nyawa dengan menyediakan peranti khas dan memberikan keputusan tepat supaya rawatan sesuai boleh diberikan kepada pesakit,” katanya yang menerima Anugerah L’Oreal National Fellowship untuk Wanita dan Sains 2013 atas kejayaan menghasilkan ciptaannya ini.

Menurutnya, pada masa kini pengesanan awal hanya menerusi ujian darah dan keputusan diketahui selepas beberapa hari. Jadi dengan adanya peranti, ini ia mampu mengesan seawal mungkin seterusnya memberi harapan kepada pesakit menjalani kehidupan lebih lama dan sihat bersama insan tersayang.

Berperanan sebagai ibu, isteri serta ketua di pejabat, wanita kelahiran Pulau Pinang ini menjelaskan, dia perlu bijak membahagikan masa di antara keluarga dan kerjaya. Ruslinda bersyukur kerana suami sangat membantu meringankan tugas di rumah.

“Memang banyak cabaran memikul tiga tugas serentak. Tambahan pula saya tiada pembantu rumah dan bergilir-gilir menguruskan anak-anak. Sebagai saintis saya perlu komited menjalankan kajian di makmal bagi mendapatkan keputusan yang tepat. Biasanya rutin harian bermula seawal pagi dengan menyelesaikan tugasan di pejabat membabitkan hal pengurusan.

“Kemudian pulang ke rumah pada waktu petang menguruskan anak-anak. Hanya pada waktu malam saya menjalankan uji kaji di makmal. Walaupun menuntut banyak pengorbanan melihat uji kaji yang mampu memberikan sesuatu kepada masyarakat, ia sudah cukup memberikan kepuasan,” katanya.

Memiliki Ijazah Doktor Falsafah daripada Universiti Waseda Tokyo, Jepun, sejak kecil dia sudah melihat Jepun sebagai satu kuasa besar dalam bidang teknologi. Semangatnya bersemarak apabila melihat ibu saudara (rakyat Jepun) yang begitu komited, berwawasan dan bijak seterusnya menjadi idola kepada Ruslinda untuk belajar bersungguh-sungguh dan meniru cara rakyat Jepun bekerja dan berfikir.

“Sebab itu sebaik saja tamat tingkatan lima, saya terus melanjutkan pelajaran di Jepun begitu juga dengan ijazah sarjana dan doktor falsafah. Boleh dikatakan saya membesar di Jepun dan banyak menyelami kehidupan rakyatnya yang begitu bersungguh-sungguh melakukan semua perkara,” katanya yang fasih berbahasa Jepun dan turut bertutur dalam bahasa itu dengan suami dan anak-anak di rumah. Dengan geran diterima ini, ia menjadi batu loncatan kepada Ruslinda untuk terus membuat kajian dan penemuan terkini dalam sains. Pada masa sama, dia merancang untuk bekerjasama dengan Majlis AIDS Malaysia bagi merangka satu pendekatan yang lebih terkini dan sesuai menggunakan alat ciptaannya ini.

Bagi penerima kedua, Pensyarah Kanan di Jabatan Fizik, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Dr Suriani Abu Bakar, dia yang juga ibu kepada tiga cahaya mata menerima geran atas penyelidikan menghasilkan karbon nanotube menggunakan bahan terpakai seperti minyak masak menerusi kaedah pengelupasan elektrokimia bagi membentuk lapisan karbon untuk kegunaan pada masa depan.

“Teknologi nano hijau secara proaktif boleh mempengaruhi reka bentuk nanobahan. Ini akan membantu mengurangkan kesan alam sekitar yang mungkin berlaku dalam rantaian produk, sekali gus menggunakan nanobahan untuk merawat atau mengatasi masalah alam sekitar sedia ada,” katanya.

