Kulit Putih Lebih Berisiko

Kanser menyerang tidak mengira usia. Ia boleh terjadi kepada sesiapa saja walaupun kita beranggapan badan sentiasa sihat dan bergerak aktif.

Semua jenis kanser termasuk yang menyerang kanak-kanak disebabkan pertumbuhan sel di luar kawalan dan tumbuh dengan luar biasa dari segi saiz serta bentuk.

Sel kanser tidak mempedulikan sel lain di dalam badan, sekali gus memusnahkan sel bersebelahan dan boleh merebak hingga ke organ serta tisu lain.

Menerusi pertumbuhan sel kanser, ia memerlukan lebih makanan di dalam badan. Kanser mengakibatkan daya tahan badan seseorang itu menurun, memusnahkan organ dan tulang selain melemahkan sistem imun badan untuk melawan penyakit.

Antara kanser yang jarang berlaku di negara ini namun masih berbahaya adalah kanser kulit.

Perunding Klinikal Onkologi Pusat Perubatan Prince Court Dr Muhammad Azrif Ahmad Annuar berkata, kebanyakan kes kanser kulit di negara ini ditemui dalam kalangan ekspatriat (orang asing yang bekerja dan tinggal di negara ini).

“Kebanyakan golongan ini gemar berjemur di bawah cahaya matahari dalam tempoh lama untuk mendapatkan warna kulit keperang-perangan.

“Mereka tahu, antara punca kanser kulit adalah pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari. Lazimnya, mereka yang gemar berjemur dan sering terdedah di bawah cahaya matahari akan menyebabkan kerosakan teruk pada kulit, sekali gus menjurus kepada kanser.

“Kebanyakan kanser kulit berlaku selepas umur 50 tahun, tetapi kesan kerosakan akibat matahari bermula pada usia lebih awal,” katanya.

Tambahnya, pencegahan awal perlu dilakukan seperti sentiasa memastikan kulit tidak terdedah dengan cahaya matahari melalui pakaian yang menutup kulit.

Selain itu, penggunaan aksesori lain seperti topi dan kaca mata hitam sangat penting ketika individu itu terdedah dengan cahaya matahari yang terik.

Bukan itu saja, malah kita juga perlu mengamalkan diet sihat setiap hari dengan mengambil lebih banyak sumber sayur-sayuran dan buah-buahan untuk mengekalkan tubuh sihat.

Ujarnya, pencegahan awal lebih baik kerana tiada ubat untuk merawat kanser. Rawatan dilakukan hanya untuk melanjutkan usia pesakit.

“Kos rawatan untuk merawat kanser kulit juga tinggi terutama apabila pesakit sudah berada pada tahap empat.

“Namun, rawatan kanser kulit dilakukan bergantung kepada jenis kanser, lokasi, saiz kanser dan umur pesakit. Selain itu, jenis rawatan yang akan diberikan turut melihat sama ada kanser kulit dihidapi kali pertama atau ia berulang,” katanya.

Jenis kanser kulit

Perunding Dermatologi Pusat Perubatan Prince Court, Dr Guru Ratnavelu pula berkata, kanser kulit adalah ketumbuhan pada kulit disebabkan sel yang tidak normal.

“Terdapat tiga jenis utama kanser kulit iaitu basal cell carcinoma, squamous cell carcinoma dan melanoma. Basal cell carcinoma umumnya tidak merebak ke bahagian lain tetapi ia boleh merosakkan tisu pada bahagian yang dikesan.

“Melanoma adalah kanser kulit paling bahaya kerana ia boleh membesar dan merebak ke organ badan lain dengan cepat,” katanya.

Tambahnya, melanoma adalah ketumbuhan di atas kulit dan kebiasaannya, beberapa warna berkisar daripada perang kepada hitam.

Kita boleh melihat warna biru, merah atau putih sebagai sebahagian daripada warna melanoma dan bentuknya pelbagai, termasuk ketulan.

Apabila melanoma merebak ke bahagian lain menerusi saluran darah, ia akan tumbuh dan membiak. Jika terkena organ penting, kanser itu boleh membawa maut.

Faktor risikoM

Banyak faktor yang boleh menyebabkan kanser kulit selain pendedahan terhadap cahaya matahari termasuk jenis kulit, faktor genetik dan sistem ketahanan badan yang lemah.

• Pendedahan berlebihan kepada cahaya ultraunggu (UV) akan merosakkan asid deoksiribonukleik (DNA), sekali gus menyebabkan kanser kulit. Penggunaan krim pelindung matahari yang berlebihan untuk menggelapkan warna kulit akan meningkatkan risiko seseorang itu mendapat barah kulit.

