Kesan Awal Punca Usus Berdarah

Ramai beranggapan pendarahan ketika membuang air besar sesuatu yang biasa dan tidak perlu dirisaukan.

Apatah lagi isu ini sering dirahsiakan kerana beranggapan ia tidak perlu dikongsi bersama. Akibatnya, golongan ini hanya membiarkan saja penyakit mereka tanpa mendapatkan rawatan di hospital kerana berasa ia hanya berkaitan sembelit dan buasir semata-mata.

Ada juga yang cuba membeli ubat di farmasi dan merawat sendiri menerusi kaedah alternatif. Sangat jarang pesakit benar-benar bersedia bertemu doktor untuk mengenal pasti punca masalah berak berdarah ini disebabkan malu dan kurang pengetahuan mengenainya.

Satu kajian populasi yang dijalankan di Australia menunjukkan 47 peratus pesakit berasa berak berdarah itu tidak perlu dirisaukan, 37 peratus pula mengakui tidak pernah melihat warna najis sendiri dan 43 peratus mencari rawatan alternatif sebelum mendapatkan nasihat doktor.

Walaupun pendarahan ketika membuang air besar dikategorikan sebagai masalah biasa terutama dalam kalangan individu berusia 40 tahun ke atas, kebiasaan yang dialami ini tidak seharusnya dibiarkan. Ini kerana dalam sesetengah keadaan berak berdarah menjadi penanda kepada penyakit lebih serius seperti kanser usus atau perut.

Lebih dramatik jika penyakit ini lambat dirawat ia boleh memberi kesan sampingan sekiranya pesakit menghidap kencing berdarah, kanser rahim dan penyakit jantung kerana ia akan menghakis dinding organ berdekatan seperti usus besar dan menyebabkan pendarahan najis.

Menurut Pakar Bedah Am Hospital Pusrawi Dr Syed Anees Ahmad, terdapat banyak sebab berlakunya pendarahan ketika membuang air besar, salah satu atau paling biasa adalah buasir. Secara amnya, buasir disebabkan luka dari pembuluh darah yang menjadi kusyen di bahagian anus (lubang dubur). Pendarahan sering berlaku dalam kalangan pesakit yang mempunyai sembelit atau kesukaran membuang air besar.

“Darah dari buasir selalunya berwarna merah segar dan menitis selepas membuang najis. Darah biasanya tidak bercampur najis. Kadangkala pesakit dapat berasa kehadiran benjolan seperti bengkak dan licin pada dubur. Pesakit juga rasa gatal dan sakit di kawasan itu,” katanya.

Selain itu, pesakit yang mempunyai masalah sembelit boleh mendapat luka di bahagian anus. Sering kali darah daripada luka ini adalah darah merah segar berserta sakit pada anus dan selalunya pendarahan akan berhenti sendiri.

Pesakit selalunya mengenal pasti pendarahan ini apabila membersihkan dubur dengan tisu di akhir pembuangan najis. Antara penyebab lain adalah divertikulum iaitu poket kecil yang terdapat di merata-rata usus besar.

Pendarahan yang berlaku selalunya akan diakhiri dengan darah segar, kadangkala berketul seperti haid dalam kalangan wanita. Pesakit akan mengatakan mereka ke tandas untuk membuang air besar, tetapi yang keluar adalah darah segar, tiada najis. Kadangkala pesakit mengadu selalu sembelit untuk ke tandas.

Kanser usus pula adalah kanser ketiga tertinggi dalam kalangan pesakit di Malaysia. Tanda awal ialah berak berdarah yang tidak mendatangkan sebarang kesakitan sewaktu membuang najis. Darah akan bercampur dengan najis.

Polip pula adalah ketumbuhan daging yang terdapat di sepanjang usus. Pendarahan yang berlaku bergantung kepada lokasi polip. Semakin dekat dengan dubur, semakin merah segar darah yang mengalir. Sesetengah polip adalah ketumbuhan yang berpotensi untuk menjadi kanser.

Keradangan usus atau proctitis secara amnya berlaku disebabkan oleh jangkitan kuman. Pesakit akan mengadu cirit bercampur dengan darah atau najis yang lembut diselaputi darah.Selain itu, beberapa jenis ubat boleh menyebabkan pendarahan seperti ubat pencair darah seperti warfarin dan aspirin.

Selain warna, kuantiti darah juga boleh menentukan tahap penyakit atau masalah seseorang. Biasanya pendarahan rektum sederhana dikategorikan apabila banyak darah keluar setiap kali buang air besar.

Jika kuantiti ini lebih banyak, bermakna pendarahan sudah berada pada tahap serius. Kesan daripada pendarahan yang serius boleh menyebabkan pesakit berasa lesu, pening atau pitam. Kadangkala pesakit juga boleh mengalami tekanan darah rendah terutama apabila berdiri selepas lama duduk di tandas.