Dalam hal ini, Dr Suriani menjalankan penyelidikan untuk menghasilkan pelbagai bentuk karbon seperti graphene, nanotube karbon, karbon nano atau microscpheres yang memberi manfaat kepada manusia dalam pelbagai cara seperti mengurangkan pencemaran serta menjimatkan kos apabila menggunakan produk terpakai sebagai bahan utama.

“Kajian secara saintifik ini bertujuan menggunakan bahan buangan biasa seperti minyak masak sawit, minyak enjin dan lemak ayam untuk menghasilkan nanotube karbon. Apabila kajian ini berjaya, ia akan membantu mengurangkan kesan alam sekitar melalui kitar semula dan mengurangkan kos pengeluaran,” kata wanita kelahiran Melaka ini.

Mendapat galakan daripada ibu untuk menceburi bidang sains, Dr Suriani begitu meminati mata pelajaran Sains sejak di sekolah rendah dan gemar melakukan pelbagai eksperimen. Suriani gemar meneroka untuk mendapatkan maklumat secara lengkap dan terperinci selain bertanya kepada guru untuk mendapatkan jawapan. Hal ini mendorongnya mengambil jurusan sains selepas tamat tingkatan lima bagi meneruskan cita-cita menjadi pegawai penyelidik.

“Saya menerima galakan daripada keluarga terutama abang yang juga penyelidik di Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) yang memberi sepenuh kepercayaan untuk saya memecahkan tradisi dalam keluarga sebagai saintis wanita,” katanya.

Menurut penerima ketiga, Pensyarah Kanan Fizik Pusat Pengajian Pendidikan Jarak Jauh, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Chuah Lee Siang, bukan mudah untuk bergelar penyelidik, pensyarah, ibu dan isteri kerana banyak pengorbanan terpaksa dilakukan bagi menjadikan impian satu kenyataan.

“Saya bertuah mempunyai keluarga yang sangat memahami dan memberikan sokongan serta suami yang membantu ketika susah dan senang. Jika tidak mana mungkin saya mampu menjalani kehidupan dengan banyak aktiviti terpaksa dijalankan setiap hari,” katanya.

Dr Chuah menjalankan penyelidikan teknologi nano bagi meningkatkan kecekapan lampu LED, sekali gus jangka hayat peranti pencahayaan tanpa menjejaskan kecerahan. Ini akan menyumbang kepada penyelesaian tenaga global dan isu alam sekitar.

Selama beberapa dekad, ramai saintis berusaha membangunkan teknologi tenaga baru yang akan menyumbang kepada penyelesaian isu alam sekitar. Oleh kerana dunia ini semakin kehabisan bahan api fosil dan lain-lain sumber tenaga semula jadi, keperluan untuk mencari sumber lampu hijau kini menjadi lebih penting.

“Dengan penemuan ini, orang ramai akan dapat menggunakan lampu dengan tenaga yang lebih rendah dan jangka hayat lebih lama tanpa menjejaskan kecerahan cahaya, sekali gus menghasilkan penjimatan tenaga untuk persekitaran yang lebih hijau,” katanya.

Chuah berharap apabila penyelidikannya selesai, projek ini boleh bertukar menjadi idea perniagaan, namun begitu kos dikenakan mungkin sedikit lebih tinggi daripada biasa kerana terdapat isu paten dan bahan yang mungkin tidak mudah diakses dalam negara ketika ini.

Mempunyai seorang cahaya mata berusia lima bulan, wanita ini bijak membahagikan masa di antara keluarga dan kerjaya dengan mengharapkan sokongan keluarga apabila dia perlu menghadiri mesyuarat di luar daerah atau negara.

Pemilihan Dr Chuah dianggap tepat kerana dia pernah terpilih sebagai penyelidik atas jemputan bersama Universiti Itali bagi menjalankan kajian selama sebulan di China mengenai teknologi nano. Sudah tentu pengalaman ini digunakan apabila berdepan dengan pelbagai uji kaji pada masa depan.

Leave a Reply

871 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It