• Jenis kulit. Individu yang mempunyai jenis kulit cerah mempunyai risiko lebih tinggi berbanding mereka yang memiliki kulit gelap.

• Faktor genetik. Terdapat beberapa jenis penyakit genetik yang menyebabkan pesakit lebih sensitif kepada pancaran matahari.

Misalnya, pesakit yang menghidap Xeroderma Pigmentosum – gangguan pada kulit yang jarang berlaku apabila penghidapnya sangat sensitif terhadap sinaran UV termasuk UVA, UVB, dan UVC disebabkan hipersensitiviti sel kepada cahaya berkenaan akibat kecacatan dalam mekanisme pemulihan DNA.

Jika pesakit menghidap XP, ia tidak dapat memulihkan sel kulit yang rosak selepas pendedahan kepada pancaran matahari kerana kekurangan mekanisma untuk memperbaiki DNA yang rosak berbanding individu normal.

Akibatnya, kulit pesakit sangat sensitif dan sering terbakar jika terdedah kepada pancaran matahari.

Mereka lebih cenderung menghidap penyakit kanser pada usia yang muda. Namun, penyakit genetik berkenaan jarang berlaku.

• Kekurangan sistem ketahanan badan. Pesakit yang mendapatkan rawatan selepas pemindahan organ mempunyai risiko lebih tinggi mendapat penyakit kanser kulit.

• Jangkitan Human Papilloma Virus (HPV). Jangkitan virus ini memainkan peranan penting dalam pembentukan kanser terutama kanser vulva (bahagian luar alat jantina perempuan) dan zakar.

• Pendedahan kepada arsenik dan radiasi. Pendedahan kepada bahan kimia seperti arsenik boleh meningkatkan risiko mendapat kanser kulit.

Kadar arsenik yang lebih tinggi daripada paras dibenarkan boleh didapati daripada meminum air perigi yang tercemar. Sumber lain keracunan arsenik adalah daripada ubat-ubatan tradisional.

Selain itu, pendedahan seseorang kepada pancaran radiasi juga meningkatkan risiko mendapat kanser kulit.

• Ulser kronik. Individu yang mempunyai ulser yang tidak sembuh selepas bertahun-tahun ataupun parut yang tertentu mungkin mempunyai kecenderungan menjadi barah kulit pada jangka masa panjang.

Tanda-tanda kanser kulit

Kanser kulit lebih cenderung membabitkan bahagian badan yang mudah terdedah dengan pancaran sinaran UV seperti muka, kepala, leher dan lenganIa mempunyai bentuk berlainan, bergantung kepada jenis kanser termasuk perubahan pada kulit yang tidak boleh sembuh, ulser, perubahan warna dan rupa tahi lalat yang sedia ada.

Basal cell carcinoma mungkin bermula daripada satu tompok kulit kecil yang semakin membesar menjadi tompok bulat atau bujur dan seterusnya menjadi ketumbuhan.

Ia mungkin berdarah pada bahagian tengah, sekali gus membentuk ulser dinamakan ‘rodent ulcer’. Squamous cell carcinoma pula berwarna merah dan berbentuk tidak sekata.

Lazimnya, ia meninggalkan rasa sakit apabila disentuh dan boleh membentuk ulser. Bahagian tepinya lebih tinggi berbanding bahagian tengah.

Sementara itu, melanoma lazimnya berwarna gelap atau hitam walaupun kadangkala mempunyai rona coklat terang. Biasanya, permukaan kanser berkenaan tidak sekata. Pada peringkat awal, tahi lalat mempunyai bahagian tepi yang tidak sekata dengan pelbagai warna.

Diameter kanser melanoma biasanya melebihi enam milimeter. Pengesanan kanser kulit memerlukan gabungan tanda-tanda klinikal penyakit dan biopsi kulit.

Justeru, sebarang keadaan kulit yang mencurigakan perlu mendapat pemeriksaan daripada doktor dengan segera.

• Mengurangkan pendedahan kepada pancaran matahari terutama kepada individu yang berkulit cerah.

• Mengelakkan pendedahan kepada pancaran matahari pada waktu yang mempunyai kadar UV tinggi iaitu bermula dari jam 9 pagi hingga 3 petang.

• Memakai pakaian yang menutup kulit serta topi apabila melakukan aktiviti di bawah pancaran matahari.

• Menggunakan krim pelindung matahari yang dapat menghalang pancaran UVA dan UVB satu jam sebelum terdedah kepada pancaran matahari.

Leave a Reply

1,189 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It