Malah jika berterusan, pesakit boleh mengalami pendarahan yang banyak dan pada masa sama, kurang darah merah. Kesannya, badan akan cepat letih, mudah mendapat serangan jantung dan kaki membengkak.

Berak berdarah disebabkan buasir boleh dirawat menerusi ubat-ubatan sekiranya buasir berada pada peringkat awal. Apabila memasuki peringkat serius (buasir menjulur keluar dari dubur), ia harus dirawat melalui kaedah pembedahan.

Bagaimanapun, jika penyakit disahkan sebagai kanser usus, maka anda harus menjalani pembedahan major sebelum dibantu oleh rawatan sampingan seperti kemoterapi dan radioterapi.

“Seharusnya pesakit terus berjumpa doktor atau pakar gastroenterologi serta-merta. Tindakan pantas ini memberi peluang awal kepada doktor mengesan punca yang menyebabkan pendarahan. Ini sekali gus memberikan harapan yang lebih cerah kepada pesakit untuk pulih,” katanya.

Apa yang berlaku dalam masyarakat hari ini apabila ada individu yang mengalami pendarahan najis dalam kuantiti yang sedikit, tetapi masih tidak merujuk kepada doktor. Kelewatan bertemu pakar boleh menyebabkan masalah lebih rumit.

Kini, terdapat pelbagai kaedah rawatan bagi mengesan punca usus berdarah. Antaranya pemeriksaan melalui endoskopi, kolonoskopi atau sigmoidoskopi yang berfungsi untuk mencari punca pendarahan di dalam najis. Jika pendarahan hitam dan puncanya dijangka dari perut atau usus kecil, maka endoskopi atas akan dilakukan melalui mulut.

Endoskopi adalah satu alat berbentuk tiub berkamera di hujungnya dalam diameter 1.5 sentimeter bagi membolehkan doktor pakar melihat ke dalam usus besar dengan lebih jelas.

Ujian ini membolehkan punca pendarahan dikenal pasti sehingga ke tahap paling kecil dan bersambung ke usus kecil. Untuk kolonoskopi dan sigmoidoskopi, rawatan susulan bergantung kepada laporan kolonoskopi atau sigmoidoskopi.

Selain daripada ujian endoskopi, darah pesakit juga akan diperiksa untuk membantu rawatan susulan dalam mendapatkan diagnosis.

Prosedur kolonoskopi dalam usus besar

Prosedur ini memerlukan persediaan sekurang-kurangnya dua hari. Pesakit dinasihatkan mengurangkan pengambilan bahan makanan berserat seperti sayur, buah-buahan, daging dan bahan tenusu. Sehari sebelum prosedur, pesakit dibenarkan makan sehingga jam lima petang. Selepas itu, pesakit dinasihatkan hanya mengambil minuman seperti sup kosong sehingga tengah malam.

Mereka diberi ubat minum bersama sekurang-kurangnya seliter air suam, biasanya pada jam 7 dan 9 malam untuk mencuci usus daripada segala najis. Keesokannya, prosedur selalunya dilakukan pada waktu pagi.

Pesakit selalunya diberikan ubat tidur yang juga berfungsi sebagai ubat tahan sakit secara suntikan sebelum prosedur. Prosedur ini boleh mengambil masa 15 minit sehingga 30 minit. Jika tidak, ia sukar melalui keseluruhan rektum dan usus besar.

Pesakit mungkin rasa kurang selesa dan sedikit sakit kerana prosedur ini perlu memasukkan udara ke dalam usus untuk mendapat pandangan dinding usus yang jelas.

Prosedur kolonoskopi boleh memberi gambaran penyakit melalui pandangan visual bahagian dalam usus besar dan rektum serta menolong memperoleh spesimen (biopsi) untuk pengesahan makmal patologi.

Kolonoskopi juga boleh memainkan peranan terapeutik seperti membuang ketumbuhan kecil seperti polip dan membolehkan suntikan ubat terhadap kawasan usus besar atau rektum yang sedang mengalami pendarahan.

Oleh kerana punca utama masalah usus berdarah disebabkan najis keras apabila bergesel dengan dinding usus, maka ia berkait rapat dengan pemakanan seimbang. Oleh itu, pesakit dinasihatkan perlu mengambil makanan seimbang bagi melancarkan proses perkumuhan.

Antara diet pemakanan yang disyorkan adalah mengurangkan makanan pedas, melebihkan pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan dan ulam-ulaman kampung di samping memperbanyakkan minum air kosong serta melebihkan makanan mengandungi karbohidrat yang tidak melalui pemprosesan lanjut seperti beras perang dan roti mil penuh. Paling penting, lakukan senaman setiap hari untuk kekal sihat dan cergas.

Incoming search terms:

  • punca berak berdarah
  • berak berdarah
  • usus berdarah
  • najis berdarah
  • punca buang air besar berdarah
  • punca usus luka
  • punca najis berdarah
  • kenapa berak berdarah
  • ubat berak berdarah
  • tahi berdarah

Leave a Reply

34,673 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It